Met de caravan door Europa

Hoewel Europa steeds meer een eenheid wordt, gelden er in elk land nog steeds aparte wettelijke bepalingen als het gaat om het rijden met een caravan. Gelukkig mag u wel rijden met een combinatie waarmee u in NL mag rijden, maar hoe snel is in veel landen verschillend.

Voor een reis door Europa moet u uiteraard beschikken over de juiste papieren zoals een geldig rijbewijs. Als een B-rijbewijs is Nederland voldoende is, is dat ook zo in de rest van Europa. Een B-rijbewijs is voldoende voor caravans boven de 750 kg als aan het maximaal toegestaan beladen caravangewicht plus dat van de auto is niet meer dan 3500 kg.

In Nederland is de maximale snelheid verhoogd van 80 naar 90 km/u op snelwegen. Dit om het vrachtverkeer, die een echte snelheid van 86 km/u rijden niet te veel in de weg te zitten. In de ons omringende landen is de wetgeving wat ingewikkelder.

Tempo 100 in Duitsland 

Normaal is de maximale snelheid in Duitsland 80 km/u. Maar als uw caravan een speciale keuring heeft doorstaan en uw auto aan een aantal eisen voldoet dan mag u 100 km/u rijden op de autobahnen. Via de TUV of DEKRA in Nederland kunt u voor zoín 100 euro deze keuring laten uitvoeren waarna u een 100 km/u sticker krijgt met de bijbehorende ontheffing. De exacte eisen vindt u de websites van deze organisaties. Bedenk echter wel dat het praktisch nut van deze regeling kleiner is dan het lijkt. Veel Duitse Autobahnen hebben een inhaal verbod voor autoís met een aanhanger. De ervaring leert dat Die Polizei het negeren van een inhaalverbod veel harder aanpakt dan iets te snel rijdenÖ.. maar het mag natuurlijk niet.

Boven de 3500 kg in BelgiŽ en Frankrijk 

Als uw combinatie bij elkaar meer dan 3500 kg mag wegen dan is het oppassen in BelgiŽ en Frankrijk. In BelgiŽ en Frankrijk geldt dan namelijk een maximale snelheid van 90 km/u. In Frankrijk is de regeling nog wat ingewikkelder, maar het komt er op neer dat u maar 90 km/u mag rijden als de  auto een maximaal toegestaan treingewicht mag hebben van meer dan 3500 kg, zelfs als u alleen een klein bagagewagentje zou trekken maar de auto wel een fors trekgewicht heeft. Bovendien moet de aanhangwagen voorzien zijn van stickers met 80/90 km/u aanduiding (maar naar verluid doet de gendarmerie daar niet moeilijk over). 

Heeft u een combinatie onder de 3500 kg dan mag u in BelgiŽ 120 km/u rijden en in Frankrijk bij droog weer zelfs 130 km/u op de Autoroute. Bedenk overigens wel dat een caravan niet geconstrueerd is om harder dan 100 km/u te rijden. Er zijn verzekeringen die moeilijk doen als blijkt dat de oorzaak van een ongeval ligt in het fijt dat met caravan sneller dan 100 km/u is gereden.

Meer aandachtspunten 

Behalve de snelheid zijn nog een paar regelingen om rekening mee te houden als u met een caravan onderweg bent. Op snelwegen met 2x3 rijstroken of meer mag u geen gebruik maken van de 3e rijstrook. Gebruikt u een fietsenrek achterop de caravan dan is het in o.a. ItaliŽ verplicht een rood/wit waarschuwingsbord te gebruiken. In enkele landen (o.a. Duitsland, Polen) wordt aangegeven dat u voor de caravan een aparte groene kaart nodig heeft. U kunt dit via de autoverzekering aanvragen waarbij u dan het kenteken van de caravan moet laten invullen, maar eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit gedaan en er is ook nog nooit naar gevraagd. De caravan is immers via de auto automatisch WA verzekerd en dit staat ook op de groene kaart van de auto. Inhaal- of inrijverboden voor vrachtwagens gelden niet voor caravans tenzij dit aangegeven is met een apart verkeersbord zoals vaak in Duitsland het geval is. Op veel Franse autosnelwegen komt u snelheidsbeperkingen tegen bij afdalingen die speciaal zijn voor caravans. Denk er aan dat die borden er niet voor niets staan!

Houd de maximale hoogte, breedte, gewicht en lengte goed in de gaten. Soms zijn er plaatselijk beperkingenÖ. Kortom, gaat u deze zomer met de caravan door Europa reizen, stel u dan van te voren op de hoogte van de wettelijke bepalingen en regels die gelden voor het gebruik van een caravan. De meeste informatie kunt u op internet vinden, hoewel niet alle gegeven informatie overal eensluidend is.

Actueel

Trekadviesrapport
Van elke combinatie is een uniek 15 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien krijg je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op je vragen.

De reis een last?
Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier. Volg een caravancursus Op Maat.
Al v.a. € 169,-

Aantal berekeningen:
33.965.365Berekening

Kies een auto:


En een caravan:

ITBS - Veilig op weg Foto


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap