Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Contact Menu

Archief van vraag en antwoorden

Onderwerp:
Van:
Datum:

Naar laatste bijdrage

Forum reacties:

Van: Debouncer
Datum: 24 February 2019 - 17:19

Zelf al jaren tevreden gebruiker van Milenco.


Van: PieteR
Datum: 24 February 2019 - 23:59

Mijn repusel manomak spiegels trillen nooit, misschien moet je een andere BMW?


Van: Jan Steurrijs
Datum: 25 February 2019 - 00:51

@PieteR
Ik had de Alufor van Repusel (zonder extra arm/zuignap). Daar was niet in te kijken, trilde als een gek. Lag niet aan de BMW hoor . Heb de laatste 3 jaar met originele BMW carvanspiegels gereden en die waren nagenoeg stil. Als het aan de BMW autospiegels gelegen zou hebben, dan zou ik met de caravanspiegels van BMW meer last moeten hebben gehad dan met de Repusel.

De BMW spiegels hadden 'vlak' glas en de Repusel 'bol' glas. Het schijnt dat bol glas minder gevoelig is voor trillingen omdat de kijkhoek groter is en daardoor de negatieve effecten van trillingen worden vermindert.


Van: Jan Steurrijs
Datum: 25 February 2019 - 00:59

@Debouncer

Jij herkent je niet in het beeld dat onderstaande video geeft bij gebruik van de Milenco Grand Aero 3? Voor mij is een dergelijke trilling onacceptabel. Vooral in het donker wanneer je alleen koplampen in je spiegel hebt :(.

https://www.youtube.com/watch?v=64EQpdVHoxc

De Repusels trilden bij mij nog iets meer dan dit maar kan ook komen omdat de video dichter bij de spiegels is gemaakt dan de ogen van de bestuurder die verder weg zit en de trilling dus nog erger zal ervaren.


Van: ton groenendijk
Datum: 25 February 2019 - 09:44

ik heb alleen maar ervaring met Special Mirror (ook van Repusel toch?) en Milenco en beide zijn mij goed bevallen.
Je moet natuurlijk in overweging nemen dat het HULPspiegels zijn. Een trillingvrij beeld is fijn maar niet altijd haalbaar.
Jan, er blijft niets anders over dan een aantal spiegels in het donker uit te proberen, want zelfs in individuele gevallen kan er verschil optreden. Dat kan afhankelijk zijn van de sterkte van de veer die in de autospiegel zit, de invalshoek van de wind onder het rijden en de lengte van de hulpspiegelarm. Zelfs de trilling die de wielen doorgeven kan van invloed zijn op de kwaliteit van het achteruit kijken.
Ik denk dat het nogal meevalt met de kwaliteit van de gevestigde spiegelmerken. ooit, lang geleden reed ik door de USA met een camper. Daar zaten fabrieksspiegels op de het verschil tussen de cabine en de opbouw moeten overbruggen. Nog nooit zo iets slechts meegemaakt. Je kon alleen maar zien dat er iets achter je zat, maar dat kon van alles zijn. Goedgekeurd in de USA. Dan kunnen we ons gelukkig prijzen met wat hier voorhanden is.


Van: Ale Kok
Datum: 25 February 2019 - 11:28

Ik gebruik tiewraps die aan de scharnieren van de motorkap vastzitten.
Als ze niet gebruikt worden zijn ze onzichtbaar.
Als ik de caravanspiegels monteer haak ik er een rekbaar snelbindertje aan dat ik zodanig strak aan de Milenco spiegel vastmaak dat de spiegel niet meer trilt.
Ook zit het haakje van het snelbindertje zo strak om de stang van de spiegel, dat mocht hij eraf gereden worden door iemand die te krap passeert(is pasgeleden nog gebeurd) blijft de spiegel hangen en hoef ik niet op zoek te gaan naar de spiegel.


Van: PieteR
Datum: 25 February 2019 - 12:13

Trillingen worden Zoals ik al eerder schreef, heb ik daar met de Manomak geen last van.
Waarschijnlijk worden ze niet meer gemaakt, maar er is inmiddels wel een variant op gemaakt. De hele constructie bestaat uit drie stangen, magneetplaat en zuignappen. Het ziet er niet gelikt uit, het is zelfs erg lelijk, maar ik neem ze al mee op diverse auto's en gebruik ze met groot plezier.

Het is ook prettig als je onderweg door omstandigheden een andere trekauto moet hebben, ook dan kunnen ze naadloos en zonder veel verstellen dienst doen. Ik lach dus iedereen uit, die voor het "mooi" gaat in plaats van voor optimaal functioneel en naarmate de leeftijd van mijn set vordert, ga ik elk jaar steeds harder lachen!


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 25 February 2019 - 12:51

Opzet caravanspiegels trillen door 3 oorzaken:
- het huis van de autospiegel trilt zelf;
- de bevestiging laat trilling toe;
- de caravanspiegel trilt zelf.
Daarnaast lijkt het of je in een vlakke spiegel meer trilling ziet dan in een bol spiegelglas maar ze trillen even veel. Ik vind bol glas wel prettiger zeker als de verkleining ongeveer hetzelfde is als de autospiegels.

Als de autospiegel zelf trilt dan kan je alleen met spanbanden of stangen de spiegels stabiliseren.
De bevestiging van een caravanspiegel trilt het minst als die op meerdere punten vast zit waarbij de punten zo ver mogelijk van elkaar verwijderd zijn. Emuk, Oppi en Brunsgard doen dat goed. Bij Milenco hangt het af hoe je die vastzet. Als je ze vastzet zoals op de foto is het veel beter dan met de bevestiging alleen aan de bovenkant waarbij de bevestiging naast elkaar zit.


Emuk spiegels zelf zitten erg goed vast aan de stang, veel beter dan andere merken. De ‘aero’ vorm van Milenco zorgt mogelijk wel voor minder weerstand en minder trilling.

Zie verder:https://caravantrekker.nl/info/caravanspiegels.php


Van: Hans
Datum: 25 February 2019 - 17:08

hier trilt niks https://www.caravanspiegel.de/nl/
tenminste aan de laatste drie trekkers werken die perfect


Van: Aad
Datum: 25 February 2019 - 18:01

Niet onaardig bedoeld, maar als ik “spiegels” als zoekterm intyp, dan verschijnen er 75 hele lange draadjes waarin alle voor- en nadelen van Emuk etc etc helemaal zijn besproken


Van: PieteR
Datum: 25 February 2019 - 19:21

Jawel, maar dat is vaak oud nieuws en zoveel moeite is het niet om gewoon vriendelijk antwoord te geven op een nette vraag.

En als ik me goed herinner, stelt Menno dit juist op prijs.


Van: Jan Steurrijs
Datum: 25 February 2019 - 22:28

Allereerst dank voor jullie reacties. Fijn dat er forums als deze bestaan waarbij 'ervaringsdeskundigen' belangeloos hun ervaring willen delen en daarmee helpen twijfels en vraagtekens bij medelotgenoten weg te neme .

Mijn vraag ging eigenlijk expliciet over op maat gemaakte spiegels omdat ik met m'n BMW daarmee uitstekende ervaringen heb gehad. Wegens een autowissel nu noodgedwongen op zoek naar andere spiegels. Ja, het is waar... daarmee word ik direct geconfronteerd met een nadelige eigenschap van dit soort spiegels. Je moet nieuwe kopen als je van merk/model auto wisselt. Voor mij persoonlijk is dit echter geen reden om niet te kiezen voor op maat gemaakte exemplaren. Mits deze voldoen aan de eisen die ik daaraan stel.

Voor mij gaan veiligheid en comfort boven alles en is de prijs daaraan ondergeschikt. Ik heb 1 jaar met universele Repusel spiegels gereden en de reis als een grote ergernis ervaren. Ik zag niet wat ik wilde zien en voelde me in sommige situaties onzeker over de situatie om me heen. Als je op een file inrijdt wil ik enige zekerheid hebben dat het verkeer dat mij achterop komt, dit ook heeft gezien en daarop juist reageert. Moet ik een klap verwachten of juist niet??? Als je enkel dansende achterliggers in je spiegel ziet (in mijn geval dan vaak ook nog enkel koplampen), dan wordt het lastig om de situatie om je heen juist te beoordelen. Natuurlijk is het zo dat dit altijd lastig is maar een goede spiegel kan het wel makkelijker maken.

De tip over een 'bolle' spiegel neem ik zeker ter hand. Bij een gelijke trilling geven deze inderdaad een veel stabieler beeld dan een vlakke spiegel. Pak maar es je videocamera.... Zoom uit naar groothoek stand en dan langzaam naar normaal en tele. In de groothoekstand neem je nauwelijks een trilling waar. Door in te zoomen worden de trillingen verstrekt en het beeld daardoor steeds instabieler. Voor bij dus zeker bolle of groothoek spiegels.

Ik ga een set EMUK speciaal voor m'n auto bestellen. Als ik een proefrit heb gemaakt zal ik mijn bevindingen laten weten . Voor mij is de trein en belading, het comfort en de veiligheid onderweg zoveel waard dat de prijs van een goede set spiegels van ondergeschikt belang is .


Van: Dingeman
Datum: 25 February 2019 - 23:20

Op mijn Subaru Outback had ik tot volle tevredenheid universele spiegels. Toen ik een VW Tiguan aanschafte pasten deze spiegels niet vanwege de bolling van het spiegelhuis en de smalle spiegelrand. Daarom heb ik toen Emuk spiegels aangeschaft voor dit type auto. Deze spiegels bevallen me uitstekend. Als u ze 1 keer goed afstelt hoeft u nooit meer wat aan te doen.
Ze zijn niet goedkoop maar je gebruikt ze vele jaren met plezier.
Veel succes ermee.


Van: Jan Steurrijs
Datum: 26 February 2019 - 00:37

@Dingeman
Gebruikt u dan de standaard spiegels of heeft u, net als ik van plan ben, gekozen voor de XL (groothoek/bolle) versie?


Van: TheoV
Datum: 26 February 2019 - 09:12

Ik heb al vele jaren de Reich XL. Ondertussen op mijn 3de auto. Nog nooit problemen mee gehad.


Van: Dingeman
Datum: 26 February 2019 - 19:12

@Jan
Ik heb de Tiguan ruim 5 jaar geleden gekocht en heb toen normale Emuk spiegels gekocht. Ik weet niet of er toen al bolle spiegels waren. Op mijn Tiguan trillen de Emuk spiegels absoluut niet; wel raken de spiegels de zijruit als ik de auto-spiegel inklap, maar dat doe je niet zo vaak.


Van: Jan Steurrijs
Datum: 27 February 2019 - 00:15

@Dingeman
Voor zover ik hierover info kan vinden, zijn alleen de XL spiegels voorzien van bol glas (groothoek). De standaard versie heeft normaal glas. De XL spiegels moet je als extra erbij bestellen. Wel vreemd dat je niet direct voor de XL spiegels kan kiezen. Zo word je eigenlijk verplicht 4x een spiegelkap te kopen :(.


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 27 February 2019 - 00:22

Ook de standaard Emuk spiegels hebben al bol glas vergelijkbaar met de meeste autospiegels. Dat is voor prima voor normaal gebruik dus dat zou ik eerst uitproberen.


Van: Dingeman
Datum: 27 February 2019 - 12:41

@Jan
Zojuist even bij Kampeerdump gekeken. Daar kun je voor een Tiguan voor 21,50 Euro een upgrade krijgen van normaal naar XL. Ik neem even aan dat dat ook geldt voor andere automerken.


Van: Jan Steurrrijs
Datum: 27 February 2019 - 19:36

@Menno
Ik zie dat de 'standaard' uitvoering groothoek R2000 spiegels heeft. De XL uitvoering bol R450. Hoe groot dat verschil is weet ik niet maar dat er een verschil is mag toch worden aangenomen als je R2000 en R450 als aanduiding voor de beeldhoek ziet staan. Ik zal de standaard bestellen. De XL kan ik dan later altijd nog bijbestellen . Dank voor het advies.


Van: Gerard Schuurmans
Datum: 02 March 2019 - 10:45

Emuk spiegels passend voor uw model auto is een echte aanrader, zelf aan geschaft voor mazda cx 5 en dit is een verschrikkelijk goed passend en zeer makkelijk te monteren spiegel, eenmaal instellen en klaar. Beter kan het niet punt.


Van: jan
Datum: 03 March 2019 - 19:23

Ben zéér tevreden over de Emuk spiegels op de VW Tiguan.


Van: Jan Steurrijs
Datum: 07 March 2019 - 23:27

Ik heb inmiddels een set EMUK spiegels in bezit. Passen perfect, sluiten zeer goed aan op de pasvorm van de autospiegels. Wel vind ik persoonlijk de klem/draaiknop waarmee de spiegels vastgezet worden wat goedkoop ogend. Is van plastic en het lijkt me dat dit ook 'zomaar' eens zou kunnen breken. De praktijk zal het uitwijzen. Komend weekend eens een testrit maken

Dank voor alle suggesties en adviezen!!!!


Van: Ale Kok
Datum: 08 March 2019 - 09:23

@Jan Steurrijs

Plastic draaiknoppen worden vaak gebruikt om schade door te krachtig aandraaien te voorkomen, de draaiknop is eenvoudig te vervangen, andere onderdelen zijn vaak lastiger (en dus duurder) te vervangen.


Van: Hans van Toorn
Datum: 12 February 2020 - 07:14

De pasvorm op de auto Emuk zijspiegel is goed en de constructie heel stevig en voorkomt trillingen. De standaard spiegelkop echter (gelijk op alle modellen) is van inferieure kwaliteit: een uiterst dunne spiegel gevat in een dunne hardplastic rand die geen enkele bescherming biedt. Een keer stoten en je bent verplicht een vervangende spiegelkop te kopen. Een wat dikkere en zachtere rand zou het produkt sterk verbeteren. Ik heb op mijn Emuk frame nu steviger spiegels gemonteerd met zowel dikkere spiegel aLs dikke rubber rand. Betere reisset zo.


Van: Andre
Datum: 12 February 2020 - 08:07

Ik rij al jaren met EMUK spiegels, op meerdere BMW's
Ben zeer tevreden over de kwaliteit, pasvorm en trillingsvrij.
Groot voordeel vind ik, 1 maal ingesteld, is het jaren lang
alleen maar eraf halen of opzetten, zonder bij te stellen.


Van: Janka
Datum: 13 February 2020 - 09:21

We gebruiken al vele jaren op verschillende VW Golfs Emuk spiegels.
Dit zeer tot tevredenheid.
Een keer op maat instellen en vervolgens altijd passend.
Trillen doen ze niet, wel is heel belangrijk om ze goed volgens voorschrift te gebruiken.


Van: Jan
Datum: 15 February 2020 - 18:50

Al jaren super tevreden over de Emuk spiegels, op verschillende auto's gehad.

Zeer snelle montage en demontage, niet trillen, prima zicht.

Nadeel dat ze maar op 1 auto type passen


Van: renaat
Datum: 17 February 2020 - 13:01

hoi,

Wij bezitten een VW Passat TDI van het bouwjaar 2000

Deze heeft de vervelende eigenschap van 2 verschillende buitenspiegels te hebben; de spiegel aan bestuurderszijde is normaal...geen probleem
De spiegel aan de passagierskant is veel kleiner...probleem met c'van

Eerst Repulselspiegels gekocht...trillen veel

Vervolgens Emuk-spiegels passend voor onze caravan en voor de li-spiegel werkt dat prima, maar voor de re-spiegel, de kleine dus, is het zicht langs de caravan zeer beperkt. Alweer de schuld van de kleine VW-spiegel.

We rijden nu reeds 18 jaar met deze combinatie en het gaat.
De Repulsels liggen als reserve in de koffer van de caravan.
De Emuks zijn in 1 minuutje geplaatst.

Nog een tip voor Passatrijders met 2 verschillende spiegels; ik heb de re-spiegel van Emuk horizontaal geplaatst en de li-spiegel verticaal geplaatst... een redelijk compromis.

grt R.


Van: Janka
Datum: 17 February 2020 - 19:01

Wij hadden ooit ook 2 verschillende spiegels op een VW Golf variant.
Maar de twee goed passende Emuks gaven wel voldoende zicht, zowel links als rechts.


Van: marrrithb
Datum: 18 February 2020 - 16:00

Ook ik ben erg tevreden over de Emuk spiegels. Ze passen goed op de auto en geven veel extra zicht. Je kunt ze hier kopen: https://cc-emmen.nl/caravan-spiegels/


Deze vraag kan niet meer beantwoord worden maar meer antwoorden vind je in de informatie op Caravantrekker:

Een auto of caravan kiezen

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-

Vragen?

Is iets onduidelijk op deze site of heb je een vraag of andere opmerking? Stuur dan een e-mail aan Menno van Caravantrekker

Schrijf een beoordeling

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van je eigen auto als caravantrekker.


 

© 2004-2020 Caravantrekker