Caravantrekker.nl

Beeldvorming

Ton Groenendijk vraagt op 20 juli 2017:

Wie kan er wat doen aan de miserabele beeldvorming die steeds weer opnieuw over caravanbezitters wordt verspreid?
Ook vandaag, 20 juli 2017 werd na het 6 uur journaal op NPO 1 weer een lans gebroken voor de camperhandel en werden caravanbezitters afgeschilderd als ingedutte bejaarde gewoontedieren, verknocht aan hun vaste plekje en hun tafelkleedje, hetgeen door geïnterviewde camperbezitters als wel heel erg burgerlijk werd afgeschilderd. Dat die zelfde camperbezitters ook gewoontedieren zijn met het onvermijdelijke groezelige hondje op het dashboard werd onvermeld gelaten.
Maar goed, met geen van de geïnterviewden zou ik een intieme relatie willen onderhouden en dus terug naar de vraag: Kan er nu eens iets worden verteld over het feit dat je ook met een caravan naar verre landen kunt reizen en dat je daarbij dan niet hele binnensteden en stranden hoeft te vervuilen met eindeloze rijen iveco's , die, eenmaal in beweging worden bestuurd door lieden die daar niet de ballen verstand van hebben. Iemand op dit forum moet toch een ingangetje hebben bij een mediabedrijf of iets dergelijks.
Of zullen we gewoon alle stompzinnige beeldvorming over ons heen laten komen en te trots zijn om daarop te reageren? Kom op, ik ben bereid mij te laten ondervragen door de meest geborneerde journalist om het caravankamperen te promoten. Want, zoals een medereiziger deze vakantie zei: "de camper is meest geslaagde marketingtruc van de afgelopen twintig jaar."
Ja , ik weet het, het is een hoofdzakelijk technisch forum, maar het is een serieuze vraag.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Henkie antwoordt op 20 juli 2017:

Wel eens gekeken naar Martine van Os? Dat zegt genoeg over de grijze muizen die caravanners heten te zijn: de spruitjes springen uit je TV zo truttig dat allemaal gebracht wordt. En dan nog een duffe Subaru ervoor en het beeld is weer compleet. Niet zo gek allemaal dat er zo gedacht wordt in dit land.

Maar goed.

Ik zit veel op de weg en buiten het hoog seizoen zie je alleen maar grijze caravanners. En daar gaat het fout omdat ze op een of andere manier altijd in de spits rijden met te lage snelheden. "Zie je wel dat alle vrachtwagens te hard rijden? Ik rij netjes 80." Ook snappen ze blijkbaar niet dat woon-werk-verkeer op een andere manier rijdt dan vakantieverkeer.

Overigens zal dit een leuke topic worden met mogelijk veel stereotype opmerkingen. Ik was eerst, wie volgt?


Gerrie antwoordt op 20 juli 2017:

Ton, niet druk maken maar gewoon over je heen laten gaan. Het is toch niet belangrijk wat anderen van je vinden. Ik heb het ook gezien op tv maar ik kan er niet heet of warm van worden. Het gaat ook vanzelf weer over. Nog niet zolang geleden moest iedereen een boot want dat was de ultieme vrijheid en voor ons is dat nog steeds zo. Echter, maak je lange reizen in(te korte) tijd dan zie je alleen maar water. Is tenminste onze ervaring. Wij zijn meerdere malen naar de Oostzee gevaren en na 4 weken zij mijn vrouw we hebben eigenlijk niets gezien en zijn weer aan vakantie toe. Volgens mij gaat het veel camperaars net zo. Ze hebben veel gezien vanuit de auto en verder niet. Als wij 14 dagen met de caravan op één plek hebben gestaan zijn wij nog niet uitgekeken. Onze caravan is het uitganspunt voor wandelingen en uitjes. Volgens mij gaat de hype vanzelf weer over en blijven er alleen de echte liefhebbers over. En ja een camper van een ton zal meer aanzien hebben dan een caravan van 20 000. Het is dan maar zo.


TheoS antwoordt op 20 juli 2017:

Beste Ton,

Persoonlijk ervaar ik geen miserabele beeldvorming. Op jouw vraag van wat we moeten doen is m.i. slechts een antwoord mogelijk: Dit niet zeggen. Vaak gaan uitspraken, stellingen een eigen leven leiden en kunnen ze zelfs tot een selffulfilling prophecy leiden.

Het programma waaraan je refereert heb ik gezien.
Met jouw ben ik hen eens dat het een belabberd slecht programma was. De daarin genoemde cijfers (afname verkoop caravans, toename verkoop campers) zullen wel kloppen. Die gelden overigens voor de afgelopen jaren. Of dat nu nog geldt? Ik betwijfel het.

De beeldvorming in de reportage was slecht, in de zin van alles behalve compleet: men liet ouder echtpaar dat het hele seizoen dicht bij huis met een caravan op een camping verblijft zien en een ouder echtpaar dat is overgestapt op een camper. Verder was er een ondernemer die van caravans was overgestapt op campers. Hij sprak overigens met nostalgie over de tijd dat hij met zijn gezin met een caravan op stap ging.

T.a.v. het kamperen zijn er meer smaken dan typen en merken caravans en campers. Trek je in het voor - en naseizoen door Europa dan zie je massaal stellen wier haren intussen door de natuur zijn geblondeerd. Ook zie je jongeren zonder of met kleine kinderen. De caravans zijn daarbij nog ruim in de meerderheid.

Bij de deelnemers aan de georganiseerde groepsreizen zijn de caravans ruim in de meerderheid. Ik hoor velen, ook jongeren, zeggen met genoegen naar "We zijn er bijna" te kijken. Ieder ziet de massale deelname van caravans.

Bij "De Groeten van Max" wordt onderweg op parkeerplaatsen (in Frankrijk) aan vakantiegangers, die pauzeren een kopje koffie aangeboden. Tot op heden zie ik vooral oudere caravanners.

Zelf ervaar ik nog steeds dat als je in het voor- of naseizoen naar het Zuiden trekt en je een overnachting zoekt op een camping, de trekkende caravanners (oud en jong) in de meerderheid zijn.

In mijn omgeving ken ik genoeg jonge gezinnen die een caravan aanschaffen.

Hetgeen ik - en naar ik aanneem velen met mij - waarneem is zeker geen miserabele beeldvorming. Dat er slechte t.v-reportages zijn is een andere zaak.
Als we dat uitdragen zorgen ze misschien voor betere programma's




Louis antwoordt op 20 juli 2017:

Haha, die Ton !
Begrijp je niet dat deze mensen altijd al graag wilden kamperen maar gewoon niet met een caravan dúrven rijden ?
Daarom bleven ze eerder altijd in Nederland, en komen daar nu ook eens buiten om wat van de wereld te kunnen zien.
(Da's één)
Manoeuvreren kunnen ze ook al niet echt, daarom staan ze altijd zo "gezellig" als haringen (die vette met uitjes, dus niet die voor de tent) zij aan zij op zo'n "parkeerplaats" waar ze rechtuit op en af kunnen rijden (hoe knus)
En dat is maar goed ook want al die Fiat/Iveco's met hun onhandige voorwielaandrijving staan altijd direct vast op gras, en dan gaat die 3500 kg aan de voorkant alleen nog maar naar beneden en sta je voor iedereen die staat te kijken voor joker als de trekker alwéér moet komen.
(Da's twee)
Slapen willen ze standaard in een langsbed, want met die camperkop eeuwig en altijd voorover omdat ze hem niet vlak op een paar blokken kunnen rijden zonder rokende koppeling (en weer nét te krenterig voor een levelsysteem zijn) zouden ze zomaar uit een dwarsbed rollen.
(Da's drie)
Die "garage" is trouwens voor de regenkleding als ze boodschappen moeten doen, want zonder auto moet je op de...
(Da's vier)
En zoals men liever diep in de schuld vrijstaand woont, kun je op een verjaardag natuurlijk ook niet aankomen met een caravan, dus zijn ze eigenlijk vaak wat masochistisch.
(Da's vijf)
Velen schrikken ook na de winterstalling als de dure storingen zich door stilstand gaan melden en opgelost moeten worden, maar dat geef je nooit toe natuurlijk.
Vandaar ook dat overnachten op zo'n (vaak gratis of voor weinig) "parkeerplaats"... want het moet uit de lengte of breedte komen toch ?
(Da's zes)
Dan hebben we nog de schaapmensen die overal intrappen en zelfs geld uitgeven aan kapotte spijkerbroeken met gaten er in...zulke trendhoppers kopen natuurlijk ook een camper.
Die krijg je niet in een caravan of broek zonder gaten (of zonder oranje brilletje) want dan horen ze er niet bij hé ?
(Da's zeven)
Ik kan zo op sloffen de dertig wel halen, maar ach, gun ze hun lol.
Ieder z'n ding, en zo blijft er meer ruimte voor ons simpele caravanzielen over .
Jaloers dat ik ben !.
Maar misschien wordt m'n motoriek e.d. ook nog eens zó slecht dat ik ook aan zo'n zelfrijdend mindervalidecentrum moet dus ik hou me in en zeg nooit nooit.
Zo ! een beetje gekalmeerd en gerustgesteld Ton ?, hahahaha .
(Sorry camperaars, dit was gemeen maar Ton heeft even een oppepper nodig)


Quirien antwoordt op 20 juli 2017:

Ja Ton ik sluit me bij je aan voor zo'n interview misschien is dat wel eens nodig.
Maar hebben wij caravanners het niet een beetje aan ons zelf er wijten.?

Eerlijk gezegd ben ik ook nog een avontuurlijk type die heel veel trok. In jou en vele hier op de site herken ik veel dingen die ik zelf ondernam.

3, 5 jaar geleden werd ik door omstandigheden eigenlijk geconfronteerd aan het niet of nauwelijks nog kunnen trekken. Vele verklaren mij nog voor gek dat ik zo kampeert.
Eerlijk...... Ik stond verbaasd hoeveel kampeerders hun caravan gebruikten voor een vaste, voorjaarsplaats en vele varianten die worden aangeboden.
Tsja, dat komt de image miet ten goede. Vraag mij zelfs af dat deze doelgroep die dus niet ( meer) trekt vele malen groter is dan de nog trekkende caravanners.
Tsja en dan komt de camper. Die heeft de image wel een trekker te zijn dus als dat een beetje commercieel wordt uit gestraald / gebuid dan weet je het wel.

Aan de caravan kun je alleen met een dakluifel prima kamperen,( nota bene nog recent bijna 5 weken gedaan) ben je ook zo weg etc. Maar moet je eens zien wat er allemaal aangebouwd wordt.

De zin in telkens opruimen en al dat gedoe er om heen zoals ik dit jaar nogal eens opving is dodend voor de trekkende gedachte van de caravanner.
Tsja, en dan die "gezelligheid" . Ik krijg het na een week of 10 dagen weer op mijn heupen.
Dan nog al die negatieve dalende verkoopcijfers en toenemende cijfers voor de camper.
Ook dat geeft geen boost richting de verkopen voor de caravan.

Dus op de "barricaden "maar verkoopt de dealer niet net zo lief een camper.😉


arie antwoordt op 20 juli 2017:

er komt nog bij dat de oudere camper diesels in Duitsland. en ook hier straks geen stad meer in mogen mileu beleid .

gr. Arie


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 juli 2017:

Ik loop al heel lang rond om eindelijk eens een 'goed' stuk te schrijven over het verschil tussen een camper en een caravan. Daar is namelijk eigenlijk alleen een 'imago' verschil tussen en een 'wettelijk' verschil (gebruik van camperplaatsen bijvoorbeeld). Praktisch gezien is bijna altijd een goede auto/caravan combinatie in het voordeel t.o.v. een camper.

Imago hebben we voor een deel echter wel zelf wel in de hand. Te veel caravanners hebben een te grote caravan (of te kleine auto) en kunnen er slecht mee rijden en omgaan. En omdat caravan fabrikanten de producten maken die ze kunnen verkopen zijn veel caravans ook nog eens van bedenkelijke kwaliteit als het om rijeigenschappen gaat (maar dat geldt ook voor campers). En heel veel caravanners gaan niet op reis met de caravan maar verhuizen hun caravan en gaan dan vakantie vieren.

Caravannen en de media (journalisten) gaan niet goed samen.... gelukkig weten wij beter 😉


Gunst antwoordt op 20 juli 2017:

Ook ik erger me mateloos aan de beeldvorming (in negatieve zin) over kampeerders met een caravan en die (in positieve zin) van camperaars. Ik ben in juni naar duitsland/oostenrijk/italie geweest. Sommige campings kort (1 a 2 nachten) sommige langer (5 a 7 nachten). Op alle campings stonden campers. Op bijna geen van de campings is er een camper eerder vertrokken als ik, van degeen die er al stonden.
Camper geeft vrijheid om rond te trekken. Op campings staan ze meestal lang op dezelfde plek. Daar is een camper mi niet voor bedoeld. Nog gekker is dat veel duitse campers een aanhanger hebben met daarop een auto. Voor die weg zijn op een camping (auto opladen, aankoppelen van de aanhanger etc) ben ik met mijn caravannetje al lang op weg.

Vertrekken op een camping gaat met een camper echt niet veel sneller als met caravan. Met de accuboor zijn de poten van de caravan in een minuut opgedraaid en aankoppelen kost ook niet meer dan een paar minuten. Dat is dus geen echt voordeel. Voor wat betreft de vrijheid ervaren, ik kan op de camping gemakkelijk met de auto even een plaatsje bezoeken of een ander dal inrijden met de auto. Met de camper doe je dat niet zo snel want dan moet je alles opruimen.

Je ziet dat er voor beide kampeervormen wat te zeggen is maar een camper is echt niet veel beter of vrijer als een goede caravan combi 😉


dabbertje antwoordt op 20 juli 2017:

Het meest verbazingwekkend (of ergerlijk) vind ik caravanners die de overstap maken naar een camper omdat een camper minder werk is. 'Je hoeft geen voortent op te zetten' 'het in- en uitruimen en schoonmaken is zoveel werk' 'je moet alles eerst inpakken voordat je kunt vertrekken'
Kuch, slaat echt nergens op. Waarom heb je bij een camper ineens genoeg aan een vaste luifel, en kun je wel ineens tijdens verblijf alles weer terugzetten op de plek waar je het hebt gepakt? Waarom wil je een caravan uitruimen en moet een camper niet worden schoongemaakt?

Wij reizen met een caravan alsof het een camper is. Niks moeilijk, in 10 minuten zitten we onder de luifel met een wijntje. De caravan staat altijd ingepakt startklaar. Even kleding en wat te eten erin en gaan.

@Ton, dat groezelige hondje was een poes 😉

Gr. Daphne


carlo antwoordt op 21 juli 2017:

Hoe meer slechte reclame er gemaakt word over kamperen met de caravan hoe beter het voor de caravanners is. Want hoe minder caravanners er zijn hoe meer plaats wij hebben. Mijn schoonbroer zij mij ooit, als ik met de caravan op verlof moet gaan blijf ik thuis, wel dat heeft hij dan ook gedaan, hij is altijd thuis gebleven, ik zou liegen want soms gingen ze ook al eens een weekend naar de Moezel op zimmer frei. En wij hebben in een groot stuk van Europa altijd heerlijke vakantie's gehad met onze caravan. Laat ze maar praten, wij caravanners weten wel beter.


Quirien antwoordt op 21 juli 2017:

Oog voor detail Daphne.😉

Ach, beeldvorming daar kun je vele kanten mee op. Deze kan nog wel eens ongewild de plank flink mis slaan.
Ik zal er niet te ver op in gaan.
Voor mij zeker nog enkele jaren geleden sloeg die n.l. toen men wist wat er allemaal aan de hand was en reden wist nog wel eens om. ( men had zo'n medelijden met mijn echtgenote , ze moest zoveel doen) Ik heb er hier enkele jaren geleden in een stukje iets over vermeld.
Of ze buurman niet overal mee konden helpen werd dan de insteek.
Hier laat ik het maar bij anders krijg ik weer commentaar.

Trouwens, troost je ; is beeldvorming m.i. op deze site al dan niet terecht ook niet af en toe aanwezig?.😉

Oh, mooi plekje werd er in de Tv uitzending gezegd. Later, onderling, je zal maar tegen zo'n heg zitten aan kijken of iets van die strekking. Zo zie je maar.....
Misschien is toch maar een beetje leven en laten leven, hoe moeilijk ook, het beste.
Pluk de dag en tel je zegeningen met of zonder beeldvorming.🤔


Frans antwoordt op 21 juli 2017:

Campers of wie dan ook overtuigen van de voordelen van een caravan hoeft van mij niet. Ook waag ik me niet aan allerlei veronderstellingen over de gemakken en ongemakken van een camper, want ik ben er zelf nooit mee op pad geweest.
Campers zijn mij echter een doorn in het oog omdat ik op een camping niet tegen zo’n flatgebouw wil zitten aankijken en op bergweggetjes zijn het trage slakken die niet weten waar aan de rechterkant hun voertuig ophoudt, waardoor ze in grote getale midden op de weg ergerlijke zwervers zijn voor andere weggebruikers.
Op wegen en kampeerterreinen meer delen met een hoogtebeperking zou wat mij betreft een zegen zijn.


Kees antwoordt op 21 juli 2017:

Wat mij opvalt aan camperaars is dat ze weinig tot nooit buiten zitten.
Met de caravan zit je snel onder de luifel in een gemakkelijke stoel tot laat in de avond gezellig te wezen en de camperaars zitten binnen, rollo's dicht en weinig tot geen contact mee te krijgen.


Henk antwoordt op 21 juli 2017:

Al meer dan 30 jaar ben ik een fervent kampeerder met de caravan.
In het voorjaar in Nederland en in de vakantie lekker toeren in Europa.
Hoe een ander over de caravan denkt zal mij een worst wezen.
Wij zijn echte camping kampeerders .
Gezellig wat tussen de mensen.
Het voordeel van de caravan is dat je de caravan op de camping hebt staan je de auto kunt gebruiken.
Misschien als we aan ons pensioen toe zijn we ook wel een camper kopen.
Ton verder vind ik dat jij zelf ook negatief over de camperraar doet.
Is nergens voor nodig.
Laat iedereen in zijn waarde.
Wil alleen maar


Jan Teepe antwoordt op 21 juli 2017:

Menno, dat verschil in rijkwaliteit tussen camperaars en caravanners is compleet andersom dan jij suggereert. De slechte caravan rijders uit het verleden, zijn namelijk overgestapt op een camper. Ze hadden natuurlijk zelf ook wel door dat ze er geen hout van konden. En nu als camperaar kunnen ze er noch steeds geen hout van. Daarbij zijn de nieuwe camperaars gekomen. Veel geld, nog nooit gekampeerd, geen kennis van zaken, kortom drama's op de campings hier in Spanje en nog grotere drama's op de N wegen in Spanje. De voorste in de file is altijd een camper, met daarachter een vrachtwagen die de bumper in de achterwand van zo'n camper heeft zitten. Uit pure ergenis natuurlijk. En dan zijn ze uiteindelijk, vaak met schade, op een camping aangekomen, daar ontstaat vaak nog meer schade bij het manoeuvreren, en blijven dan onder de stress zittend een maand of 3 ter plekke. Van de campingbaas hier ter plekke hoor ik dat het zelfs zo erg is, dat ze niet meer terug naar huis durven te rijden. De ADAC/ANWB enz. stuurt dan een chauffeur om het spul weer terug naar huis te rijden. Hoezo duffe caravanners die maanden op 1 plek blijven. De nog over gebleven caravanners onderscheiden zich hier ter plekke juist als diehards die niet snel ergens bang voor zijn. En ja met de mover kan je prima, schadevrij, op een campingplekje komen. Caravanners zij niet bang, camperaars doen het niet lang.


Jasper antwoordt op 21 juli 2017:

Blijft de vraag of en hoe we als caravanners van dat negatieve vooroordeel afkomen. Als het al zou lukken.
Ik ben een beetje bang dat we het op moeten nemen tegen de commercie die alleen maar méér wil verdienen aan dus dure campers. Met opnieuw alle troep die de mensen er zo nodig bij moeten aanschaffen.


Louis antwoordt op 21 juli 2017:

Niet eens proberen Jasper...
Bedenk eens iets waar géén vooroordelen over zijn.
Van woning, soort werk, merk auto of caravan (ja, ook dan bij "ons caravanners" onder elkaar) tot Joost mag het weten.
Het zit mij wel gebakken, of ze nu met een tentje, caravan, camper of wat dan ook komen.
Gedrag, daar gaat het om.
En de slechte kampeerder herken je toch wel, of het er nu als een "madame" uit ziet of tante Truus...en dat zie aan hoe het toilet of douche achter gelaten wordt (!), oftewel volgens het oude spreekwoord vaak "van boven bont-van onderen stront" .
Of aan het onrechtmatige voor anderen overlast gevende claimgedrag op allerlei gebied.
Van continu schreeuwende families tot het brutaalweg toe eigenen van twee afwasplekken tegelijk bij drukte.
Vul zelf maar aan...
En dat staat vollédig los van waar ze mee komen kamperen .
Dat is voor mij belangrijker en veel meer bepalend wat "beeldvorming" betreft.


Gerrie antwoordt op 21 juli 2017:

Nu op tv ook de verhalen van er zijn meer camper verkocht als caravans. Ja in verhouding tot wat er al was in procenten maar in werkelijke aantallen valt dat volgens mij wel mee.


TheoS antwoordt op 21 juli 2017:

meer camper verkocht als caravans

Er worden nog steeds veel meer caravans dan campers verkocht.
Op de tv. werd verteld dat er een afname was van het aantal verkochte caravans en een toename van het aantal verkochte campers. Dat zegt niets over het aantal caravans en het aantal campers dat wordt verkocht.


Frank antwoordt op 21 juli 2017:

Een paar weken geleden zat ik op het campereiland bij uitstek : Corsica.
Afhankelijk van de camping was de verdeling camper/caravan/tent ca.1/3 voor elk.
Wat mij opviel is dat juist de campers meer gekluisterd zaten aan de camping. De losse auto's waren veel op pad.
Ff naar marktje, ff naar dat andere strandje, ff s'avonds wat eten en dorpje bekijken.
Met onze caravan gaan wij op de camping om als een camper. Hooguit een luifel/parasols of niets. Campers volgen soms ons handelen. Wij verkennen de plek en maken onderling afspraak over de opstelling. Na het aanrijden heeft iedereen (geen of 1 of 2 dochters mee) een vaste taak. Ik rangeer, mover, waterpas, spiegels en parkeer. Tafels, stoelen, pootjes, electriciteit, ramen en dakluiken open etc. de rest. Verbaasd laten wij soms campers achter als wij na 5 min (als alles echt meezit) richting strand of restaurant lopen. Veel campers gesproken op Corsica en zij ervaren savonds de belemmering met uit eten gaan. Naast ons was een Duitser moedeloos aan het worden om zij camper waterpas te kringen van op de fiammablokken toen ik de dissel in het zand draaide en riep :"Fertig" met een lach. "Ich bin auch fertig" riep hij met een zuur gezicht
Helaas is de westkant van dit eiland niet om te lachen met een caravan. Te smal, te weinig passeerplek, vraagt te veel concentratie. Een echt grote camper is daar trouwens ook niet fijn. De campers kunnen daar lekker rondtrekken op weg naar de volgende camping en hebben samen met de tenten een beetje alleenrecht op die kant van het eiland Wij moesten weer 3 uur slingerend terugrijden en kwamen geradbraakt aan bij onze sleurhut. "Wir fahren morgen die gleiche Strecke aber nur einmal" zei de Duitser lachend. "Aber wir gehen jetzt essen im Citadel von Bonifacio" riep ik toen en liet hem voor de derde keer achter bij zijn skottelbraai 😉.


Tom antwoordt op 21 juli 2017:

Ik moet er niet aan denken dat ik bijv. op een (berg-)camping sta met een camper, en dat ik de 'aardappels' vergeten ben te kopen. 😉 Luifeltje in, camper van de blokken rijden etc. Voor mij geen camper.


johan antwoordt op 21 juli 2017:

Camper of caravan, we hebben nu een caravan en hiervoor hebben we 7 jaar "gecamperd".
Daarvoor veel jaren een vouwwagen, en begonnen met een tent.
Meestal zie je caravan en camper omgekeerd, dus eerst caravan en daarna camper.
Alles heeft zijn voor en nadelen. Zijn leuke, handige en minder leuke en handige kanten.
En vooral heeft alles zijn eigen doelgroep.
Heerlijk toch, ieder zijn keus.
Naast onze sleurhut hebben we ook een stacaravan, was jaren erg handig als 2e huisje in een ander deel van het land.
Er is ook een bepaald beeld van stacaravan bewoners en vakantie houders.
Ach misschien voldoen we aan het beeld van een caravan bezitter, alleen al door het rijden in een Opel Meriva.
Ben ik daar tevreden mee, ja zeker.
Voel ik me weggezet als ingedut bejaard gewoonte dier?
Eh, nee hoor zeker niet.
Pas ik in een cliche beeld van "de caravan bezitter"?
Voor mensen die vanuit hun eigen positie kijken, vast wel.
Ik zal vast wel in een beeldvorming passen van iemand.
Bedrijven halen daar dik geld mee binnen, reclame op de juiste doelgroep.
Menno, kom maar op met je goed stuk over caravan en camper.
Ik kan doordat we 7 jaren met camper op vakantie waren, nu 8 jaar caravan, zeker 9 jaar met vouwwagen, ook zo een aantal ervaren voor- en nadelen aangeven.


Ton Groenendijk antwoordt op 22 juli 2017:

Ho, ho! Er ontstaat nu een discussie over de voor- en nadelen van campers en caravans en dat is een heel persoonlijke ervaring waar ik ook niet om gevraagd heb.
De eerste reactie is al een bevestiging van de stelling: Henkie, vermoedelijk een vrachtwagenchauffeur spuwt zijn gal over de duffe weggebruikers, die hem met een caravan kennelijk in de weg zitten. Die zullen er zijn, maar HENKIE, IK HOOR DAAR NIET BIJ en wil dus ook niet daarmee vergeleken worden. Verderop verwijt iemand mij dat ik een hekel aan camperaars heb. Nee dus, dat zijn ook gewoon mensen. Maar diezelfde mensen die op Gran Canaria hun huur-Picanto niet over de bergweg krijgen, (echt meegemaakt) mogen met hun oude rijbewijs een wagen van 3500 kg besturen (en dan ook nog en aanhanger er bij). Dus deugt de wetgeving mbt tot afgifte van rijvaardigheidsbewijzen niet. Met alle gevolgen van dien. En weer: Henk: IK HOOR DAAR NIET BIJ!
Mijn bezwaar is dat vrijwel altijd caravanners worden afgeschilderd als sukkels die in rijtjes op een grasveld staan en naar Dries Roelvink op de Tv staren terwijl het buiten regent. Dat is mijn ergernis en die ergernis richt zich tegen het medialandschap in NL, want ik denk dat een heleboel caravanners het prima vinden dat alle mensen doen waar ze zin in hebben, maar dat het door de media geschetste beeld ergernis opwekt want WIJ HOREN DAAR NIET BIJ!. Dus nogmaals: wie maakt een reportage van de vrije caravanner, die van camping tot camping trekt en de wereld aanschouwt. Of zit daar geen verhaal in?
Enne... Daphne, sorry voor de waarneming. Mijn biologieleraar had op de Mulo al niet zo'n hoge pet van mij op en nu krijgt hij postuum ook nog gelijk!


Henkie antwoordt op 22 juli 2017:

Ton, lees mijn reactie nog eens. Ik heb alleen aangekaart hoe er in Nederland tegen caravanners wordt aangekeken. Verder gewoon een opsomming van feiten die je hoort als je op de camping staat te praten.


Han antwoordt op 22 juli 2017:

Wij hebben als kampeerders lang getwijfeld over al dan geen camper. De voordelen van een caravan zijn voor ons groter dan een camper. Ook nog even gedacht over een buscamper maar vorig jaar september zaten wij nog heerlijk in onze ruime Unico luifel met voorwand terwijl de buscamperaar naast ons in zijn bus zat en weinig bewegingsruimte. Verder vind het rijden met caravan relaxt. Geen gejakker. We hebben nu een Ford Focus 1.6 ecoboost met een Knaus 420 QD en dat bevalt ons prima.
Omdat ik geen sleutelaar ben zou ik bij aanschaf camper een jonge camper moeten kopen en aan wat ik dan zou willen hangt een prijskaartje van dik veertig mille . Ik vind dat heel veel geld en ook een camper staat van oktober tot april ook in een stalling en dat stilstaan is voor een diesel volgens mij ook niet best.
Gaan nu 2x per jaar met de caravan op stap en in vroege voorjaar en oktober november voor lage prijzen met het vliegtuig.


Janka antwoordt op 22 juli 2017:

Ach, als het maar kijkcijfers oplevert, dan is alles geoorloofd.
En misschien doet de camperindustrie daar ook wel een beetje aan mee om dat beeld te bevestigen.
Ze willen natuurlijk verkopen maar die campers zijn dacht ik duurder dan de gemiddelde caravan dus helpen ze de beeldvorming een handje.
Campers van ouderen die bijna direct en goed op de plaats staan vergelijken met oudere carvanners die mbh de mover het nog voor elkaar krijgen met hun caravan een boom of paaltje mee te nemen..
Campers die gesitueerd op de meest schitterende locaties geparkeerd staan en waar geen caravan te zien is.
Gelukkig zijn er heel veel mensen die zich niet een rad voor ogen laten draaien. Wij horen daar ook bij.


Frank antwoordt op 22 juli 2017:

Hey Ton, ik heb een duffe caravan en ik hoor erbij !
Heerlijk zo'n duffe sleurhut en tuffen door Zwitserland waar je zelfs 80 kmu mag op de snelweg. Heerlijk als ik thuis weer een envelop van het Kantongericht open maak omdat het mij nog nooit (schaamte maar echt waar) is gelukt duf genoeg te zijn in die Schweiz.
Het kan is gewoon een leuke hobby zo'n caravan. Helaas zit ik laatste maanden te veel op dit forum (met mijn telefoontje). Dat heb ik overgehouden aan een leuke vakantie met onze caravan. Ik kan mij totaal niet druk maken over de campingprogramma's. Ook niet over hun beeldvorming want eerlijk is eerlijk, wat is hun doel? Kijkcijfers !
Tegenover ons woont iemand met een camper. Buren daarnaast hebben hun caravan net verkocht ivm leeftijd (80). De andere buren van 35 jr. hebben hem gekocht. Twee huizen verderop zijn andere jongelui van 35 ook aangestoken door het caravanvirus. Zij gaan ook op zoek naar een leuke gebruikte caravan.
Misschien wel een leuk format voor RTL4 : "kids in een sleurhut". Wie belt John de Mol ?


Quirien antwoordt op 22 juli 2017:

Misschien wel goed idee Frank, maar ... hij is nog niet zolang eigenaar voor "slechts" 237 miljoen van SBS 6 .😉
Overigens ook las ik nog niet zolang geleden dat de jeugd van rond de 30/35 ook het camper virus hebben, tja wel de hele oude oudjes die ze leuk oppimpen😉


joep antwoordt op 25 juli 2017:

Een goed gestalde caravan geeft weinig problemen na b.v 11 maanden . Een camper is anders,remvloeistof koelmiddel en de olie gaan achteruit in werking,remmen oxideren en de banden lopen risico op platte kanten door het gewicht.Rubbers drogen uit in de ophanging ,het motorblok krijgt op den duur "puisjes" de accu;s lopen langzaam leeg ,en de airco werking zakt weg. Interieur filters gaan stinken ,het luchtfilter valt langzaam uit elkaar.Al met al geeft een caravan veel minder problemen na een lange stalling.
Maar ja , het is waar je voor kiest,ik nog steeds voor mijn camper.


Robin antwoordt op 26 juli 2017:

Tja, die beeldvorming. Dat is een vreemd fenomeen waar ik ook geen oplossing voor heb; het was ook jaren mijn mening. Was? Eigenlijk nog steeds, al hoor ik er inmiddels aardig bij....
De negatieve opmerkingen over campers en hun bezitters? Die herken ik ook, maar niet alleen bij de campers. Voor ik een caravan had ergerde ik mij ook wel eens aan die slome dingen op de weg (caravans en campers) en wilde ik mijn tentje liever ook niet naast zo'n flatgebouw met binnenzitters (camper en caravan hetzelfde) hebben. Jaren lang ergerde ik mij aan 'die grijze figuren van de NCC' en tien jaar geleden werd ik ook lid. Nu moet ik zeggen dat opvallend veel mensen op 'onze' terreinen niet echt reizen en de gemiddelde leeftijd hoog is.
Maar mensen veranderen, trends veranderen en zoals ik ook al las; moet je eens kijken naar het imago van de sta-caravan.

Dus eigenlijk is er niets aan de hand en gaat het idd om die spijkerbroek van dat dure merk met die gaten erin; imago dus.
En moeten we daar iets aan willen doen? Ik wil liever geen spijkerbroek met gaten en ik wil ook niet het imago dat eraan kleeft. Een camper vind ik ook wel 'cool' onder meer omdat hij duur is. Net als een Ferrari. En die is ook niet handig op de camping, maar zie je daar dan ook nooit; slecht vergelijk....
Wat ik wil zeggen? Ton, jouw observatie van de beeldvorming herken ik. Maar 'de media' houdt gewoon van scoren en dat is met cliché's best makkelijk.
Wat wel grappig is; de vouwwagen maakt een come-back na een echt enorme dip; daar wilde je echt niet mee gezien worden...
Zelfs Alpen-Kreuzers schijnen weer op de markt te komen.
Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan de aanpak van die branche. Of zou het allemaal vanzelf wel weer goed komen?


Jan Teepe antwoordt op 26 juli 2017:

De beeldvorming, dat campers zijn voor de ondernemende mensen, en dat caravans zijn voor staanders, ligt hem wellicht ook in het feit van het bestaan van de zgn. camper plaatsen.
En als dat zo zou zijn, ligt het dan ook niet een beetje aan onszelf. Waarom gaan wij, caravanners, altijd op een camping staan. Waarom gaan wij ook niet gebruik maken van camper plaatsen en/of vrij Kamperen. Ik lees dat Hobby het 12 volt gebeuren uit zijn caravans bant. Maar dan kopen we toch gewoon caravans waar wel een 12 volt installatie in zit. Nu dat een groot percentage caravans voorzien is van een mover, dus accu, kan er juist makkelijker op 12 volt gekampeerd worden. Veel caravans hebben een vaste watertank. de toiletten van campers en caravans zijn vaak ook gelijkwaardig. De camperaars kijken wel raar op als ik overnacht, met de caravan, op een camperplaats. Maar dat zal mij een biet zijn. Vooral buiten het seizoen is overnachten op een camperplaats een prima alternatief voor de camping. Vooral omdat het aantal campings dat dan open is, dun gezaaid is.


hf antwoordt op 26 juli 2017:

Vrij kamperen op een camper plaats met caravan , mag meestal niet in veel landen . Op de borden staan ook altijd campers afgebeeld en geen caravan met trekauto. Waarom is mij wel duidelijk ,er zijn ook "nomaden "met auto en caravan die men liever niet in de stad of dorp heeft,of massaal op de vrije camper plaatsen. Travelers en scharensliepen zeg maar...en daar wil en kan je zelfs als goedwillende caravaner of camperaar niet tussen staan .


Kees antwoordt op 26 juli 2017:

Camperplaatsen zijn gereserveerd voor campers en mag je niet gebruiken voor overnachtingen met de caravan.


AJ antwoordt op 26 juli 2017:

Discussie hierover kan weer eindeloos worden, maar niet doen. Even googlen en je kunt voldoende stellplätze vinden waar caravans ook toegestaan zijn.
voorbeeld: http://www.wowa-stellplatz.de/


Jan Teepe antwoordt op 27 juli 2017:

Het is nog veel makkelijker. De Europese wetgeving zegt, dat daar waar een auto geparkeerd mag worden, er ook een camper of caravan geparkeerd mag worden. Het zal er dan waarschijnlijk wel op neerkomen, dat de caravan afgekoppeld moet gaan worden. Er mag geen uitstraling van kamperen zijn, dus geen tafeltjes en stoelen buiten of de luifel uitdraaien. Overnachten in een voertuig, is toegestaan. In wezen dus conform vrachtwagen chauffeurs doen. In Frankrijk zie je nog vaak de oude bordjes waarop staat, dat caravans niet in het dorp mogen staan. Als er dan wel een camperplaats in zo'n dorp is gekomen, dan mag u daar ook met uw caravan staan. Misschien afgekoppeld???
Er mag namelijk geen onderscheid gemaakt worden. Maar ook hier weer, de camperaars zijn veel beter georganiseerd dan de caravanners. De NKC versus de NCC, is nogal een verschil denk ik.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker