Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Koelkast

Gerard Schuurmans vraagt op 19 May 2019:

Hallo ik ben in bezit van een Burstner averso top 460 ts bj 2014, mijn vraag is, trekt de koelkast (13 polige aansluiting) tijdens reis gedurende een wat langere stop de accu leeg? Of is dit vanaf fabriek beveiligd.
mvg groet gerard

Naar laatste bijdrage

Reacties:

MarkS90 antwoordt op 19 May 2019:

Geen van beiden. Zodra de auto van contact af is staat er geen spanning meer op de koelkast.


Jasper antwoordt op 19 May 2019:

Ik begrijp dat je een boordaccu in de caravan hebt, ter bediening van de mover. Maar die kan ook aangesloten zijn op het boordnet.
De vraag is of die constant aangesloten is, of met een schakelaar. En wat er op dat boordnet zit. Kortom, het kan veel genuanceerder zijn dan je op het eerste gezicht denkt.
Verder is het zo dat tegenwoordig de meeste auto's alles uit schakelen als ze stil staan. Dus ook wat er aan de haak hangt. Je zult dus zelf iets moeten regelen voor de caravan. Maar beter alleen de wc, een lampje, waterpomp e.d. maar niet de koelkast.


Ale Kok antwoordt op 19 May 2019:

Bij een Jaegeraansluiting is pool 9 de plus voor waterpompje en verlichting van de caravan en is permanent, ook als contact uit is.
Pool 10 is de plus voor de koelkast en deze wordt uitgeschakeld als het contact uit is.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 May 2019:

Dit hangt er van af hoe e.e.a. is aangesloten. ‘Normaal’ gaat de koelkast uit als het contact uit gaat en de koelkast op pool 10 is aangesloten. Pool 9 hoort permanent spanning af te geven voor de overige 12v in de caravan (incl. de verlichting van de koelkast).
Of het in de praktijk ook zo werk?
Er zijn steeds meer auto’s die voor de koelkast te weinig stroom/spanning leveren voor een goede werking. En zowel in caravans als in auto’s wordt nog weleens van de norm afgeweken.


MarkS90 antwoordt op 19 May 2019:

Eigenlijk blijft er maar 1 ding over en dat is testen. Dan weet je meteen hoe het werkt.


Jasper antwoordt op 19 May 2019:

Mark, is makkelijk gezegd, maar ondanks het antwoord van Menno kan het tegenwoordig bij steeds meer auto's zo zijn dat ze domweg geen stroom meer geven op de stekker. Dan kun je lang testen.....
Bij onze Peugeot staat bijv. wel braaf in het instructieboekje dat je na een bepaalde tijd de motor draaien nog een half uur wat anders kunt doen, (de zgn. eco-modus) maar als je niet veel gereden hebt loop je de kans dat ie meteen al in de eco gaat. Dan moet je de motor constant laten draaien terwijl je test. Maar als je 'm uit zet kun je meteen dag zeggen tegen je test.
Misschien beter om eerst te zeggen wat voor merk, type en bouwjaar de trekauto is en voorts te spreken van de auto-accu en de caravan-accu.
Of misschien nog sneller even naar de garage?


Gerard Schuurmans antwoordt op 20 May 2019:

Oke bedankt voor het meedenken en de antwoorden zover, als ik nu s'morgens vroeg even meet of er spanning op pool 9 en 10 staat dan weet ik al wat meer. Geen spanning betekend geen stroom op de koelkast. Wel stroom op pool 9 (constant stroomdraad) dan moet ik controleren of de koelkast hier op staat. De mover accu moet op pool 10 aangesloten zijn neem ik aan? Dit moet ik dus ook checken. Gerard


Jasper antwoordt op 20 May 2019:

Vergeet ik nog te zeggen: zonder dol te worden van alle (on)mogelijkheden kun je ook gewoon de koelkast (en misschien nog meer verbruikers?) gewoon uit zetten tijdens een stop?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 May 2019:

Klopt. Als je op zeker wil gaan haal de stekker er uit en zet de caravan op de handrem. Dit laatste omdat je dan niet kan wegrijden zonder te vergeten dat de stekker er niet in zit.


PieteR antwoordt op 21 May 2019:

En wat is er mis mee om de avondmaaltijd te laten ontdooien in een voorgekoelde koelkast? Zo goed is die 12V voorziening nou ook weer niet. Dan kun je beter een pakket diepvries in die koelkast leggen!Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker