Caravantrekker.nl

Elektrische caravan

Niehuis vraagt op 8 november 2018:

Is een caravan met elektro motor een elektrisch voertuig?
Kan je een caravan mover,accu,opladen aan een laadpaal?
Mag deze caravan op eigen oprit aan de laadpaal ,op eigen oprit,staan?
Deze vragen i.v.m de Algemene Politie Verordering i.z.parkeren langer dan 3 dagen op eigen oprit.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Debouncer antwoordt op 8 november 2018:

Een caravan is een aanhanger en dus bedoeld om door een ander voertuig voortbewogen te worden. Een mover is dus niet meer dan een rangeerhulp en maakt van de caravan geen elektrisch aangedreven voertuig. Laadpalen zijn niet geschikt om de accu van de caravan op te laden. Dat zou een volstrekt andere omvormer vereisen dan die in caravans gemonteerd zijn. Of een caravan wel of niet op eigen terrein staat om de caravan te laden of van stroom te voorzien maakt voor de APV geen verschil. De APV geldt gewoon. En dan verschilt het van plaats tot plaats hoe de gemeente daar mee omgaat. De APV gaat meestal uit van 3 dagen. (al of niet op eigen oprit). Die 3 dagen kunnen op twee manieren gehandhaafd worden. Strafrechtelijk of met bestuursdwang. In het eerste geval krijg je een boete, in het tweede geval krijg je een aanmaning om de caravan binnen een gestelde termijn weg te halen (meestal 14 dagen) Gemeenten kiezen meestal niet voor de eerste mogelijkheid omdat dat als onvriendelijk gezien wordt en ook de mogelijkheid biedt de caravan steeds te verplaatsen. Het beoogde doel wordt dan niet bereikt. De tweede mogelijkheid biedt de mogelijkheid de verplichting op te leggen de caravan buiten de gemeente te brengen. Houdt wel in dat je dus drie dagen na constatering door een handhaver (dat kan de eerste dag zijn maar ook bijvoorbeeld de 14e) je nog 3 +14 dagen hebt om je caravan weg te halen. Zolang je die termijnen naleeft mogen er ook geen dossiers aangelegd worden en kan het na een paar dagen weer opnieuw beginnen.


Ton Groenendijk antwoordt op 8 november 2018:

Een helder betoog van Debouncer, maar ik zou Niehuis toch aanraden eens een blik in de lokale Algemene Politie(staat voor Toezicht)Verordening te werpen.
Daar staan een groot aantal handelingen in die buiten de strafwetten om strafbaar zijn gesteld en die bijna allemaal beginnen met : "hij(zij geldt ook) die" en dan volgt het strafbare feit. Voor zover mijn herinnering strekt is de strafmaat opgenomen in een afzonderlijk artikel en sluit gevangenisstraf uit.
Een veel voorkomende restrictie is dat het strafbare feit plaats moet vinden "op of aan de openbare weg of enige voor het publiek toegankelijk plaats"
"Op" is duidelijk, maar "aan" geeft al reden tot discussie. Vaak wordt dan als norm aangehouden dat het "strafbare" feit het aanzien van de openbare weg schaadt. Een voortuin op eigen grond schept al een forse barrière om "aan" niet meer toepasselijk te laten zijn.
En ja, die voor het publiek toegankelijke plaats, dat moge duidelijk zijn. Visite is geen publiek.
Zelf zet ik mijn caravan op een oprit tussen twee woningen in op eigen grond. (Uiteraard in overleg met de buren, die ook nog zat ruimte houden). De caravan is dan zichtbaar vanaf de openbare weg, maar niet "op" of "aan" en wie de straat door kijkt ziet niets en ziet hem alleen maar in het voorbijgaan.
Nog nooit enig commentaar gehad op deze situatie, terwijl de handhavers toch dag en nacht de gemeente afstropen op zoek naar onregelmatigheden en ijverig caravans en aanhangwagentjes voorzien van de door Debouncer genoemde stickers. (Hé, vallen campers eigenlijk ook onder dit regime?).
De gemeente zal zich niet snel gaan bemoeien met handelingen die op eigen terrein plaats vinden, tenzij het "aanzien wordt geschaad" of de buren klagen. Ooit een verhaal gelezen over iemand die zijn caravan in zijn achtertuin opsloeg en die moest verwijderen omdat men het uitzicht vanuit andere woningen aangetast achtte, maar dat is weer een heel andere juridische gang van zaken.
Plaats is dus alles.


PieteR antwoordt op 8 november 2018:

APV heet in diverse gemeenten: Algemeen _Plaatselijke_ Verordening.


John antwoordt op 8 november 2018:

Heeft TS al een elec. Caravan om zich daar nu al druk om te maken? 😉
Zoals genoemd, er is geen verschil met een standaard caravan.
Wat betreft de APV, die zul je voor je eigen gemeente moeten opvragen en naar handelen.


PieteR antwoordt op 8 november 2018:

Even terug naar de vraag:
Als een afgehaakte caravan met ingeschakelde mover beschouwd kon worden als een elektrisch voertuig, zou je op je oprit een laadvoorziening kunnen aanbrengen en zou de caravan daar gewoon langdurig geparkeerd mogen worden. Het is echt een mooie droom!

Maar helaas.., dromen zijn bedrog...! 😉


Debouncer antwoordt op 9 november 2018:

Het is inderdaad een droom. Zou de caravan plotseling de status van elektrisch voertuig krijgen, dan is het nog steeds een voertuig dat een recreatiedoel heeft. Dus meestal onderhevig aan dezelfde regels als een caravan.


Quirien antwoordt op 9 november 2018:

Vanmorgen maar eens even wat plaatselijke APV 's voor Caravans en Campers doorgenomen.

In grote lijnen dekken de verordeningen elkaar wel. Maar zoals al reeds gezegd.
Lees ze voor je eigen gemeente/ plaats!. Er zitten soms nog al wat verschillen of uitzonderingen of mogelijkheden in.

Voor Ton. Ook de Campers vallen meestal onder dezelfde noemer. Althans bij de gemeentes de ik doorgeworsteld heb 😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker