Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Kogeldruk

A.Dictus vraagt op 18 March 2006 om 19:09:

Wij hebben een Opel Meriva met een afkoppelbare trekhaak en we hebben een caravan die 60 kg op de kogel heeft mijn vraag is kan dit zonder problemen op de trekhaak van onze auto.
heeft er iemand ervaring met zo,n trekhaak?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Henk V. antwoordt op 18 March 2006 om 20:12:

Wij hebben een afneembare trekhaak van het merk Bosal.
aan de binnenkant van de kofferklep zit een duidelijke sticker waarop max. kogeldruk 75 kg staat vermeld. Bovendien zit er een typeplaatje in de buurt van de stekkerdoos.
Volgens mij is dit verplicht.


Robbert antwoordt op 18 March 2006 om 20:15:

Volgens de technische gegevens van uw auto op www.autoweek.nl is de maximale kogeldruk van een meriva 50 kg. Das niet zoveel, vraag eens aan de dealer, een (kleine) 60 kg zou toch ook moeten kunnen ?


dj antwoordt op 18 March 2006 om 20:48:

Niet boven de toegestane kogeldruk gaan, Dit strafbaar en krijg je dus een bekeuring voor. Kogeldruk is makkelijk aan te passen door spullen van voor naar achter of van naar voor te verplaatsen.

Probeer het eens met 50 kg kan goed zijn dat je caravan toch nog als een huis op de weg licht. Denk daarbij aan dat je je caravan niet overlaadt en de zware spullen zo dicht mogelijk bij de bodem plaatst.


Bert antwoordt op 19 March 2006 om 00:46:

Als het een goedgekeurde trekhaak is zal hij een typeplaatje hebben met daarop de gegevens die de haak mag hebben. Geen typeplaatje, dan alleen een fietsendrager. Bepalend is echter altijd wat de autofabrikant opgeeft, resp. wat er in het register van de RDW staat.


Andreas antwoordt op 19 March 2006 om 09:21:

Bert, bij deze betrap ik jouw een keer ( sorry ).
De vraag en reacties gaan over de kogeldruk en niet over het trekgewicht.
En heer/ mevrouw A.Dictus; op het typeplaatje van de trekhaak staat het enige juiste antwoord op uw vraag ( een sticker in de auto en andere gegevens zijn niet bepalend ).


A. Dictus antwoordt op 19 March 2006 om 13:47:

mijn vraag was mischien niet helemaal duidelijk wij trekken al vanaf 1980 met een caravan we hebben altijd een ascona of vectra gehad en een kleine knauss caravan nu hebben we een Opel Meriva en Elddis Avante 362 caravan op de opel meriva zit een trekhaak die je moet afkoppelen de knauss had niet zoveel kogeldruk maar deze Elddis heeft wel 60 kg kogeldruk de trekkracht is perfect van de combinatie we konden als we wilde makkelijk 110 km per uur rijden Met de Eldis is de trekkracht hetzelfde alleen deze weegt zwaarder op de kogeldoor een boiler en boord accu
de vraag was heeft er iemand ervaring met een iets hogere kogeldruk


dj antwoordt op 19 March 2006 om 16:54:

Je hebt ook een antwoord van mij gehad. De kolgeldruk is makkelijk aan te passen door spullen van voor naar achter of andersom te verplaatsen. De max kogeldruk is niet heilig hoor mischien ligt de caravan met 10 kg minder net zo goed op de weg maar dat kun je gewoon uitproberen. Zware spullen op de vloer boven de wielen en niet overbeladen dan kan het bijna niet mis gaan, ook niet met 10 kg minder kogeldruk.


dj antwoordt op 19 March 2006 om 16:56:

Even vergeten te vertellen, Een hogere kogeldruk dan de autoleverancier voorschrijft is strafbaar en je wordt er dus voor bekeurt.


A Dictus antwoordt op 19 March 2006 om 18:14:

Bedankt voor jullie antwoorden en ideen, maar we kiezen toch voor onze veiligheid, en van de mede weggebruikers en gaan voor een nieuwe auto met een vaste trekhaak die voldoende kogeldruk kan hebben


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 20 March 2006 om 12:47:

Er is geen verschil tussen een vaste of afneembare trekhaak in stevigheid en ook voor de kogeldruk maakt het niets uit.


Freek antwoordt op 31 March 2006 om 19:20:

Wat is nu het probleem ?
Kogeldruk is de druk direct op de kogel, ook afhankelijk van de druk welke onder de haak van de aanhanger mag. De laagste dient aangehouden te worden.
Qua trekgewicht heeft het een niets met het ander te maken, alleen door je belading van voor naar achteren, of andersom, te verplaatsen kan je de kogeldruk aanpassen.
Uiteraard dient dan nog steeds de beladingsstrategie aangehouden te worden; zwaar laag en plat en, zo mogelijk, rond de as.
Om hiervoor een andere auto aan te schaffen gaat wel wat ver als 'ie alles met gemak trekt !!

Groeten

Freek


JAN w. antwoordt op 31 March 2006 om 19:49:

Ik heb een Meriva 1.6 -16 v en een afneembare trekhaakkogel.
Ik trek er een caravan met een opbouwlengte van 5 meter en
een gewicht inclusief belading 1100 kg mee. Meet altijd vooraf
de kogeldruk. Deze is 65 kg. Daarmee rijdt ik naar Italie.
Auto en caravan hierbij goed in balans. Gebruik stabilator op de caravan. Geen verzwaarde veren op auto.Twee personen
aan boord. De auto rijdt zeer stabiel met deze kogeldruk en
hangt niet zwaar in de veren. Kruissnelheid 90 km per uur.


Paul antwoordt op 17 April 2006 om 17:06:

Ik heb eebn Opel Meriva,vorig jaar met caravan naar Zuid-Frankrijk.Kogeldruk 50 KG Gaat prima,de wegligging is O.K.


dijk antwoordt op 27 January 2014 om 16:14:

is er verschil in toegestane kogeldruk tussen een afneembare en een vaste trekhaak?


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 27 January 2014 om 16:16:

Nee, beide zijn even sterk en mogen gelijk belast worden.


Ben vd Vooeren antwoordt op 28 August 2019 om 08:39:

Ik rij n Outlander half hibride nu de vraag mij kogelvrij is 60 kilo en de boot met trailer is 1700 kilo is dat verantwoordt gr


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 28 August 2019 om 08:49:

Lijkt me niet ideaal. Iets meer kogeldruk en een 200 kg lichtere trailer lijkt mij beter.


theo van Vliet antwoordt op 23 September 2019 om 15:29:

Auto mag 1200 kg trekken. Caravan weegt 1210 kg. Bij toelichting op "caravantrekker" staat: "Het max.gewicht is met 10 kg overschreden maar in Nederland wordt bij controle de kogeldruk bij het gewicht van de auto gerekend en zou het dus niet een probleem hoeven zijn."

Van deze zinsnede begrijp ik niets. Wordt de caravan soms bedoeld?


JdHamer antwoordt op 23 September 2019 om 20:50:

@Theo
Je schrijft zelf het antwoord al.... de caravan weegt 1.210 kg. Het trekgewicht op het kenteken van de auto gaat over de massa van de aanhanger in niet aangekoppelde toestand. De kogeldruk speelt hierin geen enkele rol. De koppeling rust immers niet op de kogel.

Kogeldruk speelt alleen een rol als je spreekt over de aslast van de caravan. De kogeldruk is dan wel inbegrepen in de de massa in niet aangekoppelde toestand maar zal uiteindelijk niet op de as van de caravan drukken in aangekoppelde toestand.


theo van vliet antwoordt op 24 September 2019 om 11:36:

Bedankt voor uw reactie. Zie ook de reactie van Menno.


Jaap Sinke antwoordt op 24 September 2019 om 12:33:

Ik heb een vraag. Beladen gewicht caravan 1600 kg auto max aanhanger 1650 kg, dus geen probleem. Max kogeldruk auto 70 kg. Heb echter idealiter 10 kg meer nodig. Is dat te realiseren en acceptabel met extra hulpveren bij de achterwielen ? Auto is Toyota rav4 awd hybride bouwjaar 2019


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 24 September 2019 om 12:37:

10 kg meer is geen probleem. Hulpveren helpen niet wettelijk maar wel voor het comfort. (Wettelijk is het gewicht op het typeplaatje van de trekhaak van belang. Dat is bij de RAV4 80 kg neem ik aan).


bart antwoordt op 24 September 2019 om 23:40:

Ik heb vandaag nog eens gezocht naar een typeplaatje van mijn trekhaak, maar kan er geen ontdekken. Het is een afneembare trekhaak die je er van onder in vastdrukt met een draaiknop die dan lockt. Voelt allemaal heel solide en de caravan is er nog niet van af gevallen. Bestaan er echt trekhaken die alleen voor een fietsendrager geschikt zijn? Als ik word gecontroleerd met de caravan erachter, ben ik dan dus in overtreding? Zou zo n typeplaatje nog te regelen kunnen zijn als het er misschien van is afgevallen?


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 24 September 2019 om 23:57:

Er zit waarschijnlijk ergens een sticker op een balk van de trekhaak (achter de bumper?). Als je het merk van de trekhaak weet zijn de gegevens online wel op te zoeken. Heb je geen montage handleiding bij je autopapieren? Daar staat vaak ook een afbeelding van het typeplaatje op. In ieder geval moet de fabrikant van de trekhaak meer weten.


bart antwoordt op 25 September 2019 om 12:28:

Geweldig Menno! Bedankt. Inderdaad op een sticker van onderaf te zien achter de bumper. Subaru trekhaak met 80 kg maxReageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Nieuwe caravans....

De modellen voor 2020 zijn gepresenteerd op de caravan-salon in Düsseldorf. Revolutionair nieuws is er niet maar het blijft leuk om op een beurs weg te dromen bij mooie nieuwe kampeerspullen voor de komende vakantie.

Trekkrachtrapport

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde trekkrachtrapport uit zo'n 30 pagina's met informatie bestaat.

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

© 2004-2020 Caravantrekker