Caravantrekker.nl

Thetford toilet afdichting

Tijs vraagt op 29 april 2017:

Ik merk dat ons toilet (Thetford C400) niet goed sluit. Bij stabiele, horizontale stand caravan op de camping loopt er bij gewoon toiletgebruik "vloeistof" langs de sluiting over het reservoir. Dat komt dan in o.a. in de doucheruimte volgens de wetten van de zwaartekracht.

Nu wil ik dit oplossen met een vervangingsset (kan op zich geen kwaad de afvaltank eens te verversen). Heeft iemand persoonlijke ervaring met het door mij omschreven probleem en of het vervangen van de afvaltank dit oplost?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Sjef antwoordt op 29 april 2017:

@Thijs weet niet hoe oud je caravan (toilet) is heb zelf al enkele malen rubberwaren en afdichting etc vernieuwd deze onderdelen zijn nog aardig aan de prijs.Verleden jaar na 12 jaar gewoon de hele tank vernieuwd dacht €90 bij Obelink daarna geen enkel probleem meer heeft nog nooit zo goed gewerkt voor die tijd gaat als een zonnetje open en dicht en ruik ook niets meer van de vloeistof wat voorheen wel het geval was.
Verder maakt het niet uit hoe de grendel op de tank zit links of rechts je kunt het geheel met vlotter en al een slag draaien.
Er zijn bedrijven die schermen met linkse of rechtse tank i.v.m. of je Toiletdeur aan de buitenkant naar links of rechts draait dit is volkomen onzin maar ze vragen daar wel veel meer geld voor wat tank betreft.
Gr Sjef


Tijs antwoordt op 29 april 2017:

Sjef, bedankt voor je snelle reactie. De caravan is al weer 6 jaar intensief in gebruik en daarvoor heeft hij als showmodel al een jaartje dienst gedaan. Tijd om die bak te vervangen dus. Obelink heeft idd een kant-en-klare set en een instructievideo hoe de sluiting 180 graden gedraaid kan worden. Bedankt voor die tip.


Arie antwoordt op 30 april 2017:

Het probleem is mij bekend. Bij het inbrengen van de afvaltank
schuift de bovenzijde van de tank onder de pot in twee geleiders,het gebeurd wel eens dat een van de geleiders niet
goed gaat en naast of onder het systeem komt en het geheel niet juist afsluit. Probeer de tank bij het inschuiven iets op te drukken tegen onderkant van de pot en controleert dit dan met spoelwater.Waarschijnlijk is dit het euvel opgelost.
Het is mij en een kennis ook overkomen.Ik heb het opgelost door in het binnenwerk twee dunne stripjes te plakken waar de afvaltankwieltjes overheen rollen en tank tegen de pot drukt


Tijs antwoordt op 1 mei 2017:

Ga ik dan eerst eens checken. IS nog wel even tijd voor, vóór de zomervakantie. 😉


Paul antwoordt op 5 mei 2017:

Ik heb ook een nieuwe container voor de wc gekocht.
Na al die jaren scheelt echt


@Eric antwoordt op 5 mei 2017:

Hier ook een tevreden gebruiker van een Thetford Fresh Up set, prima hoor.
Schone tank, nieuwe bril en een fles schoonmaakspray.


Jasper antwoordt op 5 mei 2017:

Het is maar de vraag of je iets hebt aan een nieuwe bak met aanhorigheden als de kwaal zou zitten in iets er boven.
Ik heb het ook gehad met die lekkages, maar wel met een pot van zo'n 20 jaar. Dat was echter totaal geen reden om tot vervanging over te gaan.
Bij mij bleek de oorzaak dat de schroefjes die op de bovenkant van de bak zitten ter bevestiging van de schuif, rubberring enz. ietsje uit staken en groeven hadden veroorzaakt in het gleufsysteem van de pot. Daar lekte het.
Met een schuurpapiertje op een blokje heb ik het weer vlak kunnen krijgen. Getest met wat water in de pot en ziedaar!
Dus voordat je je laat leiden door suggesties?


Tijs antwoordt op 5 mei 2017:

Alle suggesties zijn welkom. Ik weet niet wat de oorzaak is, maar ik ga met al deze input eens goed onder het toilet kijken. Nooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen. 😉


PieteR antwoordt op 23 mei 2017:

Bij het vervangen van de grote rubberring moet je ernstig letten op de leeftijd van de cassette. Thetford maakt verschil tussen cassettes van voor of na 2000. Het verschil tussen de rubbers zit dan in de hoogte. Ik had hier dezelfde klacht en kon het dus oplossen door de rubberring te vervangen.


willem antwoordt op 26 mei 2017:

Bij mij dezelfde lekkage, maar wat bleek het trekbeugeltje zat niet echt aangeduwd. en als deze wel op de goede plek zit tilt hij ietsje het reservoir op . En zo was de lekkage opgelost.
Tip bij gebruik wel klepje meteen open houden dan lek je in ieder geval alleen spoel water.en geen urine water als je goed mikt.


Tijs antwoordt op 27 mei 2017:

@willem: die laatste opmerking is heel herkenbaar. 😉 Daar ben ik de kinderen ook steeds op aan het "africhten".


Patrick Peeters antwoordt op 30 mei 2017:

Ik heb ook zo'n probleem met mijn Thetford C400: stinkend water (urine) in de garage van het reservoir, waarschijnlijk is dit te verhelpen door de rubber dichting te vervangen. Maar dan kwam er ook helder water (niet stinkend, dus) via de zijwand van de natte cel in de keukenkast. Eerst dacht ik dat ook dit aan het afsluitrubber te wijten is en het spoelwater liet lekken, maar na in het spoelwater per ongeluk blauw product te hebben gebruikt ipv het roze, zag ik dat het lekwater ook blauw was. Het is dus zeker water uit het spoelreservoir. Wel heb ik enige tijd geleden in dat spoelreservoir bezig geweest om het pompje terug aan het werk te krijgen, dit zat namelijk vast door(waarschijnlijk) kalkaanslag. Het rubber darmpje loopt van het pompje naar een soort spuitstuk dat vastgeklikt wordt in de wcpot. Misschien heb ik hier een scheurtje veroorzaakt? Nochtans zit dit toch in het spoelwaterreservoir? Raar dat het urinewater in de reservoirruimte komt en het spoelwater in de keukenkast.


Ackaert Mark antwoordt op 9 juni 2018:

Een wat laat antwoord,maar zeer doeltreffend.Als er vloeistof op de cassette lekt komt dit omdat de dichting tussen toilet en cassette niet dicht is (logisch toch). De rubberen ring schoon maken, soepel maken met bvb olijfolie of siliconen spray. Hij moet zwart glimmen. De rubberen ring moet haarscherp onder de toiletopening passen. Indien men ,zoals voorgeschreven, de cassette inschuift tot de verende klip onderaan voor past in de gleuf onderaan voor in de inschuifruimte, dan is dit niet steeds passend. Soms moet men verder schuiven tot de toiletopening volkomen past op de rubberen ring.


Hans antwoordt op 9 juni 2018:

https://www.youtube.com/watch?v=WnIZxmoNPgM&vl=nl


Frans antwoordt op 9 juni 2018:

@Tijs, in het verre verleden is mij gebleken dat lekkage op de afdichting ontstaat door blijvende vervorming van de afdichtring als gevolg van te hoge temperatuur. Reinigen met heet sop is funest voor de rubber lipseal. Sinds we alleen handwarm sop gebruiken is er nooit meer een lek geweest. Mogelijk kun je de oorzaak daarnaar herleiden.


fransb antwoordt op 10 juni 2018:

De tank van ons heeft ook dat probleem. (alleen water)
Mogelijke oorzaken:
na het spoelen doe je de klep dicht en dan loopt er toch nog wat water van het toiletl op de afdichtingschijf die met de rubberring is afgesloten van de tank.
Ook kan er s'nachts door afkoeling condens optreden. urine warm in tank en tankhuis koud.
Oplossing:
de tankafdichting telkens goed schoonmaken en inspuiten met silliconen spray na 5 legingen.
Wat ook belangrijk is om de onderkant waar de rubberring tegen aandrukt iedere keer goed schoon te maken, want daar kan urinesteen zich vormen en dan sluit de tank niet meer goed af.


Bennie antwoordt op 9 augustus 2020:

Hey beste mensen, hoe weet ik of mijn thetford toilet uit voor of na 2000 komt? (ben nu niet bij de caravan dus kan niet op onderzoek uit)


Hafar antwoordt op 9 augustus 2020:

Wij hebben vorig jaar ook dit probleem gehad van lekkage in een Fendt caravan van twee jaar oud. Geen versleten of beschadigde rubbers. Na een tip van de caravandealer een plexiglas plaatje van 2 mm dikte onderin de bak gelegd. Het reservoir komt hierdoor wat hoger te liggen en sluit weer prima af. De reden is dat de bodem van de ruimte waar het reservoir in geschoven wordt wat schijnt te verzakken. Misschien hebben anderen hier iets aan in de toekomst.

Met vriendelijke groet,

Hafar


Jan@ antwoordt op 10 augustus 2020:

Goede tip Hafar, al vraag ik me af of je dit bij een 2 jaar oude caravan moet accepteren. Is het een construktiefout van een bepaald merk?? Mijn caravan, inmiddels 14 jaar, en van (nog oudere) caravans van familie en vrienden heb ik dit euvel nog nooit gehoord.


Ric Bender antwoordt op 10 augustus 2020:

Wij hebben precies hetzelfde probleem (nog niet opgelost). Vloeistof vanuit de pot over de cassette heen.
Als eerste de lip seal vervangen. Helaas nog steeds zonder resultaat. Ga nu bij de dealer 'gliders' halen die je er onder kan plaatsen dat het mogelijk beter afsluit.

Iemand nog andere suggesties hoe je dit op kan lossen?


bart antwoordt op 13 augustus 2020:

Als je alleen de kleine boodschap doet in de tank en een gebruikelijke tankverfrisser gebruikt, kun je de opening ook gewoon altijd open laten en het geheel alleen met het brildeksel afsluiten. Dat ruikt in de praktijk niet en je hebt nooit meer lekkage want het gaat altijd meteen in de tank.


Jan@ antwoordt op 1 september 2020:

Of de duvel er mee speelt heb ik er nu ook een paar keer last van gehad
aanvulling op Bart: de schuif zit in de opvang-tank. Wat helpt is de schuif
pas te sluiten als alle vloeistoffen zijn weggelopen in de opvangtank en er geen restje op de schuif blijft staan; oftwel haastige spoed is niet goed in dit geval 😉


ferdy antwoordt op 1 september 2020:

Het gaat gewoon geen eeuwen mee, een vervangende cassette kost acht euro tientjes, wel zo fris. Dat kunststof vervormd met de jaren, mede door het gewicht wat er op komt, telkens en door het in zakken van de slede. Is niet anders gewoon vervangen.


Andreas-NL antwoordt op 3 januari 2021:

Ik had hetzelfde probleem -en hetzelfde toiletsysteem- bij mijn 10 jaar oude Fendt Topas. Had al eens een rubber afsluitring vervangen want de caravan is intensief gebruikt na 10 x overwinteren in Spanje x 5 1/2 maand per keer. Daarom de oplossing van Hafar toegepast. Weliswaar had ik geen plexiglas bij de hand maar ik heb 2 stroken van 6 cm breed van een oude placemat afgesneden en die tegen de zijkanten vastgezet met een stukje duct tape. De dikte was ca. 1,8 mm en dat bleek afdoende. De tank schuift iets minder makkelijk naar binnen maar dat is dan ook het enige bezwaar. Geen spoor meer van lekkage en daar gaat het om. En die 8 tientjes voor een nieuwe tank: maak daar maar 100 euri van hier in Spanje en vervangen kan altijd nog.


W.V. antwoordt op 3 januari 2021:

Het merk caravan doet er niet veel toe, die cassettes zijn voor heel veel procent hetzelfde bij alle merken. Al die aanpassingen met oude placemats (nieuw 2.50 ) e.d maken dat het reinigen onder het geheel wel erg moeilijk word. Heb dat wel gezien die aanpassingen , maar dat is niet echt mijn ding. Voor 80 euro in Nederland koop je een frisse nieuwe cassette ... die weer jaren meegaat . Gewoon een opwaardering voor je caravan in plaats van een lapmiddel.


Andreas-NL antwoordt op 3 januari 2021:

Ben het niet met je eens W.V. Het reinigen onder in die bak is niet moeilijk. Ten eerste liggen die stroken er los in en worden alleen door een stukje duct tape op z’n plaats gehouden. Maar er valt niet veel te reinigen als de zaak kurkdroog blijft, toch?
En ik denk ook niet dat een nieuwe ‘frisse’ tank de oplossing is. Een evtl. verzakking zit niet in de relatief stijve tank maar in de bak, de ruimte onder de tank. En dat heb ik nu opgelost. En wat maakt het verder uit of die placemat nu oud of nieuw is? Het is gewoon niet al te flexibele kunststof, heel geschikt voor mijn doel.


W.V. antwoordt op 3 januari 2021:

Zelf heb ik die tank vervangen en er was geen geurtje meer in de lucht.
Die paar tientjes lig ik niet wakker van..als je een paar mm ophoogt zakt het op den duur weer in. Ieder zijn manier maar ik wil geen duct tape tie wrap caravan.


W.V. antwoordt op 11 januari 2021:

Heb ook het pot gedeelte vervangen door een keramisch deel. Dat is hygiënischer en makkelijker te reinigen. Dat is een origineel Thetfort ombouwset .


Mister Eifelland antwoordt op 24 mei 2021:

Het probleem bij Thetford is een ondoordachte constructie. Ik heb hetzelfde gehad. Urine op de cassette. Alles in een caravan werkt dus ook het toilet. Wanneer de cassette bijna vol en zwaar is trekt hij zich een milimeter naar beneden.
Thetford moet eigenlijk terug naar de tekentafel en werken met een andere koppeling die juist in hoogte meeschuift. Overdreven gesteld; wanneer de cassette in hoogte verandert ook wanneer dit een centimeter zou zijn dan moet de koppeling lekken voorkomen en meebewegen


aadje antwoordt op 25 mei 2021:

@Mister Eifelland je begint met ik heb hetzelfde gehad dat geloof ik veel bezitters hebben hier last van.Maar je wekt de suggestie dat het opgelost is blijft de vraag indien ja op welke manier.

Gr aadje


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 mei 2021:

De rubber ring (lipseal) tijdig vervangen binnen pakweg 6 a 8 jaar is echt noodzakelijk. Maak daarbij tevens de aansluiting op de wc pot goed glad en schoon. Die ring moet voldoende flexibel blijven om het restwater uit de pot tegen te kunnen houden.

Rubber heeft veel last van veroudering. Dit geldt voor al het rubber in je caravan zoals de vering in de as, banden zelfs voor de Truma schoorsteen afdichting 😉


MarkS90 antwoordt op 25 mei 2021:

De opvangbak NIET afsluiten zorgt er bij ons voor dat al het spoelwater rustig in de opvangbak kan sijpelen. En op die manier dus vastgesteld dat er nauwrlijks sprake is van lekwater in de ruimte waar de opvangbak staat.
Neemt niet weg dat die rubberring wel vervangen moet worden en dat u de grote boodschap wegens geurtjes toch maar bij het campingsanitair zou moeten doen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker