Caravantrekker.nl

Trekauto's na 2025?

Auto's moeten aan steeds strengere milieu normen voldoen. Kan je dan straks als de Euro7 norm gaat gelden nog een caravan trekken?

Trekauto's na 2025?

Momenteel wordt er in Brussel onderhandeld over de nieuwe milieunormen die gaan gelden vanaf (eind) 2025. Dan zal voor alle auto's een nieuwe Euro7 norm gaan gelden. Kan je dan nog een caravan trekken?

Euro7

De Europese Commissie wil fors strengere normen voor de CO2- en NOx-uitstoot. Ook wil ze een strenger testsysteem waarbij de uitstoot alleen in de praktijk gemeten wordt in plaats van in laboratoria. De uitstoot zou consequent laag moet blijven ook onder extreme weersomstandigheden, zoals bij zeer lage temperaturen of bij een koude start van de motor. En er gaan zelfs geruchten dat de uitstoot bij het trekken van aanhanger beperkt moet blijven. De eisen aan de normen die nu worden opgesteld gaan uit van de uitstoot die nu alleen onder ideale omstandigheden haalbaar is maar die zijn volgens de auto-industrie technisch onhaalbaar.Hoe dat gaat uitpakken voor de maximaal toegestane trekgewichten is nu natuurlijk nog niet te zeggen maar de kans dat die eerder naar beneden zullen gaan dan hoger zullen worden lijkt me voor de hand liggen. Trekgewicht is immers volgens autofabrikanten veel minder belangrijk dan voor ons caravanners.

De verwachting is ook dat brandstofmotoren duurder zullen worden om te produceren. Elektrische auto’s worden voor fabrikanten dan eerder lucratief omdat op brandstofauto’s minder winst gemaakt kan worden. Bovendien moet volop hybride technologie worden ingezet omdat daarmee de brandstofmotor extra ondersteunt kan worden bijvoorbeeld bij een koude start of andere zware omstandigheden. De meldingen in de media dat producenten v.a. 2025 alleen nog maar elektrische en/of hybride auto’s gaan leveren is dus goed te verklaren.

Ook moet de Euro7 beter aansluiten bij de rest van de wereld. Wie denkt dat de eisen in de EU veel strenger zijn dan in het Verre Oosten en de VS heeft het mis. Daar wordt namelijk ook naar andere schadelijke broeikasgassen gekeken. En om nieuwe diesel schandalen te voorkomen wordt de testprocedure veel strenger en worden uitzonderingen om de motor te 'beschermen' geschrapt. Bovendien wordt alleen nog in de praktijk getest (RDE-test) en moet de hele levensduur van de auto de uitstootwaardes binnen de norm blijven. Daarvoor krijgt elke auto een Testing Conformity Indicator (TCI) die kan aangeven of de auto blijft voldoen aan de oorspronkelijke testwaarden.

De lobby van de Duitse auto-industrie is machtig dus zal er vast gewerkt worden aan een compromis.

Hybride

Om een brandstofmotor direct na een koude start 'schoon' te laten zijn is inderdaad een hele uitdaging. Dat kan alleen door het verwarmen van de uitlaat (katalysator) en door heel weinig vermogen vrij te geven. Een hybride auto heeft voldoende stroom voor de opwarming en kan de eerste kilometers extra ondersteuning geven. Het ligt dan ook voor de hand dat het aantal hybriden nog sterk zal toenemen komende jaren. Voor de caravanner is dat alleen maar gunstig om dat nu al de hybride auto's die op de markt zijn tot de beste trekauto's behoren die verkrijgbaar zijn.

Elektrisch

De volgende stap zal zijn dat auto's puur elektrisch worden en dus zelf geen directe uitstoot meer hebben. Over hoe de stroom opgewekt moet worden hoeft de auto-industrie zich geen zorgen te maken. En zelfs de laadinfrastructuur is meer een zaak van de lokale overheden dan van de auto-industrie hoewel dat dus wel het grootste punt van zorg is. Europa zal hard aan de infrastructuur moeten werken voor elektrisch rijden.

De ontwikkeling elektrische auto's en batterijen gaat snel waardoor het aanbod van nieuwe auto's er over 5 jaar heel anders uit zal zien dan nu. Daar heeft vooral de leaserijder of die enkele particulier die een nieuwe auto koopt mee te maken. Caravantrekkers met een gewone benzine (of zelfs diesel) zullen de komende 10 jaar echt nog wel beschikbaar blijven als occasion.

Misschien is straks Euro4 & Euro5 niet meer voldoende

Vooral voor, en in China gaat de ontwikkeling van elektrische auto's snel. Vervelend daarbij is dat Chinezen heel weinig met aanhangers hebben waardoor trekgewichten geen hoge prioriteit krijgt.

Range

Op dit moment is het belangrijkste kenmerk voor een elektrische auto de vraag hoe ver kan je op een accu lading rijden. Voor de caravanner is natuurlijk ook de vraag van belang, mag ik wel een caravan trekken? Op dit moment zijn het vooral nog de duurdere auto's die 1500 kg of meer mogen trekken.

Toch profiteert de caravanner niet echt van een grotere range ben ik bang. Met een 'normale' caravan zal de range ruim met de helft afnemen. Om dan zonder bijladen 500 km te kunnen rijden moet de range van de solo auto dus meer dan 1000 km bedragen. Dat zie ik echt niet gebeuren. Weliswaar worden accu's goedkoper maar er meer van meenemen dan noodzakelijk is, is niet gunstig. Meer dan 500 km achterelkaar rijden zonder te stoppen doet bijna niemand. De nieuwe technologie zal vooral aangewend worden om te zorgen dat de accu sneller op te laden is. Na 500 km rijden heeft elke chauffeur immers een pauze nodig en is 15 minuten laden dus helemaal niet erg. Maar dat betekent dat de caravanner na 200 km een verplichte stop zal krijgen. De nieuwe Hyundai Ioniq 5 kan bijvoorbeeld nu al in 18 minuten tot 80% opladen wat weer goed is voor zo'n 150 km met 1600 kg aan de haak.

Bij het trekken van een caravan stoot de brandstofmotor erg veel stikstof uit

Met caravan

Zoals gezegd halveert ongeveer de range met een caravan. Dat komt nauwelijks door het extra gewicht maar vooral door de luchtweerstand. Omdat het rendement van een elektrische auto (90%) zo groot is wordt bijna alle energie gebruikt voor de aandrijving. En omdat de luchtweerstand bij het rijden met een caravan zo hoog is neemt het meerverbruik zoveel toe. Een brandstof auto heeft een veel lager rendement (35%) wat ook nog eens afhankelijk is van de belasting van de motor. Gewicht van de caravan speelt dus bijna geen rol. Alleen bij het optrekken zal een zware caravan veel meer energie kosten dan een licht exemplaar maar omdat de meeste mensen vooral met constante snelheid rijden met een caravan maakt dat dus weinig uit. Het verschil in de rolweerstand t.o.v. de luchtweerstand bij 90 km/u is bijna verwaarloosbaar.

Een vouwwagen achter een elektrische auto is veel gunstiger voor de range dan een hoge caravan

Uiteraard kan ik de toekomst ook niet voorspellen, maar ik denk wel dat het verplaatsen over lange afstanden van de steeds grotere en luxere toercaravans, achter je gewone dagelijkse personenauto, niet de toekomst is. De wereld zal de komende 10 á 20 jaar echt anders worden!

22 februari 2021Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Advertenties?

Caravantrekker zonder advertenties? Lees hoe dat kan en wat de voorwaarden zijn.

Trekauto's met stekker

Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride en Elektrische trekauto's en maak een berekening met je caravan.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus en je gaat ontspannen op vakantie.


Blog

Nieuwe 2023 caravans

Wat is het caravan nieuws op de jaarlijkse beurs in Düsseldorf voor 2023? Mijn verslag is vast anders dan in andere media😉

Elektrische trekauto

Een elektrische auto met een caravan roept veel vragen op. Bij sommigen ook weerstand maar is dat terecht of komt dat voort uit de angst voor het nieuwe grote onbekende?

Voldoende kogeldruk

Met welk gewicht moet de caravan op de trekhaak van de auto rusten? Veel caravanners vragen zich af wat de beste kogeldruk is en hoe ze de caravan moeten beladen.

Zuinige trekauto

Op zoek naar een zuinige trekauto? Met een caravan zal dat weinig uitmaken maar solo zijn er grote verschillen. Waardoor ontstaan die verschillen en wat zorgt voor een laag brandstofverbruik?

Rijden in de bergen

Ging je vroeger met de caravan naar de bergen dan was je vooral bang dat de motor van je auto warm zou lopen. Tegenwoordig is het probleem dat de remmen van de caravan bij het afdalen (te) warm worden.


 

(Advertentie)

 

©2022 Caravantrekker