Naar de startpagina van Caravantrekker.nl  
 Papieren en verzekering

Caravans die meer mogen wegen dan 750 kg moeten een eigen kenteken hebben. Zowel een nummerplaat als een eigen kentekenbewijs dat op naam gesteld is van de eigenaar (vergelijkbaar met auto's). Denk hieraan bij aankoop!

Het caravan kenteken bestaat dus uit 3 delen:
- Deel 1A (= deel 1 voor 1 juni 2004) Voertuigbewijs
- Deel 1B (= deel 2 voor 1 juni 2004) Tenaamstellingsbewijs
- Deel 2 (= deel 3 voor 1 juni 2004) Overschijvingsbewijs

Deel 1A en 1B moet u tijdens het rijden bij u hebben. 

Op het kenteken staat het maximaal trekgewicht vermeld

Heeft u geen BE rijbewijs, let dan even goed op of u wel met uw caravan mag rijden. Uiteraard moet u als bestuurder in bezit zijn van een geldig rijbewijs. Of u daarvoor een E-rijbwijs nodig heeft kunt u hier nalezen.

Verzekering

Een stilstaande caravan hoeft niet verzekerd te zijn. Gaat u rijden met de caravan dan is de caravan WA verzekerd via de trekkende auto als op de groenekaart van de auto de letters AF staan. Maakt u dan schade krijgt u uiteraard geen uitkering voor de caravan ook al is de auto All Risk verzekerd. Via een extra casco verzekering kunt u de schade aan uw caravan wel verzekeren.

Bij nieuwe en duurdere caravans is dat dus zeker aan te raden, maar voor een oude caravan moet u de afweging maken of de dagwaarde voldoende is om premie voor te betalen.

Sluit u een verzekering af let dan ook op de aanvullende voorwaarden, zoals:

- beperkingen bij verhuur
- stalling in het buitenland
- hagelschade
- rijden bij meer dan windkracht 7
- rijden onder gladde (winterse) omstandigheden
- eisen aan diefstal preventie

Bekijk en vergelijk daarvoor dus goed de polissen en kleine lettertjes als u een caravan verzekering afsluit.

Groene kaart

Omdat het WA-deel van de verzekering via de verzekering van de auto loopt krijgt u in Nederland geen extra groene voor de caravan. In het buitenland (o.a. Polen en Spanje) kan het nodig zijn om ook voor de caravan een groene kaart te hebben met daarop het kenteken van de caravan. U kunt die extra groene kaart aanvragen via uw autoverzekering.  groene kaart voor auto


ITBS - Veilig op weg Foto

Berekening

Kies een auto:


En een caravan:
Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap