Caravantrekker.nl

Belgische auto ,nederlandse caravan

Ina vraagt op 31 juli 2016:

Mag ik met een in belgie ingeschreven auto ,met een belgische nr plaat dus en in nederland ingeschreven caravan trekken ,dus met nederlandse nr plaat ? ik bezit wel een europees rijbewijs . bedankt !

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ton Groenendijk antwoordt op 1 augustus 2016:

Goedendag.
Kentekenbewijzen (en dus nummerplaten) hebben niets te maken met rijbewijzen. Wie goed oplet onderweg ziet regelmatig aanhangwagens en opleggers met een ander nationaal kenteken dan de trekker. Dus staat m.i. niets een dergelijke combinatie in de weg.
Ik neem aan dat u een Belgische ingezetene bent. Heeft u ook een Nederlands adres, dan mag u in NL. niet op een Belgisch kenteken rijden. Dat is een belastingmaatregel. Als u in België, in tegenstelling tot Nederland, belasting moet betalen voor de caravan, mag u in België wellicht ook niet met een NL kenteken rijden. Het gaat de overheid er om dat u, bij waarneming van uw kentekenplaat, te achterhalen bent. (En dat u uiteraard netjes uw centjes afdraagt).
Voorbeeld: u wordt (aan de achterkant) geflitst in Frankrijk met een Belgische auto en een NL caravan. De boete gaat dan naar de kentekenhouder in NL. Die moet op "eerste vordering" zeggen wie er met het voertuig gereden heeft. Voor zover mij bekend accepteert de RDW in NL geen buitenlandse adressen (meer) voor afgifte van een NL kenteken. Pfoe, ingewikkeld? Valt wel mee als je de doelstelling van de regeling in het oog houdt.


jean antwoordt op 1 augustus 2016:

Ik vermoed dat u Belgische verzekering dit niet gaat goed vinden.
Wanneer de caravan meer dan 750kg is moet je dit melden bij de verzekering en zij willen de nr plaat combinatie hebben.
Een nl plaat gaan ze denk ik niet aanvaarden.
Ik heb dit vroeger eens geprobeerd maar het werd afgewezen.
Mvg Jean


leo antwoordt op 1 augustus 2016:

De Makkelijkste weg is het RDW bellen. Dan weet je het zo.


Zjef antwoordt op 8 augustus 2016:

Waarom zou dit niet mogen? Ik kan toch perfect een caravan huren/lenen in Nederland en zelf in België wonen of vice versa. Mijn verzekering dient te weten dat ik een aanhangwagen trek. Mijn keuring dient in orde te zijn. De keuring van de aanhangwagen dient OK te zijn. Beide delen van de combinatie moeten behoorlijk ingeschreven zijn en verzekerd. That's it.

Ik ben met mijn auto verzekerd om ELKE aanhangwagen te mogen trekken tot MTM 3t5. Ik hoef zelfs geen kenteken door te geven.

Mijn broer is dit jaar in panne gevallen met zijn auto en caravan. VAB (Belgische ANWB) heeft hem een vervangwagen met trekhaak ter beschikking gesteld. MET Nederlands kenteken. Indien dit juridisch niet correct zou zijn, zou noch VAB, noch de verhuurder dit doen. In de auto een 3de kenteken om op een niet zelfstandig ingeschreven aanhangwagen of fietsdrager te plaatsen (MTM < 750kg). De auto's stonden bij een Duitse afsleepdienst gestald.

Leen ik mijn auto of caravan uit en er wordt een overtreding mee begaan komen de PV's ook gewoon mijn kant op en moet ik weten te vertellen wie er mee reed. Doe ik dat niet? Draai ik er gewoon zelf voor op.


Jan Teepe antwoordt op 19 augustus 2016:

Het lijkt allemaal zo goed geregeld binnen de EU. Maar....
In principe mag je met een xxx gekentekende trekker een yyy gekentekende aanhanger/trailer trekken. Verzekeringstechnisch kan dat echter tot problemen leiden. Bij ons in Spanje is het zo, dat een aanhanger/trailer >750 kg. een eigen WA verzekering dient te hebben, als het trekkend voertuig een Spaans kenteken heeft. Zo'n aparte WA verzekering kan je niet bij een Nederlandse verz.mij. afsluiten, omdat die domweg niet bestaat. En dat is ook logisch want in Nederland is iedere aanhanger/trailer automatisch WA verzekerd als die door een voertuig getrokken wordt. Bij een Spaanse verzekeraar krijg je geen WA verzekering op een niet Spaans gekentekende aanhanger/trailer. Dan wordt het toch moeilijk. En om het nog iets moeilijker te maken, maar dat heeft niets te maken met het wel of niet mogen trekken van..., een allrisk caravan verzekering bestaat niet in Spanje. En er is geen NL verz. mij. te vinden die een Spaans gekentekende caravan wil verzekeren. Je hebt dus ja het mag, en nee het kan niet. Misschien is dat in België ook wel zo. En Europees Rijbewijs, nou daar hebben ze in Spanje geen boodschap aan. Resident (dus geregistreerd inwoner) in Spanje, binnen 2 jaar na de registratie datum een Spaans rijbewijs. En hoe zit in België?


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker