Leer uzelf achteruitrijden

Rijden zonder gas te geven.

Welke caravanner herkent het niet dat bij het minste geringste 'gemanoeuvreer' of in een file dat de koppeling begint te stinken? Ruikt u de koppeling laat dat dan een waarschuwing zijn, want zou u op dezelfde manier nog lang doorgaan, dan is de kans groot dat de koppeling snel verslijt en een dure reparatie volgt.

Dat u heel eenvoudig kunt voorkomen dat de koppeling gaat stinken is bij veel automobilisten onbekend. Dit merken we tijdens onze caravancursussen waar ik me niet kan herinneren dat er ooit een deelnemer was die dit aspect al vooraf goed onder de knie had! En toch is het heel simpel, als u weet hoe.

Wat er gebeurd met de koppelingsplaten als u vanuit stilstand wegrijdt leg ik u uit aan de hand van een voorbeeld. Als u in de winter koude handen heeft, wrijft u ze tegen elkaar. Doet u dit langzaam dan voelt u geen warmte, maar doet u dit wat sneller dan worden ze warm. Voert u dan ook nog de druk op, dan loopt u kans op blaren. Zo werken tegen elkaar wrijvende koppelingsplaten ook. Geeft u veel gas terwijl de koppeling slipt, ontstaat er al snel te veel wrijvingswarmte. En vergroot u dan ook nog de kracht, door het koppelingspedaal meer te laten opkomen, en snel te accelereren, wordt nog eens extra wrijvingswarmte toegevoegd.

Als we het gas geven nu eens geheel zouden weglaten? Dan slaat de motor af hoor ik u denkenů Nou dat hoeft niet als u heel voorzichtig de koppeling laat aangrijpen. U laat langzaam de koppeling zo ver opkomen totdat u hoort dat het motortoerental iets afneemt, u ziet dat ook op de eventuele aanwezige toerenteller. Door nu even te wachten zult u merken dat de auto heel langzaam in beweging gaat komen. Zodra er beweging in de auto komt kunt u het pedaal weer iets verder laten opkomen en dat bij stationair toerental. U geeft geen gas en op de koppeling wordt weinig kracht uitgeoefend juist omdat de acceleratie minimaal is. U hoeft dan ook niet bang te zijn dat de slippende koppeling te heet wordt. Door zo met een slippende koppeling weg te rijden kunt u bij het toenemen van de snelheid de koppeling langzaam helemaal laten opkomen. Vooruit rijdend rijdt u meestal na een meter of vijf met een snelheid van 5 Ó 10 km/u. Op deze manier wegrijden vanuit stilstand is met praktisch elke auto zelfs met aangehaakte caravan mogelijk, op een vlakke verharde weg. Rijdt de combinatie eenmaal dan is zelfs een lichte stijging geen probleem of zou u zelfs kunnen doorschakelen naar de tweede versnelling. Probeer het maar eens uit eerst met de solo auto!

In een file is dit de een ideale manier om langzaam te kunnen rijden. Bovendien zult u ook merken dat u veel minder hoeft te remmen en veel minder hoeft stil te staan in de file. In de beruchte file bergop voor de Gotthard tunnel kan dat de redding zijn van uw koppeling. Gaat u met de caravan achteruit manoeuvreren dan kunt u deze techniek ook toepassen. Alleen moet u de koppeling continue laten slippen omdat de snelheid anders te hoog wordt. Uw linkervoet bepaalt als het ware de rijsnelheid. Het grappige is dat u dat rustig een half uur lang kunt doen zonder dat uw neus onaangenaam getroffen wordt. Voorwaarde is wel dat u stilvallen zoveel mogelijk probeert te voorkomen en dat u niet met ingekomen oplooprem vanuit stilstand meteen achteruit omhoog moet. Is namelijk de (rol)weerstand te groot, zoals bergop, dan zult u toch wat gas moeten bijgeven omdat anders de motor onvoldoende kracht heeft. Dit kunt u echter maar heel kort volhouden omdat anders de koppeling weer gaat stinken.

Gebruikt u deze techniek op een natte of drassige camping dan heeft u minder last van doorslippende wielen. De kracht van de wielen wordt immers heel geleidelijk losgelaten op de gladde ondergrond, waardoor de wielen minder snel zullen doordraaien (spinnen).

Zou u per ongeluk de motor een paar keer laten afslaan, omdat de rolweerstand te groot is, is dat helemaal niet erg. U kunt beter de motor een enkele keer laten afslaan dan telkens met te veel gas wegrijden, ook al staat dat naar de buitenwereld toe misschien heel erg dom. Wordt u uitgelachen verwijs ze dan maar naar dit artikel op caravantrekker.nl.


 

Actueel

Missende auto?
Staat je auto of caravan niet in de lijst? Klik en stuur een email en we zullen (proberen) hem toe te voegen.

De reis een last?
Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier. Volg een caravancursus Op Maat.
Al v.a. € 169,-

Aantal berekeningen:
33.965.333Berekening

Kies een auto:


En een caravan:

ITBS - Veilig op weg Foto


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap