Een nieuwe caravan op het oog?

Als u een nieuwe caravan op het oog heeft is de kans groot dat die zwaarder en groter is dan uw huidige caravan. En staat u voor de aanschaf van uw eerste caravan ook dan is de vraag van belang: “Kan en mag ik hem trekken?”  

Een positief antwoord hierop hangt af van een aantal factoren. Natuurlijk moet aan alle wettelijke eisen voldoen voldaan zijn, maar ook aan de verwachtingen die u zichzelf stelt aan het rijgemak van de combinatie moet voldaan zijn. De wettelijke eisen worden bepaald door uw rijbewijs en het maximaal trekgewicht van de auto.

Rijbewijs B of BE?

Bent u in bezit van een BE rijbewijs dan heeft u geluk en kunt u deze alinea overslaan. Heeft u alleen een B rijbewijs dan is het even goed opletten. Met een B rijbewijs mag u namelijk alleen een caravan trekken, die beladen zwaarder mag zijn dan 750 kg als aan twee voorwaarden is voldaan:

1-       het maximaal toegestaan beladen gewicht van de caravan mag niet meer zijn dan het leeggewicht van de auto.

2-       het maximaal toegestaan beladen gewicht van de caravan plus het maximaal toegestaan beladen gewicht van de trekauto mag niet meer zijn dan 3500 kg .  

De gewichten (officieel massa’s) die hiervoor bepalend zijn staan op het kentekenbewijs van uw auto en caravan. Staat het maximaal beladen gewicht van uw auto (nog) niet op uw kenteken dan kunt u dat opvragen via de website van de RDW. Voldoet u niet aan beide eisen en gaat u toch met een B rijbewijs rijden, dan neemt u een enorm aangezien u zonder geldig rijbewijs rijdt.

Voldoet u bijna aan boven genoemde eisen dan is er een mogelijkheid om via de RDW de maximale toegestane massa’s van de auto of de caravan op papier aan te laten passen zodat u toch aan de eisen voor een B rijbewijs kunt voldoen. Meer hierover vindt u op de website www.caravantrekker.nl onder het kopje “de wet”.

Maximum trekgewicht

Los van de eisen die voor het rijbewijs gelden is het maximaal trekgewicht van de auto vermeld op het kentekenbewijs (bij oudere auto’s op het aanvullingsblad). De caravan mag in werkelijkheid niet zwaarder zijn dan dat gewicht. Dus als uw auto 1200 kg mag trekken, dan mag uw caravan nooit zwaarder zijn dan 1200 kg . Wel mag het toegestaan maximaal gewicht hoger zijn dan het maximaal trekgewicht, als u dan tenminste maar niet gebruik maakt van het volle laadvermogen in de caravan. Bijvoorbeeld, een caravan die leeg 1000 kg weegt en een maximaal toegestaan gewicht heeft van 1300 kg mag u gerust trekken met een auto die maar 1200 kg trekken mag. U moet dan alleen zorgen dat het werkelijk gewicht van de caravan niet meer is dan 1200 kg . Wordt u aangehouden dan moet uit weging blijken dat uw caravan niet geheel geladen is, en in dit voorbeeld, dus niet meer dan 1200 kg weegt. In praktijk is een laadvermogen van minder dan 200 kg niet realistisch omdat veelal uw beladen caravan zwaarder is dan u denkt.

Prestaties

Het is echter maar de vraag of het verstandig is om een caravan te trekken van het maximaal  trekgewicht. Daarbij maakt het natuurlijk wel uit wat uw vakantiebestemming is. Een ritje naar de Veluwe stelt immers andere eisen aan een combinatie dan een reis Spanje. De gewichtsverhouding tussen auto en caravan is voor een belangrijk deel bepalend voor het rijcomfort en veiligheid. De kracht van de motor met de daaraan gekoppelde versnellingsbak bepaald mede de prestaties van de combinatie.

Een trekkrachtberekening kan u precies vertellen of het een goede gewichtsverhouding is, en geeft een overzicht van de te verwachten prestaties. Op de website www.caravantrekker.nl kunt u dit zelf gratis uitrekenen voor praktisch elke combinatie. De topsnelheid,  het gemak waarmee met de combinatie gereden kan worden en welke hellingen u kunt rijden wordt in een overzichtelijke trekkerscore uitgedrukt waardoor u snel verschillende combinaties met elkaar kunt vergelijken. Dus voordat u een handtekening zet onder een nieuw koopcontract, maak eerst even een berekening.

Rijvaardigheid

Tenslotte kunt u zich de vraag stellen of u zelf in staat bent met (zo’n) grote caravan te rijden. In kleine dorpjes stelt een caravan van pakweg 2,3m bij 7 meter of meer andere eisen aan de stuurmanskunst van de bestuurder dan een kleinere caravan. Bovendien zorgt het toegenomen gewicht ervoor dat u op de camping niet 123 de caravan nog met handkracht op de juiste plaats kunt zetten. Het volgen van een caravantraining waarbij speciale aandacht is voor het manoeuvreren en het rijden met een grotere caravan is dan geen overbodige luxe. Op de website www.caravantrekker.nl vindt u meer informatie over het rijden met caravans.

Actueel

Trekadviesrapport
Van elke combinatie is een uniek 15 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien krijg je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op je vragen.

Missende auto?
Staat je auto of caravan niet in de lijst? Klik en stuur een email en we zullen (proberen) hem toe te voegen.

Aantal berekeningen:
33.965.313Berekening

Kies een auto:


En een caravan:


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap