Caravantrekker.nl

AD reistips voor onderweg

Edwin dik vraagt op 6 augustus 2018:

Niet echt een vraag maar een opmerking

.Op 3 augustus las ik in het AD acht gebruikerstips van "zeer ervaren"caravanners Wim en Emmie van Ardenne.
Bij punt 2 las ik dat je zware spullen links en rechts moet leggen. De auto woog leeg 1300 en de caravan 1000, dat is 300 kilo bagage ??
nu komt het... er moet een reservewiel bij en een GEVULDE watertank en logisch.. een voortent en gasfles.
De haren gingen mij recht omhoog staan met tip om een gevulde watertank mee te nemen. Dit weegt toch al snel 30 a 40 kg. Had er ook gelijk 50 kilo aardappels op gezet.
Ik ben van mening dat dit door deze "ervaren caravanners" verkeerd is ingeschat ondanks zij veertige jarige staat van dienst bij de wegenwacht.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Aad antwoordt op 6 augustus 2018:

Edwin, natuurlijk bedoelden ze niet een 50 litertank!
Ik wil bijvoorbeeld onderweg mijn handen kunnen wassen en een kopje koffie zetten. Daarvoor vul ik mijn 10 litertank voor de helft en dat zal Wim ook wel voor ogen hebben gehad, toen hij sprak over een gevulde watertank.


TheoS antwoordt op 7 augustus 2018:

Hoeveel water ik meeneem, hangt af van de soort reis. Voor handen wassen, toilet etc. neem ik altijd voldoende mee.
Er zijn reizen, waarbij ik een volle watertank, incidenteel zelfs nog een volle extra jerrycan, bij me heb.


ton groenendijk antwoordt op 7 augustus 2018:

De familie van Ardenne is, als ik het goed begrepen heb, ook actief(geweest) als technisch begeleider van groepsreizen. Je zou dus verwachten dat ze enige kennis van caravannen hebben. En ongetwijfeld is dat ook zo. Maarrr....één van de gevaarlijkste dingen bij het caravannen is het laten interviewen door journalisten, die een kolom moeten vullen van hun baas en zich daarbij opstellen bij vakantie-controlepunten of even een belletje plegen met de afdeling PR van de ANWB. En dan bij gebrek aan kennis of belangstelling wat quotes op papier zetten, uitgesproken door deskundige, maar niet altijd woordvaardige lieden. Ik ben zelf wel eens geïnterviewd en ik weet hoe moeilijk het is om in de korte tijd die je bemeten is de juiste woorden te vinden of je punt over het voetlicht te brengen.
En dan is er natuurlijk de bijna oneindige verscheidenheid aan caravans. Wij, van het forum, weten hoeveel zorg en werk het kost om een ideale belading te verkrijgen. Je eigen caravan met je eigen indeling is soms al moeilijk genoeg. Dat werk en die ervaring is niet te vangen in een twee-koloms artikeltje, geschreven door een verslaggever die zich daarna naar Schiphol spoedt en zich in de wachtrij afvraagt waar die ouwe van Ardenne het ook al weer over had.
Behoudens de gerichte journalistiek, bestaat er weinig sympathie voor deze vorm van recreatie. Op Tv, of in kranten, worden caravanners meestal geportretteerd als ouderen, die in de kantine bingo spelen of over een verregend terrein naar buiten staren. Wellicht is dat de reden dat "We zijn er bijna" ondanks de mate van kneuterigheid, zo populair is. En..let op! Een groot aantal caravanners nam ook de "moeilijke" route, dwars door de bergen. Maar ja, daar kom je het AD niet tegen. Wél in het nieuws: de schadekosten aan campers rijzen de pan uit, het vermoeden bestaat (!?) dat niet iedereen met zo'n bus uit de voeten kan. Maar het beeld van de onbeholpen caravanner is in de landelijke pers kennelijk niet meer uit te roeien.


Frank antwoordt op 7 augustus 2018:

Ach, het maar een column in het AD hoor.
Nu ik eens serieus nadenk over belading en naar de mogelijke vakantie uitrusting van die familie kijk dan weegt de caravan misschien wel ver boven 1300 of zelfs 1400 kg.
Volle watertank en boiler, gevuld toiletreservoir en oplosmiddel in afval tank, een mover met traditionele accu en dan heb je de eerste 100kg al te pakken. De fietsen gaan natuurlijk ook mee en de caravan heeft vast een aparte luifel. Naast kampeerstoelen en tafel zijn er vast ook ligstoelen of ligbedden en de volgende 100 kg is ook al binnen. Dan zijn er nog twee gevulde gasflessen, de buitenkookplaat of skottelbraai, het reservewiel en vast nog veel meer. Als dit echt zo is dan ga je met slechts twee mensen in de auto aardig richting een pingpongbal.
Maar de column ging over tips voor onderweg ?
Das niet moeilijk toch ?
Neem zo veel mogelijk mee want het kan altijd handig zijn 😉.

Zo....en nu ga ik eerst de AD oliebollentest lezen want daarmee kun je niet vroeg genoeg zijn.


Jan Br antwoordt op 9 augustus 2018:

Haha Frank, niet te vroeg, maar veel te laat, de oliebollentest was in 2017 voor het laatst en komt niet meer terug, evenals de haringtest.


Edwin Dik antwoordt op 9 augustus 2018:

Je kunt ook water meenemen in een paar flessen achter in de auto. De compressor koelbox op de zuivere sinus omvormer achterin je auto en je hebt koel water en je kunt koffie en thee zetten als.je wilt. Of je stopt bij een grotere restaurant en neemt een lekkere cappucino. De watertank in de caravan blijft leeg totdat we op de camping zijn. Je moet eventuele tips waarbij je de belading van je caravan belast goed overdenken. Een gasfles van 7 a 8 kilo is onzin en zeker 2. Ik heb een stalen flesje van 3 kilo waar je zat 2.5 week genoeg aan hebt.
Ik laat elk jaar de hele handel wegen op een weegbrug en ben nooit te zwaar geweest.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 augustus 2018:

Het hangt er maar helemaal vanaf waar je naar toe gaat. Op wintersport rijdt ik met een kleine 50 kg aan gasflessen (2 x 11 kg gevulde stalen flessen) en tenminste 25 liter water 😉


Hans antwoordt op 9 augustus 2018:

@ Menno
ik hoop wel warm water 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 augustus 2018:

Daarom zoveel gas 😉
Ik hoef niet op een kilootje meer of minder te kijken (genoeg laadvermogen en overwicht van de trekauto) maar minder meenemen is voor de meeste mensen zeker verstandig.


aadje antwoordt op 9 augustus 2018:

@Menno 50 KG aan gasflessen niet zo,n goed voorbeeld wel van hollandse zuinigheid overal hebben ze 33 KG flessen niks duurder als 3x11 KG en zoals jezelf weet heel veel campings met ringleiding voor gasaansluiting.hihi


Hans antwoordt op 9 augustus 2018:

Nou,ik ga NIET op Luxe ,maar op rustige kleinschalige Campings in Oostenrijk staan.
Geen overbodige Snufjes wel heel duur en niet overal verkrijgbaar Gas,daarom pak ik gewoon meer Gas in..........
Net als Menno moet ik niet op het kilo gaan kijken,ik heb er een aangepaste combinatie.
Water No......... Gas go


Debouncer antwoordt op 9 augustus 2018:

Ik neem als het moet 25 liter water mee in de laadbak van mijn pick-up. In de caravan staat niet meer dan een kleine jerrycan voor toiletgebruik. Watertank van de caravan is vanwege de zeer ongunstige plaatsing geheel leeg. In de wintersport 2 x 11 kg in aluminium gas voor onderweg (overnachtingen, eventueel ingesneeuwd raken) Op de camping schaf ik gas van de camping aan. In Oostenrijk heeft Flaga een absoluut monopolie en dus zijn de gasprijzen in Oostenrijk hoog.


Frank antwoordt op 10 augustus 2018:

Haha, hoor ze klagen over de gasprijs in zo’n klein flesje. Ondertussen zijn ze wel op wintersport. Jongens, jullie bezorgen mij een grote grijns op mijn gezicht. Tss...duur gas bij die Oostenrijkers...hahaha


Hafar antwoordt op 10 augustus 2018:

Ja Frank maar door op de kleintjes te letten kunnen ze wel naar de wintersport.

Met vriendelijke groet,

Hafar


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2018:

Een 33 kg gasles krijg ik in een vakantie echt niet op! Daar zou ik een meer dan drie weken mee in de sneeuw kunnen staan. En het aansluiten van de ringleiding lukt in mijn caravan ook niet (zonder de duo control los te halen). Is het dan gek om gewoon twee aangesloten gasflessen mee te nemen?
En over zuinigheid.... ik ga naar het voor de Nederlanders veel te dure Zwitserland 😉


aadje antwoordt op 10 augustus 2018:

@ Menno wij gaan gemiddeld 18 tot 20 nachten en dan is hij zo goed als leeg ligt een beetje aan de temperatuur vooral s,nachts en wanneer ringleiding aanwezig is op de camping heb in de dieselbak aansluiting gemaakt met snelkoppeling en de slangen wat betreft de afstand die heeft de camping.


Jan Teepe antwoordt op 10 augustus 2018:

Een lichtgewicht LPG fles? = gevuld bijna 20 kg. En dan een 5 kg propaan gasfles erbij om de vul tijd van de LPG fles te overbruggen? = 11 kg. Dat is bij elkaar ± 30 kg. Is dat een idee voor de wintersport. In de zomer heb ik alleen de aluminium LPG gasfles mee. T.o.v. de twee stalen gasflessen die ik voorheen in de dissel bak had staan (2*28kg.), scheelt dat ruim 35 kg. Maar ja, ik moest ook wel om aan de max. 75 kg.kogeldruk te kunnen komen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2018:

Zowel LPG (als daar te veel Butaan in zit) als kunststof gasflessen vind ik niet geschikt voor de wintersport. Ik heb slechte ervaringen met de BP gasflessen bij lage temperaturen als die in een onverwarmde disselkast staan. Daar komt onvoldoende gas uit bij min 15. De duo control gaat dan gas halen uit een tevens aangesloten stalen fles wat niet de bedoeling is.

In mijn huidige situatie zijn 2 stalen 11 kg flessen een voordelige en goede keus. Zou gewicht/kogeldruk een probleem zijn (bijvoorbeeld als ik met een andere auto zou rijden) dan is aluminium een mogelijkheid en kan ik natuurlijk een aansluiting maken in de disselkast waardoor een ringleiding eenvoudig aan te sluiten is. Eventueel zijn BP flessen ook elektrisch te verwarmen mocht het heel koud worden....

Eigenlijk geld dat voor alle tips die gegeven worden dat ze in lang niet alle gevallen bruikbaar of nuttig zijn. Elke situatie en wensen zijn anders waardoor je andere afwegingen kunt maken die beter uitkomen. Dat geldt zelfs voor fietsen achterop... Er zijn best situaties denkbaar waarin dat een goede oplossing is, ook al is het voor de wegligging altijd 'slecht'. Dat is immers 50 kg gas in de dieselbak ook, maar in mijn situatie toch een prima oplossing. En dan heb ik niet eens verteld waar in mijn caravan de watertank zit. Op de voor de wegligging meest ongunstigste plaats 😉


Debouncer antwoordt op 10 augustus 2018:

Frank het gaat hier niet om kleine flesjes, maar om 11 kilo flessen waarvan de inhoud €30 kost en je er 2 per week van op maakt. Dat geldt voor de meeste caravans met uitzondering van de Scandinavische caravans. Dezelfde fles kost in Duitsland €18. Bedenk daar bij dat stroom €0.70/kw/h kost en een dagkaart voor het skiën gemiddeld €50 Met zulke bedragen is het zinnig om te kijken waar iets bespaard kan worden.


Jan Teepe antwoordt op 10 augustus 2018:

Het is natuurlijk heel belangrijk om te weten of je in de buurt, op de wintersport, LPG kunt tanken. Is dat mogelijk, dan is de verhouding propaan/butaan ook de juiste. Immers de LPG rijders, ter plekke, willen ook niet stil komen te staan omdat hun gas bevroren is. En normaliter zit hun LPG tank in een niet verwarmde ruimte, vergelijkbaar met een onverwarmde disselkast van de caravan. En ja natuurlijk heb jij gelijk, voor een ieder is de situatie anders. En die 33 kg. gasflessen zijn extreem duur. Ruim 30 jaar geleden betaalde ik daar op de camping in Brixen im Thale al ruim 125 gulden voor. Hedentendage in Spanje betaal ik 59,20 Euro voor een 33 kg. fles en een 13.2 kg gasfles kost 17,50 Euro. Dus 3*13.2= bijna 40 kg. voor 52,50 Euro. Waarom een 33 kg. fles zo duur is? Ik ben verplicht om 33 kg. flessen te gebruiken in Spanje, anders....


Debouncer antwoordt op 10 augustus 2018:

LPG is in Oostenrijk al slecht verkrijgbaar en niet echt een alternatief omdat het butaandeel niet verdampt onder 5 graden.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker