Rembekrachtiger met anti-slingersysteem voor caravans

De caravanwereld wordt de laatste jaren regelmatig verblijd met veiligheidsverhogende systemen. Het betreft met name elektronische hulpmiddelen die het gevaarlijke slingeren kunnen onderdrukken, zoals ATC van Al-Ko, LEAS en onderstellenfabrikant BPW noemt het iDC. Niet dat deze systemen meteen geïntegreerd worden in nieuwe caravans, maar ze zijn in ieder geval beschikbaar als na-montage. Overigens ontwikkelen ook automobielfabrikanten stabiliteitssystemen die voelen dat de caravan gaat slingeren, het TSC (Trailer Stability Control). Hierbij gaat niet de caravan in eerste instantie remmen maar de trekauto waardoor het gevaarlijke slingeren gedempt wordt. We beperken ons in deze test tot het in Nederland ontwikkelde systeem Ad Rem.

De oplooprem

Bij caravans wordt de beproefde maar simpele oplooprem toegepast. Dat systeem heeft zo z’n beperkingen. Het reageert altijd een fractie later dan de vertragende auto bijvoorbeeld. Bij een schrikreactie als je boven op je remmen trapt loopt de caravan met een harde klap in en dikke kans dat dan de caravanwielen blokkeren en dat is niet bevorderlijk voor het kort houden van de remweg. Een goede werking impliceert ook dat de aanhanger min of meer recht achter de auto meerijdt. In een krappe bocht, of bij een serieuze slinger remt de auto meestal nog wel goed af indien ABS aanwezig is, maar de caravan niet of minder. De caravan wil rechtdoor en duwt de achterkant van de auto naar buiten (overstuur) en de combinatie schaart. Natuurlijk, tijdens de rijvaardigheidstrainingen van Caravantrekker.nl in Zandvoort leer je dat remmen in een bocht wel af om de auto beheersbaar te houden, maar wat als de boel in de slinger raakt? Of als je toch plotseling hard moet remmen in een bocht? Het zou dus goed zijn wanneer de caravan én tegelijk met de auto remt én altijd over de maximale remkracht kan beschikken.

Het in het Noord-Hollandse Wormer gevestigde ABS Holland (Air Brake System Holland) heeft een systeem ontwikkeld, dat een oplossing wil bieden voor veel rem- en slinger gerelateerde problemen. Ad Rem met geïntegreerd ESC (Electronic Swing Control).

Ad Rem is een rembekrachtiger

Het systeem bestaat uit een compact buizenframe waarin slim een voorraadje lucht zit. Gemonteerd wordt Ad Rem onder de caravan net voor de as; ‘t weegt zo’n 25 kg . Binnen het frame bevindt zich een compressortje, een membraamcilinder en een drukregelaar. De permanente stroomdraad van de autoaccu zorgt voor de nodige spanning voor de luchtpomp. Op commando van het remlicht gaat er een klep open en brengt lucht (1 tot 2 bar) een membraamcilinder in beweging die de remstang van de oplooprem aantrekt en de caravan gaat remmen. Remt de caravan niet voldoende loopt het schuifstuk in, zoals al eerder zou gebeuren zonder dit systeem. Dit oplopen wordt overgebracht op een reduceerventiel dat zorgt voor verhoging van de druk tot 4 à 6 bar (afhankelijk van het gewicht van de caravan). De caravan kan nu maximaal gaan remmen. Auto en caravan remmen dus altijd gelijktijdig en hoe groot de hoek tussen auto en caravan ook is, de caravan kan maximale remkracht blijven ontwikkelen. En ESC is geïntegreerd in Ad Rem. Een ‘solid state’ bewegingssensor meet de zijdelingse slingerbewegingen en indien die ‘zich versterkend’ zijn wordt een gedoseerde remopdracht gegeven aan het remsysteem Ad Rem. Dubbelop dus, remhulp en antislinger monitor. Wat wil je als veiligheidsbewuste caravanner nog meer? Wel, een systeempje wat kan voorkomen dat de caravanremmen warm lopen tijdens lange afdalingen bijvoorbeeld. Ook dat biedt ABS Holland in de vorm van CDC, Caravan Descent Control. Daar zullen we een andere keer over verhalen, nu eerst de praktijk van Ad Rem met ESC.

De praktijk

Onze testcombinatie bleek in eerste instantie nogal gevoelig afgeregeld, want een windvlaag werd geïnterpreteerd als slingeren en ESC reageerde onmiddellijk door abrupt Ad Rem te hulp te roepen. Nee gasgeven helpt echt niet, de gang gaat er subiet uit, en de caravan krijgt niet de kans te gaan slingeren. In die zin werkt het systeem dus maar prettig rijden is het (nog) niet. Dat is niet de schuld van het systeem, wel van het juist afregelen en gelukkig is dat goed mogelijk. Je moet er niet aan denken dat tijdens een inhaalmanoeuvre ineens de rem erop gaat… Ja, of je moet dreigen om te vallen. De remassistent Ad Rem werkt naar behoren, maar nogal ‘merkbaar’. Ik ben me ervan bewust dat veel caravanners graag willen voelen dat zo’n systeem werkt, persoonlijk hou ik meer van iets wat goed maar volledig onmerkbaar functioneert. We zullen zien hoe dat gaat bevallen en of er nog meer is fijn te regelen. Op de website www.caravantrekker.nl wordt van de praktijkbevindingen de komende maanden uitgebreid verslag gedaan. Voorlopig kunnen we echter stellen dat Ad Rem / ESC doet wat het moet doen. Een veiligheidsverhogend vangnet zijn, vergelijkbaar met ABS in een auto. Nu niet allemaal harder gaan rijden…

Actueel

Caravan ervaringen
Bevalt jouw caravan en ben je tevreden over de kwaliteit? Wij, en vele anderen, zijn benieuwd naar jouw gebruikerservaring met je caravan.

Slingeren
Een speciale thema website met slingeren:
- Bekijken
- Begrijpen
- Berekenen

Aantal berekeningen:
33.965.333Berekening

Kies een auto:


En een caravan:


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap