Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Trekkracht berekening div. auto's

Edwin den Breejen vraagt op 11 February 2020 om 11:19:

Ben in bezit van Sprite Cruzer 520SR (belading verhoogd naar 1750 kg)
Rij momenteel Renault Talisman DCI 130 pk automaat ( 1800kg trekgewicht geremd volgens RDW). Nu zijn we voornemens een andere auto aan te schaffen met een hoger trekgewicht.
Wat mij opvalt dat bij vergelijkingen met verschil in trekkracht varierend van 1800, tot 2400 kg jullie advies nagenoeg het zelfde is.
Wat is jullie rekenmethodiek?? En welke auto liefst SUV zou het beste uit de bus komen met bg caravan?? En welke belangrijke factoren spelen hier een rol in??

Voorbeeld:
Renault Espace 2000kg
Skoda Kodiaq 2250 kg
Seat Taracco 2400 kg

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Menno (Caravantrekker) antwoordt op 11 February 2020 om 12:13:

Trekgewicht zegt helemaal niets over de prestaties en zelfs niets over de geschiktheid als caravantrekker. Het trekgewicht moet alleen voldoende zijn. Dan zijn er nog twee aspecten die wel belangrijk zijn. Uiteraard de kracht van de motor, maar daar zit vaak niet zoveel verschil in en is meestal wel voldoende. Tenzij je natuurlijk hele bijzondere prestaties verwacht of niet wil schakelen. Bovendien maakt het niet uit voor de prestaties of het gewicht in de auto zit of in de caravan. Wat ik wel belangrijk vind is het gewicht van de auto. In het algemeen, hoe zwaarder de auto is, hoe lekker die rijdt met een caravan.

Welke auto/SUV u het beste kan kopen of het beste uit de bus komt? Daarvoor moet u eerst aangeven wat u belangrijk vindt aan een trekauto. Moet die hard kunnen rijden? Snel een berg op kunnen rijden? Kunnen wegrijden onder elke omstandigheid? Geen last hebben van passerende auto's? U mag het zeggen......
En dan zijn er nog veel meer persoonlijke wensen die ik niet ga beantwoorden.... zoals uiterlijk, rijcomfort, degelijkheid, imago, milieu vriendelijkheid etc. En natuurlijk de kosten.

Mijn wedervraag zou zijn: Waarom bent u op zoek naar een auto met een hoger trekgewicht? Wat is er dan niet goed aan uw huidige Renault?


Edwinden Breejen antwoordt op 11 February 2020 om 12:30:

Allereerst hartelijk dank voor de snelle reactie. Er is in pricipe niets mis met mijn Talisman. Maar in mijn onwetendheid trok ik de conclusie dat hoe hoger de trekkracht hoe beter en veiliger als combinatie. Simpel gezegd hogere trekkracht = sterkere carrosserie. Maar als ik binnenkort met (pre) pensioen ga, rijd ik maar een fraktie van de huidge kilometers (>22.000km) dan zal ik hoogst waarschijnlijk overgaan op benzine auto, vandaar.. Comfort is belangrijk voor mij, tevens automaat en ik rij overwegend in Nederland met de caravan.


Edwin den Breejen antwoordt op 11 February 2020 om 12:38:

Aanvullend: wegtrekken onder alle omstandigheden en geen last van passerende (vracht) auto's zijn ook een pré.


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 11 February 2020 om 16:50:

Een nieuwe auto kopen is nooit voordeling, zelfs als de wegenbelasting relatief hoog is. Maar soms wil je wat anders...

Wegrijden onder alle omstandigheden vraagt om een 4WD en elektrische aandrijving van een hybride. Een goede automaat kan ook maar liefst wel een met koppelomvormer of tenminste een 'natte' koppeling. Hybride heeft veel ook het voordeel van een hoog eigen gewicht wat gunstig is voor de stabiliteit.


TheoV antwoordt op 12 February 2020 om 09:59:

Toegelaten trekgewicht is alleen van belang om wettelijk in orde te zijn. Zodra daar >1750kg staat ben je op dat vlak perfect in orde.

Om geen last te hebben van passerende voertuigen is een zware auto met vrij stugge achtervering en korte oversteek een pre. Ook een wat hogere kogeldruk. 1750kg is geen lichte caravan. Een Pick-Up zou een ideale trekker kunnen zijn. Maar in NL zowat onbetaalbaar.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Wanneer banden vervangen?

Op vakantie zit je niet te wachten op een lekke band. Maar hoe lang gaan caravanbanden eigenlijk mee? De meningen zijn verdeeld maar ook veranderd!

E-Trailer getest

E-Trailer brengt een aantal modules op de markt waarmee je via een App op je telefoon (SMART-Trailer) je caravan in de gaten kan houden. Wij testen de waterpas (E-Level) en het bandenspanningssyteem (E-Pressure) in de praktijk.

Zomaar in de slinger?

Ik maak het zelden mee maar wat gaat dat snel....opeens en vanzelf gaan de auto en de caravan slingeren. Een ‘spannende‘ situatie die je niet te vaak wil meemaken, maar waar toch een verklaring voor moet zijn?

© 2004-2020 Caravantrekker