Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Uitrichten schotel

Harry Boschma vraagt op 10 November 2018:

Ik ben al een aantal jaren in het bezit van de satellietzoeker xsarius HD easy. Tot voor kort was ik er erg tevreden over. Sinds onze laatste zomervakantie lukt het mij helemaal niet meer om de Astra 3 te vinden. Krijg geen
kwaliteitsignaal. Heb via de mail al contact gezocht met astrasat in Groningen maar die geeft geen enkele reactie. Is er iemand die dezelfde ervaring heeft als ik?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Debouncer antwoordt op 10 November 2018:

Ik heb zo'n een satellietzoeker niet. Wel een veel goedkopere. Als ik er even vanuit ga dat je ook een duo LNB hebt, kan je toch ook, wanneer de skew juist staat ingesteld, afstemmen op een Duitse zender als ZDF. Als je daar vol signaal van hebt, heb je ook vol signaal op Astra 3.


aadje antwoordt op 11 November 2018:

@Debouncer de ZDF zit nog steeds op Astra 1 wil niet zeggen dat je dan met de Duo LNB mijn inziens ook de Astra 3 goed ontvangt.Wat ik nog heel veel zie is dat de Duo LNB bij velen nog geklemd zit op 19,2 Astra 1 ook CD is daar niet helder in.Harry kijk even of het klemstuk op 23,5 zit zo niet dan in ieder geval dat eerst doen zit de LNB voor de Astra 3 in ieder geval op het hart van de schotel scheelt duidelijk met zoeken.


Debouncer antwoordt op 11 November 2018:

Toen de zenders van Canal Digitaal migreerden naar Astra 3 en een Duo-LNB noodzakelijk werd voor vaste schotels, raadde Canal Digitaal aan om de schotel niet te verstellen en de 19,2 hoorn in de klem te zetten. Voordeel daarvan was dat de schotel niet opnieuw uitgericht behoefte te worden. Voor nieuwe installaties en mobiele installaties (kampeerders) werd aangeraden de 23,5 hoorn in de klem te zetten. Dus CD is er nooit onduidelijk over geweest. Beide mogelijkheden kunnen en werken ook. Het is wel zo dat Astra 3 een veel zwakker signaal heeft. Een goede reden om de 23,5 hoorn in de klem te zetten. Die wordt immers dan primair en ontvangt een beetje meer signaal op. Uitrichten op Astra 3 blijft echter problematisch. Niet in de laatste plaats omdat CD nogal nadrukkelijk stelt dat de sjabloon van de verpakking moet worden gebruikt om de schuinstand van de LNB goed te zetten. Dat klopt voor Nederland maar zeker niet voor andere landen. In Kroatië bijvoorbeeld is de stand vrijwel horizontaal Wel is het zo dat de 23,5 hoorn ALTIJD hoger moet zijn dan de 19,2. de juiste gegevens kunnen verkregen worden op http://www.dishpointer.com Alsdus afgesteld beteket dus dat wanneer een zender op Astra 1 vol gevonden wordt, automatisch Astra 3 ook goed ingesteld staat. Dit is niet louter theorie want ik gebruik dit systeem al jaren met succes. Een dure satellietvinder is een leuk gadget, maar niet echt noodzakelijk.


aadje antwoordt op 11 November 2018:

@Debouncer je spreekt je zelf een beetje tegen als CD het verstandiger vind om het klemstuk op 19.2 te laten zitten vind ik dat we het hebben over vaste situaties zoals thuis.Hier hebben we het voor 95 procent over mensen die met de caravan op pad gaan dus moet je toch steeds de schotel opnieuw afstellen en is dus het beste deze gelijk op 23.5 te klemmen.


Debouncer antwoordt op 11 November 2018:

Ik schreef al voor vaste schotels. Het uitrichten is in sommige omstandigheden niet zonder gevaar. Info hierover is te vinden op het Youtube-kanaal van CD Mezelf tegenspreken doe ik niet. Ik heb jarenlang gewoon de 19,2 hoorn geklemd. Misschien iets minder signaal. Maar wel veel makkelijker afstellen. Voor het laaste beetje verbetering is het inderdaad beter om de 23,5 in de klem te zetten. Op de door mij beschreven wijze wordt het uitrichten net zo gemakkelijk als eerst. Ik nodig je uit het maar eens te proberen.


Quirien antwoordt op 12 November 2018:

@Harry,
In principe heb ik op je vraagstelling niets te antwoorden. Ik ken de Xsarius wel maar werk daar niet mee.
Maar een tegenvraag waardoor ik je wel misschien een beetje opweg kan helpen.
Ontvang je wel een goed signaal op Astra 1 satelliet en kwaliteitssignaal op 19.2. Graden.
Wat zou kunnen zijn omdat ik las dat je Satmeter al enige jaren oud is dat je een Firmware update heb gemist en deze vergeten hebt te installeren in de meter. ( indien in dit type van jou mogelijk) Er is in iedergeval een Firmware update geweest.

Ga eens naar de site van Xsarius je vindt daar een sectie " Diensten & ondersteuning> Downloads. Ga daar door het menu en vervolg menu en je komt dan als je alle gegevens invoert jouw meter etc. tegen.
Het is maar een idee.
Verder. Ik weet niet wat betreft de LNB welke je gebruikt is dit enkel, een Duo etc. en hoe is deze geïnstalleerd?
Een LNB kan ook kapot zijn of minder goed werken. Heb je b.v. de meter op een andere schotel ( bij iemand anders) of een vervangende LNB uitgeprobeerd?

Je hebt dan in iedergeval het voortraject doorlopen mocht er daar iets niet goed werken.
Om het vervolg circuit dan in te zetten is hiervoor al voldoende gezegd en hier op de site meerdere keren in topic's aan bod geweest/besproken.

@ DeBouncer
Heel goed verwoord ( 13.49 uur) ik kan er geen speld tussen krijgen, die laatste regel spreekt mij al heel erg aan hetzij ik het ook wel eens anders doe en in de afstelling nog eens de zwakste zender weet en hier het kwaliteitssignaal nog eens op verfijnd.

Voor geïnteresseerden kijk eens naar het CD-Blog; Zelf je schotel uitrichten. Zo doe je dat en de door verwijzingen aan te klikken.
Nog een instructie kijk op https://www.arboantennebouw.nl/ gradenschemas-joyne-canaldigitaal /als je alles wilt weten over Elevaties/skew en uitgebreide posities in Europa. Dishpointer werd al genoemd.
Hopelijk heb ik je of meerdere een beetje zo kunnen helpen.


daniel antwoordt op 13 November 2018:

LNB kan gewoon stuk zijn ?? heb het zelf al meegemaakt Astra 19 was Ok en 23 was stuk .


Debouncer antwoordt op 13 November 2018:

Klopt. Zelf eens gehad dat mijn statief op beton omviel. Verticaal (of horizontaal) geen ontvangst meer. Natuurlijk pas op vakantie achter gekomen. Gelukkig had ik nog een stokoude LNB. Deed het nog prima. Thuis toch maar 2 Maximum XO-31's gekocht. Houd ze wel altijd in de doos op reis.


Jan Teepe antwoordt op 01 December 2018:

Ik heb ook een Xsarius en het is niet alleen bepalend dat je de juiste satelliet kiest, maar ook de juiste transponder, voor bij het uitrichten.
Het is dus belangrijk om bijv. bij op Canal Digitaal, Astra 3, te weten op welke transponders uitgezonden wordt. En dan is er vaak nog een prefered transponder voor de regio/land waarop het beste uitgericht kan worden. De satellietboer kan je vast wel helpen met deze informatie.


Jan Teepe antwoordt op 01 December 2018:

Om je een beetje behulpzaam te zijn, dit zijn de transponders die Canal Digitaal gebruikt: ( info van de experts van sat4all)

11856

11739

12187

11914

12129
En ook 11229V, 11798H, 12090V, 12109H, 12129V.
11798H en 12109V


Quirien antwoordt op 01 December 2018:

Download even anders de (HD-/SD-) zenderlijst van Canaldigitaal.

Je hebt dan in een overzicht de indeling, frequenties etc. met de zenders. Let op;de recentste lijst is van 09-10-2018. ( kijk niet op als er binnenkort weer wijzigingen plaats vinden)
Laat de fastscan indien in de ontvanger aanwezig hier even opnieuw scannen zodat deze weer up to date is. Diverse HD ontvangers, zeker geliceerd van/ aan CD, doen dit ook automatisch.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker