Probleemloze Caravantrekker?

Sinds enige tijd kunt u op de website Caravantrekker.nl gebruikerservaringen lezen over trekauto’s. De meest gebruikte zinsnede daarbij is “het is een probleemloze caravantrekker”. Ik vraag me dan altijd af wat zou een caravantrekker MET problemen zijn?

Problemen met De Wet?

Problemen met de Politie kunnen zich voordoen als de caravan in werkelijkheid zwaarder is dan het maximaal toegestaan trekgewicht van de auto. Hoeveel een auto mag trekken staat vermeldt op het kentekenbewijs of kunt u opzoeken via internet op de website van de RDW (voertuiggegevens op www.rdw.nl). Is een auto goedgekeurd om bijvoorbeeld 1400 kg te mogen trekken mag u voor de wet ‘probleemloos’ een caravan trekken van 1400 kg . Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan mag zelfs nog wel hoger zijn, als het werkelijk (gewogen) gewicht maar niet boven die 1400 kg uit komt. Of u dat mag met alleen een B-rijbewijs is een andere discussie. Kijk daarvoor op de website caravantrekker.nl onder het kopje De Wet.

Problemen bij het rijden?

Kunt u er dan van uitgaan dat het trekken van een caravan met het maximaal toegestaan gewicht ook in de praktijk geen probleem is? Nee, dat is niet altijd het geval……

Twee factoren zijn daarbij van belang; de gewichtsverhouding tussen auto en caravan en de kracht van de motor. Uiteraard spelen ook de verwachtingen die u heeft als bestuurder een rol. De ene persoon vindt het geen ‘probleem’ als de combinatie met 60 km/u op autobaanhelling zoals bij Luik naar boven kruipt, terwijl een ander verwacht onder alle omstandigheden met 100 km/u te kunnen rijden. Het ervaren van wat problematisch is, is dus sterk persoonsafhankelijk.  

Een objectief advies geven de trekkrachtberekeningen op Caravantrekker.nl. Zij voorspellen precies wat de prestaties zijn als achter de auto een caravan wordt aangekoppeld. Niet alleen de prestaties in de bergen (hellingspercentages) worden berekend maar ook de topsnelheden op de vlakke weg en bij het rijden met tegenwind. Daarnaast wordt aangegeven wat de snelheid zal zijn op autobaanhellingen. Zelfs acceleratietijden zijn beschikbaar. Al het cijfermateriaal wordt begeleid door heldere tekst zodat de interpretatie eenvoudig is. Om snel een indruk te krijgen wordt elke combinatie voorzien van een trekkersscore die varieert van 0 tot 5 sterren. Het aantal zegt iets over de rijprestaties van de combinatie. De kleur van de sterren kan variëren van groen (veilig) via oranje (caravan is zwaar t.o.v. de auto) naar rood (dan is de caravan te zwaar) en geeft een indicatie over de gewichtsverhouding tussen auto en caravan welke voor de verkeersveiligheid van groot belang is. Daarnaast worden een zestal deelscores gegeven voor o.a. het rijden in de bergen, de kracht in de hoogste versnelling en de topsnelheid. Met name door de score van verschillende combinaties onderling te vergelijken kunt u een combinatie vinden die aan uw eisen voldoet. Soms kan het bijvoorbeeld zijn dat de aanschaf van een diesel economisch niet direct interessant is, maar dat die auto als caravantrekker juist zo veel beter voldoet, dat een extra investering van een paar honderd euro per jaar u dat waard is voor een ‘probleemloze’ caravantrekker.

Heeft u ‘problemen’?

Tenslotte kunt u een deel van de ‘problemen’ ook zelf veroorzaken doordat u onvoldoende gebruik maakt van de mogelijkheden van uw auto. Het rijden met een grote en zware caravan is immers toch anders dan met een solo auto. In de vijfde versnelling bij Luik naar boven rijden is zelfs voor een goede trekauto een probleem. Tijdig terug schakelen en de motor op voldoende toeren houden is onder ongunstige omstandigheden van belang. Caravantrekker.nl organiseert speciale ‘Berg trainingsweekenden’ waar o.a. het juist gebruik van uw auto als trekauto wordt geoefend zodat u met recht kunt zeggen “wij hebben een probleemloze caravantrekker”.

Actueel

Missende auto?
Staat je auto of caravan niet in de lijst? Klik en stuur een email en we zullen (proberen) hem toe te voegen.

Trekadviesrapport
Van elke combinatie is een uniek 15 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien krijg je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op je vragen.

Aantal berekeningen:
33.965.321Berekening

Kies een auto:


En een caravan:

ARC


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap