10 tips voor een veilige caravanvakantie!

 

1. Papieren

Ik hoop dat u bij aanschaf van uw caravan er al voor gezorgd heeft dat alle papieren van auto, caravan en bestuurder in orde zijn. Toch rijden er heel wat mensen rond met een ongeldig rijbewijs. Hoe kan dat? Heeft u alleen een B-rijbewijs dan mag u daar een caravan mee trekken die zwaarder is dan 750 kg als aan twee voorwaarden is voldaan, namelijk:

  1. het maximaal toegestaan gewicht op papier van uw caravan is minder dan het leeggewicht van de auto en;

  2. het maximaal toegestaan gewicht van de caravan plus het maximaal toegestaan gewicht van de auto mag niet meer zijn dan 3500 kg .

Met name aan die laatste voorwaarde wordt lang niet altijd voldaan. Ten onrechte wordt vaak uitgegaan van het werkelijk beladen gewicht van de auto en niet van het gewicht dat de auto maximaal mag wegen.  Via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (www.rdw.nl) kunt u een aanvraag doen voor het administratief verlagen van de toegestane massa van de caravan. Soms is het echter verstandiger de toegestane massa van de auto aan te passen, dat kan namelijk ook. Maar het kan geen kwaad gewoon dat E-papiertje te halen!

2. Verlichting

Voldoet uw auto/caravan combinatie aan de wettelijke eisen? Uw caravan moet bijvoorbeeld een werkend mistachterlicht hebben als de caravan een eigen kenteken heeft dat na 31 december 1997 is afgegeven. Alle aanhangers zonder eigen kenteken (onder de 750 kg dus) moeten ook een werkend mistachterlicht hebben en het moet bedienbaar zijn vanuit de auto. Verstandig is om vlak voor vertrek sowieso alle verlichting nog even te controleren.

3. Belading

Voor een stabiel weggedrag is een goede belading van de caravan essentieel. Wat is goed? Alle zware spullen zo dicht en laag mogelijk bij de as. In praktijk kan dat natuurlijk niet en is er niets op tegen de kastjes in de caravan al voor vertrek netjes in te richten. Maar daarbij moet u natuurlijk wel in het achterhoofd houden geen dikke boeken in de bovenkastjes te stoppen en de ‘jeu de boules’ niet samen met de tentstokken helemaal achterin te leggen. Overweeg wat zwaardere zaken te verplaatsen van de caravan naar de auto, als dat mogelijk is.

4. Kogeldruk

Zowel een goed als een slecht beladen caravan kan toch een juiste kogeldruk hebben van zo’n 5% a 7% van het caravan gewicht. Is de caravan juist beladen en is het weggedrag optimaal, meet dan de druk onder de koppeling, de zgn. kogeldruk. U heeft dan een referentie voor de toekomst. De kogeldruk is eenvoudig te meten met behulp van een personenweegschaal en een stok op lengte. Speciale kogeldrukmeters zijn ook in de handel verkrijgbaar.

5. Bandenspanning

U heeft vast de bandenspanning van de caravan gecontroleerd toen u uw caravan uit de stalling haalde. Heeft u ook de bandenspanning van de auto aangepast? Met name de achterbanden van de auto moeten op de maximaal toegestane druk gebracht worden die voorgeschreven is bij volle belading. Waarden van 2.8 atm zijn heel normaal en zorgen voor een stabielere combinatie.

6. Snelheid

In Frankrijk en in België mag (onder voorwaarden, zie >>>) met een caravan net zo hard gereden worden als met een personenwagen. Neemt niet weg dat dergelijke snelheden, met name als de weg naar beneden gaat, veel te hoog zijn. Veelal ziet u bij afdalingen een snelheidsbeperking van 70 km/u staan. Dit lijkt erg langzaam en overdreven maar is het absoluut niet! Staan er geen borden maar gaat de weg toch naar beneden? Rij dan ook niet harder dan zo’n 80 km/u!

7. Inhalen

Een inhaalverbod voor vrachtwagens geldt niet voor een auto met caravan. Wel zijn er met name in Duitsland hele stukken snelweg waar het verboden is om overdag met een aanhanger in te halen. Naar het schijnt controleert de Duitse Politie hier nog meer op dan een kleine overschrijding van de maximum snelheid. Wist u overigens dat de derde baan op een snelweg met 3 rijstroken verboden gebied is voor caravan.

8. Slingeren

Voelt u een kleine onbalans in uw combinatie laat dan direct het gas los. Gaat de caravan echt slingeren rem dan onmiddellijk en hard! Het slingeren houdt meteen op als de snelheid eruit is. Gasgeven onder die omstandigheden verergert het probleem allen maar.

9. Blijven rijden

Het optrekken vanuit stilstand kost altijd enige kracht. Met name de koppeling maar ook de omvormer van een automaat krijgen het zwaar voor hun kiezen, vooral op een helling. Niet alleen het optrekken, maar ook hoe vaak dat gebeurt is van belang. Probeer dus zo veel mogelijk te blijven rijden. In een file bijvoorbeeld door af en toe een gaatje te laten vallen en daarna langzaam het gat op te vullen. Hoe minder optrekken vanuit stilstand hoe beter.

10. Caravan waterpas zetten

Het woont het prettigst als de caravan waterpas staat. Bovendien werkt de koelkast alleen optimaal als de caravan recht staat. Hoe krijgt u de caravan waterpas? Zorg er eerst voor dat de caravan in de breedte horizontaal staat. Moet daarvoor een wiel omhoog, rij dan de caravan met het wiel achterwaarts op een plankje of speciaal daarvoor gemaakte oprijhulp. Dit gaat het gemakkelijkst met de auto, dus als het u lukt de caravan op z’n plaats te krijgen met de auto wacht dan nog even met afkoppelen totdat de caravan in de breedte horizontaal staat. Achterwaarts om te voorkomen dat door de werking van de terugrij-automaat het wiel er weer vanaf rolt. Daarna kunt u met het neuswiel de caravan ook in de lengte richting waterpas zetten. De uitdraaisteunen gebruikt u alleen om de caravan stabiel neer te zetten, niet om de caravan mee ‘op te krikken’. Zorg er dus altijd voor dat de wielen stevig de grond raken.

Actueel

Op Maat caravantraining 1:1
Een dagdeel prive caravantraining al vanaf 169,- Euro. Twee bestuurders dagtraining 284,- Euro.Tsss! Nee, puur privé les die dag!

Missende auto?
Staat je auto of caravan niet in de lijst? Klik en stuur een email en we zullen (proberen) hem toe te voegen.

Aantal berekeningen:
33.965.372Berekening

Kies een auto:


En een caravan:


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap