Caravantrekker.nl Blog Gebruikerservaringen Tests Advies Vragen Menu ☰

Caravantrekker.nl

Belading

Hafar vraagt op 03 September 2018:

Ik heb deze vraag al eens eerder gesteld in een draadje over kogeldruk maar daarop slechts 1 reactie gekregen; vandaar dat ik hem nogmaals stel.

Ik heb gelukkig totaal geen last van een verkeerd beladen caravan maar ik vraag me toch regelmatig af als ik vragen lees over belading waarom iedereen altijd maar zegt dat je zware dingen in het midden van de caravan moet leggen maar daarbij nooit vermelden hoe ze dat doen. Het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste caravans hebben de keuken en de wc in het midden en de plaatsen waar je de meeste spullen in opbergt zijn de banken en bedden die dus meestal voorin en achterin zitten. Of leggen de raadgevers de voortent en reservewiel ed. In het gangpad? Hoe zorgen jullie er dan voor dat dat niet heen en weer schuift? Reservewiel onder de caravan; ok, dat is één maar de rest? Zware spullen in de auto? Leuk maar als je twee of drie kinderen hebt? 

Ik ben benieuwd naar jullie oplossingen. 

Met vriendelijke groet, 

Hafar

Naar laatste bijdrage

Reacties:

TheoS antwoordt op 04 September 2018:

De keuken staat bij ons inderdaad in het midden. Daartegenover staat de kast. daarmee heb ik natuurlijk al veel gewicht in het midden.
De toilet staat voor. De watertank en boiler achter.

Als ik zware spullen in het midden wil hebben, moet ik kiezen voor kratten en die -met daaronder bv. een antislip matje - in de gangpad plaatsen. Dat doe ik niet.

Zware dingen breng ik naar de auto. Ik probeer de verdere spullen zoveel en gelijkmatig mogelijk in de kastjes over de gehele caravan te verdelen en een optimale kogeldruk (85 kg.) aan te houden. Dat lukt goed. Fietsen plaats ik op het autodak.

Van enige instabiliteit bij mijn huidige en vorige caravan (9 jaar) heb ik nooit iets gemerkt. Ik ben dus tevreden.


Gerben antwoordt op 04 September 2018:

Goede vraag, en een herkenbare uitdaging. Wij leggen altijd de tentstokken tussen de achterbank en de voorstoelen. Wordt nu wel lastiger met de langere benen van de 4 kids.
De voortent gaat in de achterbak, kratje zware spullen daar weer bovenop. Verder verdelen we de spullen ook netjes over de caravan. Gewicht zo laag mogelijk en inderdaad waar mogelijk in de buurt van de as. Fietsen gaan op de dissel en op het autodak.

Plaats van de mover accu is van belang, evenals het reservewiel die onder de caravan hangt.

Verder proberen we elk jaar minder zooi mee te nemen, dat helpt nog wel het beste.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 04 September 2018:

Als de belading zou nauw luistert dan is in mijn ogen eigenlijk de caravan te zwaar. Maar als dat het geval is dan kan je bij een dergelijke aangepaste belading nog wel rijden (door veel in het midden op de as te leggen). Koop je een caravan die wel goed past kan je de caravan gewoon inrichten en afhankelijk van de indeling ook de tent/stokken onder een bed of bank opbergen. Alleen houd je dan nog rekening dat je niet al je boeken in de achterkastjes stopt en zorgt voor een goede kogeldruk.


Hafar antwoordt op 04 September 2018:

En die zin, door veel op het midden van de as te leggen, is nu precies het probleem Menno. Dat is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe hou je dat daar zonder gaten in de vloer of kasten te boren om sjorbanden oid. aan vast te maken?

Met vriendelijke groet.

Hafar


gummen antwoordt op 04 September 2018:

Een antislipmat helpt om dingen redelijk op de plek te houden ,redelijk goed zelfs in mijn ervaring. Je kunt er vouwkratten op zetten of de voortent in de lengte er op leggen, bij voorbeeld. Ik weet dat het dan niet bomvast staat..


gummen antwoordt op 04 September 2018:

Tussen de vouwkratten en het interieur prop ik ook van die kleine kussens ,tegen het schuiven en beschadigen van de fineer delen en dergelijke. Bij een noodstop zal het echter niet helemaal netjes blijven staan..


TheoS antwoordt op 04 September 2018:

@Hafar,
Menno schrijft "in het midden op de as". Jij schrijft "op het midden van de as". Dat is niet hetzelfde.

Menno laat ruimte voor de de zijkanten van de caravan, voor de zijkanten van de as. Het mag, maar hoeft niet het looppad te zijn.
Jij hebt het over het midden van de as, het looppad van de caravan


bart antwoordt op 04 September 2018:

Het pendelmodel waar van uit wordt gegaan ter voorkoming van slingeren, geldt ook voor de zijkanten van de as. In onze caravan met eindhoek keuken en natte cel achterin, heb ik ter hoogte van de as een precies passende plaat multiplex 9mm. Die blijft zonder boren klem staan tussen kachel en zithoek aan de ene kant en deur van tv kast/ keuken en zithoek aan de andere kant. Daar kun je ogen en wat al niet meer in draaien. Met spanbanden sjor je dan alles voor en achter de plaat vast. Alles heel mooi in het midden en waar nodig meer gewicht voorop vanwege de mover achter de wielen en/of reservewiel onder achterin. Bij een vast bed voor kun je dat wiel ook voorin leggen op antislip. Die gaat nergens heen maar met kids is dat niet handig.


gummen antwoordt op 04 September 2018:

Bart,Waar laat je die plaat op de plaats van bestemming ? en past zoiets nog door de caravan deur of raam als je het eruit wil hebben ?
Geen verkeerde oplossing , slim bedacht..


bart antwoordt op 04 September 2018:

60 x 86 cm x 9mm kost niks en kun je overal kwijt. De plaat die ik gebruik, is zelfs nog iets kleiner. Dient nl. ook als halve caravandeur. 😉


Louis antwoordt op 04 September 2018:

Dan nu iets in beladingsdiscussies wat altijd bekritiseerd is...namelijk de eindkeuken.
Dwarsbed voorin, treinzit in het midden.
Na van alles gehad te hebben door de jaren heen...voor een tweede keer wederom ideaal !
De banken van de treinzit pal voor en achter de as prop je vol met van alles inclusief accu.
De ruimte onder tafel : stamp maar vol, er tegenover kasten op de as....stamp maar vol, en met de ruimte onder het dwarsbed voorin regel je de kogeldruk...karren maar !
En dan hangt er ook nog een E-fiets achterop met accu er in én fietstassen met standaard inhoud dus zo fout als maar kan.
En toch, wij willen niet anders meer, want de belading is simpel te realiseren.
Daarnaast : De koelkast achterin met z'n onder luchtinlaat (!) werkt perfect...ook bij hoge temperaturen.
Geen roosters in een broeierige voortent of luifel wat de koeling verknalt, en ook niet aan de andere zijde.
Negen van de tien keer blijkt de gewenste plaatsingsstand van de caravan t.o.v. (het draaien van) de zon ook nog gunstig voor de koelwerking 'de kont in de schaduw'.
Voor mij is de conclusie, laat je niet ompraten door modetrentargumenten, maar kijk eens goed wat werkelijk 'een indeling inhoud'.
(Dwarsbednadeel : 'over elkaar heen kruipen'...maar hoe komt de buitenkant fransbedslaper dan uit bed ?...over de ander heen zwevend 😉), en je caravan moet alleen al daardoor een stuk langer zijn.


Jan@ antwoordt op 05 September 2018:

De vraagsteller heeft zeker een punt; leerzaam hoe anderen dit oplossen. Onevenwichtige belading komt, denk ik, veel voor en is in de meeste gevallen onzichtbaar. Mijn oplossing is (was) inderdaad niet teveel ""ZOOI"" meenemen, zeker geen zware levensmiddelen (tenzij je naar Venezuela gaat),één volle gastank ipv twee half lege, de reserveband ook verplaatst van disselbak naar onder de caravan achter de as, de (voorheen zware) moveraccu kon gelukkig op de as, geen zware spullen in de bovenkastjes, geen fietsen aan/op de caravan, naar het Zuiden alleen de luifel meenemen en een beetje banaal misschien: een zware trekauto.


Hafar antwoordt op 05 September 2018:

Ik heb juist het reservewiel verplaatst van onder de caravan naar de disselbak. Ten eerste omdat ik de kogeldruk niet hoog genoeg kreeg en ten tweede omdat ik, toen ik voor de deur eens ging oefenen met het pakken van het reservewiel, bijna een vinger kwijtraakte en tot de conclusie kwam dat ik, bij een lekke band onderweg, geen ellende wil met het onder de caravan vandaan halen van het reservewiel. Ook het terugplaatsen van het reservewiel in de houder was een ramp. Ik kan er nu veel gemakkelijker bij. Ook het oppompen is een stuk makkelijker.

Met vriendelijke groet,

Hafar


Jan@ antwoordt op 05 September 2018:

Dat klopt Hafar, het uitnemen van het reservewiel uit de houder is een beetje een gedoe. Alleen een zwaar reservewiel in de disselbak moet weer elders gecompenseerd worden, en hoe vaak krijg je een lekke band😉 afkloppen. En!, ik ga niet sleutelen onderweg, zeker niet op de vluchtstrook en laat me in het onderhavige geval wel afslepen door hulpdiensten.


Hafar antwoordt op 05 September 2018:

Ik compenseerde juist MET het reservewiel.

Met vriendelijke groet,

Hafar


ton groenendijk antwoordt op 05 September 2018:

Ah, Hafar, dat is wel zo verstandig. Ik denk dat iedereen die een caravan koopt zorgvuldig moet nagaan welke indeling van zware accessoires de juiste is.
Wie ooit een caravan heeft zien bouwen zal het opgevallen zijn dat eerst het chassis op de bodemplaat wordt geschroefd, de doorvoergaten worden geboord en daarna de as op een vaste plek in het chassis wordt bevestigd, afhankelijk van de chassislengte. Daarna begint de opbouw, dus met kachel, koelkast, boiler, scheidingswanden en dus heeft iedere indeling zijn eigen problemen qua gewichtsverdeling, of in het geval van Louis, voordelen. En dus is het een blijvend gepuzzel wat waar neer te leggen, maar ach, onderdeel van de hobby zullen we maar denken.
Overigens is het idee van de vloerplank heel goed, maar niet helemaal nieuw.
Voor fietsen IN de cv zage men twee plankjes op lengte van vloerbreedte waar men de wielen van de fiets denkt te plaatsen. Op die plankjes twee (of vier voor twee fietsen) blokjes waar de wielen in passen, op een minder zichtbare plaats vier beugeltjes in de (dragende deel van de) wand schroeven en met spanbanden staan de fietsen als een huis, ik heb er jaren tot tevredenheid mee gewerkt.


bart antwoordt op 05 September 2018:

Will je helemaal los gaan richting perfecte balans, dan is het zaak behalve de rechtop staande multiplex plaat, precies passend geklemd tussen zithoek en kachel en tv/keuken kast,parallel aan de as, waar je van alles aan kunt vast sjorren, ook de zithoek aan te pakken. De matrassen/kussens kunnen vanwege hun gewicht, kwa zwaartepunt beter naar het midden, als een opgemaakt bed. Ook de 10kg wegende tafel kan meer omlaag en meer richting as. Als je bepaalde deuren helemaal niet gebruikt, en als ze ook nog op een voor de balans onhandige plaats zitten, kunnen die er helemaal uit. Die zijn nl best zwaar. Zo heb ik zelf onze achterkant ook wat lichter gemaakt. Als je tyron ringen in je velgen hebt en de bandenspanning regelmatig controleert, zou je zelfs het reservewiel achterwege kunnen laten. De kans op een klapband is immers klein met de goede spanning en een lekke band kun je nog een tijdje mee blijven rijden naar een veilige plaats met de tyron ringen. Reservewiel in de disselbak wordt vaak afgeraden, maar fietsen op de dissel is heel gebruikelijk. 😉 maar dat wiel is desgewenst natuurlijk ook aan de middenplaat multiplex vast te sjorren.


Hafar antwoordt op 05 September 2018:

Ik zie een aantal goede suggesties voorbij komen maar sommige daarvan roepen bij mij dan weer de volgende vraag op: Hoe doen jullie dat dan bij een overnachting? Alles in da auto en de volgende ochtend weer vastsjorren in de caravan?

Met vriendelijke groet,

Hafar


Louis antwoordt op 05 September 2018:

Dat hangt van je comforteisen en/of gezinssamenstelling af.
Met z'n tweeén 'verhuist' er eigenlijk niets, niet te moeilijk doen, het is maar voor een nachtje.
Zelfs afkoppelen e.d. kun je vaak vermijden.
Zijn er kinderen en een caravan met stapelbed en neem je genoegen met een eenvoudige warme hap en ontbijt...ook weinig gedoe.
Maar moet je de boel ombouwen om te kunnen slapen, dan zit er weinig anders op dan een half uurtje eerder een overnachtingsplaats te gaan zoeken 😉
In het algemeen geldt dat je niet te moeilijk moet doen, waarbij ook het hele arsenaal aan attributen voor de kinderen niet voor de dag gehaald gaat worden voor dat nachtje...vlot staan, en vlot weer wegwezen.


Frans antwoordt op 06 September 2018:

Als ik dit allemaal lees is voor sommige caravanners het advies: kijk eens uit naar een vouwwagen. Voor mij is het aantrekkelijke van een caravanreis het comfort onderweg, maar daarvoor moet je dan wel je bewegingsruimte overeind houden en het moet goed rijden. Weinig meenemen is de beste suggestie die ik gelezen heb, ‘less is more’. Daarmee ontstaat veel meer vrijheid van beladen. Wat niet in de kasten kan/hoort gaat naar de auto, eventueel in een dakkoffer en als het daar niet past blijft het thuis.


Aad antwoordt op 06 September 2018:

Wij zijn oorspronkelijk tentkampeerders. Daarna via een Alpenkreuzer in een caravan terechtgekomen. We hebben nu een bed van 170x195 cm, een koelkast, toilet, keuken en zelfs een kachel! Een ongelooflijke luxe die we vroeger nooit hadden.
En dit alles zit in een kompakt Kipje met een vakantieklaargewicht van 920kg. Daarmee is deze woonwagen maar 65% van het gewicht van de Seat Ateca die er met zijn 1430kg rijklaar voor staat.
Ik hoef alleen maar een beetje op de kogeldruk te letten👍
Op de snelweg kruisen we meestal 94km/h op de cc en het verbruik is dan 8L/100km of beter. Inhalen doe ik het liefst berg/heuvelop en dat kan tot hoogst illegale snelheden plaatsvinden, als ik dat zou willen.
De moraal van dit verhaal? Zorg dat je caravantrekker je caravan makkelijk kan trekken. En niet zozeer qua vermogen, maar vooral qua gewicht. Dan kun je ontspannen de wereld rondrijden.


bart antwoordt op 06 September 2018:

Wij houden ook erg van comfort onderweg. Voor ons is dat comfortabel rijden met een caravan achter ons die goed beladen is. We doen geen concessies met wat we mee willen nemen. Dit mede dankzij de adviezen die we hier op deze website en hier en daar in het forum hebben mogen optekenen. Caravannen is leuk en we worden er steeds beter in. Ja, het is bijna sport 😉


Frank antwoordt op 06 September 2018:

De meeste mensen hebben een caravan naar hun wens. Anders hadden ze hem niet gekocht, toch? Of is dat te kort door de bocht ?
Mijn wensenlijst was indertijd :
bij slecht weer met vier personen kunnen slapen, ieder zijn eigen kastjes ( met die mega klerenlading van mijn dochters en tientallen kilo’s leesboeken en bladen die meegaan), alles op een vaste plek, geen gepak of getrek onderweg, overal bijkunnen zonder verpakken, binnen 10 min gesetteld staan voor overnachting, vanaf wakker worden binnen 30 minuten weer op pad en 105 kmu onder alle omstandigheden (heuvel af, turbulentie, zijwind ) kunnen rijden , een verbruik van max 10ltr/100km en vast nog wel iets anders.
Tsja, toen startte het grote zoeken.....


Sjef Bertens antwoordt op 06 September 2018:

@Frank

Je gaat toch niet vertellen dat je een combinatie die aan al deze voorwaarden voldoet hebt gevonden !


Marjanne antwoordt op 06 September 2018:

Qua belading en qua comfort vinden wij de indeling lengtebed met toiletruimte voorin, in het midden de keuken (niet aan tentzijde en ook meestal hele dag in de schaduw) en 2 grote kasten. Achterin een grote rondzit. Opbouwlengte is 5.60 m en we zijn met z’n 2-en. De tafel van de rondzit zetten we tijdens het rijden (ook mbt schuiven) klem met kussentjes op de as. Zware spullen voorin onder het bed, de lichtere spullen in de 3 banken van de rondzit. Geen fietsen mee en in de koffer van de auto staat de koelbox inclusief inhoud. Omdat we maar met 2 personen zijn, hebben we niet zoveel meer mee. We kunnen in ieder geval zonder om te bouwen zo het bed induiken. Soms leggen we bij vochtig weer de relaxstoelen, die normaal gesproken op het bed liggen (passen qua formaat niet onder het bed) even op de achterbank van de auto. Wat ook ideaal aan onze caravan is zijn de 2 (aan iedere kant 1) serviceluiken. Zo pak je heel gemakkelijk even een klein tafeltje, wasrekje of schoenen als je onderweg bent. Hoewel de caravan voor 2 personen aan de royale kant is, willen we niet anders. Veel leefruimte vinden wij echt ideaal.


Frans antwoordt op 06 August 2019:

Een zeer relevant en blijvend actueel onderwerp. Ik was na de eerste rijervaringen zeker niet ontevreden over het rijgedrag van de combinatie. Hoe kon het beter?
Een 70% combinatie bij een goede belading verbeteren door (nog meer) zware spullen naar de auto te verplaatsen heeft betrekkelijk weinig zin. Koelkast, proviandlade, boiler, toilet staat allemaal reeds centraal opgesteld. Zaken als kabelhaspels, buitenmeubilair en gereedschap hebben sowieso weinig in de caravan te zoeken en boeken en tijdschriften kunnen mee, maar die moeten dan wel dicht bij de as.

Gegeven de lange opbouw van rond 6 meter, heb ik het meest succes gehad met het verplaatsen van de 25 kg zware semi-tractie accu van de door Kip bedachte plek voor de accubak op 1,70 m achter de as, naar een loze ruimte 0,80 m voor de as. Ik heb de kogeldruk hetzelfde gehouden op een comfortabele 85 kg (= 5,5%) en ging wat minder water meenemen (in de disselkast) en we hielden de voorste bankkasten nog wat leger door zaken thuis te laten die we nooit gebruikten, waardoor het aanhangergewicht ook nog eens daalde. Die 2,5 m verplaatsing veranderde merkbaar het gevoel bij het op- en afrijden van drempels en het gevoel van stabiliteit bij het inhalen van vrachtauto’s. Nog meer dan door de latere, 200 kg zwaardere trekauto is het gedrag van de caravan zelf echt verbeterd en nauwelijks afhankelijk van bandenspanning. De accu had voordien een negatieve invloed op de rust van de caravan.
Wat mij nog steeds stoort is de zware losse tafel van de rondzit, die 2 meter achter de as staat, maar waar je weinig anders mee kunt dan in de lage stand zetten. Leve de vaste tafel.
Ik ben er overigens nooit van overtuigd geweest dat massa in de disselkast (gasfles, reservewiel, water) principieel slechter is voor de rijeigenschappen dan massa dichtbij de as bij gelijke kogeldruk. De keuze hangt helemaal af van de plaats van de opbouw ten opzichte van het chassis.Let op: dit is een oude vraag!

Reageer, alleen als dit onderwerp weer actueel is!

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto wettelijk maximaal mag trekken staat op de kentekencard.

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2021 Caravantrekker