Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blogs Tests Reviews Advies Vragen Menu

Automaten

Ben vraagt op 24 January 2019 om 19:07:

Welke automaat is beter om een caravan te trekken
Een DSG of eenCVT ?
Ik hoor dat dsg nog wel eens problemen hebben.887

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Menno (Caravantrekker) antwoordt op 24 January 2019 om 22:50:

Als het om problemen gaat lijkt me dat moeilijk in z’n algemeenheid te zeggen. Er zijn slechte DSG’s en ook alle CVT’s zijn niet gelijk.

CARAVANING heeft er een artikel over https://www.caravaning.de/automatikgetriebe-fuer-zugfahrzeuge-im-vergleich/


Jan@ antwoordt op 25 January 2019 om 09:55:

Elke automaat is in principe kwetsbaar, zeker als (caravan) trekker. Als je de signalen/techniek niet doorziet/kent merk je niet dat je het verkeerd doet totdat het mogelijk te laat is, bv oververhitting bak. Bij een handgeschakelde bak merk je fout schakelen direct.( je komt niet meer voor uit of je dendert van de helling af)


Jan Teepe antwoordt op 25 January 2019 om 12:22:

Menno, prima artikel.


Frans antwoordt op 25 January 2019 om 12:26:

De kwetsbaarheid van de koppelingen openbaart zich vooral bij het wegrijden en hangt samen met het type routes/trajecten dat je wilt gaan rijden met aangekoppelde caravan. Voor dagelijks gebruik op vlakke weg zullen beide typen automaat prima volstaan en is een automaat minder gevoelig voor een technisch slecht onderlegde chauffeur dan een voetbediende droge koppeling. Bij de keuze voor DSG of CVT gaat het dus mede om de onderliggende techniek van het betreffende fabrikaat.

In het overigens prima artikel uit Caravanning wordt helaas maar summier ingegaan op de diversiteit aan koppelingen die toegepast worden bij een CVT. Ook daarbij heb je droge koppelingen, natte koppelingen en koppelomvormers die nodig zijn om stil te kunnen staan en weg te rijden. Afhankelijk van de koppeling wordt onder moeilijke omstandigheden meer of minder vaardigheid van de chauffeur gevraagd om schade te voorkomen, maar het is altijd nog simpeler dan bij een handbak.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

Blijf van het gas af!

De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto als je met een caravan gaat rijden. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.

Caravanspiegels

Zijn extra caravanspiegels verplicht? Vaak wel, maar belangrijker is dat je er ook wat in ziet.

© 2004-2019 Caravantrekker