Caravantrekker.nl

Banden tandemasser

Maurice vraagt op 27 mei 2018:

Voor mijn tandemasser met een gewicht van macimaal 2000 kg heb ik nieuwe banden nodig. Origineel zit eronder 175 70 14 88t xl. Volgens mij prima versterkt en genoeg draagvermogen ik krikg echter verschillende adviezen van de banden leverancier en caravan dealer. De een geeft aan c banden eronder moet, en dus naar een 93 of 95 li. De ander geeft aan naar de originele maat is genoeg. Los van het draagvermogen volg ik het verschil tussen een xl en een c band niet. Beide zijn toch versterkt en dus zou de xl band met 560 kg goed moet zijn toch.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jadatis antwoordt op 27 mei 2018:

Je hebt meer dan 10% reserve en dat is netjes, maar niet overdreven.
Al was dit met gewone autobanden, dan nog zou ik niet veranderen.

Ik denk , maar mogelijk gevaarlijke gedachte, dat een caravan van 2000 kg MTM niet zo snel overbeladen is als bv een van 1300 kg.

Dus dan hoef je alleen rekening te houden met ongelijk gewicht R/L. Kan makkelijk 10% verschil zitten tussen zwaarst en lichtst beladen wiel van de 4

Versterkte banden is alleen om de hogere druk binnen te houden. Een XL band ( reinforced/ Extraload is zelfde) geeft door lager benodigde druk, minder druk op de ondergrond, waardoor je op de camping minder snel vast komt te zitten.

De adviezen die je krijgt zijn gebaseert op algemeenheden .


Maurice antwoordt op 27 mei 2018:

Ok bedankt voor de reactie. En een c band zorgt dan dus voor een te hoge loadindex wat het rijgedrag niet te goede komt en teveel zorgt voor stuiteren en druk op de schokbrekers en kastjes in de caravan. Is dat correct of maakt het niet uit om de reserve nog verder te vergroten.


Jadatis antwoordt op 27 mei 2018:

Een C-band moet hogere druk binnen kunnen houden, sterker maakt stugger.
Stugger betekent dat bij zelfde invering, de overgangskromming van radius onbeladen naar vlak op de grond , over een grotere omtrek van de band zal lopen. Daardoor staat er bij zelfde invering een kortere oppervlak-lengte op de grond , dus totaal ook minder oppervlak op de weg.
Dus om zelfde gewicht te dragen, moet een hogere druk gevoerd worden want kort door de bocht is kg/cm2 druk X oppervlak in cm2 = gewicht wat gedragen wordt.

Dit zamen met het iets stuggere materiaal geeft een stijver wegligging wat velen blijken te merken en waarderen.

Maar dus bij moeilijke ondergrond wint de soepeler band vanwege betere drukverdeling.

Maar dan ook eerder stuiteren is niet zeker.
Denk dat dit meest met de invering te maken heeft , die vrijwel gelijk is dan tussen bijv 8 plijrated C- band en XL . Mischien de C- band iets minder invering.

Daarom moet je je ook weer niet blind staren op de verschillen. Als een C in je maat voordeliger is dan je XL en het is een 6 Pr ( AT 3,75 bar tov XL AT 2,9 BAR) dan zou je het kunnen doen.
Maar een 8PR AT 4,5 bar , zover zou ik niet gaan.

De bandenverkoper heeft een andere insteek en wil graag de duurdere C band verkopen


De Vries antwoordt op 27 mei 2018:

Goedenavond Maurice,

Om de reden die je al aangeeft gewoon de banden met een draaglast van 560kg gebruiken. Heb ik ook gedaan en is mij ook zo geadviseerd. Heb je 240kg over wat voor een tandemasser prima is. Heb een vrij nieuwe Dethleffs Beduin (nieuw gekocht) welke was afgeleverd met Barum. Nu Hangcook laten monteren.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker