Caravantrekker.nl

ANWB Caravantrekker

De ANWB heeft een Caravantrekker, maar dat is heel wat anders dan de originele Caravantrekker rekentool op Caravantrekker.nl. Vaak worden beide met elkaar verward maar het verschil is groot!

ANWB Caravantrekker

Caravantrekker is een zelfstandig bedrijfje dat zich al ruim 20 jaar bezighoudt met trekkrachtberekeningen. Gestart vanuit een passie voor het rijden met een caravans en uitgegroeid tot een bekende website met echt onafhankelijk advies. De inkomsten die wij ontvangen zijn net genoeg om de kosten te dekken en een droge boterham te eten 😉

De ANWB gebruikt sinds vier jaar onze bedrijfsnaam om een vergelijkbare dienst aan te bieden. Enerzijds natuurlijk een compliment maar het zorgt ook voor verwarring. Vaak worden wij aangesproken op de resultaten die de ANWB Caravantrekker aangeeft.

Verwarrend is natuurlijk ook dat de ANWB de prestaties uitdrukt door middel van 5 sterren... op vergelijkbare wijze als Caravantrekker dat al 20 jaar lang doet. Alleen hun oordeel wijkt soms wel heel erg af van wat wij berekenen. Uiteraard staan wij dan niet achter de uitkomsten van de ANWB ook al komen ze uit de Caravantrekker.

Hellingspecentage

Kijk ik naar de uitkomst van een tweetal trekauto's die we onlangs zelf in de praktijk hebben getest dan zit de ANWB er wel heel erg naast. Voor de Toyota RAV4 4WD Hybride geeft de ANWB de volgende uitkomst:

Uitkomst van de ANWB Caravantrekker

Ook de gegevens van de Subaru Forster die we laatst getest hebben zijn anders dan mijn ervaring en onze berekening. Wegrijden op een steile helling gaat minder snel dan met de RAV4 maar nog steeds heel goed en gemakkelijk.

ANWB Caravantrekker met een beladen middenklasse caravan van 1270 kg

In de praktijk is het met beide auto's geen enkel probleem om op steile hellingen weg te rijden vanuit stilstand. Met de Toyota lukte dat zelfs op hellingen van 16% probleemloos. Wij berekenen 18% maar zijn daarmee voor mijn gevoel erg pessimistisch. Voor de Subaru berekenen we een twee keer steilere hellingen dan de ANWB. Niet zo gek, want de Subaru voldoet aan de wettelijke norm in de typegoedkeuring om met een treingewicht van 4 ton weg te kunnen rijden op 12%.

Prestaties bij inhalen

Ook de prestaties op de vlakke weg bij deze auto’s beoordelen wij veel positiever en zijn dat in mijn beleving ook. Daarbij maakt overigens de vorm en frontaal oppervlak van de caravan nog veel verschil uit. In onze berekeningen houden we hiermee rekening. De ANWB maakt geen onderscheid in verschillende caravans maar heeft het alleen over categorieën. Met een Eriba Touring rijdt het echt een stuk gemakkelijker dan met een bredere en hogere gewone caravan van hetzelfde gewicht. En dan heb ik het nog niet over het oordeel over de veiligheidsreserve dat wij geven op basis van een ingenieus model en veel verder gaat dan alleen de 75% regel, maar ook rekening houdt met o.a. de dissellengte.

Verenigd Koninkrijk

Niet allen in Nederland maar ook in Engeland wordt Caravantrekker 'gekopieerd'. Organisaties als de Caravan en Motorhomeclub, Towsafe en de National Caravan Counsil hebben een 'towcar matching' service online waarbij tegen betaling een advies opgevraagd kan worden.


Deze adviezen gaan echter niet verder dan een oordeel over de gewichtsverhouding en geven geen hellingspercentages of oordeel over de prestaties op de vlakke weg.Alleen de echte Caravantrekker berekeningen op deze website geven een genuanceerd advies met de mogelijkheid voor een persoonlijke toelichting hierop. En nee, vragen over het advies van de ANWB of de ANWB zelf kan ik niet beantwoorden!Reacties:

Je kan als eerste reactie achterlaten.

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.

Uitleg trekadvies

Lees de achtergrond bij de trekkrachtberekeningen zodat je die beter kan gebruiken.


Blog

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?

Innovatie in de caravan

Als we het over techniek hebben dan zijn caravans weinig innovatief. Toch is er tegenwoordig één accessoire dat veel te weinig aandacht krijgt en echt het verschil kan maken: elektronische anti-slingersystemen.

Polyester caravans

In het Erwin Hymer Museum is een speciale tentoonstelling gewijd aan caravans van polyester. In Nederland is het vooral BIOD die bekend is als fabrikant van polyester caravans.

Caravan of Camper?

Veel mensen verruilen hun caravan voor een camper. Een camper lijkt het ideaal, maar is dat echt zo?

Trekauto's na 2025?

Auto's moeten aan steeds strengere milieu normen voldoen. Kan je dan straks als de Euro7 norm gaat gelden nog een caravan trekken?


 

Over Caravantrekker

Wat is de visie van Caravantrekker en wie zit daar achter?

Menno vertelt meer over de achtergrond. 

©2021 Caravantrekker