Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Contact Menu

Archief van vraag en antwoorden

Onderwerp:
Van:
Datum:

Naar laatste bijdrage

Forum reacties:

Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 02 August 2019 - 15:10

Ik ben bang het laatste
Desondanks is eraf halen niet onverstandig omdat de kans op ze verliezen bij warme velgen groter is en baat het niet, het schaad ook niet.


Van: Jan Steurrijs
Datum: 03 August 2019 - 01:23

@Menno
Dank voor je reactie.

Ik denk dat ik de doppen uit praktische overweging inderdaad eens zal verwijderen. Ik check bij elke stop altijd de warmte van de banden en de velg. Dit laatste gaat lastiger omdat je door een gat van de wieldop heen moet. Als ze er af zijn zal dit beter gaan. Wel wat meer poetswerk .


Van: TheoV
Datum: 03 August 2019 - 10:33

Of het een groot verschil maakt, ik heb mijn twijfels. Ik heb ze er om een andere reden afgesmeten. Ze begonnen gewoon los te zitten in de velg. Daardoor dreigden ze de ventielen te beschadigen. 1 ventiel zat al achter de wieldop als ik deze er af getrokken heb.

Eens over nadenken om er alu op te zetten.


Van: @Eric
Datum: 03 August 2019 - 11:11

Kip keverde in de jaren 80 wieldoppen die bijna helemaal dicht waren.
Als je het logisch bekijkt kan het niet anders dan dat soort doppen de koeling geen goed doet.

Bij mij gaan ze er in ieder geval af op de Route Napoleon hoewel de wieldoppen die ik heb “5 spaaks” zijn en nog best wat ventilatie/koeling toelaten.


Van: Jan Teepe
Datum: 03 August 2019 - 12:12

Wieldoppen kunnen, als ze daarvoor ontworpen zijn, ook toegevoegde waarde aan de koeling van de caravan remmen leveren. Denk hierbij aan het turbo schoepen principe.


Van: Jan Steurrijs
Datum: 03 August 2019 - 12:50

Dank voor jullie reacties....

Ook ik heb zo'n m'n twijfels. Wat is bijv. de invloed van direct zonlicht op de stalen velg bij een buitentemperatuur van 30+. Zelfs bij een stevige wind op het strand kan het zand zo heet zijn dat blootsvoets lopen niet verstandig is .

Door de wieldoppen te verwijderen denk ik dat er dus van buitenaf ook meer warmte wordt toegevoegd. Dit uiteraard als je op een zomerse dag, overdag op pad gaat.

Ik ga het gewoon es proberen. De doppen in de caravan en onderweg in de gaten houden. Indien nodig zet ik ze er gewoon terug op .


Van: liesbeth
Datum: 04 August 2019 - 16:03

Het turbo schoepen effect ? Een wieldop draait net zo hard als het wiel en de remtrommel , dus waar is dat turbo schoepen effect ? Heb je dat zelf bedacht ....Einstein 🙇


Van: Sjef Bertens
Datum: 04 August 2019 - 17:39

@ Liesbeth
Het principe van de centrifugaal pomp ( Turbo ) is dat de lucht in dit geval door de stand van de schoepen naar buiten geslingerd wordt waardoor in het midden een onderdruk ( aanzuigende werking ) onstaat.


Van: @Eric
Datum: 04 August 2019 - 18:28

Met wieldoppen gaat je caravan dus nog harder de berg op?


Van: liesbeth
Datum: 04 August 2019 - 18:39

Een wieldop koelt geen remtrommel..al helemaal niet als de dop net zo hard draait als de velg en de trommel.Dan moet je mij niet gaan uitleggen hoe een schoepenrad werkt..wat een snuggere hier...🤦


Van: jadatis
Datum: 04 August 2019 - 21:33

Toch heb ik het schoepenidee eens voorgesteld voor de formule 1, om de bandinhoud te koelen, zodat lagere druk warm, en daardoor betere grip.

Dan de ventilatorbladen in de vorm van vleugels voor het team redbull.

Geventileerde remschijven is eigenlijk ook ongeveer zelfde idee.

Ook al eens op dit forum, over afdaling in de bergen , waardoor oplooprem blijft werken. Een zijl aan de achterkant remt dan de caravan af, waardoor remmen minder snel werken. Wat niet heet wordt, hoef je ook niet af te koelen.

4 bevestigingsogen op de hoeken, en bijvoorbeeld regionale vlag met de hoeken daaraan.


Van: Louis
Datum: 05 August 2019 - 00:05

Theo V.
Hetzelfde gehad na vernieuwing van banden.
Ze bleken door de opbolling ?, beetje bij beetje de wieldoppen 'mee te nemen'.
...Rond met een zwarte viltstift...diameter met vast opgestelde bandschuurmachine verkleind...en wég probleem.
De banden namen 'onder bij de bolling' door een raakpunt kennelijk toch nét de doppen beetje voor beetje mee.
(Bij spanningcontrole steeds de ventielen 'weg'...te toevallig, na het iets verkleinen van 'wieldopdiameter' opgelost)


Van: JdHamer
Datum: 05 August 2019 - 00:15

@Liesbeth
Toch denk ik dat het schoepen effect toch kan werken. Door de schoepen in beweging te brengen ontstaat een luchtstroom. Net als bij een gewone ventilator die draait. Aangenomen dat de stand van de schoepen juist is, zal aan de achterkant lucht worden aangezogen en aan de voorzijde worden weggeblazen.

De achterzijde is in dit geval de ruimte tussen de stalen velg en het wieldeksel. In de stalen velg zitten gaten waardoor er geen vacuum kan ontstaan en het verschil in luchtdruk wordt gecompenseerd door lucht onder de caravan zelf aan te zuigen. Uiteraard zal dit pas werken als de schoepen draaien.

Of er aan de schoepen ook nog een schijf (met gaten) of trommel vastzit, dat doet er niet toe. Neem maar een tafelventilator en maak er een stuk karton met gaten aan vast. De lucht zal door de gaten in het karton worden aangezogen en aan de voorkant worden weggeblazen. Loop met de ventilator door de kamer en hij blijft gewoon doen wat ie moet doen.

In theorie zou het moeten werken maar helaas is het zo dat het wegdek zelf al zoveel warmte opgeeft dat het zelfs zo kan zijn dat je door deze lucht langs de velg/trommel aanzuigt, e.e.a. niet juist gaat verwarmen ipv koelen .


Van: Ton Groenendijk
Datum: 05 August 2019 - 08:48

@ Jadatis: Wat een fantastisch plan, dat zeil aan de achterkant. En dan nog een regionale vlag er op: zo blijft je eigen identiteit tenminste bewaard.
Maaarrr...het is niet helemaal nieuw. In de jaren '80 van de vorige eeuw werd een zeil op de markt gebracht dat aan de voorkant van de caravan werd bevestigd. Het idee was dat door de opstuwende lucht aan de voorzijde van de caravan het zeil zou opbollen en zo zou bijdragen aan de voortstuwing. Minder verbruik ook door de kunstmatige stroomlijn die door het bolle zeil werd gevormd.

Wie lacht daar? Het idee werd serieus in de KCK besproken en er heeft minstens één exemplaar rondgereden. (Op een LMC)

Ik hoop wel dat iedereen doorgaat met het verzinnen (en uitvoeren) van leuke ideeën mbt caravans. Zelf ben ik niet zo technisch dus ik zie het altijd met vreugde voorbijkomen.
En over wieldoppen: Als je een bepaalde vorm laat ronddraaien, ontstaat er ergens een luchtwerveling, dus over- en onderdruk. Ik ben alleen bang dat die vorm dan zo groot moet zijn dat fysiek ongerief ontslaat voor passerende fietsers en voetgangers. Er is zelfs een wet, naar ik meen, die scherpe uitsteeksels op wielen verbiedt.

Maar nu even serieus: De verbeteringen en verslechteringen mbt tot hitteafvoer van remtrommels zijn zo marginaal, dat de aangedragen oplossingen eigenlijk op het randje balanceren van wat je wel of niet zou moeten doen. Hoe minder afdekking op de trommels, hoe beter en de warmte van de zon valt in het niet bij de hitte die wordt opgewekt bij een redelijke pas-afdaling. Het mooiste zou een spaakwiel zijn met centrale moer, dan kan de warmte lekker weg, of een wiel met twee grote spaken.
Zie je wel, daar gaan we weer: oplossingen voor een situatie die je het beste kan vermijden.


Van: Jan Teepe
Datum: 05 August 2019 - 09:16

Schijfremmen misschien?


Van: jadatis
Datum: 05 August 2019 - 14:15

Ik bedoelde met de venilatorbladen, de spaken van de velg in die vorm maken, maar was meer bedoeld voor de bandinhoud te koelen. Maar dat zijl aan de achterkant is redelijk eenvoudig, maar alleen nuttig bij afdaling. Voor de rest zou ik de wieldoppen er ook gewoon aflaten.

Eens een camper gehuurd, waar ik de bandendruk niet kon controleren, omdat de wieldoppen zo vast zaten en ventiel niet te bereiken.
Dus , wieldoppen zijn alleen voor het aanzicht, verder alleen maar last van.
En dan nog de mogelijk slechtere koeling.


Van: Jan&
Datum: 05 August 2019 - 19:28

Er zijn zelfs wieldoppen die gelagerd zijn en blijven draaien als de wielen al stilstaan. .... prima koelsysteempje.


Van: Louis
Datum: 06 August 2019 - 00:12

Twee halfgeplette trechters in rijrichting onder je caravan met slangen eraan waarvan het uiteinde precies gericht op trommel/ankerplaatnaad.
( Weer een paar graatjes gewonnen )


Van: @Eric
Datum: 06 August 2019 - 01:14

Een 2CV heeft geforceerd gekoelde schijfremmen voor en dat werkt prima in de bergen.


Van: Robin
Datum: 20 August 2019 - 12:23

@Eric; Huh? een eend met schijven?
Dat is een flinke verbouwing geweest. Standaard hebben ze trommels rondom.....


Van: @Eric
Datum: 20 August 2019 - 15:08

Vertel mij nou niets over eenden en A-Types ....

De Dyane in september 1977, bij de 2CV begin 1982 en de Ami 8 zelfs al in 1969.


Deze vraag kan niet meer beantwoord worden maar meer antwoorden vind je in de informatie op Caravantrekker:

Een auto of caravan kiezen

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Vragen?

Is iets onduidelijk op deze site of heb je een vraag of andere opmerking? Stuur dan een e-mail aan Menno van Caravantrekker

Alle informatie over:


Uitgebreid trekadvies

Van elke combinatie is een uniek bijna 30 pagina's tellend rapport te downloaden met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan. Tevens staan daar tips in voor een veilige en comfortabele reis.


 

© 2004-2020 Caravantrekker