Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Koelkast

Gerard Schuurmans vraagt op 19 May 2019 om 10:41:

Hallo ik ben in bezit van een Burstner averso top 460 ts bj 2014, mijn vraag is, trekt de koelkast (13 polige aansluiting) tijdens reis gedurende een wat langere stop de accu leeg? Of is dit vanaf fabriek beveiligd.
mvg groet gerard

Naar laatste bijdrage

Reacties:

MarkS90 antwoordt op 19 May 2019 om 14:08:

Geen van beiden. Zodra de auto van contact af is staat er geen spanning meer op de koelkast.


Jasper antwoordt op 19 May 2019 om 17:17:

Ik begrijp dat je een boordaccu in de caravan hebt, ter bediening van de mover. Maar die kan ook aangesloten zijn op het boordnet.
De vraag is of die constant aangesloten is, of met een schakelaar. En wat er op dat boordnet zit. Kortom, het kan veel genuanceerder zijn dan je op het eerste gezicht denkt.
Verder is het zo dat tegenwoordig de meeste auto's alles uit schakelen als ze stil staan. Dus ook wat er aan de haak hangt. Je zult dus zelf iets moeten regelen voor de caravan. Maar beter alleen de wc, een lampje, waterpomp e.d. maar niet de koelkast.


Ale Kok antwoordt op 19 May 2019 om 17:42:

Bij een Jaegeraansluiting is pool 9 de plus voor waterpompje en verlichting van de caravan en is permanent, ook als contact uit is.
Pool 10 is de plus voor de koelkast en deze wordt uitgeschakeld als het contact uit is.


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 19 May 2019 om 19:24:

Dit hangt er van af hoe e.e.a. is aangesloten. ‘Normaal’ gaat de koelkast uit als het contact uit gaat en de koelkast op pool 10 is aangesloten. Pool 9 hoort permanent spanning af te geven voor de overige 12v in de caravan (incl. de verlichting van de koelkast).
Of het in de praktijk ook zo werk?
Er zijn steeds meer auto’s die voor de koelkast te weinig stroom/spanning leveren voor een goede werking. En zowel in caravans als in auto’s wordt nog weleens van de norm afgeweken.


MarkS90 antwoordt op 19 May 2019 om 20:20:

Eigenlijk blijft er maar 1 ding over en dat is testen. Dan weet je meteen hoe het werkt.


Jasper antwoordt op 19 May 2019 om 23:19:

Mark, is makkelijk gezegd, maar ondanks het antwoord van Menno kan het tegenwoordig bij steeds meer auto's zo zijn dat ze domweg geen stroom meer geven op de stekker. Dan kun je lang testen.....
Bij onze Peugeot staat bijv. wel braaf in het instructieboekje dat je na een bepaalde tijd de motor draaien nog een half uur wat anders kunt doen, (de zgn. eco-modus) maar als je niet veel gereden hebt loop je de kans dat ie meteen al in de eco gaat. Dan moet je de motor constant laten draaien terwijl je test. Maar als je 'm uit zet kun je meteen dag zeggen tegen je test.
Misschien beter om eerst te zeggen wat voor merk, type en bouwjaar de trekauto is en voorts te spreken van de auto-accu en de caravan-accu.
Of misschien nog sneller even naar de garage?


Gerard Schuurmans antwoordt op 20 May 2019 om 08:14:

Oke bedankt voor het meedenken en de antwoorden zover, als ik nu s'morgens vroeg even meet of er spanning op pool 9 en 10 staat dan weet ik al wat meer. Geen spanning betekend geen stroom op de koelkast. Wel stroom op pool 9 (constant stroomdraad) dan moet ik controleren of de koelkast hier op staat. De mover accu moet op pool 10 aangesloten zijn neem ik aan? Dit moet ik dus ook checken. Gerard


Jasper antwoordt op 20 May 2019 om 23:40:

Vergeet ik nog te zeggen: zonder dol te worden van alle (on)mogelijkheden kun je ook gewoon de koelkast (en misschien nog meer verbruikers?) gewoon uit zetten tijdens een stop?


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 20 May 2019 om 23:44:

Klopt. Als je op zeker wil gaan haal de stekker er uit en zet de caravan op de handrem. Dit laatste omdat je dan niet kan wegrijden zonder te vergeten dat de stekker er niet in zit.


PieteR antwoordt op 21 May 2019 om 00:20:

En wat is er mis mee om de avondmaaltijd te laten ontdooien in een voorgekoelde koelkast? Zo goed is die 12V voorziening nou ook weer niet. Dan kun je beter een pakket diepvries in die koelkast leggen!Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Nieuwe caravans....

De modellen voor 2020 zijn gepresenteerd op de caravan-salon in Düsseldorf. Revolutionair nieuws is er niet maar het blijft leuk om op een beurs weg te dromen bij mooie nieuwe kampeerspullen voor de komende vakantie.

Trekkrachtrapport

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde trekkrachtrapport uit zo'n 30 pagina's met informatie bestaat.

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

© 2004-2019 Caravantrekker