Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Fietsrek achter op caravan

Henk v Zoelen vraagt op 21 February 2019 om 16:17:

Is het verplicht als je een fiets op de drager achter op de caravan vervoerd om een rood / wit bord te bevestigen ?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Menno (Caravantrekker) antwoordt op 21 February 2019 om 17:05:

Alleen in Italië en Spanje (en in beide landen een ander bord).


Jan Teepe antwoordt op 22 February 2019 om 09:39:

En, in Spanje verplicht, als door het plaatsen van een fietsenrek achter op de caravan, de totale lengte van de combinatie >12 meter wordt, dan ECE 70 markering achter op de caravan.


PieteR antwoordt op 22 February 2019 om 19:03:

Daar heb ik even op gegoegeld en dat blijkt toch wat genuanceerder te zijn.
Kort door de bocht betekent het dat deze markering in Europa slechts is toegestaan op aanhangers waarvoor je normaliter een CE-rijbewijs nodig hebt en dat deze borden hooguit in Portugal gedoogd worden.

In de praktijk lijkt het er op neer te komen dat je het beste die borden los in je caravan kunt meenemen, zodat je ze op eerste verzoek van oom agent aan je caravan kan hangen. Ook daar lijkt de kennis op caravangebied een tikkie te kunnen variëren, net als hier..


Jan Teepe antwoordt op 23 February 2019 om 11:02:

Pieter ik moet jouw uitspraak toch een beetje nuanceren. Zorg ervoor, dat als de combinatie >12 mtr. lang is, dat de ECE 70 markering achter op de caravan zit bij het overschrijden van de Spaanse grens. Veel Nederlanders nemen afslag 2 op de AP7(vervolg van de Franse A9) en daar wordt veel gecontroleerd op deze ECE 70 markering. Helemaal met jou eens, dat je de ECE 70 markering het beste niet vast aan de caravan monteert. Ik had de mijne in een rail (1 stuks van 130*25) die ik op het fietsenrek gemonteerd had. Bij Coppens recreatie heb ik toentertijd ook een prima systeem hiervoor gezien. In Frankrijk zijn ze er niet echt gecharmeerd van als deze markering op de caravan zit.


PieteR antwoordt op 24 February 2019 om 00:04:Zoals ik al schreef, heb ik gegoegeld en moet je dus maar afwachten of de gevonden tekst een redelijk waarheidsgehalte heeft. In ieder geval is het overal verboden en in Spanje verplicht en Portugal gedoogt het.


Edwin dik antwoordt op 28 April 2019 om 00:29:

En in NL...mijn combi is ook ruim 12 meter ?


Jan Teepee antwoordt op 28 April 2019 om 09:10:

Geen verplichting in NL.


JHN antwoordt op 29 April 2019 om 12:10:

Bij ons gaan de fietsen op het autodak. Nemen apart de fietsendrager mee. Moeten wij in Spanje en Portugal dan ook een markeringsbord voeren als wij ergens naar toe rijden om te fietsen?


jadatis antwoordt op 29 April 2019 om 16:15:

Hier heeft de europese gemeenschap zich dan weer te weinig mee bemoeid, of zitten Spanje en Portugal daar niet in.


ton groenendijk antwoordt op 29 April 2019 om 16:41:

@JHN: De markeringsborden hebben betrekking op de lengte. Dus zou het bij de losse auto niet nodig zijn. Helaas is de parate kennis van de Guardia Civil niet altijd optimaal (In Nederland bij de politie ook niet altijd)
Als ze wat te zeuren willen hebben, tja, ik weet niet hoe ze dan reageren.
Hoe wilde je trouwens die platen achter op je fietsenrek hangen? Als je in Spanje met de losse auto gaat rijden zou ik beide systemen meenemen. Als ze dan toch (niet terecht) willen zeuren laat je ze mooi met een mond vol tanden staan door het tweede systeem uit de koffer te trekken. Requerdo Hombre!


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 29 April 2019 om 16:55:

De EU gaat niet over verkeersregels, dat mag elk land zelf beslissen. Dus mag Spanje een ander markeringsbord verplichten als Italie en er eigen gebruikseisen aan toevoegen

Het gestreepte bord voor een fietsenrek heeft betrekking op uitstekende lading (en is een ander bord dan combinaties die langer zijn dan 12m). In NL is het gestreepte bord alleen verplicht als de lading meer dan 1 meter uitsteekt. Volgens de ANWB is het ook op een fietsdrager in Spanje verplicht.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Wanneer banden vervangen?

Op vakantie zit je niet te wachten op een lekke band. Maar hoe lang gaan caravanbanden eigenlijk mee? De meningen zijn verdeeld maar ook veranderd!

E-Trailer getest

E-Trailer brengt een aantal modules op de markt waarmee je via een App op je telefoon (SMART-Trailer) je caravan in de gaten kan houden. Wij testen de waterpas (E-Level) en het bandenspanningssyteem (E-Pressure) in de praktijk.

Zomaar in de slinger?

Ik maak het zelden mee maar wat gaat dat snel....opeens en vanzelf gaan de auto en de caravan slingeren. Een ‘spannende‘ situatie die je niet te vaak wil meemaken, maar waar toch een verklaring voor moet zijn?

© 2004-2020 Caravantrekker