Caravantrekker.nl

Gasfles tijdens het rijden

Jan vraagt op 14 januari 2019:

Op het caravan-forum lees ik een discussie over wat is nu veiliger is: Rijden met een open gasfles of afgesloten gasfles? Hoe denkt caravantrekker daar over?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ben antwoordt op 14 januari 2019:

Volgens mij is daar een discussie over voeren al onveilig.


ton groenendijk antwoordt op 14 januari 2019:

Gas is een zeer veilig medium.
Ga maar na: In de caravan zitten drie kranen waarmee je de verbruikers kan uitschakelen.
In de gaskast (dissel) zit een drukregelaar, die automatisch afsluit bij te hoge doorstroming. (of had u die nog niet?)
Op de gasfles zit een draaikraan waarmee je de fles zelf afsluit.

Eigenlijk kan er dus niets misgaan en zou je de koelkast onderweg gewoon op gas kunnen laten staan of, als je gek genoeg bent, onderweg onder het rijden een potje koken.

Maar ondanks al die zekerheden zou ik toch niet aanraden onder het rijden de gasfles open te laten staan. Het aantal onvoorziene gebeurtenissen is daar net wat te groot voor en ik zou persoonlijk niet willen dat ik die éne promille risico neem. Daarvoor is gas net wat te explosief.

Stel, het vlammetje van de koelkast waait uit: dat geeft niks, want de toevoer stopt vanzelf. Maar stel nu dat het bimetaaltje defect is. En dat je dan net gaat tanken. En even een kop koffie drinken en dat er een sukkel is die net buiten het tankstation een sigaret opsteekt. En dat dan net de kritische samenstelling gas/zuurstof bereikt is en dat...

ja, ik weet het, het is een onwaarschijnlijk verhaal. Maar ook onwaarschijnlijke dingen gebeuren. Wellicht in een andere vorm als door mij geschetst, maar toch, dat gas, wees er voorzichtig mee en draai de kraan dicht. Iedereen kan een aanrijding overkomen. Het is dan prettig te weten dat zelfs als de fles uit de gaskast wordt getrokken en vonkend over straat bonkt, er een stevige dichtgedraaide kraan op zit.


aadje antwoordt op 14 januari 2019:

@Jan gasfles dicht dat is duidelijk,maar wat als je op weg bent naar de wintersport met caravan de weg nat van zout het vriest je komt op je overnachtings camping aan in Duitsland.Je wil de disselbak open doen en er zit 3CM ijs op de voorkant caravan wat er niet af te bikken is.Heb ik meegemaakt naar de wintersport in dit geval thuis gasfles open en verlengkabel etc in de auto.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 januari 2019:

Het is niet eenduidig in Europa geregeld. Maar los daarvan moet je voorkomen dat er gas kan gaan stromen bij een aanrijding en daardoor brand zou kunnen ontstaan. Dus de gasfles dicht houden.

Alleen met een crashsensor hoeft dat niet omdat dan bij een aanrijding (grote schok) de gastoevoer wordt onderbroken. Het gebruik van de ‘gasstop’ van de anwb, die de toevoer stopt bij een breuk in de gasslang is m.i. niet 100% veilig omdat bij een kleine gaslek die niet werkt. Een kleine gaslek is niet ondenkbaar bij een aanrijding. Alleen een echte crashsensor i.c.m. een slangbreuk beveiliging is veilig en toegestaan in Duitsland.

Zou er toch brand ontstaan dan kunnen gasflessen natuurlijk ontploffen, dus des te meer reden te proberen geen brand te laten ontstaan.

@Aadje, daarom doe ik nooit de disselkast op slot in de wintersport. En als je bij elke stop de kachel even aandoet blijft mijn caravan zelfs bij buitentemperaturen van -15 graden vorstvrij.


aadje antwoordt op 14 januari 2019:

@Menno helemaal mee eens ik doe ook nooit de disselbak op slot,maar deze ene keer zat er zoveel ijs tussen de body caravan en scharnieren disselklep dat ik hem nog geen 15 CM open kreeg en er niet met mijn hand in kon komen.Daar sta je dan je wil gauw naar binnen en als eerste de kachel aan steken.???.Ga nu niet meer met de caravan naar de wintersport maar ik heb daarna altijd de gasfles thuis vast open gezet ik weet het maar toch!!!!


Jan antwoordt op 14 januari 2019:

Dank voor de heldere uitleg. Ik draai m’n flessen gewoon dicht.


PieteR antwoordt op 15 januari 2019:

Ik wist niet, dat er crashsensoren bestonden! Daar ga ik meteen naar op zoek, omdat we onderweg af en toe vergeten om de fles dicht te draaien.
Zo zie je maar: het is gewoon waar, dat een mens nooit te oud is om te leren! 😉

Is "crashsensor" ook de formele benaming?


Quirien antwoordt op 15 januari 2019:

@Pieter, kijk eens op het net naar Truma crashsensor.
En op Www. Acsifreelife.nl>gas>Crashsen... Vind je; Crashsensor inbouwen instructie met checklist, dit heb je nodig: etc.

Ook vind je de nodige afbeeldingen en video's. 😉


PieteR antwoordt op 15 januari 2019:

Vannacht nog gevonden, maar toch bedankt Quirien.
En pfoe wat zijn die dingen onbeschaafd duur! Maar gelukkig is met terugwerkende kracht mijn pensioen verhoogd met 0,79%... :(


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker