Caravantrekker.nl

Route Noorwegen

Roberto vraagt op 1 februari 2018:

Wij willen met auto + caravan reizen van Kristiansand over de 9 naar Geilo. Wij gaan voor het eerst naar Noorwegen. Onze vraag is of deze route geschikt is voor auto met caravan, of dat we moeten kiezen voor alternatieve moeten nemen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Rico antwoordt op 1 februari 2018:

Wij zijn vanaf Roldal maar Geilo gegaan (best goede camping daar trouwens), via de 13 en de 7. Dat is een heel goede weg en het stuk 7 over de Hardangervida (noordkant) is schitterend. Rijtechnisch is het niet lastig, de 13 is hier en daar wel wat smallig als er een vrachtwagen tegemoet komt, maar het is daar vrij overzichtelijk rijden. Zit ook een mooie waterval direct aan de 13.

De 9 vanaf Kristiansand naar het noorden hebben we nog niet gereden, echter, hij staat wel op ons lijstje om een keer te doen. Volgens mij is die weg goed te doen, en we hebben geen kleine caravan.

Veel plezier. Noorwegen is een heel mooi land, geniet ervan!

Rico


Durk antwoordt op 1 februari 2018:

Het ligt er aan hoe lang je er over wil doen en hoeveel ervaring je hebt. Er zijn verschillende alternatieven. Het makkelijkst rijden en het snelst is Rv9 van Kristiansund omhoog naar Haukeligrend. Van Haukeligrend de E134 naar Amot, dan de Rv37 naar Rjukan. Een kilometer of 30 voorbij Rjukan kun je over de hoogvlakte doorsteken naar het Nummedal en van daar naar Geilo.
Deze route kent wel wat stevige klimmetjes en afdalingen maar is met wat bergervaring goed te rijden.
2e mogelijkheid is bij Haukeligrend de E134 naar Seljestad via Roldal. Mooie rit over de hoogvlakte over brede weg. Ook weer een paar stevige klimmetjes en afdalingen. Daarna de Rv13 naar Odda (zie verderop)
De mooiste route met Fjorden-belkeving vinden wij vanaf Kristiansand via Hornes de 42 naar Hellesand. Vandaar de E39 naar Sandnes en daar beginnen met de Rv13
Vlakbij Roldal komt dit samen met de 2e route.
Vanaf hier kun je de 13 blijven volgen tot Brimnes en daar (in het futuristische tunnelcomplex) de afslag naar de Rv7 nemen, aangeduid als afslag Oslo.
Rv13 laat je mooi kennis maken met de fjorden, maar: je moet niet bang zijn om eens een eind achteruit te moeten rijden, op diverse plekken is het niet mogelijk om een tegemoetkomende vrachtwagen of bus te passeren en het kan er druk zijn in de maand juli.
Tussen Odda en Brimnes wordt ook druk aan de weg gewerkt wat soms betekent dat je een paar uur moet wachten (wel met prachtig uitzicht).
Vanaf Eidfjord krijg je even een stukje wat sommige mensen niet prettig vinden: een aantal keren bochten van 360 graden IN de bergen. Ben je eenmaal bovenaan dan heb je daar wel de prachtige Foringfjoss. In Ovre Eidfjord is het Hardanger bezoekerscentrum waar een adembenemende film gedraaid wordt over de Hardangervidda
De weg over de Hardangervidda is adembenemend mooi en vrijwel sneeuwzeker.
En Geilo: prima middelpunt voor een groot aantal dagtochten met losse auto.
En voor het weer: de app van YR.NO op je mobiele. Gratis en zeer goede en geografisch zeer gedetailleerde voorspellingen.
Nog een waarschuwing: zeker op de 13 moet je bij uitwijken om denken: bij de rand van het asfalt houdt de weg echt op, de berm is vaak een greppeltje dat zomaar 20 cm lager kan liggen.
Meer weten? Roept u maar.

Durk


Rico antwoordt op 1 februari 2018:

Klopt, wegwerkzaamheden betekenen in Noorwegen nogal eens: wachten. Een paar keer dit gehad bij tunnels, waarbij een aantal keren dat je dan niet via de tunnel je weg vervolgt, maar via de oude pas. Dan rijdt er wel een begeleidingsauto voor die de weg wijst, maar het kan dan wel ff aanpoten zijn om hem bij te houden, zeker als het steil danwel bochtig is, of allebei.

Dat aan de rand van weg 13 nogal eens aan afstap aan de zijkant zit, dat klopt. Maar bij een caravan kun je dat goed inschatte op de spiegels, heb dat niet als probleem ervaren.

Rond de aansluiting van de 7 op de 13 inderdaad een paar zeer fraaie en uitdagende tunnels, die mooie draaien maken. Ik noem het altijd maar "tunnels 2.0", dit soort zijn we als Hollanders niet echt gewend. Maar wel leuk! Zorg wel voor goede verlichting op je auto, duik zo'n tunnel niet in als je met een kapotte koplamp rijdt bijvoorbeeld. Ik heb tegenwoordig lampjes in de koplampen die meer licht geven dan een gewone H7, en dat scheelt een jas. Je kunt ook verstralers op je voorbumper zetten, voor de gemiddelde Scandinaviër is dat vrij normaal. Maar ja, dat moet je willen...


Jacques antwoordt op 4 februari 2018:

Hallo Roberto,

Je kunt heel veel informatie vinden op het Noorwegenforum.
Wij hebben op de Birkelund camping gestaan een paar kilometer van Geilo. Leuke camping met Nederlandse eigenaar die veel tips voor hun gasten hebben. En als je een beetje ervaring hebt met de caravan dan zijn de meeste routes prima te rijden. Hard rijden kan daar niet en wat belangrijk is heel goed anticiperen op het tegemoetkomend verkeer. Veel uitwijkstroken zijn aanwezig om elkaar te passeren. Een goede ANWB kaart aanschaffen van Noorwegen daar staan de wegen op waar je als caravanner beter kunt mijden. Een prachtig land,en heel relaxed autorijden.


Tijs antwoordt op 10 februari 2018:

De route uit het zuiden ken ik niet maar zoals de wegen omschreven worden, dat herken ik zeker van andere delen van Noorwegen. in aanvulling op de verlichting: zorg ook dat je je zonnebril af zet voor je zo'n tunnel in duikt. En kijk niet vreemd op van schapen / geiten langs de weg of op de weg (zeker in die tunnels). Zoals al gezegd wordt: rijdt niet te hard.

Wij hebben ook goede ervaringen met de camping Birkelund vlak boven Geilo. Vriendelijke eigenaren, met idd goede ervaringen voor de gasten.


Durk antwoordt op 14 februari 2018:

Dag Roberto,

Naar ik nu moet concluderen is je bedankje voor de moeite die forumdeelnemers hebben genomen om je vraag te beantwoorden in de "cloud" verdwenen.
Weet je hoeveel antwoorden je op je misschien volgende vraag mag verwachten? Ik denk nul!!!

Veel plezier in Noorwegen

Durk


Marco antwoordt op 25 juli 2022:

Hi Durk, jij schijnt een "kenner" te zijn. Kan je mij vertellen of de weg van Geilo naar Dalen (Bo) goed te rijden is met een zware camper (8 meter, 4.5ton, enkelasser) en dan bedoel ik via Imingfjell (Tinnsvegen). Fv40, Fv755, Fv364, Fv37, E134/


Durk antwoordt op 26 juli 2022:

Marco,

Je zegt niets over je motor, dus ik ga er vanuit dat die het wel trekken kan.
De route is voor ons met caravan goed te doen, het gaat niet zo zeer of de auto het stijgen (o.a. vanuit Geilo) aan kan maar vooral het dalen. Wees bewust wat je daarin doet. De steilste hellingen zijn rond de 10%, maar soms wel heel lang.
Met zo'n zwaargeqwicht camper weten wat je met je remmen doet. (op de motor echt op tijd terugschakelen en met bijremmen je verstand gebruiken)
Maar, begrijpend dat je met je camper naar Noorwegen gaat vind ik dat het te doen is.
Het is een prachtige rit, een paar keer heel hoog. Onderweg ook wel (kleine) campings die de moeite waard zijn.
Het mooiste stuk vinden wij wel de zuidflank van de Hardangervida van Rjukan naar Rauland.
Vanuit Rjukan (mooi museum over een actie in de 2e wereldoorlog, ook een film over) is het even stevig klimmen.
Op de afslag van de 40 naar de 755 vind je een kleine camping(afrekenen in de Dorpswinkel.
In Amot heb je direct na de afdaling vanaf Aurland aan je rechterkant een mooie kleine camping. (Hyllandsfoss)
Als je wil genieten trek dan voor deze tocht 2 dagen uit!!

Durk


Johan antwoordt op 26 juli 2022:

Degenen die niet zoveel ervaring hebben met caravan trekken in bergachtig gebied kunnen geholpen zijn met de ANWB routekaarten.
De afgeraden en niet toegestane passen voor caravans zijn hier duidelijk gemarkeerd. En voor ANWB leden zijn de kaarten gratis.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker