Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Bepalen kogelgewicht

Frans Gielissen vraagt op 14 April 2019:

Is het van belang dat de caravan horizontaal staat bij het bepalen van het kogelgewicht? De caravan staat op mijn oprit en die is licht hellend....

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 April 2019:

Om het exacte gewicht vast te stellen moet de caravan inderdaad horizontaal staan (of eigenlijk net zo als aan de auto). Maar hoe nauwkeurig wil je meten en wat is licht hellend?

Als je op een helling met een losse disselweger meet dan kan je die wellicht op wat houtblokken zetten zodat de caravan zelf (op de handrem) toch ongeveer horizontaal staat.


jadatis antwoordt op 18 April 2019:

Afhankelijk van de hoogte van het totaalzwaartepunt van de caravan, is het gewicht op trekhaak-koppeling afhankelijk van hoe hoog die zit op de auto.
Kan zo maar 5 kg uitmaken op 10 cm hoogteverschil.
Bij enkelasser hoe lager hoe meer gewicht er op rust en dus je weegt. Hoe hoger , hoe minder gewicht, tot dat je het zwaartepunt boven de as brengt , dan nul gewicht op koppeling. Moet je denk ik de koppeling zo ongeveer 1 meter boven horizontaal tillen .
Dan komt de kont nog eerder op de grond, voordat je zo hoog bent.


Jasper antwoordt op 30 April 2019:

Wat Jadatis eigenlijk wil zeggen is de je ook in aanmerking moet nemen hoe de caravan achter de auto hangt. Je ziet ze soms rijden met bijna de kont over de straatstenen of juist heel deprimerend zwaar leunend op de trekhaak.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar de meting die je nu wil uitvoeren is daarin wel essentieel voor de wegligging. En daar gaat het bij de kogeldruk juist om. Dus in die stand zou je dan moeten wegen.


PieteR antwoordt op 01 May 2019:

Jasper en Jadatis maken het behoorlijk, en onnodig, ingewikkeld, terwijl het echt heel simpel is.

Om de kogeldruk goed te wegen, moet de caravan min of meer waterpas staan en moet de kogeldrukweger de hoogte hebben van de bovenkant kogel tot de straat.

Voorbeeld: ik gebruik een gewone ouwe personenweegschaal met een stok, samen komen zij aan de gewenste maat.

Als de caravan niet ongeveer waterpas staat, krijg je gekke afwijkingen van de werkelijkheid, dat wil je niet


JdHamer antwoordt op 02 May 2019:

@PieteR
Ingewikkeld of niet, de kogeldruk kan slechts in uitzonderlijke gevallen gemeten worden door de caravan horizontaal te plaatsen.

De exacte druk op de kogel wordt namelijk bepaald in aangekoppelde en beladen toestand van zowel caravan als trekauto. Voorwaarde is dan dat er sprake is van stilstaan op een vlakke ondergrond. In deze situatie zal het niet vaak voorkomen dat de caravan waterpas/horizontaal staat.

De hoogte van de trekhaak is namelijk bepalend of de kogeldruk wel/niet in horizontale toestand van de caravan gemeten kan worden. De hoogte van de trekhaak weten we pas precies als de auto is beladen en de beladen caravan is aangekoppeld. De gemeten kogeldruk in horizontale toestand kan dus totaal anders zijn dan wanneer de je caravan aankoppelt en beladen op weg gaat. Soms zullen de verschillen minimaal c.q. te verwaarlozen zijn maar ik heb ook situaties gezien waarbij de verschillen echt wel groot kunnen zijn


Hafar antwoordt op 02 May 2019:

Als je nou gewoon een driepoot maakt met in het midden daarvan een takeltje en een veerunster, leg op de dissel een waterpas, maak de lijn van de takel vast aan de dissel, takel de caravan dan op tot hij waterpas staat en voilā, het juiste kogelgewicht lees je dan af op de veerunster. Is toch niet zo moeilijk?

Met vriendelijke groeten,

Hafar


PieteR antwoordt op 03 May 2019:

@JdHamer: Als je mijn aandeel gelezen had, zou je reactie er toch wel anders hebben uitgezien, vermoed ik zoReageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker