Caravantrekker.nl

Rijbewijs B/BE en Kogeldrukindicator

Arie vraagt op 20 juli 2017:

Beste,

Wij hebben een Renault Koleos uit 2012 (spaans) 2.0 en we hebben een Hobby excellent 455. Volgens de website hebben we een BE rijbewijs wat ook klopt als ik het goed bereken.

Max massa auto: 2200
Max massa carav: 1350

Dus we zouden er 50kg overheen zitten, maken de autoriteiten hier een probleem van of komen we hier ook weg met de 10% correctie die ze doorberekeken?

De 2e vraag, deze caravan komt met een kogeldrukindicator (bovenaan het wieltje, geel met nummers). Moet ik het wieltje uitdraaien tot op de hoogte van de kogel en dat zou dan de kogeldruk zijn?
Toen we gisteren gingen testen stond de indicator op 125kg wat mij veel lijkt want zoveel zit er niet in de caravan volgens mij, hij stond wel hoger uitgedraaid dan de kogel uiteraard.

Sorry voor de rommelige uitleg, ik hoop dat jullie het begrijpen.

Bedankt.

Arie

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Walter antwoordt op 20 juli 2017:

Vwo rijbewijzen zie de handige webapss van de politieacademie. Even naar https://webapps.politieacademie.nl/naslagwerk dan verkeer aanklikken dan scrollen naar rijbewijzen en u vindt uw antwoord. Handig om toe te voegen aan je startscherm van je mobiel


Peter antwoordt op 20 juli 2017:

Dag Arie,

voor het vaststellen of je volgens de Nederlandse wetgeving een B plus E rijbewijs nodig hebt, wordt gebruikt van de vastgestelde MTM's van de caravan en de auto. Dit heeft niets te maken met het daadwerkelijke gewicht en een eventueel bijbehorende meetfout. Dus die vlieger gaat niet op!
Je kan de MTM van één van beide met 50 kg verminderen (bij de RDW en kost circa 58 euro), dan heb je geen B plus E nodig.

Je geeft aan de dat auto 'Spaans' is; staat deze op Spaans kenteken? Dan is volgens mij de Spaanse wetgeving van toepassing.


Arie antwoordt op 20 juli 2017:

Bedankt Walter voor de website.

Peter ook bedankt, Ja, ik woon in Spanje en beide staan op Spaans kenteken. Ik zal inderdaad hier even contact opnemen met Spaanse RDW om te kijken of het mogelijk is om de MTM te verminderen.

Nogmaals bedankt!


jean antwoordt op 20 juli 2017:

Boven de 3500 totaal gewicht is altijd BE heeft niets met het beladen gewicht op dat moment te maken maat met wat er op je documenten staat. boven de 3500 kg en vertrekken met alleen B is geen geldig rijbewijs dit is geen overtreding maar een misdrijf voor de wet, met alle gevolgen van dien.

mvg Jean


Walter antwoordt op 20 juli 2017:

Jean boven de 3500 kg is niet altijd BE zie de app. B+ kan dan ook.


jean antwoordt op 21 juli 2017:

@ Walter,

B+ bestaat alleen in NL ts woont in Spanje dus daar heeft hij niets aan.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 juli 2017:

B+ is een Europese uniforme rijbewijs categorie waarvoor alleen het examen per lidstaat afzonderlijk geregeld is. In Duitsland is B+ populair omdat deelname aan een korte (dus goedkope) cursus voldoende is. In NL moet met dank aan de BOVAG rijscholen lobby het BE examen afgelegd worden. Voor Spanje ken ik niet de exameneisen.


Arie antwoordt op 21 juli 2017:

Bedankt allemaal voor jullie bijdrage.

Hebben jullie ook nog een idee over mijn 2e vraag:
De 2e vraag, deze caravan komt met een kogeldrukindicator (bovenaan het wieltje, geel met nummers). Moet ik het wieltje uitdraaien tot op de hoogte van de kogel en dat zou dan de kogeldruk zijn?
Toen we gisteren gingen testen stond de indicator op 125kg wat mij veel lijkt want zoveel zit er niet in de caravan volgens mij, hij stond wel hoger uitgedraaid dan de kogel uiteraard.


Nogmaals bedankt!


Quirien antwoordt op 21 juli 2017:

Deugd de kogeldruk indicator wel? Caravan altijd wegen op kogelhoogte. ( in een lijn met de kogel) Je hebt hoger gewogen zeg je, met indraaien naar lager neemt de druk juist toe.
Weet je uit informatie niet wat het lege gewicht van de caravan is en b.v. de druk dan op de kogel?

Pak anders eens de gewone weegschaal met een passende "stok" er tussen. Dit is al vele malen hier op de site besproken. Misschien kom je dan tot hele andere meet resultaten.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker