Caravantrekker.nl

Automaten

Ben vraagt op 24 januari 2019:

Welke automaat is beter om een caravan te trekken
Een DSG of eenCVT ?
Ik hoor dat dsg nog wel eens problemen hebben.887

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 januari 2019:

Als het om problemen gaat lijkt me dat moeilijk in z’n algemeenheid te zeggen. Er zijn slechte DSG’s en ook alle CVT’s zijn niet gelijk.

CARAVANING heeft er een artikel over https://www.caravaning.de/automatikgetriebe-fuer-zugfahrzeuge-im-vergleich/


Jan@ antwoordt op 25 januari 2019:

Elke automaat is in principe kwetsbaar, zeker als (caravan) trekker. Als je de signalen/techniek niet doorziet/kent merk je niet dat je het verkeerd doet totdat het mogelijk te laat is, bv oververhitting bak. Bij een handgeschakelde bak merk je fout schakelen direct.( je komt niet meer voor uit of je dendert van de helling af)


Jan Teepe antwoordt op 25 januari 2019:

Menno, prima artikel.


Frans antwoordt op 25 januari 2019:

De kwetsbaarheid van de koppelingen openbaart zich vooral bij het wegrijden en hangt samen met het type routes/trajecten dat je wilt gaan rijden met aangekoppelde caravan. Voor dagelijks gebruik op vlakke weg zullen beide typen automaat prima volstaan en is een automaat minder gevoelig voor een technisch slecht onderlegde chauffeur dan een voetbediende droge koppeling. Bij de keuze voor DSG of CVT gaat het dus mede om de onderliggende techniek van het betreffende fabrikaat.

In het overigens prima artikel uit Caravanning wordt helaas maar summier ingegaan op de diversiteit aan koppelingen die toegepast worden bij een CVT. Ook daarbij heb je droge koppelingen, natte koppelingen en koppelomvormers die nodig zijn om stil te kunnen staan en weg te rijden. Afhankelijk van de koppeling wordt onder moeilijke omstandigheden meer of minder vaardigheid van de chauffeur gevraagd om schade te voorkomen, maar het is altijd nog simpeler dan bij een handbak.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker