Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

RAV4 hybride

Arno Barendregt vraagt op 26 February 2016:

Ik ben gïnteresseerd in de nieuwe RAV4 hybride, maar enigszins teleurgesteld door de berekening als caravantrekker. Zelf heb ik een Avento Excellence 465 TF. Met name op bergwegen valt het trekvermogen tegen. Gelet op het totale vermogen van 197 pk en het koppel van 270 nm zou je beter verwachten. Of is bij de berekeningen geen rekening gehouden met de twee electromotoren?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 26 February 2016:

Bij de berekening staat dan ook de opmerking:
Let op: De prestaties zijn slechts een indicatie! Helaas kunnen we van deze auto nog niet exact de prestaties berekenen.

Maar zelfs de prestaties in de "onbetrouwbare berekening" is toch heemaal niet zo slecht? Je moet inderdaad niet alleen naar de sterren kijken......
Een hybride kunnen we (nog) niet op dezelfde manier waarderen dan een gewone auto.


Jan Bro antwoordt op 08 February 2017:

@Arno, ben eigenlijk wel benieuwd of je uiteindelijk bent gegaan voor de RAV4 Hybrid en zeker hoe dan de resultaten zijn bij bergwegen?


chateau antwoordt op 11 February 2017:

heel goede trekker beperkt tot 1600kg. Maar het verbruik is veel re groot. Hebben zo een lopen en ga eens in Tilf de berg op stijgt het verbruik naar 18 lt. Een bediende houd het onderhoud en verbruik bij. Ie veel hoger dan een tigwan. Mijn vorige was een raf4 4X4, daar was het verbruik ook al 8 a9 lt znder caravan en met 11 a12 lt; kwaliteit is heel goed


Jan Bro antwoordt op 12 February 2017:

@ Chateau, ook in een ander draadje heb je al eens aangegeven dat de RAV4 zo veel zou verbruiken en als ik kijk naar de door jou opgegeven verbruiken, dan valt dat ook niet mee, maar als ik verder zoek op internet dan kom ik nergens deze verbruikscijfers tegen. In nl zie ik op de verbruiksmeter in de praktijk (zonder caravan 1 op 15,2) ik ben even het webadres van een Duitse verbruiksmonitor-site kwijt, maar daar lag het gemiddelde zelfs op 1 op 16 (ook zonder caravan)

jij geeft op bij Tilf, pakweg 1 op 5,5?? in je vorige Rav4 zat je tussen de 1 op 8 en 1 op 9, wat ik niet ongewoon vindt als gebruik voor een forse caravancombinatie

Heb je het wel over de Hybrid versie?

maximaal trekgewicht is trouwens 1.650kg


Jan Bro antwoordt op 12 February 2017:

Duitse website is: www.spritmonitor.de


Quirien antwoordt op 06 November 2017:

Ik denk ga het draadje maar even opzoeken over Hybriden. Met name de Honda.
Nu dit lezende en misschien wel langs elkaar heen pratend in deze topic ziet dat verbruik er nu ook niet zo geweldig uit.

Dus wachten we maar even af als Menno ga proefrijden.
Tsja, ik weet natuurlijk hoe lang hij deze auto mag hebben en welke traject metingen en hoe hij dit ga doen want dat kan dan nog wel eens verschillende uitkomsten geven.
We moeten dus nog even geduld hebben.

Ben benieuwd, en het verslag zal toch niet onder " vignetten" komen, want dan raak ik helemaal in de war.


Quirien antwoordt op 06 November 2017:

Verdorie, vergeet ik het woordje , niet , voor hoelang te typen. Volgens mij ben ik nu al in de war.


Jan Teepe antwoordt op 06 November 2017:

Wel vreemd, dat als iemand met negatieve gebruikscijfers komt, daar meteen een vraagteken bij gezet wordt. Dus ik eerst maar eens gekeken bij de ervaringen met een RAV4 op "caravantrekker". Dat schiet dus alle kanten op wat betreft gebruik. Of er zijn mensen die niet kunnen rekenen, of die zichzelf graag voorliegen?? Ook iemand trekt er een caravan mee van 500 kg.(bestaan die?), kortom ik kwam er een tegen van R.M.Boxum 158 pk. die een Hobby 1211 kg. trekt met een gebruik van 1 op 6 / 1 op 7. en dat kwam overeen met hetgeen ik op Engelse sites tegen kwam. Daarna geprobeerd om de specs. van een RAV benzine en een RAV hybride met elkaar te vergelijken. Want ergens moet toch iets te vinden zijn die het wonder van het minder gebruik van de Hybride verklaart. Immers de hybride is 135 kg. zwaarder dan de sec. benzine uitvoering, die ook nog eens een ichtere motor (-500 cc) erin heeft zitten. een verklaring zou kunnen zijn, dat de 2500 cc motor van de hybride behoorlijk geknepen wordt. En voor de rest wordt er wat gehusseld met de specs, niet echt een goed beeld van te krijgen. Ik vraag mij, na het bestuderen van deze specs. alleen af, waarom wij hier op "caravantrekker" aandacht besteden aan de RAV4 hybride, als deze max. 800 kg. geremd mag trekken. Ik geloofde het eerst ook niet maar kijk op: https://www.toyota.nl/modellen/rav4/index/specs#/publish/tcc_compare/mode=engines/model=ra/0=a28b35e2-b5e4-4ff6-9e31-3e6b5dd0cea4:7eb5996c-ef49-4786-97ee-a7c593bb1a27/


Kees antwoordt op 06 November 2017:

Hier staat 1650kg.
https://www.toyota.nl/over-toyota/toyota-world/trekauto-van-het-jaar.json


Kees antwoordt op 06 November 2017:

Zelfs tot 2000kg.
https://www.toyota.nl/modellen/rav4/index.json?gclid=EAIaIQobChMI3dS6vZ2q1wIVqpztCh2wHQJcEAAYASAAEgLxV_D_BwE&dclid=CLWPv8WdqtcCFcKadwodL2wD1w


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 06 November 2017:

En zo roeptoetert iedereen maar wat wat hem het beste uitkomt


Quirien antwoordt op 06 November 2017:

Help, hel.....up, wat is in deze tombola dan het echte trekgewicht?


Jan Teepe antwoordt op 06 November 2017:

Toch echt toyota.nl Lijkt mij toch de officiële Toyota site.


Kees antwoordt op 06 November 2017:

De FWD versie mag slechts 800kg trekken.
De AWD versie 1650kg.
Je had het dus wel goed maar niet kompleet.


Jan Teepe antwoordt op 06 November 2017:

Nou ben ik toch zeer benieuwd. Waar zit hem dat grote verschil in?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 06 November 2017:

Een extra elektromotor op de achteras


Jan Br antwoordt op 06 November 2017:

Ik ga jullie op de haagte houden vanaf 1 januari, want dan komt mijn RAV4 Hybrid.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 06 November 2017:

Beste Jan Teepe,

Jij hebt met vlag en wimpel de roeptoeter award gewonnen!

In je bijdrage van 16.04 uur kijk je naar verbruiksgegevens van mensen met een review. Als je die goed zou lezen dan is de hybride versie duidelijk zuiniger. De heer van Boxem rijdt een niet hybride versie en bovendien een ouder model. Logisch dus dat zijn verbruik veel hoger is.

Je kan echter wel goed vergelijken tussen de hybride en de normale versie omdat die praktisch gelijk zijn. Het trekgewicht tussen beide versie is bijna gelijk (1500 voor de gewone en 1650 voor de hybride) en ook het motorvermogen is praktisch gelijk (koppel van de hybride is hoger) en zelfs de aanschafprijs scheelt heel weinig (met dank aan de overheid).
Het hybride verbruik met caravan zit tussen de 1 op 8,5 en 1 op 9 terwijl dat met de benzine versie tussen de 1 op 7 en 1 op 8,5 is. Nu is verbruik altijd lastig betrouwbaar vergelijken omdat de snelheid die men rijdt er bepalend is en ook de luchtweerstand van de caravan kan variëren, maar ik durf de stelling wel aan op basis van de reviews dat de hybride met caravan niet meer gebruikt dan de gewone versie. Over solo gebruik hebben we het dan nog niet even als verbruik in de stad.

Zoals ik eerder aangaf, ga ik binnenkort zelf de RAV4 testen. Hoe kan ik dat doen Jan zodat jij gelooft wat ik ervaren heb?


Kees antwoordt op 06 November 2017:

Gewoon doen en je bevindingen (ongekleurd) hier weergeven zonder onzin en geroeptoeter of wat een ander daar ook van vindt. Dat volstaat. En wij kijken daar naar uit.


Jan Teepe antwoordt op 07 November 2017:

Menno als jij gewoon de juiste gebruikscijfers geeft, dan is dat natuurlijk volkomen betrouwbaar. Ik had het er alleen over, dat als ik naar de praktijkervaringen kijk, zoveel verschil tussen de cijfers zit. En dat kan niet anders dan ... zijn. Dus kies ik dan, in mijn perceptie bezien, het meest betrouwbare verhaal eruit. En die cijfers die ik noemde was inderdaad van een benzine versie, en die vergeleek ik met de ouput van "Chateau" zijn RAV benzineversie. Overigens heeft "Chateau" in een ander draadje output gegeven van zijn RAV hybride met (zware) aanhanger erachter, en ..... ""Het hybride verbruik met caravan zit tussen de 1 op 8,5 en 1 op 9 terwijl dat met de benzine versie tussen de 1 op 7 en 1 op 8,5 is."" daar kwam "Chateau" bepaald niet op uit. Maar ik wacht jouw ECHTE gebruikscijfers af. Ik ben er ook uit waarom er 800 kg. stond als trekgewicht. De elektromotor, ik neem alleen op de vooras, levert te weinig power voor meer trekgewicht. Maar mensen wat is het toch moeilijk om de juiste specs te krijgen van deze auto, waarom is dat toch.


Louis antwoordt op 07 November 2017:

Eén kanttekening :
Een "zware" aanhanger is in luchtweerstand (en dus verbruik van de trekauto) absoluut niet te vergelijken met een (even) "zware" caravan.
Hier op voortbordurend zijn zeker ook de windkracht, hellingen e.d. tijdens de testdag van grote betekenis.
Om een redelijk en réeel gemiddeld beeld te kunnen geven is aanzienlijk meer nodig dan een nuttige, maar toch momentopname .
Zullen we daar dan alvast maar rekening mee houden vóór we t.z.t. elkaar weer in de haren gaan vliegen ?


Kees antwoordt op 07 November 2017:

Je kunt je ook baseren op de vraag hoeveel energie er nodig is om e.e.a. te verplaatsen met alle soorten weerstand die je kan ondervinden.
De tweede vraag zou dan kunnen zijn op welke wijze die je het best kunt aanwenden met de minst mogelijke verliezen.


Jan Teepe antwoordt op 07 November 2017:

Ik heb nog eens oude draadjes gelezen, en in een draadje van april 2008 kwam Bert tot de conclusie, dat zijn meerverbruik met caravan tussen de 66% en 35% uit kwam. Neem het gemiddelde hiervan 50%.
Een ervaringsresultaat van de RAV Hybride kwam uit op 7,6 ltr. 50% erbij, dan komt hij uit op ± 11,4 ltr. op de 100 km. = 1 op 8,8. En dat zou helemaal niet slecht zijn voor een benzine auto. Hoewel mijn Subaru Forester Benzine zat tussen de 11,2 en 12.5. En dan wel de A75 erbij in.


Quirien antwoordt op 07 November 2017:

-Inderdaad Kees, er zijn vele benaderingen.
Meten is weten is prima als iets heel abstract is.
Omstandigheden., situaties, gedrag als je b.v. met een caravan erachter de weg op gaat kunnen grote invloed uitoefenen op het verbruik.
En dit kan gunstig of nog wel eens ongunstig uitvallen van de in de spec' s genoemde gegevens.

Ook de chauffeur in kwestie kan hier van invloed op zijn. Zelden rijden personen indentiek hoewel je hier afspraken over kan maken, maar dan, nog...
Tevens al is het dezelfde auto/uitvoering, rijd de ene motor iets zuiniger dan zijn evenknie.
Maar ik blijf benieuwd naar de resultaten.

En Jan, tussen 2008 en 2017 zijn er nogal "innovaties" geweest dus laten we even afwachten, hoewel het duidelijk is dat de gemiddelde caravan een energie vreter is.


Jan Teepe antwoordt op 07 November 2017:

Innovaties ja. Maar ik denk er net aan, dat mijn downsize motortje 75% meer gebruik heeft als de caravan erachter zit. Een echte energy saver ben ik niet. Maar ik haal er ook niet contstant alles uit wat erin zit.


Kees antwoordt op 08 November 2017:

Wel met de caravan en dat kost dan brandstof.


Jan Teepe antwoordt op 08 November 2017:

Hoi Kees. Meestal maar 1 keer per jaar met de caravan.


Aad antwoordt op 08 November 2017:

Jan, 75% is wel heel veel! Mijn downsizer 1.0 tsi verbruikt, gemeten over 6000km, 6,2 L/100km.
Met de caravan erachter kwam ik in drie weken uit op 8,5 à 9 L/100km.
Ik rijd meestal 90 op de teller oftewel 85 echt. En dat vind ik heel netjes.
Maar....maakt het wat uit? Als je 's zomers 3000km rijdt bij 1 op 8 of 1 op 11, dan kost je dat nog geen 250,- meer of minder!!
Daar ga je toch de keuze van je dagelijks vervoermiddel niet van laten afhangen?


Quirien antwoordt op 08 November 2017:

@ Jan zo erg is het niet gesteld hoor met de Daas
Als ik je vermeldingen hier op de site er uit vist, dan kom ik op ongeveer 47% meer uit.
( 1:19 single en 1:10 met de Adria.) en 9 liter is ongeveer 47 % meer.

Dit is niet vreemd.
Nieuwsgierig geworden naar Menno 's Toyota C-HR wat op internet aan het surfen geweest. Kwam ik allerlei reviews wel voor deze auto verbruiken tegen tussen de 1:20 tot 22.

Echter ik kwam ook een ervaring met aanhangertje tegen ( deze auto mag 725 kg trekken) een verbruik van 1:13 tegen. Tsja, lever ook zo'n 8 liter in is toch ook zo'n 40 % En dan blijft de vraag nog over want dat stond er niet bij hoeveel woog dat aanhangertje.
Misschien bij b.v. een 725 kg beladen Travelino zou 10 liter ook mogelijk zijn. Verbruik wordt dan nog meer.
Maar nu ga ik aan het gissen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 08 November 2017:

Verbruik met een caravan is globaal het dubbele van solo, dus 100% meer. Bij de brandstof berekening hier op de site berekenen we dat ook aan de hand van de energie die extra nodig om met een caravan te rijden. Dat je dit niet ziet in de cijfers die hier in reviews etc. genoemd worden komt door het verschil in gebruik. Solo rijdt je niet met 90 km/u op de snelweg en trek je veel sneller op. Kortom je vergelijkt appels met peren


Quirien antwoordt op 08 November 2017:

In die context gezien Menno heb je helemaal gelijk.
Die caravan erachter zoals al eerder geconcludeerd worden de caravantrekkers, nog ergere energie vreters/vervuilers.


Aad antwoordt op 08 November 2017:

Menno, natuurlijk rijd je geen 90 solo, maar mijn dagelijks gebruik is een mix van snelweg, 80km en stad. En dat al jarenlang. Zo weet ik precies wat mijn auto’s verbruiken. Ik durf zelfs te beweren dat als ik op mijn stuk snelweg 90 ga rijden, dat mijn gemiddelde niet heel veel zal veranderen. Op vakantie met rijd ik anders dan solo, maar wel altijd op mijn manier. Dat zijn dus geen appels en peren maar jarenlange evaring. En in die 38 jaar verbruikte ik ongeveer 50% meer met caravan dan solo.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 08 November 2017:

Aad je zegt zelf dat je op vakantie anders rijdt dan solo. Dan kan je die toch niet met elkaar vergelijken?
Dat kan wel maar dan vergelijk je het solo verbruik thuis met het je vakantie verbruik met caravan. Maar het verschil is dan meer dan alleen het verschil tussen solo en caravan, namelijk ook thuis en op vakantie.
Statistiek en wetenschap is lastig


Aad antwoordt op 08 November 2017:

Oeps, dat is een beetje neerbuigende opmerking, dat statistiek lastig is. Beroepsmatig heb ik me namelijk jaren bezig gehouden met het bedrijven van statistiek.
Het lastige van statistiek, is dat je moet zorgen dat zaken vergelijkbaar zijn. Voorbeeld: als je geboortecijfers van stadswijken verzamelt, zul je zien dat in een wijk waar veel bejaardentehuizen staan er een stuk minder kindjes geboren worden dan in die andere wijk😂😉
In mijn voorbeeld is zowel de chauffeur, de caravan en de belading altijd hetzelfde. Het rijgedrag solo is bekend en ook het rijgedrag met caravan. Het enige wat elke paar jaar veranderd, is de trekauto, de enige variabele dus. De verbruikscijfers daarvan houd ik bij en zo heb ik een zeer degelijke statistiek bedreven.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 08 November 2017:

Zeg dat wel oeps voor een statisticus!
Het voorbeeld dat jij noemt over de kinderen en bejaardenhuizen is precies hetzelfde als met en zonder caravan.
De uitspraak die jij doet dat jij op vakantie met de caravan 50% meer verbruikt klopt opzich als een bus. Bovendien zal die met die lange ervaring redelijk nauwkeurig zijn. Alleen klopt de conclusie die je trekt niet dat dit komt door de caravan. Het komt namelijk door de caravan en het gebruik tijdens de vakantie!
Immers het gebruik tijdens je vakantie is anders dan thuis.

Wellicht klopt het wel voor jou als jij op vakantie gaat....en zou je solo veel harder rijden dan met caravan op vakantie, maar dan komt het meerverbruik niet alleen door de caravan maar is die tevens de aanleiding (om langzamer te rijden).
Zou je echt alleen het verbruik meten bij een constante snelheid van 90 km/u met en zonder caravan dan blijkt uit elke meting/onderzoek die ik ken dat het verschil ongeveer twee keer zo groot is.


Aad antwoordt op 08 November 2017:

Natuurlijk heb je daarin gelijk. Als ik met mijn caravan 120 ga rijden, dan is mijn verbruik heel veel hoger dan genoemde 50% meerverbruik. En is jouw 100% waarschijnlijker. Rijdt twee maal door de Gotthardtunnel om wind en temperatuurverschil uit te sluiten. Eenmaal met en eenmaal zonder caravan en met dezelfde snelheid en dan heb jij helemaal gelijk. Maar ik zou niets kunnen met die cijfers omdat het niet míjn realiteit is.
Wel leuke discussie zo.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 08 November 2017:

Als je met een 'technische bril' naar het rijden met caravans kijkt kom je soms tot andere conclusies dan de doorsnee vakantieganger


Sjef Bertens antwoordt op 08 November 2017:

@Beste Aad,

Om 90km/h te kunnen rijden met de auto moet er een bepaalde hoeveelheid vermogen aan de wielen afgegeven worden.
Deze hoeveelheid is grof gerekend afhankelijk van de rolweerstand en de luchtweerstand van het voertuig.

Bepalende factoren in deze zijn (weer grof gerekend) het gewicht de vorm en de dwarsdoorsnede van het voertuig.

Als je aannemelijk kunt maken dat deze factoren bij de caravan 50% zijn van het trekkende voertuig dan ben je er.Jan Teepe antwoordt op 08 November 2017:

Natuurlijk wil ik alles weten van de RAV hybride. Dus kom ik ook de four-cylinder Atkinson cycle engine tegen. De Toyota Prius was de eerste Toyota met zo'n motor en nu dus de RAV hybride. Maar waarom wordt deze motor niet gebruikt in de sec. benzineversies van Toyota modellen.


Kees antwoordt op 08 November 2017:

Omdat het hoge rendement (40%) slechts worden bereikt bij het nominale toerental.
Draaien de motoren een wisselend toerental met wisselende belasting dan daalt het rendement dramatisch.


Louis antwoordt op 08 November 2017:

Blijft moeilijk qua communiceren zoiets .
Houd ik het bij mijn setje, dan voel ik bij wijze van spreken "de man met de hand".
Tot een bepaalde snelheid (vlak rond de 87/88 echte km/pu en rustig weer) valt het meerverbruik door de caravan me erg mee.
(Ik houd alleen de verbruiksmeter in het oog)
Rijd ik tegen de 94/95km/pu dan voel ik "de man met de hand komen" en is het of het stroomlijnenspel ineens zó verstoort wordt dat er plotsklaps voelbaar zóveel veranderd, en m'n verbruiksmeter ook heel andere cijfers laat zien .
Van die genoemde 94/95 naar honderd veranderd er (in verhouding dan) weer veel minder.
Dus ergens is er een moment waardoor de luchtstroom net niet meer voldoende over/langs de caravan gestuwd wordt, maar er ineens lager/smaller meer tegenaan slaat.
Het model en vorm van de trekauto (en dan bedoel ik uiteraard geen busje maar allerhande personenwagens) lijkt dus van meer invloed dan je zou verwachten.
(Beetje een rare en moeilijk te verwoorden belevenis, het is alsof je motor plots wat in gaat houden, of dat iemand de caravan tegenhoud)
Hierdoor denk ik dat een hybride merk verbruiksvergelijking met steeds dezelfde caravan gemaakt moet worden.
Pér categorie uiteraard, en dan nog blijft het moeilijk zonder windtunnel.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 08 November 2017:

Klopt Kees! De motor kan met vaste toerentallen en belasting werken omdat het te kort of overschot aan kracht via een generator en motor kan worden opgeslagen of juist gebruikt worden. Daarvoor heeft de 2wd twee elektromotoren/generatoren die in samenspel met de brandstofmotor zo efficiënt mogelijk e.e.a. regelen (de 4wd zelfs drie motoren/generatoren).
Op internet is veel over dit systeem te vinden als je Googled op “hybrid synergy drive technology” van de Prius (die ongeveer hetzelfde werkt). Het bestaat dan ook al 20 jaar en is al die tijd geperfectioneerd. De Aziaten zijn m.i. heel wat verder dan de Europese industrie die nooit iets van hybride moest hebben en meer geloof heeft/had in de diesel technologie en kleine turbo’s, en uiteraard hier ook op het forum een grote groep trouwe kopers/aanhangers heeft


Jan Teepe antwoordt op 08 November 2017:

Ik heb kort na elkaar 2 Sprite Cruzer caravans gehad. De eerste was 6.95 mtr. lang, 1600 kg., de tweede 7.50 mtr. lang 1700 kg. Bij beiden was de trekwagen een Subaru Forester 2.0 benzine hoog/laag. De tweede 7.50 mtr. lang 1700 kg. scoorde betere gebruikscijfers dan de eerste. En globaal gezien heb ik met beide caravans dezelfde trajecten afgelegd. Kan niet werd en door de Sprite dealer en Sprite importeur gezegd. Toch wel degelijk een feit.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 08 November 2017:

Jan, je hebt een verschil in verbruik vastgesteld maar je weet niet wat de oorzaak is. De dealer geeft m.i. terecht aan dat dit niet kan komen door het extra gewicht of de grotere lengte omdat daar namelijk geen ‘theoretische’ verklaring voor te geven is. Er moeten dus andere oorzaken zijn. En dat kunnen er vele zijn!


Jan A. Teepe antwoordt op 08 November 2017:

Ik kan mij maar 1 ding voorstellen. Ik heb vroeger gezeild en gewindsurft. En daarin veel gestoeid met lengtes/breedtes ed. Een langere zeilboot liep beter dan een korte. Een langere surfplank haalde over een langer traject een hogere gemiddelde snelheid dan kortere exemplaren. Maar ja, dat is in water.


Kees antwoordt op 08 November 2017:

Daar speelt de 'rompsnelheid' een beperkende rol.
Een schip wordtvdaardoor ontworpen op zijn rompsnelheid, een beperking die vastligt in de lengte van het scip in samenhang met de boeggolflengte die het veroorzaakt. Een soort onzichtbare muur waardoor meer stuwvermogen enkel resulteert in meer golven maar niet een hogere snelheid.


Louis antwoordt op 08 November 2017:

"Kan niet" was alles wat er door de Sprite dealer en Sprite importeur gezegd werd.
"De dealer geeft terecht aan dat dit niet kan komen door het extra gewicht of de groter lengte....enzovoort"
Deze mooie aanvulling heb ik niet kunnen halen uit Jan z'n reactie.
Ik begrijp slechts dat de dealer ontkend dat Jan met de grotere en zwaardere caravan zuiniger kon rijden (en dus plat gesteld zou liegen)


Louis antwoordt op 08 November 2017:

Die Kees toch !
Hij weet exact hoe dit werkt.
De te bereiken hoogste snelheid en de lengte van m'n kajak is precies op basis hiervan (en dus het te bevaren water) afgestemd.
Dit resulteert dus in een enorm verspilt energieverbruik wanneer je boven de rompsnelheid tracht te varen.
Prima voor de conditie, maar totaal niet voor het rendement.
Het is zelfs zo dat je in ondiep water nooit dezelfde snelheid bij gelijke inspanning kunt bereiken dan in diep water door een vorm van zuigende werking onder de kiel .


Jan Teepe antwoordt op 09 November 2017:

Exact Louis. Maar het leek wel harder te gaan als je er vol tegenaan ging. En als er dan zo'n tenger ventje mij eruit voer, dan snapte ik er toentertijd niets van.


Jef antwoordt op 17 November 2017:

Ik heb een Rav4 hybride met een caravan LMC 520K Vivo.
Totale power komt op 197PK, het verbruik van deze combinatie afgelopen zomer kwam gemiddeld op 1 op 9. Of dit veel of weinig is weet ik niet het interesseert mij ook weinig. Ik ben vakantie en dat kost wel wat geld ja.

Naast het rij genot van de RAV4 trekt deze de caravan goed. Ik rij niet te hard ik ben nl. op vakantie en niet op de vlucht. Kan de RAV4 Hybrid zeker aanraden.


Louis antwoordt op 18 November 2017:

Ik ben er van overtuigd dat het gebruik van welke energie dan ook afhangt van gezond verstand.
Fysiek of mechanisch, het blijft een kwestie van het evenwichtig gebruik en verdeling van krachten (energie)
Men spreekt bij fysiek energieverbruik niet voor niets van "techniek".
Eigenlijk geldt voor mechanisch verbruik hetzelfde ondanks het feit dat er ten opzichte van fysiek energieverbruik geen "persoonlijk voelbare" vermoeidheid optreed.
Maar juist dáárdoor het risico op overbelasting, hetgeen dús tot schade of teleurstelling leid.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 November 2017:

Inmiddels heb ik ruim 1000 km met de RAV4 gereden waarvan bijna 750 km met diverse caravans. Zoals bij elke auto hangt het verbruik heel erg af van de omstandigheden en de rechtervoet van de bestuurder.
Mijn gemiddeld solo verbruik in de test lag op 1 op 14,7 en met caravan 1 op 8,2. En dat is inclusief alle niet realistische volgas ritten!
Een hoger verbruik kan maar ook (veel) lager. Zuinige ritten solo 1 op 18 en met caravan 1 op 10 zijn ook mogelijk, maar ook een caravan verbruik van 1 op 6,6 lukt wel met een 8 meter lange, 2,50 brede Polar

De prestaties zoals we die op de site 'berekenen' (absolute topsnelheid, snelheid bij Luik omhoog en wegrijden vanuit stilstand) blijken bijna exact te kloppen met de werkelijkheid!


Louis antwoordt op 21 November 2017:

Altijd bemoedigend om ook datgene in de praktijk bevestigd te krijgen wat je verwacht .
Exact verbruik aangeven blijft altijd lastig om redenen die je zelf al aangeeft, maar dat de prestaties kloppen is mooi voor het vertrouwen van/in de berekeningswijze .


Frans antwoordt op 22 November 2017:

Bij deze pure non-plug-in hybride draait alles natuurlijk om efficiency om goede verbruiksresultaten te krijgen. Het resultaat zal minder afhangen van het gebruikspatroon dan bij een phev met plug-in voor- en nadelen. De cijfers lijken aardig gunstig gezien motor en vermogen, hoewel op afstand moeilijk te relateren aan de rij-omstandigheden tijdens de test. Als gemiddelde zijn ze prima.

Toyota zal ongetwijfeld ook maximaal werk hebben gemaakt van het gebruik van potentiële energie van een zware trein die boven aan een helling staat. Vraag aan Menno, kun je iets meer zeggen over het regeneratief remmen van deze auto.


Kees antwoordt op 22 November 2017:

Menno heeft niet de hybride getest Frans. Die heeft geen kinetische regeneratie.
Bij hybride hangt de efficiëntie wel degelijk af van het gebruikspatroon of inzet. Daar is het concepte juist op ontwikkelt.
En, daar komt-ie weer: de efficientie van een hybride kan nooit groter zijn dan de verbrandingsmotor die er deel van uitmaakt. (Denk aan 200km snelweg inzet) Maar bij slim gebruik van de elkaar completerende systemen is een grotere efficientie te bereiken dan een non-hybride.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 November 2017:

Eigenlijk is het effect van regeneratief remmen op een helling gering omdat de accu capaciteit te klein is om alle energie op te slaan. De auto zelf probeert de accu al gevuld te houden waardoor je eigenlijk nooit met een helemaal lege accu boven bent. Vol 'gas' naar boven om de accu's uit te putten lukt op een gewone bergweg gewoon niet want dan ga je veel te snel.
Naar beneden rijdt de RAV4 als een gewone auto met een bergversnelling en remt goed af op de motor. Ook met de caravan die dan zelf niet remt dankzij ITBS

@Kees.. We hebben het hier over een Toyota RAV4 HYBRIDE voorzien van elektromotoren met een vermogen van 211 pk en een benzinemotortje van maar 155 pk .


Jan Broere antwoordt op 22 November 2017:

Menno bedankt voor de ervaringscijfers, ga het vanaf januari 2018 zelf meemaken want dan staat de nieuwe RAV4 Hybrid voor me klaar.

De test met de 2,5 brede Polar van 8 meter was toch wel boven het wettelijk toegestane trekvermogen van 1650kg


Quirien antwoordt op 22 November 2017:

-Kogeldruk mag maar 70 kg zijn volgens de specificaties.
M.i een beetje krap voor een b.v. 1550 kg beladen caravan al dan niet met b.v. een fiets op de dissel.
Menno, wat heb jij bij de caravans aangehouden?

- Rijd je met de 17 inch wielen of de 18 inch uitvoering? Kan nog wel eens in de rijomstandigheden iets bepalend zijn in het rij gedrag/karakter.

Verdere spec/'s voor de belangstelllenden.
2494 cc
144(155)/ 5700
210/ 4200-4400

Maximaal vermogen voor kW/PK 105 ( 143)
Maximaalkoppel voor NM 270
Maximaal vermogen achter KW/PK 50( 68)
Maximaal koppel achter in NM 139
Gecombineerd vermogen ( KW / PK) 145 ( 197)
Massa rijklaar 1765 kg

Prijs indicatie goedkoopste uitvoering met trekhaak en afleveringskosten ongeveer AWD Hybride € 44000 tot 45000,-

Op de BpM wordt ongeveer € 5000 tot € 6000 bespaard tussen Hybride uitvoering of de gewone RAV4.

Vorige week nog even bij de dealer ingezeten, ook nog in een andere Hybride.
Morgen waarschijnlijk ook nog iets anders bekijken/ rijden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 November 2017:

Die 70 kg is (te) weinig. De non-hybrid (handgeschakeld) mag 80 kg hebben en de trekhaak ook (de fietsendrager mag wel 80 kg wegen). Dus snap ik niet goed de beperking.....

Ik weeg mijn kogeldruk nooit exact De Polar was praktisch leeg en zal tegen de 1600 kg gewogen hebben met een kogeldruk die niet veel meer dan 60 kg geweest was. Niet ideaal dus.
Mijn eigen BIOD heeft ongeveer 75 a 80 kg kogeldruk en dat rijdt prima. Ik heb ook nog een klein stukje gereden met zeker 100 kg kogeldruk en was voor de vering echt te veel.

De testauto had 18 inch (Bridgestone) banden. Ik denk dat Michelin (17 inch) comfortabeler is.


Quirien antwoordt op 22 November 2017:

Die 10 kg was mij ook al opgevallen. Snap dat ook niet goed. Tenzij er van uitgegaan wordt dat bij extreme invering de caravan een groter effect heeft op de dan ontstane kogeldruk dan een paar fietsen.

Hulpverenset € 365,00 misschien meteen maar beter bij te bestellen?
Maximale daklast bij alle 85 kg dus daar valt dan nog wat gewicht op te plaatsen.


Kees antwoordt op 22 November 2017:

"Van: Menno (Caravantrekker) Datum: 06 November 2017 om 19:46
...
Zoals ik eerder aangaf, ga ik binnenkort zelf de RAV4 testen. Hoe kan ik dat doen Jan zodat jij gelooft wat ik ervaren heb?"


"Van: Menno (Caravantrekker) Datum: 21 November 2017 om 17:58
Inmiddels heb ik ruim 1000 km met de RAV4 gereden waarvan bijna 750 km met diverse caravans.
...
De prestaties zoals we die op de site 'berekenen' (absolute topsnelheid, snelheid bij Luik omhoog en wegrijden vanuit stilstand) blijken bijna exact te kloppen met de werkelijkheid!"


Nergens heb je het eerder over de RAV4 hybride Menno. De laatste zin doet dan het vermoeden bevestigen dat het om een (normale) RAV 4 gaat omdat je op het standpunt staat nog geen berekening te kunnen maken voor hybrides en de bevestiging dus slaat op de bereking die je wel kunt maken voor de normale RAV 4.
Daarom ging ik er vanuit dat je onderweg ben geweest met een 'normale' RAV 4, vandaar.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 November 2017:

De tekst van de test is in concept klaar!
Lees hem en ik hoor graag jullie commentaar.

PDF document:
https://caravantrekker.nl/trekautotest/Toyota_RAV4_Hybrid.pdf


Quirien antwoordt op 24 November 2017:

Even snel doorgelezen. Ziet er goed uit. Misschien nog een kleine kanttekening.
Kun je ook er iets bij vertellen onder welke weersomstandigheden gemeten; denk aan regen, wind ( hoeveel Beaufort) wind tegen, mee.)

En waarom nog hoger willen testen boven de 100/110.
Pas geleden zei nog iemand en dat vond ik heel treffend; we zijn op vakantie en niet op de vlucht.


Louis antwoordt op 25 November 2017:

"Lees hem, en ik hoor graag jullie commentaar"
Persoonlijk ben ik altijd géinteresseerd en heb respect voor iemand's ervaring of (gemeende) mening.
Bijvoorbeeld Kees (gewaardeerd en soms prikkelend is een kritisch maar toch met z'n onderbouwingen gewaardeerd deelnemer) en zo'n praktijktest als dit helpt forumvolgers aan nuttige bruikbare informatie.
Aan alleen maar commerciéle flauwekul, en "gebakken lucht" zoals in reclames heeft tenslotte niemand iets.
(Ik ga het nog eens rustig doornemen, want het is wat veel informatie om in één keer goed genoeg te bevatten)Sjef Bertens antwoordt op 25 November 2017:


Menno prima verslag met zeer veel technische informatie van de 2,5 Rav hybride van Toyota.
Het bedieningsgemak en vooral de grote kracht bij wegrijden zijn natuurlijk voor een groot aantal caravanners iedeale eigenschappen.
Daar komt nog bij dat het verbruik zeer acceptabel is.

Voor mij, als techneut, is nog een beetje onduidelijk hoe de aandrijving motor-generator en wielen tot stand komt. Mede omdat uit de beschrijving te lezen is dat er geen directe relatie (koppeling) is tussen motortoerental en snelheid.
De koppellijnen in de grafiek zijn moeilijk terug te vinden in de gegevens van de motoren.


Frans antwoordt op 25 November 2017:

https://auto.howstuffworks.com/hybrid-car7.htm
Dit is voor de liefhebber misschien een duidelijke principetekening van de power splitter van Toyota


Frans antwoordt op 25 November 2017:

Ben het met Sjef eens. Het is een overtuigend verslag van de ervaring met de RAV4 en geeft een goed beeld van de kwaliteiten van het Toyota-concept voor gebruik als caravantrekker.


Quirien antwoordt op 25 November 2017:

Nog even rustig doorgelezen.
In het stuk verwijs je nog naar voldoende te vinden op internet. Misschien de link die Frans noemt hierbij in te voegen?
Verder zou ik de 300 km die je noemt om dan op zoek te gaan naar de pomp op 350 km zetten.

Waarom?
Conclusie is dat gemiddeld 1: 8 haalbaar is.
Met een 56 liter tank komt dit toch wat hoger uit als maximum bereik.( 448km)
Ga even van 1 : 7.5 uit voor de " veiligheid" qua benzine verbruik. Zou 420 km zijn.
Ach, peanuts.Sjef Bertens antwoordt op 25 November 2017:

@Frans,

Het is inderdaad een heel interessant en duidelijk stukje informatie Frans.
Menno noemde het planetair stelsel wel in zijn uiteenzetting maar zo’n afbeelding met een stukje tekst kan voor de belangstellende veel duidelijkheid verschaffen.
Is er ook nog informatie over de capaciteit van de gebruikte accu of de maximale axiradius elektrisch in stadsverkeer.

@Menno,

Mogelijk is bovenstaande informatie nog te verwerken.
Verder zou ik het grafiekje met de koppellijnen niet gebruiken omdat de door Toyota genoemde prestaties een ingewikkeld compromis is van verbrandings en elektro motoren en dat is in de grafiek op geen enkele manier terug te vinden.Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 November 2017:

Inmiddels al weer e.e.a. aangepast. Bedankt voor de input.
Lastig is het om een compromis te vinden in de technische diepgang. En eigenlijk is het stuk al veel te lang

Ook brandstofverbruik en de invloed van het weer zou een heel lang en ingewikkeld stuk worden ben ik bang.


Jan Br antwoordt op 22 March 2018:

Zoals eerder vermeld zou ik mijn ervaring met de RAV 4 Hybrid nog melden:

De rit ging van La Marina (pakweg 30km onder Alicante) naar Pineda de Mar(ong. 40-km boven Barcelona).
Na 140 km schrok ik van het gemiddelde verbruik, want na 140km stond mijn gemiddeld verbruik over die 140km op 19,8 ltr op 100km, dus haast 1 op 5. Deze rit ging over een stevig stuk weg met veel hoogte verschillen en flinke hellingen, maar vooral een zeer forse tegenwind. Na die 140km moesten we veranderen van rijrichting en hadden we de forse wind meer van linksachter, dus enigszins in de rug. Dat het een zeer forse wind was, dat bleek later wel omdat we ook nog langs een omgewaaide vrachtauto moesten en de caravanspiegel op de auto niet opgewassen was tegen de sterke wind en om de haverklap omsloeg. Het probleem met de spiegel hebben we opgelost door de beide spiegels met een stuk touw aan elkaar te verbinden, in het midden vastgeklemd achter de rechter ruitenwisser waardoor het omslaan niet meer kon.
Ik heb de hele dag gereden in de eco-mode en heb met een gemiddelde snelheid van ongeveer 90km gereden met uitzondering van sommige stukken waarbij de forse wind van de zijkant kwam en ben dan afgezakt tot een snelheid van omstreeks de 80km.
De totale afstand van vandaag was omstreeks de 650km en het verbruik volgens de verbruiksmeter van de Toyota was 13,8ltr op 100km, dus omgerekend 1 op 7,3. in de loop van de dag werd het hoge verbruik van de eerste km alsnog redelijk rechtgetrokken. Ik heb wel veel gewicht overgebracht vanuit de caravan naar de auto, de disseldruk was omstreeks de 80 a 85 kg. Wel heb ik meteen al voor aflevering MAD hulpveren laten plaatsen en daardoor blijft de auto en caravan in ieder geval keurig in lijn. Het gewicht van de caravan zal toch omstreeks de 1600kg zijn geweest.
Stabiliteit met de caravan is prima, maar vooral in de ochtend toen de wind het sterkst was, merkte ik in ieder geval wel enige onrust bij passeren en/of ingehaald worden door vrachtauto's. Het soms wat hoog oplopen van het toerental blijft wennen, maar ook dat was in de ochtend met de sterke wind hinderlijker dan in de loop van de middag toen de wind wel weer wat was afgenomen.
Vanmorgen gaf de weerapp een windsnelheid van 70km/u, rond de middag werd dat 55km/u, uiteindelijk werd het omstreeks 25km/u.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 March 2018:

Gewicht speelt nauwelijks een rol in het brandstofverbruik, zolang we omweg zijn en veel met constante snelheden rijden. De wind des te meer! Zelfs als je als 'gewoon' mens eigenlijk niet het idee hebt dat het waait.
Ik kom zelf net terug van een lange reis waarbij op de heenweg het verbruik 1 op 8,3 was en terug1 op 10,1. In dit geval een diesel dus ook die zijn gevoelig voor de wind. En zoals eerder gezegd ook het verbruik van de RAV4 varieerde (met dezelfde caravan) tussen de 1 op 8 en 1 op 10.

Eco stand of sport stand zal met caravan praktisch niets uitmaken in verbruiken. De weerstand moet tenslotte toch overwonnen worden.


Jan@ antwoordt op 22 March 2018:

Conclusie: voor wat betreft het verbruik met een caravan aan de haak
hoef je dus geen hybride te kopen.


Jan Br antwoordt op 22 March 2018:

Ja en nee!

Ja ik heb hem wel gekocht om een caravan te trekken

En

Nee, hij rijdt niet voordeliger dan een benzine niet hybride.

Er zijn nog plenty andere redenen waarvoor je de keuze op een bepaalde auto laat vallen. Ja ik rijdt grote afstanden met caravan, maar maak toch echt de meeste kilometers zonder caravan.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 March 2018:

Klopt! Goed om ook te lezen dat de ervaringen van Jan nauwelijks afwijken van onze test.


Marcel Le Guen antwoordt op 29 April 2018:

Wij hebben 3 weken met de nieuwe RAV4 Hybride door Schotland gereden met een LMC 470 Musica, die totaal beladen ca 1400kg weegt. De ervaring sluit geheel aan bij het testverslag van deze site. Mijn referentie met deze caravan zijn een Golf GTE en Passat diesel. Vwb de stabiliteit zit de RAV tussen deze twee in. Duidelijk stabieler als Passat wat me verbaasde gezien de lovende testverslagen op de UK Practical Caravan site. Maar minder als Golf GTE die met 1500kg en die mooie achterveringsconstructie een fantastische caravantrekker is. Echter om begrijpelijke redenen wilde ik een AWD, en dan is er niet zoveel keus in Nederland.
Dit is mijn vierde Hybride auto, ik zou niet anders meer willen. Deze Toyota hybride aandrijving is sinds 2013 ongewijzigd, dus in feite vrijwel uitontwikkeld en daardoor zeer betrouwbaar. Realiseer je dat er geen koppeling is tijdens rijden Itt de VW DSG en vergelijkbare systemen. Ook de elektrische achteras aandrijving is niet nieuw, wordt al jaren toegepast bij de Highlander in USA. Geen mechanische as naar achteren met gecompliceerde koppeling (Haldex etc). Ook een simpele betrouwbare handrem, gewoon trommel op achteras met kabel. Vanaf stilstand maximaal koppel, waar ook de hill-hold gebruik van maakt. En dan het machtige 2,5 liter blok, volledig ontworpen voor deze aandrijving met oa specifieke inlaat kleptiming. Toerental wordt inderdaad optimaal geregeld en kan daardoor soms wat oplopen. Voor hen die dit beter willen begrijpen adviseer ik de volgende video te bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=dLNDGUISTYM&t=60s
Tenslotte de RAV is erg stil, in feite nog stiller als mijn zakelijke auto die volledig elektrisch is. Toyota heeft eea goed geïsoleerd met name de banden.
Enige nadeel wat ik kan vinden zijn de spiegels, de behuizing is wat slap mbt monteren van caravan spiegels, dus niet stomweg doordraaien.


Ton Groenendijk antwoordt op 30 April 2018:

Nog even ter ondersteuning van het windverhaal van Menno:
Afgelopen weekend voor het eerst een stukje gereden met de Ford C max 1.5 en de Wilk Vida 420. (met 2 fietsen op de dissel)
Eerst over de A 12 tussen het vrachtverkeer met af en toe één inhalen en dat leverde een mooie 1:11.5 op. Daarna over N wegen en direct, kennelijk door optrekken en afremmen terug naar 1:8.5. Op de terugweg was er geen vrachtverkeer en ook maar weinig tegenwind, maar ondanks dezelfde snelheid was het toen ook gewoon 1:8.5.
Ik rijd nu sinds 1980 met diverse (benzine)auto's en diverse caravans en als ik de oude geschriften er op na sla, is er eigenlijk weinig veranderd qua brandstofverbruik. Het frontale oppervlak is kennelijk meer doorslaggevend dan alle technische ontwikkelingen van al die jaren. Opvallend vind ik ook dat forumbezoekers met diesels eigenlijk dezelfde verbruikscijfers hebben, terwijl je zou verwachten dat de meer efficiënte diesels beter zouden presteren.
Vaak gaat de discussie over een litertje meer of minder over 100 km, maar het aantal variabelen onderweg is zó groot, dat eigenlijk alleen globale cijfers interessant zijn en dan blijkt het allemaal niet zo veel te schelen. Zelfs het gegeven of er al dan niet begroeiing langs de kant van de weg is, leidt tot afwijkende verbruikscijfers. Eén keer per 100 km een sprintje op een oplopende invoeg op de snelweg geeft al een verbruik van 1:3 en dat moet je dan maar weer goed zien te maken door eehh, ja, hoe doe je dat als je gewoon met het verkeer mee wil?
Het gaspedaal bepaalt, samen met het weer en onze onvolprezen truckers kennelijk het brandstofverbruik. Diesel, Hybride, benzine, het maakt wel uit, maar nou ook weer niet zo veel dat daar twee jaar en twee maanden over gesteggeld moet worden.


Jan Br antwoordt op 30 April 2018:

Voor Marcel: Heb je ook hulpveren laten monteren, dat zal zeker de stabiliteit nog ten goede komen.


Marcel Le Guen antwoordt op 02 May 2018:

Ik heb geen hulpveren gemonteerd, overweeg dit inderdaad. Het was mijn eerste rit met caravan en ik wilde dit eerst ervaren.


Jan Br antwoordt op 02 May 2018:

Ik heb de hulpveren meteen laten monteren, dus ik kan geen info geven over het verschil op deze auto, maar de combinatie lag kaarsrecht, geen knik bij de trekhaak. Met mijn eerdere auto plus caravan kon ik niet ons woonerf af zonder dat de achterste caravansteunen over de weg schuurden en met deze combinatie gaat het moeiteloos. Geeft me meteen ook een iets geruster gevoel met een iets hogere kogeldruk.


Marcel Le Guen antwoordt op 22 May 2018:

Jan,
Zijn het originele Toyota hulpveren of ander merk?


Jan Br antwoordt op 22 May 2018:

Het zijn MAD-hulpveren. Dit zijn de hulpveren die ook Toyota zelf aanbiedt.


Marius antwoordt op 23 May 2018:

Ik heb in de zomer van 2017 met een RAV4 hybride AWD in de bergen gereden met een caravan van 1230kg (dan mag je nog net met alleen rijbewijs B rijden vanwege het maximale treingewicht van 3500kg). Lange hellingen tot 11% waren voor de RAV4 hybride AWD geen probleem.
Het probleem zat bij de caravan toen we naar beneden reden: door het grote hellingspercentage kan de oplooprem niet meer loskomen (strekken) en wordt heet!
Genoeg power dus voor omhoog rijden, maar kijk uit als je naar beneden gaat!
Het verbruik op de rijksweg met caravan en 90 á 100 km/uur is rond de 1:9 á 1:10.


Frank antwoordt op 23 May 2018:

@Marius : welke bergpas gaf het probleem? Moest je aan de kant of kwamen er serieuze problemen?


Jan Br antwoordt op 23 May 2018:

Ik herken dat eigenlijk niet zo. Ik heb zelf ook wel wat stevige hellinkjes naar beneden gehad. Het is voor iedere auto een probleem en er is een oplossing voor ITBS, maar is best wel een investering. Juist de afremfunctie van de RAV4 waardoor de batterijen worden opgeladen zorgt er voor dat je niet heel regelmatig naar de rem hoeft te grijpen. Wel moet je uiteraard op dat soort wegen handmatig schakelen naar een lagere versnelling. Mijn ervaring was dat je met de lagere versnelling voldoende vertraging had en je daardoor minder snel moest bijremmen. In geval van bijremmen dan is het lastig om dan opnieuw te strekken.


Frank antwoordt op 23 May 2018:

Daarom ben ik benieuwd naar de helling die hij reed.
Door de motorkarakteristiek van de RAV4 hybride laat je je misschien verleiden tot “verkeerd” afdalen.
De caravan en de helling bepalen immers je afdaalgedrag. Als de motor een sterk remmend vermogen van zichzelf heeft valt een helling veel minder op.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 May 2018:

Een RAV4 remt echt heel goed op z'n (elektro)motoren. Beter zelfs dan een zware diesel. Logisch dus dat de caravanremmen op een helling van meer dan 8% niet meer 'los' komen. Dat is niet verkeerd afdalen maar eigenlijk de juiste manier! Zou je niet op de motor afremmen vraag je veel meer van je gewone autoremmen. ITBS (of ARC) zijn dan de enige hulpmiddelen die echt helpen.


Sjef Bertens antwoordt op 23 May 2018:

Met andere woorden Menno, vertoef je veel met je Rav 4 hybride en caravan in de bergen dan is het verstandig de caravan uit te voeren met ITBS of ARC.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 May 2018:

Ja, maar dat geldt ook als je een dikke diesel hebt en een caravan waarvan de remmen snel (te) warm worden.


Frank antwoordt op 23 May 2018:

Omdat de hybride sterk afremt door moderne techniek moet er ook maar een duur hulpmiddel op de caravan komen ??? Menno , worden jullie soms door hen gesponserd? . Dat je een bergcursus zou adviseren kan ik veel beter snappen .
Met een beetje gevoel kun je het “strekspelletje” ongetwijfeld ook met de RAV goed hanteren.


Kees antwoordt op 23 May 2018:

Een dikke diesel 'remt' niet zozeer op de motor als wel op de transmissie.
De motorweerstand van een diesel is slechter dan een benzine motor omdat remmen op de motor hoofdzakelijk gebeurt op het motorvacuüm wat bij een diesel ontbreekt.
Regeneratief remmen werkt dan altijd beter. Hiertoe moet de electrische rem het electrisch remvermogen wel kwijt kunnen. Iets wat bij een volle accu nog wel eens een probleem kan zijn. De energie moet dan vernietigt worden (koelen).


Frank antwoordt op 23 May 2018:

Zojuist het artikel van de RAV als trekauto doorgelezen. Goed onderbouwd en professioneel stuk! Wellicht ietswat lang. Echte liefhebbers vinden info echter nooit te veel.
Als het artikel extern geplaatst moet worden, kan het nog aan kracht winnen door (doublures en overtollige beschrijvingen) te schrappen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 May 2018:

Ik zou niet weten hoe ik dat “strekspelletje” zou moeten spelen Frank


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 May 2018:

@Kees,
De RAV4 heeft ook een CVT waarmee die kan afremmen op de 2,5 liter brandstofmotor. Handmatig kan je terugschakelen voor extra remwerking.


Kees antwoordt op 23 May 2018:

Inderdaad Menno, zoals gezegd, je gebruikt dan de transmissie om remwerking te verkrijgen.


Frans antwoordt op 24 May 2018:

Het enige dat ik me kan voorstellen bij het sterkspelletje is gasgeven c.q. minder afremmen, anders wordt het een oploopspelletje. Gasgeven werkt zolang je binnen de toegestane en/of verantwoorde snelheid blijft. Je kunt daarmee soms enige koelgelegenheid bieden aan je caravanremmen, maar of het zin heeft hangt helemaal af van de omstandigheden die je niet in de hand hebt.

Ook met een sterke motorrem kun je strekken; ik zie geen enkel verschil met een zwak remmende motor, anders dan dat je per saldo veel minder gebruik maakt van de wielremmen van de auto. Met een retarder – elektrische en hybride auto’s hebben iets vergelijkbaars – kun je met beperkte acculading zonder gebruik van de autoremmen afdalen.

Transmissie is niets anders dan een overbrenging van remkracht (remkoppel). Dat remkoppel komt uit de motor en nooit uit de transmissie. Je kunt het remkoppel, analoog aan het aandrijfkoppel, met de transmissie vergroten of verkleinen. Zonder motor-remkoppel komt er uit de transmissie ook geen remwerking.


PieteR antwoordt op 24 May 2018:

Leerzaam, Frans.

Dankjewel!


Sjef Bertens antwoordt op 24 May 2018:

@Beste Frans,

Natuurlijk heb je gelijk dat de afremming op de motor en niet op de transmissie plaats vindt. Maar bij de hybride Rav 4 kan een groot gedeelte van de vrijgekomen energie bij afdaling via terugwinning omgezet worden bij loslaten van gaspedaal.

Dit heeft tot gevolg dat bij lange afdalingen de vertraging zo groot is dat de afdaalsnelheid niet of nauwelijks zal stijgen.
Het gevolg daarvan is dat de caravanremmen niet meer lossen doordat de remmende werking van het trekkend voertuig (te) groot is.
Als je gaat strekken zal de snelheid toenemen wat de situatie op zich niet veiliger maakt en bij het loslaten van het gaspedaal krijg je meteen een herhaling van het voorgaande situatie.

Oplossing is energieterugwinning uitschakelen wat jammer zou zijn omdat dat nu juist een van de grote voordelen is of ARC op de caravan monteren waardoor ook de afdaal energie van de caravan voor een groot deel teruggewonnen kan worden.
Deze inrichting werkt natuurlijk niet alleen bij een afdaling maar altijd als de caravan druk uitoefend op het trekkend voertuig zonder dat de bestuurder de voetrem gebruikt.


Frans antwoordt op 24 May 2018:

@Sjef, je zegt het met iets andere woorden, maar het klopt natuurlijk dat je niet tegelijkertijd een caravan met conventionele oplooprem kunt ‘laten lopen’ om de caravanremmen zo lang mogelijk te koelen en gelijktijdig maximaal remenergie terugwinnen in de auto.
Zonder caravanremcontrole kun je bewust voor weinig remmen kiezen en maximaal rijwind vangen. Zeker niet mijn ding en je ziet steeds meer snelheidsbeperkingen op afdalingen om gestunt met snelheid te voorkomen. De strekmogelijkheden met een opduwende caravan worden daardoor minimaal. Met ARC of iTBS is het een ander verhaal.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 May 2018:

De RAV4 kan helling af op twee manieren afremmen ‘op de motor’. Eerst via de elektro motor, maar als de accu vol is dan wordt het toerental van de benzine motor verhoogt om daar remwerking vandaan te halen. Geef je dan gas om te versnellen dan gaat het toerental niet omhoog maar juist naar beneden. Immers de elektromotor zal zorgen voor de aandrijving en de remwerking van de benzine motor is niet meer nodig.
Handmatig kan je met de versnellingspook in een aantal (ik dacht 6) stappen het toerental van de benzinemotor verhogen voor extra remwerking.


Jan Br antwoordt op 24 May 2018:

Als de accu vol is...........
Ik kan je uit de praktijk vertellen dat ik na >10.000km nog maar één keer de accuaangave op vol heb zien staan en ja dat was na een zeeeeer stevige afdaling en dan ook helemaal aan het einde, dus veel zul je daar niet mee geconfronteerd worden.


Quirien antwoordt op 29 November 2018:

Nu de meeste prijzen bekend zijn voor de nieuwe Rav 4 Hybride, alweer een teleurstelling voor ons caravanners ; de basis 2WD Hybride. 800 kg trekvermogen.
De 4 WD Hybride die in het voorjaar gaat uitkomen mag dan wel 1650 kg trekken. Echter prijstechnisch zal deze boven de € 45000,00 gaan uitkomen wat ik heb begrepen.

Voor veel caravanners waarschijnlijk te "hoog" gegrepen. M.i.zou je dan bij een Nieuwe Mitshubisi PHEV als prijs setting op de markt om de transitie te overbruggen toch zo'n €. 7000 minder met 1500 kg als trekvermogen op papier de voordeligere Hybride Caravantrekker kunnen hebben.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 November 2018:

Trekgewichten zijn voor de nieuwe RAV4 niet veranderd. Prijzen zelf iets lager geworden! Ik vind de RAV4 een iets sterkere trekker dan de PHEV. Heb je aan 1300 kg genoeg is de Niro ook een goedkoper alternatief in hybride.


Quirien antwoordt op 30 November 2018:

Even terug op,de prijsstelling die wordt genoemd in de verstrekte gegevens.
Wat heb ik aan een Hybride Rav 4 2WD met 800 kg trekvermogen afgifte? Prijs € 35990. De nieuwe Mitsubishi PHEV all in rijklaar
v.a. 35990,00 4WD.
De RAV 4WD Hybride tenminste wat ik begreep meer dan € 45000,-voor afgifte 1650 kg trekvermogen op papier.
Nogal een verschil in prijs c.q.investering als ik dat afzet voor 150 kg meer. In de Spec's ontlopen ze elkaar niet veel althans als ik van de huidige RAV 4WD uitgaat.

Welk model en of je ze überhaupt mooi vindt laat ik buiten beschouwing. Oh, ik heb geen aandelen.


Quirien antwoordt op 30 November 2018:

Oeps, moet ik de prijs van de Rav 4 2wd Hybride 800 kg te trekken wel juist vermelden. Dit moet zijn € 39995,00.


Marcel Le Guen antwoordt op 08 June 2019:

Ik rij nu 2 jaar met de RAV4 Hybrid, ervaring met LMC 470 en ook lichtere Eriba 310 Touring. Met die Eriba voel je amper dat er wat aanhangt. Ik zou graag 2 interessante ervaringen willen delen:

Bij de Toyota RAV4 Hybrid AWD worden de achterwielen aangedreven door een electromotor. Die werkt altijd bij lage snelheid, oa elke keer bij optrekken. Daarnaast wordt die ingeschakeld zodra er slip is. Het voordeel is uiteraard dat je meer grip hebt. Dat is ook mijn ervaring op grindwegen met steile helling. Wat daarbij zo mooi is, is dat door het ontbreken van de een koppeling je met deze Toyota aandrijving (planetaire overbrenging) zeer lage snelheden kunt rijden. Het is een hele fijne ervaring om met kruipsnelheid een steile helling op te rijden. De benzinemotor loopt dan rustig of helemaal niet indien de electromotoren het alleen aankunnen.

Een tweede ervaring is het totaal geinstalleerde elctrisch vermogen. Ik heb meerdere hybrides gereden, oa Golf GTE, allen met voorwielaandrijving. Maar met die extra electro-aandrijving op de achteras komt dat ook beschikbaar als remvermogen. Dan worden beide electromotoren generatoren en laden de accu op. Ik rij nu reeds 6 weken in Noorwegen met veel bergen. De remmen hebben amper gewerkt. Ik schat dat zeker 80%..90% van het remmen over de electrische remregeneratie loopt. Als ik op de cruise control rij en extra wil afremmen bij bv een bocht, dan geef ik één of twee stappen terug. Dan voel je dat het systeem soepel naar die snelheid terug regelt. Die cruise control stappen zijn 5km/uur.
Bij afremmen op de motor gaat dat bij auto's op de voor- of achterwielen, afhankelijk van de aandrijving. Bij deze hybrid AWD op beiden, zowel voor als achter. Dat geeft uiteraard weer meer stabiliteit.


Quirien antwoordt op 08 June 2019:

Marcel, leuk dat je dit nog even terugkoppelt.
Echter nog een kleine vraag n.a.v. jou eerdere vermelding inzake overweging extra hulpveren. Heb je nog zwaardere hulpveren achteraf laten monteren? Of rijd je nog steeds op de basis vering?


Frfans antwoordt op 08 June 2019:

Het vertragen met behulp van de cruise control hoeft niet altijd te betekenen dat er op de motor wordt geremd, ook al wordt dat zo beleefd. De cruise control vertraagt de auto ook via de schijfremmen als de regeneratieve remkracht onvoldoende zou zijn.

Overigens een heel positieve ervaring!


Jan Br antwoordt op 13 June 2019:

Marcel, een goede beschrijving van het gebruik van de RAV4 Hybrid. Ook mijn ervaringen zijn gelijk aan de jouwe. Wij staan op dit moment op een kleine camping aan de kust in Kroatie. De toegang is een werkelijk flink stukje schuine helling, waarop al meerdere flinke dieselauto’s met slippende koppeling en doorslaande banden op heb zien vertrekken. Toen wij hier vorig jaar vertrokken schakelde de bezinemotor pas halverwege de helling bij. Verbaasde gezichten achter ons latend.


Marcel Le Guen antwoordt op 18 June 2019:

Hallo, nav voorgaande:
Ik heb geen hulpveren gemonteerd. Gewoon geen tijd voor gehad, zou dat wel adviseren. Tijdens vakantie in Schotland vorig jaar met de LMC 1400kg heeft de ATC twee keer aangesproken tgv verticaal deinen. Dat was echter niet schokkend of onveilig.
Op de cruise afremmen kan inderdaad ook via schijfremmen. Echter mijn ervaring met de extra electromotor/generator op de achteras is dat de schijfremmen slechts incidenteel aangesproken worden. Je ziet dat op de vermogenmeter die in het dashboard is geplaatst naast de snleheidsmeter, ipv toerenteller. Zolang die in charge bereik zit worden schijfremmen niet bekrachtigd. Als de accu vol is dan gaat de RAV overigens vanzelf op de motor afremmen. Dat hoor je dan ook, de motor wordt ingeschakeld.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker