Let op als u een caravan koopt

Een caravan kopen is letterlijk een gewichtige zaak! Het gewicht van de caravan is namelijk in veel gevallen een belangrijke randvoorwaarde. De trekauto heeft immers een maximaal trekgewicht. Maar weet u of het genoemde gewicht in de folders ook overeenkomt met het gewicht dat u gaat trekken?

Fabrikanten geven het gewicht van de caravan op volgens verschillende normen. Daardoor is het vergelijken tussen verschillende merken heel erg lastig. Caravans die in de folder even zwaar lijken te zijn, kunnen bij aflevering zomaar 100 kg van elkaar verschillen.

Rijklaar gewicht

Leeggewicht, kentekengewicht, rijklaar gewicht, massa…. Allemaal termen die u in folders tegen komt. Veel Duitse merken geven bijvoorbeeld het rijklaar gewicht op. Daarbij wordt uitgegaan van het gewicht van de caravan met volle, of 90% gevulde gasflessen, watertank en een kabelhaspel. Bij elkaar is dat veelal 90 kg meer dan het leeggewicht.

Een caravan met ingebouwde watertank van 40 liter is daardoor zomaar 30 kg zwaarder dan een caravan die het moet doen met een jerrycan van 10 liter , terwijl u in praktijk in beide caravans misschien slechts 5 liter water voor onderweg meeneemt. Bovendien is niet altijd duidelijk wat voor gasflessen het betreft. Een disselbak die ruimte heeft voor 2 zogenaamde 11 kilo gasflessen is erg handig als u de caravan ook in de winter gebruikt. Maar gebruikt u alleen gas om te koken dan komt u met een kleinere gasfles met een inhoud van 5 kg al een heel eind. Een enkele volle stalen gasfles met 11 kg propaangas weegt overigens in totaal zo’n 25 kg .  Zou u dus slechts één kleine lichtgewicht gasfles meenemen dan weegt uw caravan zomaar 40 kilo minder dan bij het rijklaar gewicht in de folder is vermeld. Het is dus maar zeer de vraag of u in uw caravan wel die 90 kg aan gewicht meeneemt.

Lastig vergelijken

Even goed opletten dus als u rijklare gewichten vergelijkt met lege gewichten, maar zijn de opgegeven lege gewichten dan wel goed onderling te vergelijken? Weet u wat is inbegrepen bij het leeggewicht? Een luxe pakket of het reservewiel met houder en krik, drukregelaar, opstapje, slinger om de poten uit te draaien, kortom allerlei zaken die u bij uw caravan krijgt zijn die inbegrepen bij het leeggewicht?

Tegenwoordig is de kachel, koelkast of boiler wel meegenomen in het gewicht maar opties  als een accu, mover of airco meestal niet. Dit geldt ook als u zou vragen naar het kentekengewicht. Bij de typegoedkeuring wordt een caravan gewogen, en dat gewicht geldt dan voor een hele serie. Maar of de gewogen caravan exact dezelfde (standaard) uitvoering heeft als uw model is natuurlijk de vraag. Daarnaast hanteert men een marge van 5%. Het werkelijk gewicht van een beetje caravan kan dus ‘ongestraft’ zo maar 50 kg hoger liggen dan het leeggewicht op het kenteken.

De ervaring leert dat caravans naar mate ze langer gebruikt worden steeds zwaarder worden. We nemen steeds meer handige spulletjes mee en in tegenstelling tot een spiksplinter nieuwe caravan bevat een gebruikte caravan altijd wat vocht. Ik heb mij laten vertellen dat hierdoor een caravan zomaar 50 kg zwaarder kan worden in de loop der tijd. Grote kans dus dat de caravan waar u mee op pad gaat zwaarder is dan u in eerste instantie dacht.

Nieuwe caravan uitzoeken

Gaat u een nieuwe caravan uitzoeken dan zijn er drie ‘gewichtige’ zaken die u goed in de gaten moet houden:

1. Wat mag uw auto trekken?

Het maximaal trekgewicht van uw auto staat op het kentekenbewijs of kunt u online opvragen bij de RDW (www.rdw.nl bij voertuiggegevens). De beladen caravan mag in werkelijkheid niet meer wegen dan dit gewicht. Heeft u alleen een B-rijbewijs dan zijn er ook beperkingen  aan het maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan. Kijk hiervoor op de website Caravantrekker.nl bij de wettelijke bepalingen, daar wordt exact uitgelegd hoe deze ingewikkelde regelgeving in elkaar zit.

2. Wat u kunt u veilig en comfortabel trekken?

Of het verstandig is een caravan te kiezen van het maximaal toegestaan trekgewicht is de vraag. Op Caravantrekker.nl wordt die vraag beantwoord in een gratis trekkrachtberekening van de beoogde combinatie. U krijgt een advies over het gewicht van de caravan en een overzicht van de te verwachten prestaties van de auto/caravan combinatie.

3. Hoeveel weegt de caravan daadwerkelijk?

Koopt u een nieuwe caravan vraag dan naar het gewicht van de caravan en ga na wat exact is meegenomen bij het vaststellen van het gewicht. Blijft er dan nog voldoende laadvermogen over voor al uw vakantiespullen? Op Caravantrekker.nl kunt u precies uitrekenen hoeveel laadvermogen u ongeveer nodig heeft. En alvorens u op stap gaat kan het natuurlijk nooit kwaad uw caravan te laten wegen voordat de politie dat doet!

Actueel

Slingeren
Een speciale thema website met slingeren:
- Bekijken
- Begrijpen
- Berekenen

Missende auto?
Staat je auto of caravan niet in de lijst? Klik en stuur een email en we zullen (proberen) hem toe te voegen.

Aantal berekeningen:
33.965.300Berekening

Kies een auto:


En een caravan:


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap