Caravantrekker.nl

Elektrische caravan

De caravan van de toekomst; voorzien van elektromotoren. Is dat een goed (nieuw) idee?

Elektrische caravan

Dethleffs heeft een caravan gepresenteerd die voorzien is van elektrische aandrijving en accu's. Niet alleen zoals bij de bekende mover voor op de camping maar als hulpmotor om echt mee te rijden achter de auto op de openbare weg.

Om aan te sluiten bij de huidige trend dat er steeds meer elektrische auto's zullen komen wordt en naar oplossingen gezocht om bij beperkt trekgewicht toch met de caravan te kunnen reizen en ook nog voldoende actieradius te hebben. De caravan wordt dan voorzien van eigen motoren en accu's zodat geen kracht en energie uit de auto meer nodig is. De motoren worden onder gebracht in de wielen en de accu's worden onder de caravanvloer opgeborgen. Dat de caravan veel zwaarder wordt door de accu's maakt niet zo veel uit.De auto hoeft voor het gevoel niet meer dan 100 kg te trekken omdat de caravan zelf voor de aandrijving zorgt. Bij het afremmen wordt uiteraard weer energie opgeslagen in de accu's. Zou de caravan gaan slingeren bijvoorbeeld omdat die door de accu's erg zwaar is, dan is moderne elektronica in staat om vergelijkbaar met ESP in de auto elk wiel afzonderlijk af te remmen waardoor de slingering stabiliseert. Men verwacht met 80 kW aan accu's toch een 4 a 500 km te kunnen rijden.

Uiteraard maken de elektromotoren een mover voor op de camping niet meer nodig. De accu's kunnen als niet met de caravan gereden wordt ook gebruik worden voor energie opslag bij huis. Bijvoorbeeld om overdag de zonne-energie op te slaan voor gebruik in de avond. Daarmee is zelfs de totale investering meer rendabel.

Niet nieuw

Het idee werd in 2011 al gepresenteerd in een versimpelde vorm door Knaus i.s.m. Al-Ko op de Messe in Dusseldorf. Die oplossing zou ook voor campers interessant kunnen zijn waardoor die bijvoorbeeld elektrisch in de binnenstad kunnen rijden en op drassige campings vierwielaandrijving hebben.

Foto uit 2011 bij Knaus

E-trailer uit Delft is een start-up voortgekomen uit de solar-races en heeft het idee verder uitgewerkt in een prototype. De problemen waar zij tegen aan lopen waren niet zozeer van technische aard maar om de boel goedgekeurd te krijgen voor op de openbare weg. Immers de caravan mag niet zwaarder zijn dan het maximaal trekgewicht en zomaar een motor op een aanhangwagen toevoegen mag ook niet van de RDW. Sindsdien staat hun (werkend) prototype te verstoffen.

Schema van E-trailer


Het zal dus nog wel even duren voordat we 100% elektrisch op vakantie kunnen gaan, maar er komen vast oplossingen als er geen benzine- of dieselmotoren meer verkocht mogen worden. Het is nu niet meer de techniek die nog niet zo ver is, maar veel meer de wetgeving en infrastructuur die het caravannen op elektriciteit tegenhoudt.

18 oktober 2018Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Advertenties?

Caravantrekker zonder advertenties? Lees hoe dat kan en wat de voorwaarden zijn.

Trekgewicht

Het maximaal trekgewicht zegt lang niet alles over de trekcapaciteiten van een auto. Een trekadvies geeft veel meer informatie. Lees wel even de toelichting.

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.


Blog

Elektrische trekauto?

Een elektrische auto met een caravan roept veel vragen op. Bij sommigen ook weerstand maar is dat terecht of komt dat voort uit de angst voor het nieuwe grote onbekende?

Voldoende kogeldruk?

Met welk gewicht moet de caravan op de trekhaak van de auto rusten? Veel caravanners vragen zich af wat de beste kogeldruk is en hoe ze de caravan moeten beladen.

Zuinige trekauto?

Op zoek naar een zuinige trekauto? Met een caravan zal dat weinig uitmaken maar solo zijn er grote verschillen. Waardoor ontstaan die verschillen en wat zorgt voor een laag brandstofverbruik?

Rijden in de bergen

Ging je vroeger met de caravan naar de bergen dan was je vooral bang dat de motor van je auto warm zou lopen. Tegenwoordig is het probleem dat de remmen van de caravan bij het afdalen (te) warm worden.

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?


 

Over Caravantrekker

Wat is de visie van Caravantrekker en wie zit daar achter?

Menno vertelt meer over de achtergrond. 

©2022 Caravantrekker