Caravantrekker.nl

Knipperlichten caravan, los van auto

George Koeleman vraagt op 24 augustus 2018:

Hallo, weet iemand of ik de knipperlichten van mijn caravan kan laten knipperen, terwijl deze is losgekoppeld van de auto?
Extra accu heb ik, alleen ik heb een stekker nodig en een apparaatje (clingelateur) om te laten knipperen.
Weet iemand of zoiets compleet in de handel te verkrijgen is?
Groetjes George

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Henkie antwoordt op 24 augustus 2018:

Dan moet je "de handel" benaderen met deze vraag, maar het kan wel degelijk. Er staat in de polder wel eens een melkwagen te wachten op een boerenweg en als het donker is knippert daar op elke hoek een lampje.


ton groenendijk antwoordt op 24 augustus 2018:

Daarom houd ik zo van dit forum! Als je had gedacht alles al voorbij te zien komen, ontstaat er altijd wel weer iets nieuws!
Elektriciteit is als water: het stroomt van plus naar min.
Zet een paar klemmen op uw accu, hang daar een zweefzekering achter, hang daar weer een schakelaar achter, koop een clignoteurautomaat en hang die in het snoer, leidt het snoer naar de achterzijde van uw caravan, frommel het snoer door het gat, waardoor ook de andere verlichting naar buiten wordt geleid, of, als die helemaal buitenom gaat, maak een gaatje om het snoer naar buiten te leiden, splits het snoer op met een kroonsteentje en leidt beide snoeren naar de richtingaanwijzers om daarna tot de ontdekking te komen dat die waterdicht geseald zijn, verbreek de sealing en soldeer de snoeren in de fitting. klaar is kees. let wel op dat deze apparatuur degelijk bevestigd moet worden ivm het bonken en schudden van de caravan. Anders komt de zekering in aktie. Clignoteurautomaten zijn te koop bij de reguliere automaterialenzaken.
Veel mensen vinden nieuwsgierigheid een slechte eigenschap, maar ik stel toch de vraag: "Waarom?"


Hafar antwoordt op 24 augustus 2018:

Nou Ton, ik vind dat een tamelijk moeilijke oplossing. De elektronica die je beschrijft; ok maar de verbindingen kunnen natuurlijk prima via de 13 polige stekker lopen. Hoef je niets te slopen.

Met vriendelijke groet,

Hafar


MvO antwoordt op 24 augustus 2018:

En waarom zouden ze moeten knipperen? Ter controle? Even spanning erop en als ze branden weet je voldoende!


ton groenendijk antwoordt op 24 augustus 2018:

Ah, Hafar! Inderdaad een moeilijke oplossing, maar ik vond het ook een moeilijke vraag. Van alle gadgets die ik op een caravan kan aanbrengen, had ik hieraan nog niet gedacht. Ik hoop dat George nog reageert op mijn vraag.
Overigens denk ik dat het aanbrengen van een extra clignoteur in het boordsysteem van de caravan een niet rustgevende handeling is. Want dat was toch de bedoeling van George? Knipperen zonder auto-aansluiting. Ik weet uit pijnlijke ervaring hoe extreem de auto-elektronica kan reageren op verstoring van het fabrieksschema.
Ik raad er maar naar, maar wellicht wil George inderdaad zijn caravan op een donkere plek laten opvallen. Dan zijn er een keur aan knipperende en flitsende led-armaturen op batterijen te koop, die simpel aan de handgrepen kunnen hangen. Een goedkope en veilige oplossing.


Sjef Bertens antwoordt op 24 augustus 2018:

Beste George ik neem aan dat je alle lampen voor en achter wil laten knipperen. Zo ja dan moet je minimaal een dubbelpolige schakelaar gebruiken omdat je de lampen links niet permanent mag verbinden met de lampen rechts.

Verder zou ik de verbindingen maken daar waar de 13 polige draad de caravan binnen komt de andere punten zijn al genoemd zoals zekering in de voedingsdraad en gebruik maken van een ouderwetse kipperautomaat met voldoende vermogen voor de vier lampen.


arie antwoordt op 24 augustus 2018:

hella alarmschakelaar gewoon even googele


Hafar antwoordt op 24 augustus 2018:

Ik zou een waterdicht kastje nemen en aan de buitenkant een 13 polige contactdoos monteren. De knipperlichtautomaat, schakelaar en zekering kunnen in het kastje. In de contactdoos de pinnen 1 en 4 doorverbinden en verbinden met de knipperautomaat. De 12 via een rood/zwart kabeltje via het raam verbinden met de, naar ik aanneem, in de caravan staande accu. Dit kan uiteraard ook met een soortement van 12V verlengkabel met stekkers om het aansluiten te vergemakkelijken. Dan de 13 polige stekker in de contactdoos, schakelaar aan en beide knipperlichten zullen gaan knipperen. Zo hoef je niets te modificeren en niets te slopen.

Succes,

Hafar


Jan@ antwoordt op 25 augustus 2018:

Misschien wil hij alleen met de mover de weg op, alleen dan heb je ook remlichten nodig ๐Ÿคจ


Hafar antwoordt op 25 augustus 2018:

Extra drukknopje op het kastje ๐Ÿ˜ƒ

Hafar


George Koeman antwoordt op 25 augustus 2018:

Geweldig hoe jullie er op springen. Alvast dank.
Ik reageer in volgorde van jullie reacties:
Henkie en Arie:
inderdaad iets uit de handel, kant en klaar, dat zoek ik.
Ton:
Het waarom? Ik moet mij caravan uit nood tijdelijk langs de doorgaande weg parkeren. Met de auto ervoor kan ik het laten knipperen. Maar ik wil 'm laten knipperen terwijl mijn auto is losgekoppeld, via een losse accu+klingelkastje via de 13-polige stekker. Evengoed dank voor de uitvoerige omschrijving.
Hafar: inderdaad, via de 13-polige stekker
Mvo: controle van de lichten kan gewoon via de auto.
Sjef: dank je voor e tip. Als er iets kant en klaar in de handel is, dan zal dat wel voorzien zijn.
Arie: ik ga zoeken bij Hella.
Jan@+Hafar: ik had minimaal 1 grappige opmerking verwacht๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ. Dank, beiden.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker