Wintersport met de caravan?

Als ik vertel dat ik met de caravan op wintersport ga krijg ik steevast twee vragen: Is het niet koud en is het niet eng rijden in de sneeuw? Antwoord: twee keer nee.

Moderne caravans zijn  goed geïsoleerd en hebben een uitgekiend verwarming- en ventilatiesysteem waardoor bij temperaturen van ver onder nul een comfortabel verblijf in de caravan mogelijk is. Het rijden met caravan in de winter hoeft geen problemen op te leveren, maar vraagt wel een goede voorbereiding. En gaat u op pad, zorg dan dat u geen haast heeft! Voldoende brandstof in de auto en volle gasflessen in de caravan zijn een aanrader. Neem voor onderweg voldoende foerage mee. De kans is klein maar het kan zijn dat u vanwege de weersomstandigheden uren, of zelfs een dag langer over de reis doet dan gepland.

Winterbanden

Onder winterse omstandigheden zijn winterbanden op alle wielen van tenminste de auto noodzakelijk. Het effect van winterbanden onder de caravan zal niet zo groot zijn. In Duitsland is wetgeving die voorschrijft dat de trekauto voorzien moet zijn van winterbanden onder winterse omstandigheden, dus bij sneeuw en ijzel. Officieel worden zgn. 'all season' en 'all terrain' banden niet als winterbanden aangemerkt tenzij deze voorzien zijn van het ‘sneeuw’ symbool op de wang van de band. Winterbanden moeten minimaal 4mm profiel hebben.

Vierwielaandrijving is in de sneeuw natuurlijk erg plezierig. De tractie bij het bergop- en wegrijden is fantastisch, maar de grip bij het remmen is niet beter dan van een gewone voor- of achterwiel aangedreven auto. Bovendien merkt u door de enorme tractie met een 4x4 minder snel dat de wegen glad zijn. Goede winterbanden zijn dus ook bij een 4x4 belangrijk.

Sneeuwkettingen

Vanzelfsprekend heeft u goed passende sneeuwkettingen en bent u in staat om deze redelijk snel om te leggen. Ligt er sneeuw op de weg en gaat de weg naar boven, dan heeft u deze al snel nodig. Zeker als u stil zou komen te staan en u moet weer optrekken. Normaal heeft u aan twee sneeuwkettingen op de aangedreven wielen van de auto voldoende. Bij auto's met vierwielaandrijving kunt u over het algemeen het beste de kettingen op de voorwielen leggen (raadpleeg het instructieboekje of kettingen op alleen de voorwielen zijn toegestaan). Kettingen om de caravanwielen zijn niet nodig.

Rijden in de sneeuw

Op gladde wegen zal de caravan in principe normaal de auto volgen. De remwerking van de oplooprem van caravan is in de sneeuw niet erg groot. Dit houdt dus in dat de remweg veel langer is dan op normale wegen. Het gewicht van de caravan drukt behoorlijk door! Pas dus uw snelheid en afstand tot uw voorganger aan. Ook als uw auto is uitgerust met ABS, is het van belang om te remmen vóór de bocht en niet in de bocht. Vooral bij afdalingen is het van belang om heel rustig, soms zelfs stapvoets, naar beneden te rijden. Laat u niet opjagen door de auto's achter u, maar stop af en toe om de file auto's te laten passeren. Mocht u toch in de slip komen rem dan niet, trap de koppeling in en stuur - niet overdreven - de kant uit waar u heen wilt. Kijk bij een slip altijd ver vooruit naar de richting waar u naartoe moet!!

Volg een Anti-Slipcursus

Een anti-slipcursus is nuttig bij het rijden met een solo auto, maar helemaal als u met de caravan onderweg bent. Caravantrekker.nl organiseert verschillende rijvaardigheidstrainingen die een slipcursus bij Slotemakers Anti-Slipschool omvatten. Er is zelf een speciale wintersportcursus die bestaat uit een anti-slipcursus en het theorieboekje ‘Caravaning in de Sneeuw’.  U leert in deze cursus een slip voorkomen en ervaart wat het is als de combinatie van auto en caravan toch zou gaan slippen. In het boekje krijgt u allerlei tips over het rijden en kamperen in de sneeuw. Voor wintersporters een must!

Neem geen risico's!

Zijn de omstandigheden erg slecht, zet dan de caravan op een veilige plek aan de kant en steek de caravankachel aan. Meestal is in een paar uur de situatie op de weg verbeterd. Is het laatste stukje weg naar de camping erg slecht aarzel dan niet om de caravan beneden in het dal  achter te laten om met de solo auto eerst poolshoogte nemen. Bedenk tenslotte dat u beter een dag later op uw bestemming kunt aankomen dan helemaal niet, u heeft immers een warm bed bij u!

Meer over het rijden met de caravan en de speciale wintersportcursus vindt u op www.caravantrekker.nl

Actueel

Op Maat caravantraining 1:1
Een dagdeel prive caravantraining al vanaf 169,- Euro. Twee bestuurders dagtraining 284,- Euro.Tsss! Nee, puur privé les die dag!

Caravan ervaringen
Bevalt jouw caravan en ben je tevreden over de kwaliteit? Wij, en vele anderen, zijn benieuwd naar jouw gebruikerservaring met je caravan.

Aantal berekeningen:
33.965.374Berekening

Kies een auto:


En een caravan:

ARC


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap