Caravantrekker.nl

Legionella

Jan@ vraagt op 17 april 2018:

Wat ik mij afvraag begin van het seizoen of er ook legionella kan ontstaan in de leidingen van de caravan na de winterstalling. Als ""voorzorg"" spoel ik in het najaar de boiler en de leidingen met azijn, maar dat doe ik vrnl voor de kalk. Dit jaar heb ik bij eerste gebruik , nadat de boiler was opgewarmd, als het goed is 65 graden, de leidingen doorgespoeld met een theedoek over de kranen. Maar dat zou je gedurende het seizoen na een pauze in kamperen telkens opnieuw moeten doen.
Of zie ik spoken?

ps en ook maar hopen dat de campings maatregelen nemen

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Quirien antwoordt op 17 april 2018:

Jan, ik handel eigenlijk het zelfde als jij verwoord. Waar ik wel heel alert op ben om de temperatuur van het water die de boiler geeft in de gaten te houden. Nu ontstaat meestal bij douchen de meeste verneveling. Je kunt dan als je deze gebruik eerst de douchekop op de bodem leggen en even te laten doorspoelen.

Maar de meeste zullen niet in de caravan douchen, maar het blijft altijd opletten.
En ja, inderdaad maar hopen dat op de campings de voorschriften die omtrent legionella zijn goed worden nageleefd.


Debouncer antwoordt op 17 april 2018:

Legionella niet iets van de laatste tijd en ik vermoed dat campings hun water vaak laten testen door een laboratorium. Op mijn werk gebeurde dat ook minstens 2 maal per jaar. Je hoort ook nooit wat op dit punt. Volgens mij kan het helpen door de leidingen van de caravan met een chlooroplossing door te spoelen.


PieteR antwoordt op 17 april 2018:

http://www.stichtingveteranenziekte.nl/over-legionella/tips-voor-op-vakantie

Interessante site voor caravanners-met-een-boiler.


AdM. antwoordt op 17 april 2018:

Ik werk wekelijks met controle op legionella in ons verzorgingshuis en heb nog nooit legionella gehad omdat we consequent spoelen ieder week op meetings met andere medewerkers van verzorgingshuizen hoor ik dat de meeste er wel last van hebben als je dan doorvraagt hebben ze nooit tijd om te spoelen is hun eerste reactie. Zelf spoel ik de caravan als hij langere tijd stilstaat met azijn of koop zo’n flesje met citroen smaak, ben er niet bang voor, warmwater boven de 58/60 graden kun je zelf eens een keer meten. Maar dat de campingeigenaar zijn zaakjes op orde heeft dat zal hier in Nederland meestal wel zijn, maar dat je daar in het buitenland overal op kan vertrouwen, ik weet het niet maar lig er ook niet wakker van.
Verneveld water is wel het ergste om iemand te besmetten, kijk maar wat er op de West Friese Flora in 1999 is gebeurd, toen is men alles extra gaan controleren, hierdoor moet je dus ook goed opletten bij fonteinen die water circuleren en waarbij de temperatuur makkelijk op kan lopen boven de 25gr grens!!! Na de ramp op de WFF moesten we van de overheid flink gaan spoelen WANT????.......meerdere keren per week 10 min warm 10 min koud je had er flink wat werk mee, na 5 jaar nog maar 1 keer per week 5min, toen 3 min en nu nog 1 keer per week 2 min warm 2 min koud als je geen besmetting hebt. Monsters moest men hebben van vooral het warme water, nu is koud water uit de douche kop nog het belangrijkste om op te letten.
Laat je vakantie dus niet bederven en zie niet overal spoken maar let wel op. Tip, gooi je watertank niet helemaal vol als je toch niet in de caravan/camper doucht, iedere/om de dag vers water er in is beter.
Kom je vroeg in het jaar op een camping en heb je water aan de paal op je plaats laat dan een tijdje een bescheidenstraaltje lopen uit de kraan. En ja wat doe je op een camping met zo’n verroeste en verkalkte douchekop want daar zitten de bacteriën in, ik weet het niet maar zie ze regelmatig.


Jan@ antwoordt op 17 april 2018:

""En ja wat doe je op een camping met zo’n verroeste en verkalkte douchekop want daar zitten de bacteriën in, ik weet het niet maar zie ze regelmatig.""

Na ja vlgs die link van PietR aan de slag met de waterpomptang 😉


AdM. antwoordt op 17 april 2018:

Voor dat we met zijn allen met de waterpomptang rondlopen in onze toilettas hier wat nuttige info.
Van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

De meeste mensen worden niet ziek na besmetting. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na de besmetting (met een uitloop van twee tot negentien dagen).
Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. Je wordt niet ziek door het drinken van water met Legionella. Het komt vrijwel nooit voor dat een patiënt met legionellose iemand anders besmet.
De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar soms kan legionella in water erg snel groeien, vooral als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden warm is. Wordt er gesproeid met water met veel Legionella erin? Dan kan iemand hele kleine druppeltjes water (aerosolen) inademen. Zo kan iemand besmet raken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het douchen of door het gebruik van een hoge druk spuit. Ook bij whirlpools ontstaan veel kleine waterdruppeltjes die ingeademd kunnen worden. Wie kan legionellose krijgen?
Iedereen kan legionellose krijgen, maar het komt zelden voor dat mensen onder de 40 jaar longontsteking door legionella krijgen. Het risico op een longontsteking door legionella is heel laag, maar het risico stijgt wel met de leeftijd. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Legionellapreventie is niet noodzakelijk bij alle openbare waterinstallaties. Meer uitleg waarom legionellapreventie bij een gymzaal of een school niet nodig is, maar wel bij een sauna of hotel vind u op de pagina over prioritaire installaties.Preventie thuis, Voor uw drinkwater thuis hoeft u geen legionella-beheersplan uit te voeren. De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten:Stel de boiler of combiketel goed af (tenminte 60 graden).Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt. Water uit een tuinslang welke gelijk in de nevel of sproeistand staat en in de zon heeft gelegen dat is pas oppassen als je een zwembadje thuis gaat vullen. Fijne vakantie en zorg dat de douchekop er nog hangt als ik kom.


Vino antwoordt op 17 april 2018:

We hebben het nu over de doorstroom snelheid van het water op de camping.Wat doen we thuis na een afwezigheid van 6-7 maanden met geen door stroom?


Debouncer antwoordt op 17 april 2018:

Bakkie zetten


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker