Naar de startpagina van Caravantrekker.nl  
 Wegrijden op (steile) hellingen

Zoveel mogelijk blijven rijden is het devies, maar soms moet u toch stoppen en wegrijden op een (steile) helling. Bij een uitrit bijvoorbeeld.....
Hoe u dan het beste kunt wegrijden leest u hieronder.

De koppeling krijgt het zwaar te verduren tijdens het wegrijden. De koppeling vangt immers de slip op tussen de stilstaande wielen en de draaiende motor. En bij een helling met een caravan heeft u veel meer kracht nodig om weg te komen dan bij een solo auto. Bovendien hoe steiler een helling (en hoe zwaarder de caravan is!) hoe langer het duurt voordat u de koppeling geheel kunt laten opkomen. Het verbranden van een koppeling is dus een kwestie van tijd en hoe zwaar u hem belast, maar kan bij verkeerd gebruik heel snel gaan.

Overigens geldt dit in iets mindere mate ook voor een automatische transmissie. Een koppelomvormer zorgt wel voor veel wegrij-gemak, maar de warmteontwikkeling is omgekeerd evenredig. Ook een automaat is - net als een traditionele koppeling - vrij eenvoudig te ruďneren….

Zo min mogelijk gas

Op een vlakke weg kunt u zonder gas te geven wegrijden. Probeer maar eens heel voorzichtig de koppeling op te laten komen.... Doordat de motor nu heel weinig toeren maakt is het nauwelijks schadelijk voor de koppeling om al slippend (weg)rijden. Zou u veel gas geven (meer dan 1500 á 2000 toeren) en zou u dan wegrijden ontstaat veel meer ongewenste warmte in de koppeling.

Op een helling zal het wellicht niet lukken om met stationair toerental (zonder gas te geven) weg te rijden, maar u zult moeten wegrijden met zo min mogelijk gas (toeren). U kunt beter de auto drie keer laten afslaan dan telkens te veel gas geven. Hoeveel toeren u moet maken moet u uitproberen en is zeer verschillend tussen de ene en de andere combinatie, maar bijvoorkeur niet meer dan zo'n 1500 toeren.

Berucht zijn bijvoorbeeld de files voor de tunnels in de Alpen. Meerdere malen achterelkaar optrekken kan snel leiden tot een verbrande koppeling. Probeer zo veel mogelijk te blijven rijden en zo min mogelijk gas te geven.

Wat we vaak vergeten is dat 'snel' optrekken voor veel extra warmte ontwikkeling zorgt. We willen de 'koppelingsslip fase' zo kort mogelijk laten duren maar vaak is het beter om langzamer op te trekken, en daarbij ook minder gas te geven. Liever dus in 4 seconde optrekken van 0 - 10 km/u met 1000 toeren en koppelingsslip dan optrekken in 2 seconde van 0 - 10 km/u waarbij je een slippende koppeling met 2000 toeren nodig hebt. Dit geldt ook voor een automaat overigens.

Is de helling te steil, de caravan te zwaar en/of de trekauto niet sterk genoeg dan kunt u beter een andere techniek toepassen.

Gecontroleerde wielslip

Vooral voorwielaangedreven auto’s hebben een eigenschap waar je normaal gesproken niet echt blij mee bent. Gebrek aan tractie op gladde ondergrond. Op een steile helling kunt u deze eigenschap juist gebruiken om de koppeling te sparen. De benodigde slip wordt nu door de banden geleverd in plaats van door de koppelingsplaten. Banden zijn immers veel goedkoper en gemakkelijker te vervangen dan een koppeling!

Hoe gaat dit in z'n werk? Koppeling intrappen en de motor veel toeren laten maken. Tegelijk de handrem los en volgas en zo snel mogelijk het koppelingspedaal helemaal op laten komen. Het gevolg is dat de voorwielen onmiddellijk hun grip verliezen en als een wilde beginnen rond te draaien.

Wegrijden met wielspin Foto Caravantrekker.nl

De bedoeling is echter om die overdreven ongecontroleerde wielslip te matigen door minder gas te geven, zodanig dat er een goede verhouding komt tussen motortoerental (rond het maximum-koppel toerental) en tractie. Controle dus. Is er eenmaal gang genoeg lift u het gaspedaal nog meer zodat het piepen van de banden geheel ophoudt en u weg bent.

Of deze methode goed werkt bij auto's met een tractiecontrole systeem zult u moeten uitproberen (of het systeem uitschakelen). Auto's met achterwielaandrijving of vierwielaandrijving hebben vaak een teveel aan grip (tractie) waardoor de wielen niet aan het spinnen te krijgen zijn. Dan helpt alleen een lage gearing of een hele korte eerste versnelling. 

Scharen

Om op een steile helling iets gemakkelijker weg te komen kunt u de combinatie laten scharen. U laat de combinatie heel langzaam naar achteren zakken met uw wielen helemaal ingedraaid totdat auto en caravan geheel geschaard op de weg staan. Uiteraard wel oppassen dat uw caravandissel niet de auto raakt en dat er voldoende ruimte naast en achter uw combinatie is. Kijk in de opzetspiegel (in onderhavig voorbeeld is dat de rechter) en kunt u tussen auto en caravan doorkijken moet u beslist stoppen...  Eventueel legt u een wielblok achter het linker achterwiel om verder achteruit zakken te voorkomen.

Scharen om gemakkelijker weg te rijden.

Door vanuit deze stand weg te rijden hoeft over de eerste meters niet het gehele gewicht van de combinatie naar boven getrokken te worden. U neemt als het ware een aanloopje. Maak in zo kort mogelijke tijd enige snelheid en laat de koppeling op, zodra de motor het verder op eigen kracht klaart.

Op een drassige camping helpt het ook als u aankoppelt waarbij de auto en caravan haaks op elkaar staan. Door zo te vertrekken hoeven niet beide caravanwielen tegelijk 'weg te rijden' en hoeft de auto vanuit stilstand minder hard te trekken. U heeft dan meer kans dat de autowielen in het begin meteen grip krijgen.

Actueel

Caravan ervaringen
Bevalt jouw caravan en ben je tevreden over de kwaliteit? Wij, en vele anderen, zijn benieuwd naar jouw gebruikerservaring met je caravan.

Op Maat caravantraining 1:1
Een dagdeel prive caravantraining al vanaf 169,- Euro. Twee bestuurders dagtraining 284,- Euro.Tsss! Nee, puur privé les die dag!

Aantal berekeningen:
34.901.511Berekening

Kies een auto:


En een caravan:

ITBS - Veilig op weg Foto


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap