Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Rijden met disselslot

Marco van Soest vraagt op 16 August 2019 om 09:24:

Is het rijden met een disselslot toegestaan? Ik heb de slok safety premium en ga volgende week naar Kroatië.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ale Kok antwoordt op 16 August 2019 om 09:52:

Het is niet verboden maar wel ten zeerste af te raden.
Hulpverleners of uzelf hebben bij een ongeval of brand meer tijd nodig om auto en caravan van elkaar af te koppelen, als elke seconde telt is dat niet fijn.
Ik gebruik het disselslot wel op de parkeerplaats onderweg als ik de caravan niet in het oog kan houden.


Debouncer antwoordt op 16 August 2019 om 10:59:

Inderdaad is het niet verboden ondanks alle fabels die over het net gaan. Alko raadt het zelfs aan tijden het rijden het slot te bevestigen. Ik kan me geen situatie indenken dat hulpverleners snel de caravan af zouden moeten koppelen. Als het zo heel erg is dat je los moet koppelen dan is het meestal de berger en die hebben doorgaans wat meer tijd. Dus ik zeg gewoon het slot er op.


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 16 August 2019 om 12:15:

Ik heb een Stabifix die altijd aangekoppeld op slot zit (geïntegreerd slot). In NL is dat niet verboden maar ik heb mij laten vertellen dat officieel in Duitsland de sleutel in het slot zou moeten blijven zitten (om door de keuring te komen). Of rijden in het buitenland dus ook verboden is weet ik niet maar ik rij altijd op slot en heb de sleutel bij de hand.


Ale Kok antwoordt op 16 August 2019 om 12:15:

@debouncer:
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2420427/Gezin-onderweg-voor-vakantie-in-Frankrijk-auto-brandt-uit

Toch wel prettig dat de caravan gered kon worden door hem af te koppelen.
Ze zullen met afkoppelen echt niet gewacht hebben tot de hulpdiensten er waren, toch gauw zo'n 10 - 15 minuten langs de snelweg voordat die er zijn.


Hafar antwoordt op 16 August 2019 om 12:56:

Beste heren.

Wat is het voordeel tijdens het rijden? Dat je het slot niet vergeet of kwijtraakt?

Met vriendelijke groet,

Hafar


Debouncer antwoordt op 16 August 2019 om 13:37:

@Ale Kok. Voor alle beweringen zullen er altijd wel voorbeelden te vinden zijn. Met name veiligheidsgordels zijn berucht op dit punt. Wat je niet leest is dat het slot diefstal of losraken heeft voorkomen. Want dat is geen nieuws.
@Menno. Een zoekopdracht op dit punt van de sleutel gaf geen treffers. Dus hou ik me maar vast aan de catalogus van Alko die zonder enige uitzondering zegt dat het mag.


Jan@ antwoordt op 16 August 2019 om 14:13:

Eens met Hafar, zinloos. Ik doe net als Ale Kok als ik de combinatie moet verlaten; slot erop, anders wordt het wel heel makkelijk wegrijden voor een potentiele dief.


PieteR antwoordt op 17 August 2019 om 10:57:

Ik heb dezelfde Stabifix als Menno en volgens mij zit daar iets ingebakken waardoor de caravan van de haak gaat als hij om zou slaan. Helaas kunnen we het de bedenker niet meer vragen.

Vroeger reed ik ook wel eens met andere koppelingen en vaak ook op slot. Dat zou ik nu niet meer doen, ook niet bij een uurtje parkeren.


TheoV antwoordt op 17 August 2019 om 12:23:

@debounce: Het aantal keren dat een diefstalkoppeling het losraken heeft voorkomen zal verwaarloosbaar klein zijn. Het aantal dat tijdens het rijden losraakt is al gigantisch klein, zijn daar wel cijfers over(?) en het aantal dat met slot rijdt is maar een fractie van alle aanhangwagens.

Tijdens een plaspauze is mijn auto en caravan nooit alleen. Waarom zou ik dan een slot er op zetten? Terwijl de ene gaat plassen, drinkt de andere wat en omgekeerd.

Alleen als mijn auto + gewone aanhangwagen voor de deur staat gaat er een slot op.


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 17 August 2019 om 13:59:

@PieteR, er zit niets bijzonders ingebakken. Hij zal ook bij omslaan gewoon vast blijven zitten (vergelijkbaar met andere koppelingen) maar ik ga het niet uitproberen


Ale Kok antwoordt op 17 August 2019 om 14:33:

Samenvattend m.i.
Nadeel is het tijdsverlies bij het loskoppelen tijdens een noodgeval.
Voordelen heb ik hier niet gelezen.
Dus gewoon niet op slot tijdens het rijden.


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 17 August 2019 om 15:17:

Voordelen:
Je vergeet niet bij een stop de caravan op slot te zetten. Ook niet als je afgeleid bent bij een stop en toch de boel uit het oog verliest.

Maar laat iedereen zelf bepalen waar die zich het prettigst bij voelt! Het is niet verboden en de kans op diefstal en een noodgeval zijn beide heel erg klein.


Gert antwoordt op 17 August 2019 om 16:01:

@Ale Kok
Ik heb ook een Stabifix en heb hem net zo snel van het slot en afgekoppeld als iemand met een Alko 2000/3000. Dus geen nadeel.
Voordeel: anti diefstal én als je de handel naar beneden doet weet je zeker dat de koppeling goed op de kogel zit!


TheoV antwoordt op 17 August 2019 om 16:08:

Zit de sleutel er dan altijd op?

De meeste koppelingen hebben een indicatie dat er correct is gekoppeld. Ben je niet zeker? Draai dan het neuswiel wat omhoog. Als je de auto uit de vering ziet gaan, dan hangt alles er netjes aan. Eigenlijk zou dit een reflex moeten zijn. Net zoals een goede trekker chauffeur eventjes probeert vooruit te rijden om te zien of de oplegger correct is vergrendeld.


Quirien antwoordt op 18 August 2019 om 10:25:

Eigenlijk zou je er vanuit kunnen/moeten uitgaan van; wanneer/ op welk moment heeft het slot toegevoegde waarde.
Zelf reed ik een paar jaar met slot er op. Nu doe ik zoals Ale en div. andere. En inderdaad de caravan laten wij niet gauw alleen en doen we het als TheoV.

Maar.. even van de vraagstelling af eigenlijk ben ik en vele misschien een beetje inconsequent want het geeft natuurlijk te denken waarom zit het slot er op de camping wel altijd op terwijl een " opgetuigde" caravan toch op zijn stek echt niet,zeker als je er bij bent, zomaar even gestolen kan worden. Ach... Laat ik het dan maar op gemakzucht houden.🤔

En overigens dat komt ook voor op de camping zowel dissel/koppelings slot als wielslot erop. Maar dat komt misschien doordat verschillende verzekeringen bij/vanaf een bepaalde waarde van de caravan dit willen.


johan antwoordt op 11 September 2019 om 14:54:

Hafar en Jan, ik heb ook een stabifix. En ben niet bang het slot te verliezen. Het slot zit er gewoon vast, geintegreerd in de handel, in, is er niet uit te halen.
Niet op slot dan gaat de sleutel er niet uit.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Nieuwe caravans....

De modellen voor 2020 zijn gepresenteerd op de caravan-salon in Düsseldorf. Revolutionair nieuws is er niet maar het blijft leuk om op een beurs weg te dromen bij mooie nieuwe kampeerspullen voor de komende vakantie.

Trekkrachtrapport

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde trekkrachtrapport uit zo'n 30 pagina's met informatie bestaat.

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

© 2004-2020 Caravantrekker