Caravantrekker Training Center

Caravantrekker.nl Caravan Workshop BergTrainingsWeekend Op Maat Menu

Corona

In verband met COVID-19 volgen wij de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Uw instructeur is al geruime tijd dubbel gevaccineerd (via QR app) en het zou correct zijn dat u dat ook was. mijn persoonlijke mening doet er niet toe? Ja, toch wel.

We laten ons leiden door ons eigen gezond verstand... Dat houdt in: bij klachten laat je je testen en blijf vervolgens thuis indien positief; meld je af voor een cursus indien positief of bij klachten gerelateerd aan Corona. Dat lossen we op, dat uitstel!

Ons base-camp 'De Grensheuvel' in het Zuid-Limburgse Noorbeek blijft ook in 2021 en 2022!

De Caravan Workshops in Bodegraven, Zwolle en Nederweert zijn ook weer te boeken.

Voor vragen (of her-aanmelden eerder geannuleerde danwel uitgestelde cursussen) neem contact op met Bert:

Mail bert@caravantrekker.nl of bel +31 (0)6 - 16 78 63 60

BergTrainingsWeekend

Een gezellig weekendje weg met de caravan en vooral ook ervaring en deskundigheid opdoen in het rijden met uw caravan in de bergen? Dat kan tijdens ons BergTrainingsWeekend. Caravanrijles in hellingrijk gebied! Onder persoonlijke begeleiding van uw ervaren instructeur leert u optimaal om te gaan met uw combinatie op smallere en steilere wegen zoals u die ook tijdens uw trip naar en in uw vakantiebestemming tegen kunt komen. Waarom het BergTrainingsWeekend?

Het rijden in de bergen en dus op bochtige (en ook vaak smalle) wegen geeft een extra dimensie aan autorijden. Met caravan is dat niet anders, maar voegt daar nog iets aan toe. Vrijheid van reizen. Uw route en reisdoel zouden een stuk aantrekkelijker kunnen zijn, wanneer u precies wist wat de mogelijkheden van uw combinatie zijn. Nu kunt u die op onze websitewel uitrekenen, maar dan vergeten we iets: U als bestuurder van die combinatie!

Zuid-Limburg: ideaal oefengebied

In het overgrote deel van ons vlakke land heeft u helaas niet de mogelijkheden om ervaring op te doen met het rijden in geaccidenteerd terrein. Toch is de kans groot dat u tijdens uw vakantie geconfronteerd wordt met op z’n minst heuvelachtige omstandigheden.

Theorie in praktijk

De drukte in de vakantiegebieden en de afmetingen van de huidige instapcaravans laten echter niet veel ruimte voor geëxperimenteer. Veel caravanners vermijden daarom elk risico en zoeken een plekje op de daardoor drukbevolkte, maar dicht bij de Autoroute gelegen campings. Dat is jammer, want behoort u tot deze categorie, dan laat u zich beperken in uw bewegingsvrijheid (vrijheid van reizen) door uw caravan, terwijl caravannen juist die eigenschap belooft! Vroeger met het tentje kwam u overal en nu met caravan? Liever dóór de Gotthard dan er overheen? U liever dan wij… Vooral het uitzicht in die tunnel valt ons tegen, het 'risico' op de pas alleszins mee...

Caravantrekker.nl brengt daar ambitieus verandering in met een unieke caravantraining: het BergTrainingsWeekend. U kent ons motto? Rijden en reizen met caravan moet veilig en relaxed zijn, ook in de bergen! 

Is het gek dat je op de Brenner Autobahn slechts met 60 naar boven komt ondanks een 'dikke' trekauto, danwel een 'lichte' caravan? Hij wordt nog warm ook! Hoe voorkom je dat de koppeling verbrandt in de file op de aanlooproute naar de Gotthardtunnel? Slechts 6% die helling. Een automaat lijkt ideaal in de bergen, toch gaan die apparaten nogal eens kapot tijdens caravangebruik. Hoe voorkomen we dure schade aan dit soort transmissies? 

Hoe gaat dat nou, dat wegrijden vanuit stilstand? Hoe steil is steil precies? Hoe hou je een combinatie zoveel mogelijk rijdend bergop en hoe voorkom je dat bergaf je remmen warm lopen of erger? Hoe herken je uiteindelijk hellingen waarbij de koppeling dreigt te verbranden en hoe los je dat dan op? Wat is compressie en hoe maak je gebruik van die (remmende) motoreigenschap. Wat is koppel en toerental en hoe werkt dat samen met de versnellingsbak?

Zo maar een aantal 'lastige technische' onderwerpen die ter sprake komen. We leggen het u uit, laten het desnoods zien, maar belangrijker... U gaat het allemaal zelf oefenen.

Verkeersinzicht

Maar het draait niet alleen om technische vaardigheden. Vooral ook in- en overzicht van de verkeersomstandigheden komen aan bod (juist om problemen te voorkomen). Omgaan met een combinatie op smalle wegen is - al zijn ze vlak - geen sinecure, maar elke weg is geschikt voor een caravan.... zelfs als er tegenliggers aankomen.

Hoe snij je haarspeldbochten aan? Wat is de ideale lijn bij het uitrijden van een lastige uitrit die die ook nog eens naar boven blijkt te gaan? Een route naar een camping of die op de kaart niet meer dan 8% belooft kan wel degelijk voor lastige situaties zorgen.

In Nederland oefenen in de bergen?

Op onze vaste stek in het uiterste zuiden van ons land kunnen we het bergrijden met caravan goed in de praktijk brengen. We gaan daarbij natuurlijk geen risico’s aan.

Met een persoonlijke instructeur, dus onder constante begeleiding gaan we werken aan uw kundigheid met uw eigen combinatie. Afhankelijk van uw ervaring, aanleg en de technische mogelijkheden van uw trekauto bouwen we ‘het’ op. We schuwen daarbij smalle en steile weggetjes uiteindelijk niet.

Zuid-Limburg en de aanpalende Voerstreek (België) is weliswaar laaggelegen maar is echt bergachtig. Vergis u niet in de venijnigheid van de Limburgse binnenlanden!  En mooi dat het daar is... Rijden met de caravan wordt genieten!

Optioneel: achteruit leren rijden

Een aantal aspecten van vooral het vooruitrijden onder krappe omstandigheden brengen we u bij tijdens het basisprogramma. Maar, hoe steek ik terug in een uitwijkplaats op een ‘single track road’?

Hoe rij ik sowieso een stuk recht achteruit en hoe kan ik keren als blijkt dat ik de verkeerde weg ben ingeslagen?

Vindt u deze onderdelen lastig dan kunt u deelnemen aan de speciale manoeuvreermodule (op maandag of ev. op zaterdagochtend). Of volg vooraf bijvoorbeeld onze Caravan Workshop.

Overigens is achteruit kunnen rijden geen voorwaarde om aan het BergTrainingsWeekend mee te doen. Uw instructeur zal 'problemen' oplossen tijdens de instructieritten wanneer dit nodig mocht zijn. Leermomenten...

Opzet van het weekend*

Het BergTrainingsWeekend kenmerkt zich door de relaxte wijze waarop de caravantraining wordt gegeven: niet geconcentreerd in enkele uren, maar ontspannen over meerdere dagen! Veel praktijk waarbij u zelf rijdt wordt afgewisseld met theorie en rustmomenten. Uw (ervaren) instructeurs zijn zeer enthousiaste caravanrijders die graag op ontspannen wijze hun kennis aan u overbrengen. De rijpraktijk wordt 'in-car' persoonlijk begeleid zodat we kunnen inspelen op uw ervaring en kundigheid of juist het gebrek daar aan.

Daarnaast is het zeker ook een lekker weekendje weg waarin u een prachtig stukje Nederland leert kennen. Sterker nog, we raden u aan eerder te komen of later te vertrekken. Een kleine groep van maximaal drie cursisten per instructeur garandeert bovendien voldoende persoonlijke aandacht én gezelligheid!

Vrijdag(middag)

We heten u welkom op terrassencamping Grensheuvel even ten westen van Noorbeek. Die avond ontvangen we u graag onder onze luifel of in de voortent. Glas en stoel meenemen. Consumpties inbegrepen. Bij fris weer versieren we een vuurkorfje en bij vorst al of niet aan de grond een plek in de caravan van uw instructeur.

We maken kennis met de groep, nemen het programma door en prangende vragen worden beantwoord. Vooraf ontving u per e-mail een verhelderend 'e-book' omtrent het Bergrijden. En de Caravantraining syllabus. Ook een instructie indien u veilig in het verre Zuid-Limburg wilt arriveren.

Kortom, we gaan over tot theoretische verhandelingen en dikke kans dat het gezellig wordt. Onze ervaring leert dat een uiterst educatieve discussie en ervaringsuitwisseling ontstaat. 

Zaterdag

pakken we met z'n allen snel een bak koffie. De deelnemers aan de manoeuvreermodule staan dan pootjes opgedraaid en aangekoppeld klaar. Instructie over het wegrijden vanuit stilstand is soms op een 11% helling is het eerste praktijkonderdeel van de caravantraining. De teams passen dit meteen toe onder toeziend oog van de andere deelnemers. Later die ochtend neemt uw instructeur het eerste team mee voor de bergrij-instructie.

Bij terugkomst schuiven we aan voor de gezamenlijke koffietafel. Na de lunch gaat een team op pad met hun persoonlijke instructeur voor een bijna twee uur durende bergrij-instructie-praktijkrit.

Voorafgegaan door een verhelderend praktijkonderdeel: vooruit rijden op bochtige en nauwe weggetjes en straatjes, met behulp van zachtplastic pilonen... Aanrijden van een nauwe doorgang, wanneer insturen en uitzwaai achter. Iedereen krijgt die instructie! Het derde team gaat later die middag op pad voor hun bergrit. 

Happy hour

Na terugkomst van het laatste zaterdagteam is het happy hour geblazen onder de luifel / in de voortent van uw instructeur(s). De zaterdagavond is vrij ter beschikking. We zien wel hoe het loopt.

Zondag

We gaan (na de nodige uitleg tijdens de koffie) met z'n allen op pad naar een bijzondere locatie. Een flink steile en smalle route (15%) met inbegrip van een onoverzichtelijke haarspeldbocht en nog wat 'ongemakken'. Uw instructeur zit dán naast u. Een aantal keren zullen we die korte route eventueel met u herhalen op en af. Daarna reizen we af naar de op een na steilste helling in Nederland. Geen reden voor angst want inmiddels weet u hoe te handelen onder die zelden voorkomende omstandigheden. Ook dan is uw instructeur altijd naast u ontspannenaanwezig op de bijrijdersstoel.

Zo rond een uur zijn we terug op de camping. Het officiële programma wordt dan afgesloten tijdens de lunch. Bij deelname aan de zaterdagochtend manoeuvreermodule kan het programma tot verder in de middag uitlopen.** Het programma is indicatief en afhankelijk van het aantal deelnemers en de opties.Uw investering

Het BergTrainingsWeekend kost € 169,- per equipe (rijder en bijrijder).

Voor de consumpties op vrijdagavond, de koffie 's morgens, de uitgebreide lunch op beide dagen vragen we € 40,- p.p. Happy hour op zaterdagmiddag, neem zelf ook wat mee...

Vooraf sturen we u de e-books Rijden in de Bergen en Caravantraining Syllabus en tips voor uw eventuele eerste reis. De overnachtingen rekent u zelf af met de camping. Voor de tarieven zie de website van de camping. Het handigst is dat u de overnachtingen zelf online reserveert. Toegang via kentekenherkenning. Honden zijn toegestaan op de camping en er is WiFi. ACSI en BestDeal cards kunnen interessant zijn.

Dit weekend is in principe voor één bestuurder. Wilt uw partner ook de bergrij-instructie als bestuurder ontvangen dan vergt dat 135,- Euro extra...

Vooraf leren achteruitrijden (optie)

Zaterdagmorgen vroeg reserveren we voor uw (optionele) achteruitrijtraining. Maximaal 2 deelnemers krijgen van 1 instructeur in een paar uur afwisselend onderricht in het leren omgaan met hun combinatie als het vooruit niet meer lukt...

Manoeuvreren op zaterdag € 105,-. Dit is een optie.
Uw partner wordt actief betrokken (bijrijderinstructie) maar kan ook zelfstandig deelnemen aan dit of een ander onderdeel als chauffeur. De kosten voor deze (ev.) partneropties kunt u inzien in het prijsoverzicht.

Opties op maandag

1) Voordelig leren achteruitrijden (ochtend)

Meer tijd hebben we op maandag voor een uitgebreidere achteruit manoeuvreertraining. Voeg nog een dagje toe aan het weekend! Deze module vindt plaats in de ochtenduren. € 75,-. Een voordeliger alternatief voor de zaterdaginstructie!

2) Belgische Ardennen, hellingen en afdalingen op snelwegen (middag)

Een nuttige aanvulling (e/o ook voor uw partner?) vormt de rijtraining naar en in de Belgische Ardennen incl. de hellingrijke snelwegen achter bijv. Luik en Verviers. De privé training vergt de hele middag. Uw partner laten wennen aan de Europese snelwegen, goed leren omgaan met stabiliteit? € 125,-. Naar onze mening: zéér waardevol!

Voor een (prijs)overzicht van de opties voor u en uw partner, zie: >>>
Meer info vooraf? Mail ons op bert@caravantrekker.nl of bel Bert (cursuscoördinator) op 06-16786360.

Locatie

We zijn te gast bij Paul en Nicole op hun prachtig gelegen terrassencamping de Grensheuvel met uitzicht op Noorbeek. 
De camping ligt midden in het uitdagend oefengebied maar is toch via de grote weg makkelijk bereikbaar.

Googlemaps geeft de correcte route aan. Voerenstraat 11.

2022
Nieuwe datums worden ingevuld eind 2021.
Naar het Aanmeldingsformulier >>>

Data schikken u niet of al volgeboekt? Een prima alternatief kan een Op Maat privé training zijn, op afspraak. Kijk op >>>


Ga naar

© 2004-2021 Caravantrekker Training Center