Caravantrekker.nl

Rijbewijs

MvO vraagt op 8 november 2017:

Mijn rijbewijs B-C-D met E verloopt in februari. Ik hoop dan 70 jaar te worden. Inmiddels heb ik alle benodigdheden voor de verlenging binnen. Ik ging ervan uit dat er bij de geldigheidsdatum van mijn huidige rijbewijs 5 jaar zou worden opgeteld. Maar volgens de gemeente gaat de 5 jaar in op de datum waarop de verlenging is aangevraagd. Ik betwijfel dit. Hoe zit dit? bij de ANWB en CBR krijg ik verschillende antwoorden.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ton Groenendijk antwoordt op 8 november 2017:

Het probleem zit bij het 'groot" rijbewijs. Wie dat na zijn 70e wil behouden moet een keuring ondergaan. ( Niet streng, wel duur) Voor B(E) is dat onlangs opgerekt naar 75 jaar. (Net als uw pensionering dus).
Voor het "groot" rijbewijs is een geldigheidsduur van vijf jaar, want, iedere vijf jaar na aanvraag moet u herkeurd worden.
De overheid gaat er van uit dat u het "groot" rijbewijs beroepshalve gebruikt. u moet dan een extra examen doe om deze "code 96" te verkrijgen. Als u bv een zware camper wilt besturen moet u code 95 aanvragen. Ho, de getallen kunnen ook andersom zijn, maar het principe is wel juist.
De kunst is, als u uw groot rijbewijs wilt behouden, zo laat mogelijk de verlenging aan te vragen, want men gaat uit van de datum van aanvraag en daar komt dan vijf jaar bij op in verband met de vijfjaarse keuring.
U kunt ook afzien van uw groot rijbewijs. U hoeft dan nog niet gekeurd te worden en uw BE blijft geldig tot 75.
Sinds de invoering van de codes 95 en 96 zijn heel wat voorlichters in de stress gegaan. Vaak gaat men er automatisch van uit dat het groot rijbewijs alleen maar beroepsmatig wordt gebruikt en vergeet men de andere code onder de aandacht te brengen.
Tja, het is er allemaal niet gemakkelijker op geworden. Nu maar hopen dat al die Bulgaarse, Litouwse en Wit Russische chauffeurs ook iedere vijf jaar gekeurd worden en een examen moeten afleggen. Voor mij (onderweg naar 75) is alle gedoe een reden om maar af te zien van mijn geliefde CDE, het rijden zal nog wel gaan , maar het laden wordt steeds moeiijker. (knipoog)
Maar voor bestuurders van zware caravans en vrijwilligers op de buurtbus wordt het er allemaal niet makkelijker op. Wijsheid toegewenst!


MvO antwoordt op 8 november 2017:

Ton, dank voor de heldere uitleg. Na het bericht van de RDW dat ik moest verlengen heb ik direct e.e.a. geregeld. Keuring ondergaan en geschiktheid verklaring ontvangen. Dus naar de gemeente, het kan maar geregeld zijn, maar de betreffende ambtenaar attendeerde mij op de andere einddatum voor C en D. Ik vind dit maar vreemd. Zal dus wachten tot februari. Vraag me af wat er gebeurd als ik nog later verleng. Zit dan natuurlijk in de tussentijd met een ongeldig rijbewijs.


Debouncer antwoordt op 8 november 2017:

Voor het verlengen van een rijbewijs C-D-E dient men zich ALTIJD d.w.z. ook als men van jongere leeftijd is, te laten keuren door een bedrijfsarts of een gecertificeerde ARBO-dienst. Als de keuring doorlopen is krijgt men daarvan een aantekening op de eigen verklaring en die wordt altijd door de medische dienst van het CBR beoordeeld. Zijn er geen bezwaren, dan geeft het CBR een verklaring van geschiktheid af. Deze verklaring blijft een jaar na afgifte geldig. Het is dus zaak om de procedure tijdig aan te vangen. Men adviseert minstens 4 maanden voor het verlopen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker