Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Alko bigfoots onder hobby 540 kmfe met verzwaarde steunen

Roy vraagt op 05 August 2019:

royvanbergen89@hotmail.com

Hey hallo, ik lees al een tijdje mee op dot forun en heb er al veel nuttige info uitgehaald! Zoiezo dank daarvoor.

Nu zit ik zelf met een vraag waar ik niet uitkom:
Ik heb een hobby 540kmfe 2012 deze heeft verzwaard uitdraaisteunen. Nu wil ik hier alko bigfoots onderplaatsen gewoon omdat deze de grootste oppervlakte heeft en omdat de goedkopere variant vaak breekt. ( en nee de caravan doe ok daar niet mee levelen alleen stabiliseren) zoals bekend zit er onder de hobby geen alko onderstel dus ook andere poten. Nu ben ik aan het zoeken naar de “juiste” manier om deze te bevestigen ook met veer, ben ik echt genoodzaakt om een gaatje te boren voor de veer? Iemand hier ervaring mee?

En nog een vraag krijgen jullie met de mover de caravan makelijk op een level wig gereden? Ik niet me mover slipt dan op de band. Mover is een go2 truma en caravan weegt 1500kg beladen en wig is een milenco met oprijd niveau (stukje schuin stukje plat stukje schuin stukje plat). Of moet ik gewoon een oprijd wig gebruiken zon gele wig?

Alvast bedankt!!!!!
Groetjes roy

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 05 August 2019:

De veer van de Alko bigfoots zorgt er alleen maar voor dat het 'plankje' evenwijdig aan de poot komt bij het opdraaien. Ik denk dat je die ook wel ergens anders aan kan bevestigen bij de poot, desnoods via een tyrap.

Ik zou de het blok oprijden altijd 'draaiend' doen, dus maar met 1 motor. Zorg dan wel dat het neuswiel al goed staat en die geen extra weerstand heeft. Bovendien kan je dan gemakkelijk de mover wat 'helpen' door tegen de dissel te drukken.

Ik moet mijn Reich mover ook soms even helpen bij de gele blokken


Roy antwoordt op 05 August 2019:

Dankje menno voor de snelle reactie, ik dacht dat je wel iets wist. Kan mij namelijk goed nog een foto heronneren van een geweldig mooie hobby premium geloof dat je die in bezit had? Ik ga straks als ik thuis ben is kijken hoe ik ze dan vast kan maken.

Neuswiel goedzetten, je bedoel daarmee in de richting van de te draaien kant? Blokkeer je dan wel de wiel die je niet gebruikt zoals je het met de hand doet zonder mover? (Nie dat ik dat doe is de caravan een klein beetje te zwaar voor.)


Roy antwoordt op 05 August 2019:

Ik zag laatst wel een duitser op de camping helemaal Alleen een hobby 540kmfe (nieuwmodel ) dus zeker belanden 1500kg neuswiel helemaal maximaal uitgedraaid dat de caravan achteroverleund en dan met een hefboom de caravan zo op een wig duwen om te levelen.. knap! Mij lukt dat steeds niet..


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 05 August 2019:

Ik heb alleen maar een hobby, maar niet in bezit

Inderdaad neuswiel al in de draairichting zetten. Dat kan ook door het eerste stukje nog niet op de wig te draaien (dus de wig niet direct achter het wiel leggen).

Andere wiel hoef je niet te blokkeren, dat doet de mover immers zelf al. Ook het evenwijdig zetten van de caravan op de plaats kan heel goed als 1 wiel al op een wig staat door alleen het andere wiel te gebruiken.


Roy antwoordt op 05 August 2019:

Ik ga hey proberen! Bedankt alvast


TheoV antwoordt op 05 August 2019:

Afstand mover tot band in orde? Ik heb een reich move control compact die zich elektrisch verplaatst en stopt zodra de rollen voldoende zijn aangedrukt. Geen probleem met het op een wig rijden. De afstand van mover tot band moet in de handleiding staan. Bij mij is dat 15 tot 20mm. Een mover die in de specs dienst kan doen voor een caravan van 2 ton moet ook overweg kunnen met 1500kg op een blokje rijden. Mijn reich wordt opgegeven 25% bij 1200kg.

Mijn broer heeft een andere mover. Vorig jaar werkte die perfect. Dit jaar nieuwe banden er onder en afstand niet gecontroleerd. Slippende mover tot gevolg. Afstand bijgesteld en werkte terug zoals het hoort.


Roy antwoordt op 05 August 2019:

Theo dankjewel voor Je tip. Ik ga dat controleren en de bevinding plaats ik hier uiteraard! Het is de oudere variant van go2 mover met maximaal 1800kg caravan gewicht. Percentage weet ik zo niet. Ik moet de mover wel handmatig tegen de band setten en dan zie je wel dat hij echt de band indrukt. We hebben deze caravan pas sinds mei dit jaar. Zijn er nu al 5 weken mee weg geweest en er staan er nog 1.5 gepland! Heerlijke stabiele caravan het laden was wel een dingetje om het goed te krijgen had door de airco snel teveel kogeldruk, maar het is gelukt en link en rechts verschil op de as maar 40 kg. Hiervoor hadden we een 500kmfe uit 2006. Dus kon van het laden al veel overnemen de caravans lijken veel op elkaar


Roy antwoordt op 06 August 2019:

Vandaag geprobeerd de alko onderplaten er onder te zetten, hellaas het werkt niet. Teminste door de veer trekt de plaat scheef en klapt hij daardoor ook niet uit. Dus denk dat ik ze maar op
Marktplaats ga zetten..

Heb de afstand van de band en de mover gecontroleerd, deze is 2.7cm lijkt mij aan de ruime kant?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 06 August 2019:

Hij moet pas uitklappen als de poot de grond raakt. En wellicht de veer minder strak 'spannen'. De veer dus iets 'verlengen' door een iets tussen te zetten.


Roy antwoordt op 06 August 2019:

De poot pas ook niet helemaal lekker op de voet de poot is net paar mm breeder waardoor hij daaeop
Ook scheef loopt. Denk dat ik maar gewoon weer terug ga naar betonmultiplex als plankjes onder de caravan


Ton Groenendijk antwoordt op 06 August 2019:

Maar Roy, waarom speciaal van Alko? voor een paar Euro heb je degelijke bigfoots. Het enige probleem is altijd het gammele plastic stangetje dat met een klikklakkl.. manier op de bigfoots zit.
Je vervangt dat plasticje door een lange bout met twee of een zelfborgende moer(en) en klaar is kees. Zit bij mij al jaren. Tien euro voor heel goede en een paar voor de boutjes.
Want kan iemand mij vertellen waar die veren voor dienen? Om het klapperen onderweg tegen te gaan? Nou, als je eenmaal 80 rijdt zorgt de luchtstroom wel voor een fixatie en zo niet, dan hoor je ze echt niet.
Overigens, voor de puristen: bigfoot is een Engels woord, dus one bigfoot/two bigfeet.


Roy antwoordt op 06 August 2019:

Vanwege de grote oppervlakte die ze hebben dit is op zand of nat gras erg fijn


TheoV antwoordt op 06 August 2019:

Dag Roi, De Go2 zou bij 1800kg nog een helling van 15% moeten aankunnen. Bij 1500 moet dat meer zijn. Dus geen probleem om een wig op te rijden.

Volgens de handleiding van een Truma SE (go2 niet direct gevonden) is de afstand rol/band ook 15 à 20mm.

Ik gebruik ook nog altijd watervaste betonplex. Staat altijd stabiel en een grotere oppervlakte dan welke bigfoot ook.


Roy antwoordt op 06 August 2019:

Dankjewel, ik zal hem dan is naar de dealer terug brengen om de mover te laten stellen! Daarom alko gaat mooi mp op en weer de betonplex terugReageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard).

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker