Lees meer over:


Rijden in de bergen


Wegrijden op een steile helling


Rijden helling af een probleem?


Slingeren


Cruisecontrol


Fietsen mee


Oefening recht achteruitrijden

De caravan waterpas
Caravan waterpasWelke caravan kan ik trekken?

Er zijn drie aspecten van belang als je met een caravan gaat rijden:

  1. Het gewicht van de trekauto
  2. De wettelijke eisen
  3. De trekkracht van de motor

Gewicht trekauto

Om comfortabel en veilig te kunnen rijden is de gewichtsverhouding tussen de auto en caravan belangrijk. De beladen caravan moet niet zwaarder zijn dan de lege trekauto. Immers, hoe zwaarder de auto is ten opzichte van de caravan hoe beter en hoe gemakkelijker de auto de caravan 'de baas' is als de caravan zou gaan slingeren. Lees meer over deze aanbeveling.

Wettelijke eisen

Wettelijke eisen hebben betrekking op wat de auto mag trekken en waar jij als bestuurder mee mag rijden.

Auto

De auto mag wettelijk niet meer trekken dan het maximaal (geremde) trekgewicht dat op het kentekenbewijs staat (en online is op te vragen bij de RDW). Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan is daarbij niet van belang. Lees de exacte regelgeving.

kenteken

 

Bestuurder

Heb je een BE-rijbewijs dan zijn er geen beperkingen. Heb je alleen een B-rijbewijs dan mag het maximaal toegestaan beladen gewicht van de auto plus dat van de caravan bij elkaar niet meer zijn dan 3500 kg (tenzij de caravan niet meer dan 750 kg mag wegen).

Kijk voor de exacte gegevens even goed naar de regelgeving rond het B-rijbewijs om na te gaan wat het maximaal gewicht is van de caravan waarmee je nog mag rijden.

Trekkracht van de motor

Moderne auto's hebben tegenwoordig allemaal voldoende trekkracht om een caravan te kunnen trekken, maar afhankelijk van jouw reisplannen is het natuurlijk prettig als het rijden met caravan ook comfortabel en gemakkelijk gaat, zeker in de bergen.

In geval van een 'zwakkere' trekauto (weinig pk's) is het slim om een bijpassende caravan te kiezen. Het gewicht heeft vooral invloed in de bergen. Op de vlakke weg is de luchtweerstand veel meer bepalend voor de prestaties. In plaats van kiezen voor een lichtere caravan kan je dan beter een caravan met een lagere luchtweerstand (getroomlijnd, smal en laag) kiezen. Bedenk bovendien dat 100 kg meer of minder nauwelijk invloed heeft op de motorische prestaties op de vlakke weg en dat het daarvoor ook niet uit maakt of die in de auto of in de caravan geladen is.

Advies en berekeningen

De berekeningen op deze site houden met alle hierboven genoemde aspecten rekening en geven je een onafhankelijk advies. Helaas geven dealers van zowel auto's als caravans dat niet altijd en is ook het advies van mede caravanners vaak erg gekleurd.

Dus voordat een je een caravan koopt:
Eerst een berekening.......dan een handtekening!

Heb je geen ervaring in het rijden met een caravan is het verstandig de informatie op deze website goed te bestuderen en eventueel een persoonlijk advies op te vragen. Vragen kan je ook hier stellen. Je bent dan veiliger en meer ontspannen op stap en beleeft meer plezier aan het reizen met een caravan!

Caravan Workshop

Berekening

Kies een auto:


En een caravan:
Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap