Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Koopgids Reviews Tests Vragen

Vraag en antwoorden

Onderwerp: vocht in caravan
Van: j.heus
Datum: 03 January 2008 om 17:10

Veel reacties heb ik vernomen bij buitenstalling van caravan,vanwege vochtintrede,dus alles word een beetje klam.
mijn vraag is hoe vocht of klammigheid te weren.
mijn caravan staat de hele winterperiode op zijn standplaats op de veluwe.
De een zegt zout de ander vochtvreter de ander zegt niks doen.
wat is jullie mening.
groet Joop.

Naar laatste bijdrage

Forum reacties:

Van: Jan@
Datum: 03 January 2008 om 17:52

Volgens mij kan je op een standplaats niet veel anders doen dan goed ventileren. Ook als je er niet bent een raam en een dakluik op de ventilatiestand zetten en de deur van de toiletruimte open houden als er geen kier onder de deur zit.


Van: Bert
Datum: 03 January 2008 om 20:14

Mijn idee is dat je condensatie moet voorkomen. Condensatie ontstaat bij een temperatuurverschil, dus goed ventileren en geen extra vocht aantrekken van buitenaf door vochtvreters te plaatsen. Zie http://caravanhandboek.biod.info/fvv/vocht.htm


Van: gert
Datum: 04 January 2008 om 09:34

mensen maar pas wel op met een raam of dak luik op de ventielatie stand zetten een (veld)muisje heeft maar weinig ruimte nodig om ergens binnen te komen.


Van: Harrold
Datum: 04 January 2008 om 14:32

Wij hebben al jaren een vochtvreter en vinden het echt geweldig. Als de caravan weer bijna een jaar in de stalling (buitenstalling) heeft gestaan moet je voor het rijden wel even de vochvreter leegmaken, want meestal zit het dan aardig vol. De caravan ruikt dan ook altijd erg fris. Wij zijn erg tevreden over de vochtvreter!


Van: @Eric
Datum: 04 January 2008 om 15:11

Een vochtvreter blijft vocht trekken door een geopend raampje of dakluikje.
Het proces is eindeloos, je zou in principe een 50 kilo vochtvreter in de caravan kunnen zetten en die ook gewoon vol na de winter.

Kijk trouwens uit met die vochtvreters, ze vreten alles aan, het spul is zeer agressief.


Van: Koosje
Datum: 04 January 2008 om 22:14

Juist alleen maar ventileren, is het aller beste.
Onze sleurhut staat ook het hele jaar op de camping, ik heb zelf een dakluik gemaakt over het originele luik.

Ik heb van watervaste multiplex een vierkante koker gemaakt, die over het originele dakluik gaat ( 20 cm hoog) en gewoon op het dak staat, bovenop (het dakje van de koker) zit ook een dakluik, dat altijd open staat.

Hij zit vast met de grijze kit, die overal aan de caravan wordt gebruikt, dus kan er zo af. De caravan staat ongeveer 1 km van zee, en de koker is er nog nooit vanaf gewaaid.

Zo hebben we altijd ventilatie en regend het nooit binnen.


Van: Louis
Datum: 04 January 2008 om 22:55

Volgens mij trekt een vochtvreter alleen het vocht in de caravan uit de lucht , en trekt geen vocht van buitenaf aan .
Het zijn toch geen aanzuigers die lucht naar binnen slurpen alsof er in de caravan een onderdruk zou zijn !
Ik kom altijd bij een fris ruikende en gortdroge caravan.
Ik hou het op: alle deurtjes , koelkast e.d open - heel lichtjes ventileren en de vochtvreter .
Als proef zelfs eens het linnengoed laten liggen , en alles nog even fris en droog als voor het stallen.
Natuurlijk evengoed gewassen in het voorjaar , maar dit meer voor het gevoel dan uit noodzaak .
Moet er wel bij zeggen dat de onze binnen staat in een geventileerde ruimte , maar met dezelfde luchtvochtigheidsgraad als buiten .
Zet je teveel ramen open ,dan "ventileer " je hem juist vochtig doordat je steeds "nieuwe" vochtige lucht " uitnodigd ".
Probeer maar eens , en ga na een week of zes eens ruiken en voelen aan de kussens e.d.

Ik stal al tien jaar op dezelfde manier m'n klassieke cabriolet die onder gelijke omstandigheden overwinterd , en ook hier geen spoor van vocht of schimmel, maar alles even fris .
Succes .


Van: Lobe
Datum: 17 January 2008 om 01:47

Ik gebruik al jaren vochtvreter. Hij staat buiten gestalt.
Zonder vochtvreter trekken stoffen (bankstel, gordijnen enz.) ook vocht aan zoals de vochtvreter, maar deze doet het vlugger. Nooit muffe reuk binnen.


Van: Leo
Datum: 17 January 2008 om 13:14

Een caravan is ten zeerste niet luchtdicht maar heeft over de vloer verspreid div ventilatiegaten. Luchtvochtigheid beperkt zich niet tot een bepaalde ruimte, zeker niet als deze met elkaar in verbinding staan. De temperatuur bepaalt hoeveel waterdamp er in de lucht kan worden opgenomen en begrensd daarmee de luchtvochtigheid. Een caravan die buiten staat opgesteld zal uiteindelijk dezelfde luchtvochtigheid binnen als buiten hebben. Het merkbare (welofniet)verschil zoals in dit draadje wordt opgemerkt wordt veroorzaakt door de vochtopnamecapaciteit van oa. interieurmaterialen zoals bekleding en geldt voor kortere duur als na-ijleffect. De vochtigheid van de buitenlucht (RV) verschilt van moment tot moment. Als een caravan afgesloten weggezet wordt op het moment van een hoge RV (bij regen) zal het relatief lang duren voordat het vocht uiteindelijk door de buitenlucht ventilatie zal worden afgevoerd en ontstaat mogelijk een muffe geur in het interieur. Andersom geldt dit natuurlijk ook.
Belangrijk is daarom dat een caravan goed droog wordt weggezet zonder vochtvreter omdat deze het uitventileren van vochtige lucht verhinderd daar deze het vocht uit de lucht trekt en als water in de caravan opslaat. Dit is juist niet wat we willen want we willen van het vocht/water af.
Een vochtvreter lijkt te helpen maar uiteindelijk helpt deze je van de wal in de sloot. Ventileren is het enige juiste om een kort tijd last te hebben van het na-ijleffect en daarmee het onstaan van muffe geur.


Van: Eric D.
Datum: 17 January 2008 om 15:05

Onze caravan overwintert thuis in een hoekje van het weiland in de open lucht. Ik zet bij droog en zonnig winterweer het hefdak open (het is een Eriba Touring). Ook zet ik dan de deur en een aantal ramen tegen elkaar open. Zo laat ik 'em een uurtje of wat staan, dan waait e lekker door. Werkt goed.

Ik heb ook een "paardenliksteen" in een emmer in de caravan staan. Deze trekt erg veel vocht aan. Werkt ook goed en is ten minste geen chemische vochtvreter met extra parfumlucht. Tijdens het zonnige en droge winterweer laat ik de liksteen ook drogen in de zon.

Wie weet kan iemand Joop Heus er iets mee.

Goed goan...

Eric.


Van: Huub
Datum: 17 January 2008 om 23:06

Ook al wordt een caravan droog weggezet, slechte ventilatie in combinatie met grotere temperatuurverschillen veroorzaken extra vochtophoping in caravans.

Vochtvreters werken zolang er nog absorptiekorrels aanwezig zijn; als deze zijn verdwenen werken ze echter juist averechts!
Enkele emmers met een halve kilo zout erin, verspreid over de caravan hebben dit nadeel niet en is bovendien veel goedkoper.
Bij een overdekte stalling kun je beter het dakraampje open zetten (evt. met wat gaas erover tegen muisjes). Behalve voor de noodzakelijke ventilatie zorgt dit er ook voor dat temperatuurverschillen s'nachts en overdag tussen interieur en exterieur zo sneller worden genivelleerd waardoor ook minder condensatie tegen binnenwand en evt. koudebruggen onstaat.
Bij een niet overdekte stalling adviseer ik om het dakluik zonodig te laten vervangen door een zelfventilerend type welke ook in gesloten stand ventileert.

Als de banken niet zijn voorzien van lattenbodems, is het tevens aan te bevelen om de kussens rechtop te zetten tijdens de winterstalling.

Overigens worden door caravanbouwers voor het interieur verschillende houtsoorten gebruikt welke sterk kunnen verschillen in mate van waterabsorbtie; kwaliteitsverschillen die bij aanschaf vaak niet gezien worden door het mooie melamine oppervlaktelaagje! Hout dat makkelijk vocht opneemt geeft ook al snel een muffe geur.


Van: Henk Rutten
Datum: 18 November 2011 om 08:52

wij hebben dit jaar voor het eerst een stacaravan
veel caravanbezitters zetten enkele bakjes met kattebakkorrels gemengd met waspoeder
trekt toch de vocht een beetje weg en je hebt een frisse geur na de winter
en natuurlijk gematigd ventileren, als alle ventilatie rooster helemaal openstaan trekt dat toch meer vocht van buiten, dus 3/4 deel afdekken in de winter

succes. Henk


Van: RobD
Datum: 18 November 2011 om 09:03

Kattenbak korrels trekken alleen maar vocht aan !! Zo ook de vochtvreters. GOED ventileren zodat vocht wat intreed er ook weer uit kan. Matig ventileren zorgt voor vocht ophoping met alle gevolgen van dien.


Van: Jan@
Datum: 18 November 2011 om 09:40

@ Rob: Hetzelfde advies als op 3 januari 2008. De cirkel is rond zou van Gaal zeggen bijna 4 jaar na dato.


Van: RobD
Datum: 18 November 2011 om 11:04

Gelukkig wel

Al was de reactie van H Rutten tegendraads. Vocht in een c/van is niet erg, als het er ook maar uit geventileerd word.


Van: mercha
Datum: 18 November 2011 om 14:31

Ook wij gebrukte vochtvreters in het verleden, toen de caravan nog buiten stond in de winter.
Nou we hebben t geweten , we bleven heel de winter vocht aantrekken met die vochtvreters.
De kledingkast trok er krom van.
Toen het warm werd trok deze wel een beetje terug in het gelid.
Dealer heeft ons toen verteld, als je vochtvreters gebruik, ben je zo van je caravan af!
Eigenlijk logisch Je trekt heel de winter vocht aan, .De bakjes staan zeker vol als je een x gaat kijken.
Had er tig ook nog in gezet , te veel!!!
Maar goed geen vocht vreters gebruiken.Toen we plek hadden in onze regio , gauw binnen gestald.
Zonder vochtvreters, en zonder ramen open te laten.
Niets mis mee , alles is droog als we de sleurhut weer gaan ophalen.

En ruikt nog net zo fris !!
gr mercha


Van: Jasper
Datum: 21 November 2011 om 12:43

Het moet weer eens gezegd worden: met alleen ventileren kom je er niet.
Kijk alleen maar eens in je schuur (die toch meestal wel geventileerd is) wat er van je gereedschap overblijft.
Het gaat erom dat de vochtige lucht verwijderd moet worden en dat werkt het beste door die te verwarmen, zodat daar het vocht in trekt en eruit geventileerd kan worden.

Dus voor caravans die in hoofdzaak buiten staan: regelmatig de kachel even aan en de ramen wat open.
En voor caravans die binnen staan: de heater in de stallingsruimte even aan als het te vochtig wordt.

Sowieso zijn al die vochtaantrekkende middelen alleen maar goed voor de fabrikanten ervan.


Van: TheoS
Datum: 21 November 2011 om 14:08

Dus voor caravans die in hoofdzaak buiten staan: regelmatig de kachel even aan en de ramen wat open.
En voor caravans die binnen staan: de heater in de stallingsruimte even aan als het te vochtig wordt.
Sowieso zijn al die vochtaantrekkende middelen alleen maar goed voor de fabrikanten ervan.


Is het regelmatig even verwarmen geen vochtaantrekkend middel? Warme lucht kan meer water bevatten dan koude. Zodra de lucht afkoelt wordt de luchtvochtigheidsgaad hoger.
Mij lijkt de eerder gedane suggesties om goed te ventileren een probater middel.


Van: Jasper
Datum: 21 November 2011 om 20:39

Ik denk het niet, Theo.
Er is weliswaar geen speld tussen te krijgen dat de RV stijgt als de lucht afkoelt. Maar niet meer dan het eerst was.
En het gaat erom dat je zo lang stookt tot de caravan z'n vocht heeft afgegeven aan de verwarmde lucht, die vervolgens is afgevoerd. Door dat periodiek te doen hou je de boel aardig droog.
Wat ik probeer duidelijk te maken is dat alleen ventileren niet genoeg is om het droogproces gaande te houden. Het is de combinatie van ventileren en verwarmen, die het doet.


Van: TheoS
Datum: 22 November 2011 om 00:10

En het gaat erom dat je zo lang stookt tot de caravan z'n vocht heeft afgegeven

Dit is niet hetzelfde als waar ik op reageerde:
de kachel even aan en de ramen wat open

Als je hem droogstookt heb je uiteraard een ander verhaal.


Van: Jasper
Datum: 22 November 2011 om 23:20

Theo, laten we het houden bij mijn opmerking dat je het moet hebben van de combinatie ventileren EN bijwarmen.
Hoe vaak en hoe heftig je dat doet hangt helemaal af van de omstandigheden.
Dat alleen ventileren beter is dan ventileren en verwarmen geloof je toch zelf niet?


Van: TheoS
Datum: 23 November 2011 om 00:03

Jasper,
Zelf houd ik het bij ventileren.
Ik kan me voorstellen dat soms goed verwarmen (droogstoken) een positief effect heeft.
Ik kan me ook voorstellen dat vaak een beetje (kort) verwarmen, minder goed is.


Van: RobD
Datum: 23 November 2011 om 08:58

"Dat alleen ventileren beter is dan ventileren en verwarmen geloof je toch zelf niet?"

Ik wel. Het periodiek, snel opwarmen van de lucht en deze afvoeren is water naar de zee dragen. De warme afgevoerde lucht word direct vervangen door de koudere, met dezelfde relatieve luchtvochtigheid, als die, voordat met verwarmen begonnen werd. Nutteloos


Van: j.m
Datum: 24 November 2011 om 08:17

verwarmen van de caravan heeft alleen nut als je tijdens een schoonmaakbeurt bv een emmer hebt omgestoten of als je een luikje open had staan tijdens een regenbui.
als je het doet om de caraven tegen vocht te beschermen dan moet je constant bv 20 graden in de caravan hebben.


Van: Johan
Datum: 29 April 2013 om 23:43

Ik denk dat ik de ultieme methode heb gevonden om het vochtprobleem in mijn caravan op te lossen. Ik had contact op een camping met iemand met caravan op een vaste jaarplaats. Deze had over z'n dakluik een "doos" van multiplex geplaatst. Hierop had hij een zgn. draaibol bevestigd. Hij ventileerde hiermee doorlopend zijn caravan ook als hij niet aanwezig was. Hij kon de hoeveelheid luchtverplaatsing regelen door de opening van het dakluik te varieren. Hij was zo zeer te spreken over dit systeem, dat ik dit ook ga doen. Ik maak de zijkanten van de "doos" uit perspex (om licht te houden door het dakluik) en de bovenkant van multiplex. De draaibol heb ik al op marktplaats gescoord voor 99,00. Ik lever mijn bouwtekening gratis. De draaibol voorkomt ook regeninslag, muizen-inkruip, wespen en andere insekten.

Mvgroet
Johan


Van: Jan
Datum: 30 April 2013 om 00:02

Hoe wordt die draaibol dan aangedreven?


Van: Ruud
Datum: 30 April 2013 om 00:25

Door de wind Jan. Je ziet ze veel op transportauto's welke b.v levensmiddelen vervoeren. Door de draaiende beweging wordt lucht uit de auto/caravan gezogen welke via de ventilatiegaten (o.a. in de vloer) naar binnen wordt gezogen, waardoor er ventilatie is.


Van: Ruud
Datum: 30 April 2013 om 00:30

Sorry Johan,

Vergeet te melden dat dit een supertip is.

Ruud


Van: Andreas-NL
Datum: 30 April 2013 om 00:52

Die bouwtekening staat al op internet: googelen draaibol en bij marktplaats staat-ie tussen de plaatjes v.d. div. draaibollen.


Van: Marcel
Datum: 20 January 2014 om 15:29

Beste Johan,

Heb naarstig naar je tekening gezocht op marktplaats, maar kan deze niet vinden.
Zou je deze ook kunnen doormailen naar mij ?
Vindt dit wel een prachtige oplossing waarvoor dank.
Groetjes
Marcel


Van: RobD
Datum: 20 January 2014 om 15:36

Marcel, lees het verhaal van Johan nog eens een keer. Hij heeft gn tekening op MP
Hij heeft een draaibol gekocht op mp


Van: don
Datum: 20 January 2014 om 18:05

Marcel maak een kist die wat groter is dan je openstaande dakluik, met voldoende ruimte aan zijkanten. Doe over de randen wat schuimrubber.
Draai de kist om en zaag een gat waar de draaibol net inkan zakken. Zet de draaibol vast en plaats de kist over je dakluik wat je wat openzet. klaar is kees.


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 20 January 2014 om 19:06

Hoe zorg je er dan voor dat de kist bij storm niet van het dak waait?

Je kan ook Domatic dakventilatie inbouwen die 'zuigen' ook als het waait. Zie: http://www.watersportvoordeel.nl/paddestoel-dakventilator-kunststof.html


Van: RobD
Datum: 20 January 2014 om 20:06

Leuk ding Menno, maar wat bij regen? Zover gaan de specs niet zie ik.


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 20 January 2014 om 20:34

No problem. Ik heb er een in m'n BIOD en ook de meeste Scandinavische caravans hebben die dingen standaard.


Van: Bert
Datum: 21 January 2014 om 01:08

Die Truma-afvoertjes met een vorm van natuurlijke afzuiging bestaan al decennia.


Van: RobD
Datum: 21 January 2014 om 08:29

Ik heb er eerlijk gezegd nooit op gelet, of eerder gezien.
Zal eens een blik gaan werpen wat er op zit


Van: Marcel
Datum: 21 January 2014 om 09:18

Beste Don,

Dank voor je uitleg, ik ga deze zeker opvolgen.

Groet
Marcel


Van: Marcel
Datum: 21 January 2014 om 10:26

Beste Don,
Een vraagje had ik vergeten, bij het opzetten van het kastje waarop de draaibol is bevestigd moet ik dan het dakluik eraf nemen of kan ik deze erop laten zitten.

Groet
Marcel


Van: johan h
Datum: 04 February 2014 om 21:05

Is het dan geen oplossing door middel van een schakelklok je afzuigkap een bepaalde tijd te laten lopen?


Van: fransvb
Datum: 06 February 2014 om 07:32

Voor het het weren van vocht en condens heb je 2 dingen nodig nml warmte en ventilatie.
Als je auto aan de binnenkant is aangeslagen zet je toch ook de warmtebron vol aan en de ventilatie op hoog. Daarmee verdrijf je het vocht.
Vochtvreters helpen niet, trekken alleen maar vocht van buiten aan, met liters tegelijk.


Van: RobD
Datum: 06 February 2014 om 09:22

Mijn auto is eerder droog met de airco vol aan
Het snel verwarmen in een vochtige c/van kan een nadeel hebben: kromtrekken van delen. Een dun plaatje hout is eerder droog (krimp) dan ieder ander dikker stuk, bv. de pootjes onder de bank.
Warme lucht stijgt op wat aan de onderkant weer nieuwe vochtige lucht aantrekt. Vocht op zich is niet erg en als het langzaam verdwijnt d.m.v. ventileren is er niets aan de hand.
In de tijd voor vochtvreters e.d. was er ook geen probleem


Van: Sjef Bertens
Datum: 18 February 2014 om 19:49

Beste mensen volgens mij kun je zoveel ventileren als je wilt. De caravan wordt weer gevuld met de omgevingslucht, is deze op een bepaald moment droog dan zuig je droge lucht aan en bij vochtige omstandigheden het omgekeerde. Je kunt de caravan niet droog luchtdicht wegzetten. Indien zich veel vocht in de caravan heeft verzameld in kussens en bedden dan is drogen door verwarming een tijdelijke oplossing. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude (condensatie tegen de ramen). Dus de lucht eerst afkoelen en dan binnen blazen. ( airco ). Wel een dure optie


Van: fransvb
Datum: 19 February 2014 om 07:51

Daar zijn we het dus over eens, dat we moeten ventileren.
Hoe, dat hangt van de omstandigheden af waarin de cvan zich bevind.


Van: Jasper
Datum: 20 February 2014 om 12:59

fransvb,'Voor het het weren van vocht en condens heb je 2 dingen nodig nml warmte en ventilatie.'
Dat klopt, heb ik al eerder gezegd.
Al zijn er mensen die dat niet met ons eens zijn, ik hou het toch maar op de info van het Min. Vrom en TNO afd. Binnenklimaat in 1970, bij de campagne 'Vocht in huis, doe er wat aan.'
Al is een huis toch iets anders dan een caravan, de natuurwetten zijn er hetzelfde.

Om op het laatste antwoord te reageren, het alleen maar ventileren heeft geen zin. Dan blijft binnen alles even nat als er buiten.
Je moet iets verzinnen om de natuur het werk te laten doen. Namelijk zorgen dat het binnenin de caravan warmer is/wordt dan erbuiten. Het hoeft maar een graadje te zijn. Dat kan door de zonnestraling, door stalling in een donkere loods, door warmte uit de grond enz.
Ook al zie je het niet, die warmtefunctie maakt deel uit van het droogproces. Dus: verwarmen n ventileren.


Van: don
Datum: 21 February 2014 om 09:03

- het alleen maar ventileren heeft geen zin-

Stilstaande vochtige lucht zorgt voor mufheid en schimmels. En dat willen we tegen gaan. Lucht die in beweging is (ventileren) zal dit effect niet maken.
Het vergelijk maken tussen een huis en een caravan gaat totaal niet op


Van: John
Datum: 22 January 2015 om 14:52

Mechanisch ventilatie aanbrengen net zo als thuis op stand een heel de winter aanlaten dit is de beste op lossing dit geld alleen voor chalets en stacaravans


Van: John
Datum: 23 January 2015 om 08:12

Vochtvreters, zout, likstenen, kattebakkorrels en zelfs wasmiddel. Alles trekt vocht aan. De caravan is geen hermetisch afgesloten unit. Het vochtgehalte zal bijna altijd gelijk zijn aan de buitenlucht. Regen en sneeuw uitgesloten. Nadeel van al die vochtophopers: als het buiten droger is gaat het opgeslagen vocht weer verdampen wat langer vocht in de caravan geeft. Werkt dus averechts op termijn.
Vergelijken met een huis (spouwmuren) schuren (staan op de grond = grondvocht) en al wat meer heeft totaal geen zin.
Mensen zijn vaak TE zuinig op de spullen en gaan remedies verzinnen die in bijna alle gevallen averechts werken.
De marketing van de vochtvreters en dergelijke werkt dus bij sommige niet nadenkende goedgelovigen.


Van: ton planting
Datum: 17 October 2016 om 11:29

wij hebben al 40 jaar een caravan ps vele gehad in de winter in elke wasbak /wastafel een flink vergiet een thee doek er in en 1 kilo zout afvoer open en het vocht loopt dan mooi naar buiten onze caravan staat nu al weer 10 jaar buiten
ps matig ventileren nooit geen vocht gehad .


Van: Johannesz
Datum: 06 December 2017 om 19:57

Belangrijke punten voor geen vocht in je caravan is.
Ventilatieroosters open.
Alle deuren en kastjes open.
Ramen sluiten of op een heel klein kiertje als er geen ventilatierooster is.
GORDIJNEN OPEN (aan de zonnekant(en), oost, ZUID en west) zodat de zon, als hij schijnt, de temperatuur in de caravan kan verhogen waardoor het vocht zal verdampen en door de roosters eruit kan.
Nooit geen vochtvreters gebruiken (grote bak met weinig kattengrit kan eventueel wel).


M vr gr Johannesz,


Beantwoord deze vraag
Wel graag met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!


Trekkracht berekening

De originele Caravantrekker trekkrachtberekeningen geven exact aan wat je auto goed en veilig kan trekken.

Selecteer eerst je auto. Daarna kan je een caravan selecteren en krijg je gratis advies over je combinatie en een overzicht van de prestaties op de vlakke weg en in de bergen.

Wat mag mijn auto trekken?

 

Test Hybride trekauto

De Toyota RAV4 Hybrid hebben we als caravantrekker in de praktijk getest.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-

Slingeren

Waarom gaat een caravan slingeren? Een uitgebreid artikel over alle aspecten die van invloed zijn over het slingeren van de combinatie.


 

© 2004-2017 Over Caravantrekker Sitemap Advies Trainingen & cursussen