Caravanrijden is kijken

Het rijden met een caravan vraagt van u als bestuurder uw dat constant om u heen kijkt. Niet alleen naar het mooie landschap, maar vooral ook naar het verkeer, de weg en…. uw eigen caravan.

Veelal valt het mij op tijdens instructieriten dat cursisten zo slecht waarnemen. Ze hebben wel caravanspiegels maar die zitten er meer op voor de show dan dat ze die echt goed gebruiken. Of, en dat gebeurd ook vaak, rijden cursisten zo snel in een moeilijke situatie dat ze niet de tijd nemen om de gevaren letterlijk te overzien. Vandaar waarschijnlijk de angst bij veel caravanners dat een bepaalde weg niet geschikt zou zijn voor een caravan, en dat terwijl er wel bussen en vrachtauto’s op die weg rijden. Kan een bus of vrachtwagen er rijden dan gaat het met een caravan ook mits u weet waar u moet kijken en u spiegels heeft waarin u ook wat kunt zien.

Wettelijke eisen

Het zicht in de spiegels bij een auto/caravancombinatie moet aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Welke dat exact zijn kunt u nalezen op de website www.caravantrekker.nl onder het kopje ‘de wet’. Belangrijk is dat de breedte van de spiegels meer is dan de breedte van de caravan. Als uw caravan bijvoorbeeld 2,30 meter breed is dan moet de afstand tussen de binnenrand van de caravanspiegels ook 2,30 meter zijn. De caravanspiegels steken dus als het ware uit buiten de caravan. Voor de rechter spiegel heeft u vaak een langere arm nodig dan links omdat de stand van de spiegel en de kijkhoek wat anders is. Heeft u spiegels die voldoende breed zijn dan is het mogelijk om recht, in het verlengde, langs de caravanwand te kijken. Voor bijna elke caravan heeft u dus speciale caravanspiegels nodig. Of dat opzetspiegels, deurspiegels of spatbordspiegels zijn maakt niet zo veel uit en kunt laten afhangen welke het beste op uw auto passen en welke in uw situatie voor voldoende zicht zorgen.

Instellen spiegels

Handig is als u ook nog van uw normale autospiegels gebruik kunt maken. Deze gewone autospiegels stelt u iets meer naar buiten dan bij solo gebruik. Uw eigen auto hoeft u tenslotte niet te zien maar nog net wel uw eigen caravan. U gebruikt deze spiegels om het verkeer direct naast u in de gaten te houden. Bij het wisselen van rijbaan bijvoorbeeld gebruikt u deze spiegel om te bekijken of de weg naast u vrij is. Verder zijn de gewone autospiegels erg nuttig om uw eigen caravan te volgen in een bocht. De caravan zal de bocht afsnijden en u kunt precies zien hoe ver het wiel van de caravan van de kant van de rijbaan is. Controleer dit bij nauwe en scherpe bochten altijd. Geen tijd om te kijken? Dan rijdt u op dat moment te snel!

De caravanspiegels gebruikt u om ver achter en naast de caravan te kijken. Niet alleen het verkeer dat achter u rijdt maar ook het verkeer dat u van plan is te gaan inhalen. Gaat u zelf inhalen dan kijkt u afwisselend in de gewone autospiegel, naar het verkeer direct naast u,  en in de caravanspiegel naar het verkeer wat verder weg.

Bij het rechtuit rijden kunt u in de caravanspiegels precies zien en controleren hoe ver uw caravan van de kant van de rijbaan is. In nauwe passages kunt u zo dus exact zien of uw caravan er door kan. Handig daarbij is het als u in de caravanspiegels het wiel van de caravan kunt zien. Vandaar dat het vaak beter is om de caravanspiegel vertikaal te zetten. Of u verkleinende spiegels (bol glas) om spiegels met een vlak glas gebruikt maakt eigenlijk niet zo veel uit. Het voordeel van bol glas is dat het lijkt of de spiegel minder trilt maar het zicht ver naar achter is wat kleiner waardoor soms wat lastiger te zien en het vraagt wat meer gewenning.

Tenslotte als u rechtuit rijdt en u maakt geen stuurbeweging dan weet u dat als de spiegels er door kunnen, de caravan er ook door kan aangezien de spiegels breder zijn dan uw caravan! Gaat u sturen en bochten nemen dat wordt het totaal anders. Op de caravantrainingen van Caravantrekker.nl wordt u dit haarfijn uitgelegd en geoefend in de praktijk waardoor u, ook bij vooruitrijden, elke situatie de baas bent. Voorwaarde is wel dat u telkens goed blijft kijken.

Actueel

Missende auto?
Staat je auto of caravan niet in de lijst? Klik en stuur een email en we zullen (proberen) hem toe te voegen.

Trekadviesrapport
Van elke combinatie is een uniek 15 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien krijg je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op je vragen.

Aantal berekeningen:
33.965.380Berekening

Kies een auto:


En een caravan:


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap