Caravantrekker.nl

Brander kookstel verstopt

Aad vraagt op 14 juni 2018:

We zijn onderweg met de Kip Kompakt en weer wil het kookstel niet lekker branden. Vorig jaar al de sproeiertjes doorgeprikt, maar nu is het weer zo. Als je de branders eraf haalt, is het aluminium gedeelte weer wit van de bloemkool (en we aten pasta😜)
Kan ik het aluminium ergens mee insmeren op spuiten om oxydatir te voorkomen?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

John antwoordt op 14 juni 2018:

Fijn staalwol gebruiken om het schoon te maken.
Er zijn speciale alu waxen te koop, maar ik zou er niet aan beginnen. Het spul word warm en verdampt en wie weet wat voor gassen erbij loskomen.
Eventueel voor de winterstalling goed invetten en voor de eerste reis weer goed ontvetten, en in een goed ventilerende caravan even laten branden, waarbij je zelf naar buiten gaat. Het oxidatieproces word zo vermindert, maar stopt nooit helemaal.


Louis antwoordt op 15 juni 2018:

Als je niet aan de gang wilt blijven : Uitbouwen en z'n geheel vervangen voor iets goeds, met rvs of gietstaal branders.


Kees antwoordt op 15 juni 2018:

Inderdaad Louis. Dat is de enige afdoende maatregel om niet telkens opnieuw met weigering te worden geconfronteerd. De oxidatie is moeilijk tot niet te stoppen.


Frank antwoordt op 15 juni 2018:

In onze Kip hebben wij dat probleem niet. Vreemd, want waarom zou het aluminium oxideren? Wat is de reden of oorzaak hiervan?



Frank antwoordt op 15 juni 2018:

Aad, heb ff gegoogled. Heb je een Dometic kookplaat ? Ik zag dat de branders per drie ca. 45 en de deksels ca. 55 euro kosten. Het is dus vervangbaar. Omdat de vorige bezitter van onze caravan een flinke (over) koker was, heb ik ooit alles gemonteerd en opnieuw gepolijst.
Nooit aanslag of oxidatieproblemen gehad


Hans antwoordt op 15 juni 2018:

Zou er misschien rotzooi in de leidingen kunnen zitten? Ooit verkeerd gas gebruikt misschien?

Hans


Aad antwoordt op 15 juni 2018:

De kookplaat is een Cramer. Voor de duidelijkheid: het gaat mij om het gedeelte waar de sproeier in zit. Dat is aluminium en wit uitgeslagen. De brander zelf is helemaal gaaf. Deze zit met twee kruiskopschroeven vast. Daarop ligt een dekseltje wat met hele kleine torx schroeven vastzit


Frank antwoordt op 15 juni 2018:

Aaah, ik snap hem. Wij hebben ook een Cramer. Maar jouw probleem zit nog een verdieping lager begrijp ik. Heb jij dan die inbussleuteltjes mee ???
Oxidatie is gewoonweg niet logisch op die plek. Ik dacht ook aan vocht in het gas of zoiets. Bij hogere temperaturen of bijzondere omstandigheden schijnt de zelfbeschermende werking van aluminium weg te vallen en treedt oxidatie op. Google maar eens.


Louis antwoordt op 15 juni 2018:

Het gaat dus niet om de branders zelf begrijp ik.
Geanodiseerd aluminium oxideert niet (behalve op beschadigde plekken)
Blank onbehandeld aluminium zal zichzelf bij bijvoorbeeld een vocht/zout/zuuraanval gaan beschermen d.m.v. oxideren.
Deze oxidatie ís de zelfbeschermingslaag waardoor het niet verder verteerd.
Krab je het weg...dan zal het steeds opnieuw terugkomen daar het oppervlak al is aangetast.
Tot het is doorgerot, net zoals je soms ook van die miniscule maar desastreuze gaatjes (van binnenuit) in stucco caravan/camperbeplating ziet komen.
Maar ook parkers of schroeven mogen officieel geen rechtstreeks contact met aluminium hebben...zaten er oorspronkelijk materiaal scheidende kunststof ringen o.i.d. tussen ?
(Maakt nu overigens weinig meer uit, eenmaal aangetast is er weinig definitiefs meer aan te doen buiten vervanging)


Aad antwoordt op 15 juni 2018:

Er zaten idd stalen schroeven in het aluminium. En ik had het T6x40 torxje bij me🙈 Hetzelfde nieuwe toestel kost 255,- Ik denk dat ik jullie advies opvolg en er een nieuw toestel inzet. Dank voor meedenken


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker