Caravantrekker.nl

Verschil berekening en rijden

Garmt vraagt op 16 februari 2018:

Dank voor de uitnodiging om veel te lezen op deze site. Ik heb dit gedaan en kom tot een aantal opvallende zaken, als ik het goed lees.
Wat mij allereerst opvalt dat de wat grotere auto’s waar ik naar kijk zoals de Mazda cx 5 en de Volvo v60 benzine ondanks dat ze op basis van trekvermogen een forse caravan mogen trekken op kracht bij 90 km fors aan kracht tekortkomen. Het lijkt erop dat je een je vergelijkbare kracht al vindt bij een dieselauto die een klasse kleiner is.
Daarnaast valt mij op dat ik van bovenstaande auto’s diverse oranje combinaties zie die toch een goede review krijgen van de eigenaars, “de CX 5 heeft een krachtige moter”, “de Mazda kan gemakkelijk alles aan, “goed gevoel over de balans van de cx5”.
Betekent dit dat de cijfermatige beoordeling te streng is of dat voor de rijders geldt dat verleifdheid blind maakt.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 februari 2018:

Er is m.i. geen verschil tussen berekening en rijden maar wel een verschil tussen een objectieve berekening en een subjectief gevoel.

De kracht bij 90 km/u bepalen wij in een zo hoog mogelijke versnelling (veelal de hoogste). Door het hogere koppel van de diesels zijn die dan sterker dan menig benzine auto. Om dezelfde kracht te hebben zou je moeten terugschakelen en met een benzine motor meer toeren moeten maken.

Enerzijds maakt verliefdheid inderdaad blind (de nieuwe auto krijgt heel vaak een betere beoordeling dan de oude), maar vooral hebben maar heel weinig mensen een goed vergelijkingsmateriaal. En wat is dan de norm? Mijn ervaring is dat mensen dezelfde combinatie heel verschillend kunnen beoordelen omdat hun verwachtingspatroon zo verschillend is.
Onder normale omstandigheden voel je wellicht minder snel de behoefte aan een 'zware' trekauto, maar bij onvoorziene omstandigheden....... Immers een auto die stabiel aanvoelt hoeft dat niet te zijn als de caravan echt slingert. Vandaar dat we die toch met oranje waarderen, waarbij het toch wat meer 'oppassen' is.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker