Caravantrekker.nl

Caravan achter opel astra

Ronald vraagt op 27 november 2017:

Ik heb een misschien rare vraag of opmerking.
Ik ben in het bezit van een Hobby 460UFE uit 2008, deze mag beladen worden tot maximaal 1350 kg.

Nu ben ik aan het kijken voor een Opel Astra 1.4T het J model 140pk (tot 2015) of het K model 150 pk (vanaf 2016)

Als ik een berekening doe op deze site komt het oude model er beter vanaf dan het nieuwe ondanks het verschil van +10 pk van het nieuwe model.

Ik kan mij alleen voorstellen dat dit te maken heeft met het gewicht van de auto het nieuwe model is namelijk 100 kg lichter dan het oude model.

Als ik nu eens bijvoorbeeld de voortent, de gasflessen en reserve wiel in de auto doe ipv de caravan zou dat niet kunnen betekenen dat het nieuwe model er op vooruit gaat als caravan trekker of verzin ik nu iets geks?

Ik hoor graag

Bij voorbaat dank

Ronald

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 november 2017:

Dat klopt precies wat je stelt Ronald en is dus niet gek!
De nieuwe Astra is relatief erg licht voor je caravan ondanks dat er motorisch niets mee is. De auto zo zwaar mogelijk beladen is dan verstandig, dus inderdaad de tent en reserve wiel in de auto en sowieso zorgen voor goede belading van je caravan met voldoende kogeldruk en weinig zware zaken voor- en achterin..
In de praktijk onder normaal rijden zal je misschien niet eens zo veel verschil merken, maar het gewicht van de auto is wel belangrijk op het moment je onverwacht toch in een slingering komt.


Musicfreak antwoordt op 28 november 2017:

Onze caravan mag ook tot 1350 kg beladen worden. Ook wij hebben gekeken naar de nieuwe Astra. Maar vonden deze toch te licht. Niet motorisch maar wel qua massa. We rijden nu een Passat Variant met een eigen gewicht van 1430 kg. Dat ligt als een huis op de weg als je dergelijke gewichten achter je auto hangt.

En gasflessen in de auto moet je niet willen.


Arie de Ruiter antwoordt op 28 november 2017:

Kampeerders met tent hebben gasfles(sen) ook in de auto. Is niets gevaarlijker dan de brandstoftank van de auto. Alleen uitkijken bij liggend vervoer. Dan fles voor gebruik eerst een poosje rechtop zetten.


Frank antwoordt op 28 november 2017:

De discussie over het risico gasflessen in de auto is uitgebreid gevoerd in een ander topic. Daarom sla ik dit punt over.

Wel zie ik het vervoeren van gasflessen in het trekkende voertuig als een concessie. Bij een goede trekauto moet je je altijd afvragen hoeveel concessies wil je doen? Vraag je vooral af wat voor soort gebruiker jij bent? Past de nieuwe combinatie daarbij? Zijn alle concessies nog (relaxed) werkbaar op een camping of bij overnachten?

Zojuist viel mijn oog op de foto van een Peugeot 308 met Hobby Ufe onder het hoofdstuk ""slingeren"". Ik vroeg mij af wat daar fout gegaan was. Heb ff RDW gecheckt en vervolgens een berekening gemaakt op deze site. Oeffff.....fietsje voor, fietsje achter. Kansloze combinatie onder ALLE omstandigheden.
Waarschijnlijk heeft de caravandealer gezegd : ""u mag deze mooie caravan gerust trekken met uw auto". Vervolgens ook nog lachend de twee fietsenrekjes gemonteerd. Hoe fout is deze combi zelfs in Nederland?!

Met de nieuwere Opel zit je in dezelfde gevarenzone als die Peugeot op het plaatje. Met de oudere Opel heb je iets meer marge maar heb je mijn inziens onvoldoende reserves voor ontspannen vakanties.
Het gevaar zit in het gemak waarmee jouw motor snelheid maakt en je onverwacht in minder stabiele omstandigheden terecht kunt komen bij inhalen, windvlagen op afdalingen (snelweghellingen)

Moraal van het verhaal : Maak een eerlijke goede berekening !
Neem ALLES (mover, accu, inzittenden etc.) mee in de gewichten. Maak daarna een goede overweging met oog op jullie gebruik.


roon2 antwoordt op 3 december 2017:

Hartelijk dank voor de info

ik ga ermee aan de slag

Ronald


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker