Caravantrekker.nl

Bandenspanning

De raaff vraagt op 31 juli 2017:

Goedemorgen, Als ik mijn gegevens invul komen er mooie berekeningen etc. Ik mis alleen wat de beste bandenspanning is. Weet u wat het beste is ?

De band is een Hifly 175r14c 99/98n

Alvast bedankt voor uw reactie !!

De Renault Grand Scenic II - 1.5 dCi (78 kW / 106 pk, bouwjaar: juni 2005 - september 2006) vormt met een Caravelair Antares Luxe 465 van beladen 1160 kg, een goede combinatie om ontspannen mee te kunnen rondreizen in binnen- en buitenland ook in de bergen

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Kees antwoordt op 31 juli 2017:

De juiste bandenspanning is niet alleen afhankelijk van de band maar met name welke last hij moet dragen.
Op de band staat wat de draagkracht van de band is (lettercode) met de bijbehorende spanning in kPa.
De bandspanning kan dan, binnen een bepaalde bandbreedte, naar rato worden afgesteld. Weet je niet wat de aslast is dan kun je uitgaan van de MTM.
Bijv. Kan de band 850kg dragen bij 450kPa (4,5bar) en weegt de caravan 1500kg (MTM) dan zou de juiste bandspanning 1500/1700x450=400kPa (4bar) zijn.
Die gegevens kun je op de band en op je kenteken eenvoudig terugvinden. De berekening moet je zelf even doen en anders meldt je die gegevens hier maar.


Jadatis antwoordt op 31 juli 2017:

Uitgaande van dat je band een 8 pr is dus AT 4,5 bar ( gegoogled), en dat je 1160 kg opgegeven gewicht het werkelijke gewicht is ( gewogen? of iets opgeteld bij MTM?, dus niet zomaar ingeschat) kom ik met mijn spreadsheet op een advies uit van 3,8 bar. rnrnDit, als je in de mogelijkheid bent alles 100% nauwkeurig te bepalen, VERGEET HET MAAR, kunnen zakken tot 3,3 bar, en dan nog 125kg gecombineerd meergewicht en gewichtsverschil R/L voordat "zwaarste" band oververhit als je 120km/u rijdt. rnrnIk maak op uit je vraag , de suggestie om bij de berekening van caravantrekker , ook het drukadvies voor de banden te geven. rnrnDit is denk ik onmogelijk veilig te doen. rnDe caravan-fabrikant is verantwoordelijk voor het drukadvies voor de originele uitvoering. rnKomt dan 1% met klapband, en daardoor ongeluk, en mogelijk gewonden, of zelfs doden, terwijl netjes niet onder dat advies gegaan is, dan heeft de caravan-fabrikant óók een groot probleem ( rechtzaken en een slechte naam bijv). rnrnGaan ze bij caravantrekker nu bandendrukadvies geven, dan ligt de verantwoordelijkheid bij hun. rnHeeft iemand dan andere banden er op gezet , bijvoorbeeld met meer draagvermogen, dan klopt het originele advies niet meer, vaak moet dan de druk omhoog voor het zelfde gewicht. rnEn die 1160 kg die je geeft, is dat ingeschat lager gewicht dan de MTM ( max toegestane massa, dus wettelijk maximum totaalgewicht van caravan.) dan vergeet het maar, weegt altijd meer dan je denkt. rnMaar mogelijk ben je zelf al zo slim geweest om wat bij de MTM op te tellen. rnrnDus als je zelf wilt afwijken van officiële adviesdruk, dan ben je zelf verantwoordelijk. rnrnDaarom schrijf ik vaak ook hele verhalen met veel maars en alsen, om aan te geven dat dit alleen klopt als alle componenten 100% kloppen. rnveel heb je daar zelf van in de hand, zoals totaalgewicht, en de gegevens goed aflezen van de band. Maar niet alles, als bijvoorbeeld de bandenfabrikant geen, volgens de natuurwetten, juiste gegevens heeft gegeven , gaat het ook mis. rnZo vond ik met google zelfde draagvermogen in Q speedrated, dus 99Q , terwijl meeste 99N gaven , zoals ook jij, Dit kan nooit kloppen, want bij 4,5 bar zal deze maat voor Q 97 Loadindex moeten geven, bij twijfel altijd kiezen voor het ongunstigste. rnrnDus daarom deze disclaimer bij mijn advies van 3,8 bar.


de raaff antwoordt op 31 juli 2017:

deze site gaf me iig ook al een beter beeld:

http://www.tyresafe.org/check-your-pressures/caravan-pressure-calculator/


Senior Be antwoordt op 1 augustus 2017:

Ik heb dezelfde bandenmaat en een vergelijkbare caravan met een maximaal totaal gewicht van 1100 kg.
Al jaren houd ik een bandspanning aan van ongeveer 3,75 bar.
Tot op heden zonder problemen.
Die druk is een gemiddelde van de ANWB-caravan-advieslijn (bestaat niet meer), de KCK, Jadatis en de meningen op dit forum.
Tegenwoordig rijd ik rond op Hankook Vantra LT banden.
Deze geven de caravan een zeer stabiel weggedrag.
Vergeet trouwens de versterkte (stalen) ventielen niet.

NB
Typen gaat erg lastig op mijn iPad sinds de vernieuwing van de website.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker