Caravantrekker.nl Informatie Blog Gebruikerservaringen Tests Advies Vragen

Caravantrekker.nl

Trekadvies

Citroen

Citroen C4 Picasso PureTech 130
Caravan (als voorbeeld)

Caravan
Prestaties
Gewicht

De prestaties van de Citroen C4 Picasso PureTech 130 zijn in de meeste situaties meer dan voldoende en ook het gewicht van de Caravan is met een gemiddelde belading geen probleem als de belading in de caravan maar goed verdeeld is. De combinatie is geschikt om op allerlei soorten wegen te rijden. Ook op steile en hoge bergwegen in het buitenland.

Snelweg
Risico's bij slingeren
Hellingen

193
156
209
Scores om te vergelijken

Hoofdpunten

Gewicht en belading

Wettelijk is de Caravan van 1240 kg bij een asdruk van 1170 kg, niet te zwaar voor de Citroen C4 Picasso PureTech 130. Een B-rijbewijs is voldoende om er mee te rijden.

Zonder belading heeft de Citroen en de Caravan een gewichtsverhouding van 81%. Dat is aan de hoge kant. Zorg dus voor goede belading met zoveel mogelijk gewicht in de auto.

Met 200 kg voor alle personen en bagage in de auto en in de caravan 200 kg belading (inclusief alle opties en accessoires) is de gewichtsverhouding 78%. Dit is ongeveer wat in het algemeen als maximum wordt geadviseerd.

Pas de belading aan voor jouw situatie!

78%
1240 kg 1580 kg

Belading in:

Citroen

Citroen C4 Picasso PureTech 130
Caravan (als voorbeeld)

Caravan

Goede prestaties

Op vlakke wegen zijn de prestaties goed. Op de snelweg zal de motor misschien net wat meer toeren nodig hebben dan normaal, minimaal zo'n 1900 á 2400 toeren. Maar over het algemeen is er bij normale snelheden meer dan voldoende trekkracht beschikbaar om bijvoorbeeld te kunnen inhalen. De souplesse, de kracht bij 1800 á 2300 toeren van de brandstofmotor, is over het algemeen voldoende. Accelereren vanuit stilstand zal met voldoende tempo kunnen.

Rijden op hellingen en in de bergen gaat over het algemeen goed (genoeg). Op autobaanhellingen in het buitenland zal de motor minimaal 3600 toeren moeten maken. Op steile hellingen (16%) vraagt het wegrijden vanuit stilstand enige oefening van de chauffeur maar normaal gesproken is er verder geen probleem te verwachten.

Denk aan slingeren

De Caravan kan onverwacht gaan slingeren door bijvoorbeeld een windvlaag, een stuurbeweging of door ingehaald te worden. Goede belading met 70 kg kogeldruk zijn voor deze combinatie belangrijk voor een veilig weggedrag. Het vervoeren van fietsen achterop deze caravan raden we niet aan.

De rijsnelheid bepaalt hoe heftig de slingerbeweging is en hoe snel het slingeren stopt, de demping. Boven snelheden van zo'n 100 km/u (als dat toegestaan zou zijn) worden de krachten zo groot dat er bijna geen demping meer is, ook niet met een stabilisator. Bij lagere snelheden is het onder de meeste omstandigheden ontspannen rijden.

Gaat de caravan toch slingeren, verminder dan onmiddelijk de snelheid!

Verdeel zelf de belading

Het risico op, en bij slingeren is te verkleinen door een goed verdeelde belading en de juiste kogeldruk in de caravan. Verdeel zelf de belading in de Citroen en Caravan en bekijk wat het effect is bij verschillende snelheden.

Meer informatie

In het trekkrachtrapport leg ik precies uit hoe de Citroen een Caravan zal trekken. Om de prestaties echt goed te kunnen beoordelen zijn meer woorden nodig dan alleen bovenstaande algemene conclusie!

Voorbeeld van een rapport.

Inhoud adviesrapport

Het adviesrapport omvat ongeveer 25 pagina's in PDF en kan je direct downloaden voor maar € 5,95. Aan bod komt o.a.:

Stuur het rapport naar

Specificaties

Dit advies is opgesteld (zie toelichting) met de volgende technische gegevens:

Citroen C4 Picasso PureTech 130

Periode
2014 - 2018
Vermogen
96 kW (131 pk)
Brandstof
Benzine met turbo
Transmissie
Handgeschakeld
Koppel
Nm tpm
Acceleratie 0-100 km/u
sec.
Rijklaargewicht
kg
Maximaal gewicht
kg
Maximaal trekgewicht
kg
Maximale kogeldruk
kg
Maximaal treingewicht
kg

Caravan (als voorbeeld)

Leeggewicht
kg
Maximaal gewicht
kg

Gebruikerservaring

Marc heeft het volgende over de Citroen C4 Picasso PureTech 130 geschereven:

"Na jaren met een Volkswagen en afgelopen 4 jaar met een Opel Meriva B dit jaar gekozen voor een nieuwe uitdaging. Een Citroen C4 Picasso 1,2 Pure Tech met 131 PK. De maximale treklast bedraagt wel liefst 1470 kg !. Een beetje sceptisch waren wij wel gezien de recensie na de test van de ANWB. Echter na bestudering van het instructieboekje (on-line via Citroen.nl) blijkt dat de 1470 kg niet onder alle omstandigheden haalbaar is er gelden restricties. Wij twijfelen of de ANWB deze restricties in hun beoordeling hebben mee genomen. Wij hangen onze TEC 430TN Siena aan de haak, waarvan het gewicht incl belading ongeveer 1200 kg bedraagt. (voor het laden wegen wij de spullen die meegaan. Standaard inventaris is gewogen. Het water en spoelwater wordt meegewogen adh de hoeveel liters)

Dit jaar (2015) gaat de reis naar Itali (Toscane). Ruim 1450 km, maar niet alleen snelweg. Wij schromen niet om gewone doorgaande wegen of bergpassen met de caravan te nemen. Heen staat de San Bernardino op onze route.
In Nederland veel last van wind wat het rijden benvloedt. De Citroen trekt zich weinig aan van de wind en zijwind wordt snel opgevangen en de combinatie blijft stabiel. De 6e versnelling is goed bruikbaar maar de 5e versnelling biedt meer kracht en we moeten op het gaspedaal letten anders zitten we ruim boven de 100 km.

In de Ardennen kunnen we de strook voor langzaam rijdend verkeer veelal rechts naast ons laten. Terugschakelen naar de 4e versnelling waar de turbo's goed hun werk doen en de optimale trekkracht duidelijk is.

De doorgaande route naar de San Bernardino levert ook geen problemen op. In tegendeel de motor levert zeer goede prestaties. In de bochten en haarspeldbochten blijft de combinatie stabiel en heel prettig sturen. Deiningen worden goed opgevangen door de vering van de auto. Citroen staat bekend om zijn comfortabele vering en geeft zeker geen slap gevoel. De combinatie rijdt relaxt.
(De terugweg ging over de Grand St Bernard richting Genve. Mooie maar dure (tol) route)

Het verbruik van deze auto is solo superzuinig 1:18 of zuiniger is rustig rijdend makkelijk haalbaar. Met het start/stop systeem terecht een A-label. Met de caravan erachter lust ook de Citroen een aardige liter. 1:9 - 1:9,5 is het gemiddelde van onze reis.

Als caravantrekker scoort onze Citroen hoog, biedt meer comfort en wij durven een aanhanger met een hoger gewicht tot 1300 kg zeker aan.
"

Lees meer gebruikerservaringen met de Citroen C4.

Schrijf je gebruikerservaring

Heb je zelf deze combinatie geef dan aan hoe die combinatie bevalt en vermeld daarbij ook iets over de stabiliteit, de gebruikte caravanspiegels en het brandstofverbruik met caravan. Vragen over de combinatie kan je beter in het forum stellen.

Schrijf je ervaringen
Naam:
e-mail*:
Ervaring:
  Vul 3 cijfers in:

* Via dit e-mailadres kan je later de review nog aanpassen. Je e-mailadres wordt niet op de website getoond.

Vergelijken

Om een goede keuze te maken is het zinvol om verschillende combinaties met elkaar te vergelijken. Kies daarvoor een andere auto en klik op vergelijken en gebruik de prestatiescores. Er is geen grens aan te geven hoeveel punten een combinatie minimaal zou moeten scoren en er is ook geen maximum, maar een hoger puntental is altijd beter.

Foutje?

Zit er een fout in dit trekadvies of klopt er iets niet stuur mij dan een email. Ik kijk er dan naar en geef een toelichting.

(Link voor deze berekening)

Andere auto

Als aanvulling:

Andere caravan

Eventueel:

 

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.

Elektrisch trekauto's

Bekijk het overzicht van elektrische auto's die heel goed een caravan kunnen trekken. De trekkracht kunnen we tegenwoordig berekenen en ook de (beperkte) actieradius.

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.


Lees ook:

Polyester caravans

In het Erwin Hymer Museum is een speciale tentoonstelling gewijd aan caravans van polyester. In Nederland is het vooral BIOD die bekend is als fabrikant van polyester caravans.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

In de bergen naar beneden

Naar beneden rijden lijkt eenvoudig. Toch kan dat een 'verhitte' bezigheid zijn!

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

 

Geef je zelf vertrouwen!

Een goede combinatie is belangrijk maar er goed mee om kunnen gaan is misschien nog wel belangrijker!

Volg een van de cursussen van ons Trainingscentrum en ga zonder stress op stap met de caravan.

 

Caravan informatie

Verplicht leesvoer voor iedereen die met de caravan op stap gaat!

Onderwerpen

 

© 2004-2021 Caravantrekker