Naar de startpagina van Caravantrekker.nl  
 Lees meer over:


Rijden in de bergen


Wegrijden op een steile helling


Rijden helling af een probleem?


Slingeren


Cruisecontrol


Fietsen mee


Oefening recht achteruitrijden

De caravan waterpas
Caravan waterpas

Is rijbewijs B voldoende?

Rijbewijs B of BEEen rijbewijs B volstaat altijd zolang de caravan inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg.

Is de caravan zwaarder dan heeft de caravan dus een eigen gele kentekenplaat. Ook dan is een B-rijbewijs voldoende zolang het maximaal toegestaan (gewicht) van de caravan plus het maximaal toegestaan gewicht van de auto, bij elkaar opgeteld, niet meer is dan 3500 kg.

Let op: Het gaat alleen om de maximaal toegestane massa's van de auto en de caravan zoals die op het kenteken (kaart) staan.

Deze gegevens (de maximale toegestane massa) kunt u online opvragen bij de RDW aan de hand van het kenteken van de auto en de caravan.

Autokenteken:

Maximum massa auto op kenteken

+ caravankenteken:

Maximum massa caravan op kenteken


Onder de 3500 kg, dan is rijbewijs B voldoende!

Is de totaal toegestande massa meer dan 3500 kg, dan is een
rijbewijs B onvoldoende en zult u een BE-examen moeten afleggen.

Wat de auto of de caravan feitenlijk weegt is niet van belang. Rijdt u bijvoorbeeld met een lege caravan of zit u alleen in de auto, dan is toch bepalend wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is. Als door overbelading van uw combinatie u toch boven de 3500 kg zou uitkomen heeft dat geen invloed op de geldigheid van het rijbewijs.

Rijbewijs BE of B+(code 96)

Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3500 kg maar niet meer dan 4250 kg is in Europa een nieuwe rijbewijsacategorie ingevoerd: het rijbewijs B+ met code 96. In Nederland is het examen voor dit rijbewijs echter gelijk aan het BE-rijbewijs. Slaagt u voor dit examen kunt u op speciaal verzoek kiezen voor het rijbewijs B+, maar met BE heeft u meer mogelijkheden. De enige beperking die er voor het BE-rijbewijs geldt is dat de caravan niet meer dan 3500 kg mag wegen, maar dergelijke 'gewone' toer-caravans zijn er niet.

De nieuwe regels in een schema:

Mag de caravan zwaarder zijn dan 750 kg? Nee

B

Ja

Is het maximaal toegestaan gewicht van de auto plus het maximaal toegestaan gewicht van en de caravan meer dan 3500 kg? Nee
 

Ja

Is het maximaal toegestaan gewicht van auto plus het maximaal toegestaan gewicht van de caravan meer dan 4250 kg? Nee  ►
B+
of
BE
Ja

BE

Kenteken(s) aanpassen

In sommige gevallen is het mogelijk door een kleine aanpassing van de maximale gewichten op het kentekenbewijs toch aan de wettelijke eisen te voldoen. U kunt bijvoorbeeld om onder 3500 kg te blijven het laadvermogen van uw auto en/of caravan administratief laten terugbrengen.

Het aanpassen van het kentekenbewijs is een pure administratieve aangelegenheid waarbij aan de auto of caravan niets verandert. Deze administratieve aanpassingen kunnen later ook weer ongedaan gemaakt worden. De kosten per verandering bedragen ongeveer 60 euro. Meer informatie en aanvraagformulieren vindt u op de site van de RDW (www.rdw.nl

Mag de caravan meer wegen dan het maximaal trekgewicht?

Voor het bepalen of een B-rijbewijs voldoende is, doet het maximaal trekgewicht er niet toe. Hoewel de wet wat onduidelijk is op dit punt, is de uitleg die wij hebben gekregen van Politie, RDW en Ministerie van Infrastructuur zo dat alleen de toegestane massa's van auto en caravan op het kenteken bepalend zijn. Dus een auto met een MTM van 2000 kg en een caravan met een MTM van 1500 kg mag je besturen met een B-rijbewijs zelfs als het maximaal trekgewicht van de auto maar 1400 kg is. Uiteraard moet de cararavan dan beladen zijn tot 1400 kg omdat anders de caravan overbeladen is voor de trekauto, maar dat is een andere overtreding.

Het is dus niet noodzakelijk om de MTM op papier te laten aanpassen als dit meer is dan het maximaal trekgewicht. Maar wilt u echter alle discussie uitsluiten en op zeker spelen, dan kunt u via de RDW natuurlijk wel het caravankenteken laten aanpassen. De caravan mag immers in werkelijkheid (van wege overbelading) toch al niet zwaarder zijn dan het maximaal trekgewicht van de auto.

Actueel

Slingeren
Een speciale thema website met slingeren:
- Bekijken
- Begrijpen
- Berekenen

Caravan ervaringen
Bevalt jouw caravan en ben je tevreden over de kwaliteit? Wij, en vele anderen, zijn benieuwd naar jouw gebruikerservaring met je caravan.

Aantal berekeningen:
34.909.872Caravan Workshop


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap