Luchtweerstand en stroomlijn

De vorm van een caravan heeft meer invloed op de rijprestaties dan u denkt. De grootse kracht die overwonnen moet worden bij het rijden met een caravan op de vlakke weg is de luchtweerstand. Ten opzichte van een solo auto neemt de totale luchtweerstand tot wel 200% toe, dus drie keer zoveel! - wanneer er een caravan meegezeuld moet worden.
De luchtweerstand bestaat uit de stroomlijn (Cw-waarde) vermenigvuldigd met het frontaal oppervlak. Een smalle, lage en goed gestroomlijnde caravan heeft dus de minste luchtweerstand. Het gewicht van de caravan heeft op de vlakke weg nauwelijks invloed op de prestaties. Wél op de acceleratie, maar niet op de snelheden die gehaald of gekruist kunnen worden.

Verschil in trekauto's

De vorm van de trekauto is mede bepalend voor de luchtweerstand van de gehele combinatie. Een bestelauto (busje) zet de caravan meer uit de wind dan een lage sedan bijvoorbeeld. Een skibox of speciale caravanspoiler verhoogt de luchtweerstand van de auto, maar vermindert de luchtweerstand van de caravan. Het netto effect is echter lang niet altijd positief.

Verschil in caravans

 Ogenschijnlijk is er niet eens zoveel verschil tussen beide caravans. Toch is de luchtweerstand van de BIOD een stuk geringer dan de luchtweerstand van de Knaus. Uit windtunnelproeven blijkt dat caravans die uitgevoerd zijn met afgeronde hoeken en randen aan de voor-zijkant met minimaal een ronding van 8 cm een gunstig effect hebben op de Cw-waarde. Die rondingen moeten met name doorlopen tot aan de bovenkant. Bij de Knaus (en vele andere caravans) maakt de tentrail een haakse hoek met de caravanvoorzijde en dat is weliswaar goedkoper te produceren maar minder gunstig voor de stroomlijn. Ook is de afronding (de radius) gering en bovendien is het totaal frontaal oppervlak van de BIOD iets kleiner dan van de Knaus. Een caravan van 2.30m of 2,50m is op de camping erg royaal maar op de weg een windvang.

Verschil in prestaties

Zetten we nu voor beide caravans dezelfde trekauto, bijvoorbeeld een Citroën C4 1.6 16v en beladen we de caravans even zwaar dan zijn er duidelijke verschillen in prestaties. In de bergen is vooral het gewicht bepalend en zijn de prestaties nagenoeg gelijk. Op de vlakke weg en bij hogere snelheden zijn de verschillen in vooral de vijfde versnelling enorm. Met de Knaus is de 5e versnelling eigenlijk niet te gebruiken terwijl met de BIOD regelmatig in 5 gereden kan worden. Ook in de vierde versnelling is nog steeds een duidelijk verschil merkbaar. Rijdt u bijvoorbeeld met tegenwind (denk aan de Mistral in het Rhônedal) zult u met de Knaus zelfs terug moeten naar de 3e versnelling.

Met name het comfort tijdens het rijden op doorgaande wegen is tussen beide combinaties heel verschillend. Het scheelt namelijk wel of u op een lange reis al dan niet van de vijfde versnelling gebruik kunt maken. Een gunstige stroomlijn zal ook in het brandstofverbruik merkbaar zijn hoewel de besparing op het totale vakantiebudget wellicht niet erg groot is. Met minder hard rijden bespaart u wellicht meer...

Conclusie

Heeft u niet zo'n sterke trekauto maar vindt u vlot of zuinig en vooral comfortabel caravannen belangrijk geef dan de voorkeur aan een caravan met een lage luchtweerstand. Let daarbij enerzijds op modellen met een gunstige stroomlijn zoals bijvoorbeeld BIOD, sommige typen van Kip,  Avento en Eriba Touring en anderzijds caravans met een geringe hoogte en breedte zoals een Eriba Touring, Kip Kompact of Trigano. Door een aantal (vergelijkende) trekkrachtberekeningen te maken op caravantrekker.nl kunt u precies bepalen met welke caravans u die goede prestaties kunt verwachten. Soms is het verstandiger goed naar de stroomlijn te kijken dan alleen naar het gewicht van de caravan als u op zoek bent naar een nieuwe caravan.

Actueel

Op Maat caravantraining 1:1
Een dagdeel prive caravantraining al vanaf 169,- Euro. Twee bestuurders dagtraining 284,- Euro.Tsss! Nee, puur privé les die dag!

Trekadviesrapport
Van elke combinatie is een uniek 15 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien krijg je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op je vragen.

Aantal berekeningen:
33.965.361Berekening

Kies een auto:


En een caravan:


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap