Caravantrekker.nl

Trekadvies

Hyundai

Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDi
Caravan (als voorbeeld)

Caravan
Prestaties
Gewicht

De prestaties van de Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDi zijn over het algemeen goed en ook het gewicht van de Caravan is met een gemiddelde belading geen probleem als de belading in de caravan maar goed verdeeld is. De combinatie is geschikt om op allerlei soorten wegen te rijden. Ook op steile en hoge bergwegen in het buitenland.

Snelweg
Risico's bij slingeren
Hellingen

207
164
245
Scores om te vergelijken

Hoofdpunten

Gewicht en belading

Wettelijk is de Caravan van 1180 kg bij een asdruk van 1110 kg, niet te zwaar voor de Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDi. Een goede kogeldruk van ongeveer 70 kg zal geen probleem zijn voor de Hyundai als dit gewicht ook op het typeplaatje van de trekhaak staat. Een B-rijbewijs is voldoende om er mee te rijden.

Zonder belading heeft de Hyundai en de Caravan een gewichtsverhouding van 79%. Let daarom goed op de verdeling van belading.

Met 200 kg voor alle personen en bagage in de auto en in de caravan 200 kg belading (inclusief alle opties en accessoires) is de gewichtsverhouding 77%. Dit is ongeveer wat in het algemeen als maximum wordt geadviseerd.

Pas de belading aan voor jouw situatie!

77%
1180 kg 1537 kg

Belading in:

Hyundai

Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDi
Caravan (als voorbeeld)

Caravan

Goede prestaties

Op vlakke wegen zijn de prestaties goed. Op de snelweg zal de motor misschien net wat meer toeren nodig hebben dan normaal bij solo gebruik, minimaal zo'n 1900 á 2300 toeren. Maar over het algemeen is er bij normale snelheden meer dan voldoende trekkracht beschikbaar om bijvoorbeeld te kunnen inhalen. De souplesse, de kracht bij 1800 á 2300 toeren van de brandstofmotor, is over het algemeen voldoende. Accelereren vanuit stilstand zal vlot (genoeg) gaan.

Rijden op hellingen en in de bergen gaat over het algemeen goed (genoeg). Op autobaanhellingen in het buitenland zal de motor minimaal 3400 toeren moeten maken. Op steile hellingen is er geen probleem te verwachten, ook niet bij het wegrijden vanuit stilstand op hellingen tot zo'n 18%.

Deze is niet standaard in NL! Kies daarvoor de Eco versie.

Denk aan slingeren

De Caravan kan onverwacht gaan slingeren door bijvoorbeeld een windvlaag, een stuurbeweging of door ingehaald te worden. Goede belading met ongeveer 70 kg kogeldruk zijn voor deze combinatie belangrijk voor een veilig weggedrag. Het vervoeren van fietsen achterop deze caravan raden we niet aan.

De rijsnelheid bepaalt hoe heftig de slingerbeweging is en hoe snel het slingeren stopt, de demping. Boven snelheden van zo'n 100 km/u (als dat toegestaan zou zijn) worden de krachten zo groot dat er bijna geen demping meer is, ook niet met een stabilisator. Bij lagere snelheden is het onder de meeste omstandigheden ontspannen rijden.

Gaat de caravan toch slingeren, verminder dan onmiddelijk de snelheid!

Verdeel zelf de belading

Het risico op, en bij slingeren is te verkleinen door een goed verdeelde belading en de juiste kogeldruk in de caravan. Verdeel zelf de belading in de Hyundai en Caravan en bekijk wat het effect is bij verschillende snelheden.

Meer informatie

In het trekkrachtrapport leg ik precies uit hoe de Hyundai een Caravan zal trekken. Om de prestaties echt goed te kunnen beoordelen zijn meer woorden nodig dan alleen bovenstaande algemene conclusie!

Voorbeeld van een rapport.

Inhoud adviesrapport

Het adviesrapport omvat ongeveer 25 pagina's in PDF en kan je direct downloaden voor maar € 5,95. Aan bod komt o.a.:

Stuur het rapport naar

Specificaties

Dit advies is opgesteld (zie toelichting) met de volgende technische gegevens:

Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDi

Periode
2016 - 2020
Vermogen
103 kW (140 pk)
Brandstof
Benzine met turbo
Transmissie
Handgeschakeld
Koppel
Nm tpm
Acceleratie 0-100 km/u
sec.
Rijklaargewicht
kg
Maximaal gewicht
kg
Maximaal trekgewicht
kg
Maximale kogeldruk
kg
Maximaal treingewicht
kg

Caravan (als voorbeeld)

Leeggewicht
kg
Maximaal gewicht
kg

Gebruikerservaring

Albert Kilsdonk heeft het volgende over de Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDi geschereven:

"We rijden graag met een lichtgewicht caravan en daarom in 2014 de Carado gekocht. Toch had onze Kia C'eed Wagon 1.6 wat moeite met het trekken op steile bergwegen boven de 12% (klopt ook met wat Caravantrekker hierover zei). De nieuwe Hyundai Wagon met 1.4 turbo motor gekocht in 2017 en die zou het volgens Caravantrekker prettig moeten doen, zeker ook in de bergen. De praktijktest kwam in de vakantie in juni 2018 van 4 weken naar Duitsland-Oostenrijk-Italië. Met heel veel bergen en steile weggetjes in het hart van Toscane/Chianti en San Marino!

Volgens caravantrekker.nl zou dus het een prettige combinatie zijn. En dat is in de praktijk ook gebleken! Op vlakke autowegen kon je gewoon in zijn 6 rijden, en met de 6 zelfs nog gewoon inhalen (dus extra vaart maken). Op heuvelachtiger autowegen is het handiger in zijn 5 te rijden, maar dan kun je hem gewoon op cruise control zetten. Tot 6% stijging houdt de 5 alles, inclusief inhalen vrachtauto’s. Enkel boven 6% is de 4 nodig, maar die trok dan ook alles. Je kon dus heerlijk doorkachelen met 100 km/u en de vrachtauto’s passeren. En deed je dat dan was je ze zo voorbij. Geen knipperlichten van ongeduldige Duitsers in je rug meer.

Op de echte bergwegen boven de 10-12% (ritten naar campings in San Marino en Chianti) trok de 3e versnelling alles, daar waar je met de oude Kia/i30 nog net in zijn 1 of krap 2 omhoog kon komen. De 4e was trouwens niet eens te testen op die wegen, omdat je constant bochten aan het draaien was en dan toch weer moest terugschakelen. In het verleden boekten we dat soort hoog gelegen campings nooit, en checkte ik vooraf eerst alle wegen. Nu kan het dus eindelijk zonder zorgen.

Simpel gezegd, je reed bijna alsof er geen caravan achter hing. Heel relaxed dus. Ik mag 100 rijden in Duitsland (Carado komt in aanmerking voor 100 km vignet), moest nog oppassen bij het inhalen dat ik niet onverhoeds over de 120 ging.... Bij de oude KIA/i30 tankte ik altijd de (in Italië veel) duurdere super plus benzine, omdat dat nog een merkbaar verschil gaf in prestatie door het hogere octaan gehalte. Bij de nieuwe Hyundai i30 Wagon 1.4 maakte dat nauwelijks verschil meer. Gewoon weer de goedkopere Euro95 getankt.

Enige aandachtspuntje was de turbo van de Hyundai, omdat die pas na een seconde of wat aanslaat. Bij optrekken in zijn 1 met caravan dus extra gas geven. Maar op zeker moment heb je die slag wel te pakken.

De i30 voldeed dus uitstekend. Over tanken gesproken: het gemiddelde verbruik met caravan was 10,4 liter op 100 km (gemeten met de caravan er achter, dus niet gemiddelde van hele vakantie). En dat is verbluffend zuinig, mede ook omdat je in zijn 5 en deels 6 kon rijden) Dat was zo’n beetje 1:7, 1:8 met de oude auto, waar je nooit in zijn 6 mee kon rijden, en deels zelfs naar zijn 3 terug moest op steilere autowegen. De prestaties in de praktijk sloten dus naadloos aan op de technische gegevens van Caravantrekker.nl.
"

Lees meer gebruikerservaringen met de Hyundai i30.

Schrijf je gebruikerservaring

Heb je zelf deze combinatie geef dan aan hoe die combinatie bevalt en vermeld daarbij ook iets over de stabiliteit, de gebruikte caravanspiegels en het brandstofverbruik met caravan. Vragen over de combinatie kan je beter in het forum stellen.

Schrijf je ervaringen
Naam:
e-mail*:
Ervaring:
  Vul 3 cijfers in:

* Via dit e-mailadres kan je later de review nog aanpassen. Je e-mailadres wordt niet op de website getoond.

Vergelijken

Om een goede keuze te maken is het zinvol om verschillende combinaties met elkaar te vergelijken. Kies daarvoor een andere auto en klik op vergelijken en gebruik de prestatiescores. Er is geen grens aan te geven hoeveel punten een combinatie minimaal zou moeten scoren en er is ook geen maximum, maar een hoger puntental is altijd beter.

Foutje?

Zit er een fout in dit trekadvies of klopt er iets niet stuur mij dan een email. Ik kijk er dan naar en geef een toelichting.

(Link voor deze berekening)

Andere auto

Als aanvulling:

Andere caravan

Eventueel:

 

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus en je gaat ontspannen op vakantie.

Uitleg trekadvies

Lees de achtergrond bij de trekkrachtberekeningen zodat je die beter kan gebruiken.

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.


Lees ook:

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?

Maximaal trekgewicht

Wat een auto wettelijk maximaal mag trekken staat op de kentekencard.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Caravanbanden

Kies het juiste type dat bij jouw caravan past en zorg voor de juiste bandenspanning!

 

(Advertentie)

 

Caravan informatie

Verplicht leesvoer voor iedereen die met de caravan op stap gaat!

Onderwerpen

 

©2021 Caravantrekker